![]() |
Linux i E3131H-2
Ilość załączników: 6
Nigdy nie używałem tego wynalazku i nie bardzo wiem czego oczekiwać. Podłączyłem więc Huawei E3131H-2 do netbooka z Mintem 17.1. Wykrył jako pamięć masową (:hmm:). Wszedłem w managera sieci i dodałem ręcznie połączenie (szczegóły na screenach).
I nic... Nie wiem nawet czy tylko tyle wystarczy i powinno się pojawić połączenie komórkowe na liście czy jeszcze trzeba odprawiać jakieś voodoo... |
Mi na debianie Huawei (starszy model) działa bez problemowo, jedynie co było wymagane to jedna komenda w konsoli ;)
|
Ale jaka? Co robiłeś?
lsusb podaje mi, że coś na tym USB widzi. Zrobiłem plik "/etc/usb_modeswitch.d/<mój PID>:<mój VID>" a w nim wpisałem: Kod:
DefaultVendor=<mój VID> Już się we mnie coś wzbiera i mam ochotę to zmiażdżyć. ;/ |
Berionu, może to pomoże?
http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-...inux-to-dziala |
W ogóle nie pojawia mi się w managerze połączeń żadne połączenie komórkowe. Z tego co czytam w sieci to wszystkim, którzy mieli problemy z tym modemem pojawiał się. Więc z tego wnioskuję, że w ogóle go nie widzi jako urządzenie sieciowe (nie wiem ja kto nazwać, nie znam się).
- - - Pobrałem usb-modeswitch-data-20150115.tar.bz2: http://pkgs.fedoraproject.org/repo/p...4bc710822de51/ Jest tam dla 12d1:15ca (czyli dla mojego): Kod:
# Huawei E3131 Kod:
DefaultVendor=0x12d1 Kod:
Access device 005 on bus 002 Po tym wszystkim różnica jest tylko taka, że już nie zgłasza się jako pamięć masowa. |
Spróbuj pociągnąć pakiet usb-modeswitch z sida czy jak to tam się*w Mincie zwie.
Poka jeszcze jaką masz wersję*usb-modeswitch u siebie: dpkg -s usb-modeswitch |
Rozwiązanie problemu:
1. Należy utworzyć plik "/etc/usb_modeswitch.d/12d1:15ca" z zawartością: (nie mam pojęcia co oznacza message content, ale bez tego nie zadziała ;p) Kod:
DefaultVendor=0x12d1 Ot, cały Linux... :P A w każdym razie Linux Mint 17.1. Aha, i od tej pory urządzenie nie będzie zgłaszać się jako Huawei Technologies Co., Ltd. tylko uawei Technologies Co., Ltd. E398 LTE/UMTS/GSM Modem/Networkcard. |
Dziwne bo na Debianie sid E-coś*tam działał bez problemu (sieć Orange). Wykrywał mi się bez problemu i samo połączenie nawiązywało się bez żadnego problemu.
@Berion powiesz jaką masz wersję usb-modeswitch? U siebie mam najnowszą: Kod:
andy@nabuchodonozor:~$ sudo dpkg -s usb-modeswitch |
Nie mam pojęcia, może to jakaś kolejna paranoja Łudubuntu? Ale nie zmienię na inną ponieważ jest prosty w instalacji, ładnie wygląda i trochę już znam co gdzie jest i co z czego sczytuje.
Z komentarzy na różnych forach w ogóle wynika, że tylko wystarczy podłączyć i network manager sam wykryje sieć komórkową proponując jej konfigurację. Bez tego całego Voodoo... Trafiłem też na stronę Hujawei gdzie nawet nie mają mojego modelu, za to 3131 występuje dwa razy i są jeszcze odmiany S1 i samo S. Być może model który ja mam jest na tyle nowy, że jeszcze nikt go nie dodał do usb-modeswitch-data. Cieszę się że działa, ale nie cieszę się że zmarnowałem na to dwa wieczory... :sciana: PS: Jutro Ci powiem. |
Masz nowszy. U mnie jest: 2.1.1+repack0-1ubuntu1, a w depends mam m.in zależność od usb-modeswitch-data 2014-03-27 w którym nie ma tego modelu modemu.
|
No to masz dlaczego to nie chce działać... Zaktualizuj pakiet i powinno być ok.
|
Ale nie ma nowszego wg. update managera. ;)
|
Nowe nie znaczy lepsze - zwłaszcza na Linux'ie
|
Mint nie ma repo do nowych pakietów?
|
Eksperymentalne, ale nie będę włączać. Niech sobie testują beta testerzy, wolę potem nie mieć przykrych niespodzianek.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:41. |