Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   CECHG04 zdycha (https://forum.cdrinfo.pl/f105/cechg04-zdycha-94736/)

dydel 08.06.2015 14:42

CECHG04 zdycha

Witam.

Moja PS3 z 2008 roku jakiś czas temu postanowiła pozawieszać się podczas włączania FW - muzyczne theme jest a potem zwiecha + migająca czerwona dioda. Jako że to konsola z NAND 256 to powinna uruchomić się z informacją o braku HDD - tego nie ma, kolejna zwiecha. Po wsadzeniu tego samego dysku powinna go sformatować - zwiecha.

Jakieś sugestie? Na razie chce ją wyczyścić + nowe pasty.
HDD nie biorę pod uwagę - FW jest na kości NAND więc teoretycznie nie powinna sie zawieszać przez dysk.

Berion 08.06.2015 17:05

Migająca czerwona dioda to przegrzewanie się. Choć nie powinna się zawieszać tylko od razu wyłączyć.

Każda konsola bez HDD uruchomi się z informacja o jego braku, ponieważ w każdym modelu jest obligatoryjny.

misiozol 08.06.2015 17:08

masz na tej consoli CFW ? jesli tak to mozna podejrzec temperatury , pamietaj ze wymieniajac pasty trzeba zmienic pod oraz nad IHS inaczej szkoda pracy ;)

Berion 08.06.2015 17:11

Jak mu się zawiesza podczas włączania to sobie raczej nie podejrzy. ;p

dydel 08.06.2015 18:18

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1327057)
Migająca czerwona dioda to przegrzewanie się. Choć nie powinna się zawieszać tylko od razu wyłączyć.

Każda konsola bez HDD uruchomi się z informacja o jego braku, ponieważ w każdym modelu jest obligatoryjny.

Troche inaczej - o ile na konsolach z NORem konsola wchodzi w tryb instalacji FW i trzeba instalować od nowa z tego co pamiętam w NAND takich cyrków nie ma. Mam OFW więc wiele zrobić nie mogę. Czyli oprócz wymiany pasty na procku gdzie jeszcze muszę? :v

misiozol 08.06.2015 19:19

Na RSX/CPU pod i nad IHS

Berion 08.06.2015 20:50

Cytat:

Napisany przez dydel (Post 1327068)
Troche inaczej - o ile na konsolach z NORem konsola wchodzi w tryb instalacji FW i trzeba instalować od nowa z tego co pamiętam w NAND takich cyrków nie ma.

Tak, ale i tak musisz mieć HDD. CellOS nie odpali VSH bez HDD.

dydel 08.06.2015 21:31

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1327077)
Na RSX/CPU pod i nad IHS

Wiele mi to nie mówi, są jakieś foty? :v

Po wyciągnięciu dysku i ponownym wsadzeniu powinno go sformatować.. nawet nie pojawia się info o potrzebie sformatowania HDD, zaś zwiecha k***a

revolver0 08.06.2015 21:33

procek, grafa i pewnie chipset/pamięci jeśli przyrównać do PC

Berion 08.06.2015 22:04

Cytat:

Napisany przez dydel (Post 1327106)
Wiele mi to nie mówi, są jakieś foty? :v

[klik]

Cytat:

Po wyciągnięciu dysku i ponownym wsadzeniu powinno go sformatować.. nawet nie pojawia się info o potrzebie sformatowania HDD, zaś zwiecha k***a
Skąd ty te informacje bierzesz? Nie, komunikat o potrzebie formatowania będzie dopiero jak odpalisz konsolę z innym HDD niż był wcześniej przypisany.

W ogóle ta konsola się uruchamia? Bo w przypadku przegrzewania powinno być tak, że odpala się do VSH po czym po chwili się wyłącza i miga czerwona dioda. Jeśli przed włączeniem cały czas jest temperatura wysoka to zapiszczy serią, nie włączy się i dalej będzie migać.

Jeśli Twoja zachowuje się inaczej to problem jest inny, poważniejszy.

misiozol 08.06.2015 22:17

Nie wiem jak sie wkleja wideo zeby bylo ladne okienko jak cos to niech ktos poprawi , zapodaje link do usuniecia IHS z CPU/GPU

https://www.youtube.com/watch?v=rDK9aR_xXrs

revolver0 08.06.2015 22:23

m, /m w nawiasach kwadratowych.

dydel 09.06.2015 00:02

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1327112)
[klik]

Skąd ty te informacje bierzesz? Nie, komunikat o potrzebie formatowania będzie dopiero jak odpalisz konsolę z innym HDD niż był wcześniej przypisany.

W ogóle ta konsola się uruchamia? Bo w przypadku przegrzewania powinno być tak, że odpala się do VSH po czym po chwili się wyłącza i miga czerwona dioda. Jeśli przed włączeniem cały czas jest temperatura wysoka to zapiszczy serią, nie włączy się i dalej będzie migać.

Jeśli Twoja zachowuje się inaczej to problem jest inny, poważniejszy.

Nie do końca prawda z tym HDD. Kiedyś sie bawiłem kieszenią dysku, otóż wyciągnąłem HDD, włączyłem konsolę, wyłączyłem a potem wsadziłem ten sam nie zmieniony dysk, efekt był taki że PS3 formatowało dysk.

Konsola sie uruchamia, zielona dioda -> Pojawia sie muzyczne theme + PS3 -> Zastyga na "falach", nie dochodzi do XMV -> czarny ekran, piknięcia, czerwona dioda mruga

Raz gdy sie zwiesiła była na pół sekundy żółta dioda + potem mrugająca czerwona.

Jest możliwość że kość NAND **** strzelił? k***a

szczuru 09.06.2015 00:33

Cytat:

Napisany przez dydel (Post 1327128)
Nie do końca prawda z tym HDD. Kiedyś sie bawiłem kieszenią dysku, otóż wyciągnąłem HDD, włączyłem konsolę, wyłączyłem a potem wsadziłem ten sam nie zmieniony dysk, efekt był taki że PS3 formatowało dysk.

Konsola sie uruchamia, zielona dioda -> Pojawia sie muzyczne theme + PS3 -> Zastyga na "falach", nie dochodzi do XMV -> czarny ekran, piknięcia, czerwona dioda mruga

Raz gdy sie zwiesiła była na pół sekundy żółta dioda + potem mrugająca czerwona.

Jest możliwość że kość NAND **** strzelił? k***a

Podlacz HDD do PC, sformatuj na Fat32/NTFS, wsadć do konsoli - na bank wyświetli monit o formatowaniu ;) Możesz jeszcze ewentualnie z poziomu recovery menu zainstalować raz jeszcze OFW + teoretycznie też możesz sformatować HDD - "Przywróć system PS3" (w praktyce chyba usuwa tylko tablice plików).

misiozol 09.06.2015 10:46

Ach tak zobacz czy to samo sie dzieje w recovery menu , czy lapie zwieche czy nie ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:31.