![]() |
Mnie z kolei zastanawia - co znaczy te alt. max. 25 kW przy kategorii A?
|
Wlasnie zobacz sam https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy_w_Polsce
Cytat:
https://upload.wikimedia.org/wikiped...nisklassen.png |
Na kat. A1 przechodzisz normalny kurs z egzaminem i możesz jeździć bodajże motocyklami do 50 KM (nie wiem czy jeszcze pojemność nie jest do 500ccm), więc to nie to samo co mały piździk którym możesz jeździć na prawko B.
Edit: A przepraszam, jednak się zmieniło. To o czym pisałem (te 50 KM, niecałe) teraz jest objęte prawem jazdy A2. W takim razie nie wiem, czy obecnie w kwestii uprawnień na jednoślady prawko B obejmuje to samo co A1? |
Alez oczywiscie to ja wiem ze w innym kraju sie nie da na dowod , kolega sie o tym przekonal w smutny sposub jak mu skuter zwineli ;) , rozchodzi mi sie o to ze nowe przepisy to w zasadzie kat.A1 dla posiadajacych prawko dluzej niz 3 lata wiec powinna zostac wbijana w prawo jazdy z automatu do prawka ;)
Cytat:
|
Nasze prawa jazdy są uznawane w krajach EU i tamtejsi policjanci powinni się na nich znać. A co najmniej mieć możliwość sprawdzenia na poczekaniu podczas kontroli. Nie sądzę, by z tego powodu mogły cię spotkać jakieś przykrości.
PS A1 daje dużo większe uprawnienia, niż B w kwestii poruszania się jednośladami. |
W kontekście, który ująłem nie masz.
To, że możesz u nas w kraju na dowód, nie znaczy, że możesz też i za granicą na tym samym :) A1 to inna para kaloszy, jeśli masz wbite to lepiej. |
Cytat:
Cytat:
|
wystarczy ze ci nasi sie nie gogadali w sprawie standaryzacji dokumentow, do nowego dowodu inne zdjecie a do prawa jazdy inne, na dowodzie brak adresu a na prawku wbity adres bezsens.
|
A co niby zmieni, że w prawku będziesz miał A1, jeśli trafisz na kraj który nie uznaje naszych praw jazdy?
Co niby tamtejszej policji powie tajemnicze A1? U nas sprawa raczej nie wymaga ingerencji, chyba że urzędasy sobie coś ubzdurają. Co jest całkiem możliwe. |
wedle mojej wiedzy nic nie wpisuja, Twoim dokumentem jest dowod...
a za granica uprawnien mozesz nie miec ;) |
No banalnie proste nowe przepisy to jest kategoria A1 (ktora z reszta jest w polskim prawo jazdy) i pytanie czy to bedzie wbijane w prawko czy nie , bo nie kazdy kraj w UE i na swiecie musi wiedziec zwlaszcza policja w nim ze w polsce mozna jezdzic skuterem do 125cc/11kw na kat.B, czyli by wypadalo dopisac kategorie A1 do wszystkich praw jazdy ktore maja wiecej niz 3lata czyli wiaze sie to z automatyczna wymiana prawka po uplywie 3 lat i dopisaniem A1 ;)
|
Co masz dokladnie na mysli?
|
A ja jeszcze z innej beczki , to teraz na to wychodzi ze trzeba wymienic prawo jazdy bo to sie kwalifikuje jako kategoria A1 wie ktos cos na ten temat ?
|
Skuter jest homologowany z limiterami i bez limiterow. Nie moze byc stytuacji, ze ktos ma kat. A, zarejestrowany jako motor a gwarancji i homologacji nie ma. Kazdy skuter mozna kupic bez blokady (jesli jest na module) lub po zmienie tlumika (jesli jest na tlumiku wlasnie).
Kwesta regresu i kopania sie z ubezpieczycielem moze byc tylko wtedy jesli predkosc bedzie przyczyna zdarzenia i to z naszej winy. |
Raczej zrobic mu nic nie zrobia , ale do czasu np kolizji drogowej gdze sprawa sie rypnie bo powolaja bieglego okaze sie ze skuter modyfikowany skladki placone sa za co innego i ubezpieczalnia sie wypnie , malo prawdopodobne lecz mozliwe ;)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:09. |