![]() |
Utracone dane z dysku sieciowego
Witam, czy jest ktoś w stanie polecić jakieś rozwiązanie jak odzyskać dane z dysku sieciowego?? Niestety użytkownik przypadkowo skasował pliki. Dyski działały w RAID 1 (lustro) ale 2 dysk uległ uszkodzeniu mechanicznemu na ktorym te dane są zapisane i pozostała mi tylko opcja odzyskania tych danych z dysku 1. Niestety żaden program nie ma funkcji odzyskiwania poprzez sieć (przynajmniej ja takiego nie znalazłem)
Ktoś miał kiedys podobny problem? :) |
A jesteś pewny, że tam był RAID 1? Dane w jedynce powinny być dostępne od ręki.... Dysk przełóż do PC i z poziomu Linuksa zobacz czy coś jest.
|
Tak RAID 1 na 100%, wolałem uniknąć przekładania dysków, ponieważ dysk jest zaszyfrowany przez urządzenie. Ale będę próbował, dzięki za odpowiedź. Jeśli któś jednak zna rozwiązanie bez konieczności przekładnia dysku będe wdzięczny za wskazówki.
|
ewentualnie, zakupić drugi identyczny dysk, wtedy raid powinien się odbudować. Podaj więcej szczegółów, jaki nas, jakie dyski, jaka wersja systemu tego "nasa", wtedy coś więcej można będzie powiedzieć.
|
Tak tylko zakup nowego dysku nie rozwiąze chyba sprawy ponieważ:
a) dane zostały usunięte z dysku którego lustro moge zrobić lecz dalej będzie on zaszyfrowany w nas i nie dalej pozostaje problem jak odtworzyć dane na tym dysku b) mam lustro tego dysku z tymi danymi przed usunięciem ale dysk jest uszkodzony mechanicznie wiec jest nie do uzycia :/ NAS to Cisco Small Business NSS2000 |
jedyne co mnie przychodzi do głowy to, posektorowa kopia danych tego dysku w NAS'ie na większy dysk USB i nadzieja że nie będzie on zaszyfrowany, tzn obraz. Po sieci raczej z tego dysku nic się nie odzyska :(, a jak dysk jest zaszyfrowany też lipa bo żaden PC go nie odczyta... Może ktoś mądrzejszy w tej kwestii się wypowie...
|
No niestety sprawa jest dość skomplikowana ale jakieś rozwiązanie musi być, jeśli nie to pozostaje mi tylko naprawa uszkodzonego mechanicznie dysku ( o ile takowa w ogóle jest możliwa)
Dzięki za zaangażowanie w sprawe :) |
Pytanie czy padła mechanika czy tylko elektronika... jak mechanika to nie wiem czy spece z firmy odzyskującej dane coś na to poradzą, bo zawartość jest szyfrowana...
|
Jeśli to był RAID1 to uszkodzenie drugiego dysku nie ma wpływu na pierwszy. Po to jest lustrzany właśnie.
Nie mam doświadczenia z RAID, ale wydaje mi się że jeżeli podłączysz go do komputera (wyjmij go z NASa czy w czym go tam masz) to zostanie wykryty tak jak każdy inny HDD. Przynajmniej mógłbyś zrobić jego posektorowy obraz. Jeśli szyfrowanie polegało na szyfrowaniu sektorów, a nie plików to niczego nie odzyskasz nie znając algorytmu i klucza użytego do szyfrowania. Jeśli urządzenie szyfruje za każdym razem tym samym to możesz włożyć drugi HDD, od nowa zrobić macierz i wgrać na oba obraz dysku. Tak teoretyzując. |
Nie to zebym sie znal , ale czy jak dysk dziala na raid 1 to dane sa kasowane z obydwu dyskow jednoczesnie jako ze jest lustro ?
|
no niby tak, no chyba że awaria miała miejsce przed usunięciem tego pliku na dysku a, więc na uszkodzonym dysku b powinna nadal być.
|
czyli w zasadzie jedyna opcja to uzupelnic dysk a NAS powinien wykonac reszte , lub banalnie proste wylaczyc szyfrowanie w NAS i dysk zostanie odszyfrowany ;)
|
Nie, raczej nie. Z uszkodzonego dysku nie jesteś wstanie odbudować macierzy, w zależności jak jest zaszyfrowany, proces odszyfrowywania zapewne nadpisuje dysk, a jak nadpisuje to jak z niego odzyskać dane? Teraz tak sobie pomyślałem że z zaszyfrowanego dysku jeszcze trudniej dane odzyskać... bo dane lądując na innym nośniku zapewne będą zaszyfrowane, ale to tylko moje domysły.
|
No ale sam napisal ze dane i tak byly skasowane wiec jak wsadzi dysk to NAS odbuduje z macierzy i bedzie klonem wtedy mozna sie dostac do NAS i prubowac odzyskiwac , tak mi sie wydaje przynajmniej .
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:37. |