![]() |
Naprawa niestabilnego sektora
Ilość załączników: 1
Witam podczas sprawdzania kondycji dysku zauważyłem w wartościach C5 i C6 (C5 Current Pending Sector Count,C6 Uncorrectable Sector Count) atrybut 1.
Przeskanowałem dysk HD Tune i znalazł jednego niestabilnego sektora. Jak go naprawić bez zerowania powierzchni dysku ?. Co robi opcja Remap ? przenosi sektor do zapasowego miejsca ?. Analizując miejsce wystąpienia niestabilnego sektora wywnioskowałem że być może nie jest on używany czy mogę go naprawić opcją zerowania wolnego miejsca w CCleanerze,Privazer lub ewentualnie defragmentacją ?. |
Nie nie możesz....
Możesz go zregenerować czasowo za pomocą HDDRegenerator ale to zabieg tylko na chwilę (miesiąc góra dwa)...sektor i tak wróci... Skoro program ci go wykrywa, oznacza, że limit sektorów re lokowanych masz wyczerpany... czyli badów jest więcej niż jeden. Na twoim miejscu rozglądałbym się za nowym dyskiem - póki jeszcze ten działa... |
A jaką masz wartość w Relocation Sector Count?
|
W Relocation Sector Count mam wartość 0.Przeskanowałem dysk programem Victoria i wykrył mi ten sektor jako UNCR,czyli powierzchnia dysku się psuje.Chciałbym sklonować dane na drugi dysk póki jeszcze się da programem Acronics True Image WD Edition.Czy ten program dobrze klonuje ? i czy wymaga do działania windowsa ?.
|
TrueImage to dobry program - nie wymaga Windows - uruchomić go z płyty lub pendrive - jeśli zrobisz w nim dysk ratunkowy
|
A można by ewentualnie sklonować przy pomocy 3 dysku z Windowsem ?.Wersja WD edition sklonuje mi dysk WD na np Seagate ?.
|
Ja klonowałem dysk legalną - normalną wersją TrueImage i problemu nie było... - nie wiem jak z edycją WD ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz
|
A skąd ściągnąć zwykłą wersję ?.Wersja trial nie ma ograniczeń typu max rozmiar klonowanych danych 10 gb ?.
|
Normalna wersję można... po prostu kupić. :P
Ja polecam Clonezillę. Jest to specjalna darmowa dystrybucja linuksowa, ale może Cię przerazić jak odpalisz (jest dla zaawansowanych użytkowników). W każdym razie jeśli ilość relokowanych masz 0 to znaczy, że jeszcze żaden bad sektor się nie trafił. Ten niestabilny zostanie sam zrelokowany przez firmware HDD. Na Twoim miejscu bym się nie stresował tylko monitorował S.M.A.R.T. To równie dobrze może być przypadek, wada produktu, nie oznacza to że nagle posypie się cała lista bad sektorów. |
A jak mogę przyspieszyć remap ?.Checkdiskiem z parametrem /r ?.Poza tym dysk ma już przepracowane ponad 9 tys godzin więc już mu mało brakuje do prawdziwej awarii.
|
Teoretycznie 9000 to jest nic dla dysku twardego. Teoretycznie, kiedyś były trwalsze. ;)
Nie, nie ten poziom. To nie jest związane w żaden sposób z systemem plików, więc trzeba czegoś o poziom niżej. Bodajże programem Victoria można, ale nigdy się tym nie zajmowałem więc niestety nie pomogę. |
Jaki dysk polecacie do 80zł ?.Chciałbym żeby był tani i jak stary działał przynajmiej przez 5 lat
|
Mgit cie nastraszył. Po prostu sprawdzaj co jakiś czas czy nie rosną Ci lawinowo relokowane. Ja żyję z dziesięcioma od dwóch lat... W BIOS/UEFI ustaw aby się nie uruchamiał po nie przejściu krótkiego S.M.A.R.T albo samemu zaglądaj tak jak do tej pory raz na jakiś czas.
Obenie produkowane HDD to śmiecie. |
Za 80 zł nie kupisz dobrego dysku.
Chyba, że jakaś używka - ale dysk brać używany - zgroza... |
Uzywany dysk = uzywane stringi lol2
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:44. |