Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 na oddzielnym dysku - jak aktywować? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-oddzielnym-dysku-jak-aktywowac-95045/)

xor82 29.09.2015 14:54

Windows 10 na oddzielnym dysku - jak aktywować?

Witam,

MS mianował mój system Windows 7 do darmowej aktualizacji do Windows 10. Ze strony MS pobrałem obraz ISO i zainstalowaniem Windows 10 na drugiej partycji. Czy mogę taki system aktywować, gdy mam już aktywny Windows 7 na pierwszej partycji?

Patrix 29.09.2015 15:09

Nie możesz mieć dwóch systemów na raz, musisz uaktualnić tyn pierwszy, inaczej łamiesz licencję upgrade.

misiozol 29.09.2015 15:28

Teoretycznie da sie to obejsc , backup partycji + instalacja + przywrocenie partycji na innej + edycja boot.ini

sobrus 29.09.2015 15:47

Ale to jest obejście techniczne, po co się bawić w legalne Windowsy żeby mieć nielegalne ?

To jest darmowe upgrade, a nie darmowy egzemplarz 10-tki.

Jedyny sens zabawy to taki, że jak się nie spodoba 10 to można wrócić do starszego.

Patrix 29.09.2015 18:07

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1337773)
Teoretycznie da sie to obejsc , backup partycji + instalacja + przywrocenie partycji na innej + edycja boot.ini

boot.ini był guru w XP, bodaj od visty jest konsola i bcdedit, nie jest już fajnie i tekstowo, co kto lubi :)

Wszystko napisano, pozostawienie dwóch systemów technicznie możliwe ale nielegalne.
No i tu stawiam kropke.

xor82 29.09.2015 19:50

Myślałem, że skoro M$ udostępnia ISO systemu to zezwala też na instalację na oddzielnej partycji. Problem w tym, że nie chcę jeszcze całościowo przechodzić na Win 10. Wolę mieć "pewniaka" Win 7, a czasem testować Windows 10. A czy możliwe jest zainstalowanie w takim razie dwóch Windows 7 na oddzielnych partycjach? :)

mgit 29.09.2015 19:58

No ale co za problem

Kupujesz 10 w sklepie i instalujesz 10 na osobne partycji.

Zainstalowanie drugiej 7 obok to też wydatek bo musisz kupić 7, nie możesz mieć dwóch 7 na tym samym numerze seryjnym na dwóch partycjach bo łamiesz licencje...

Oczywiście technicznie, to zadziała, ale piratem zostaniesz...

Równie dobrze, możesz zainstalować na maszynie wirtualnej... i testować... no ale to też kwestia licencji...

Więc albo rezygnujesz z 7 i przechodzisz legalnie na 10... albo kupujesz dodatkową licencje (możesz w tedy legalnie mieć na wirtualnej maszynie lub partycji) i tyle w tym temacie. Po co to ciągnąć.

Reetou 29.09.2015 20:37

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1337823)
Zainstalowanie drugiej 7 obok to też wydatek bo musisz kupić 7, nie możesz mieć dwóch 7 na tym samym numerze seryjnym na dwóch partycjach bo łamiesz licencje...

No właśnie, łamie?

Bo tak, licencja jest na jeden komputer i komputer jest jeden, tylko dwie partycje, w dodatku nie ma szans na jednoczesne użycie. To coś innego niż virtual w którym jeden system chodzi na drugim. Ciekawe...

Patrix 29.09.2015 20:49

Jedna licencja, jedna instalacja.

http://answers.microsoft.com/pl-pl/w...9-bffccdd0d89e

No chyba, że podważysz słowa MVP.

Reetou 29.09.2015 21:06

Nie podważam. Tylko jakbyś łaskawie zwrócił uwagę, oni rozmawiają o dwóch systamach, a my o jednym, oraz drobny szczegół "jedna licencja, jedna instalacja" to twoje słowa, a nie MVP, w dodatku nieprawdziwe.

mgit 29.09.2015 21:31

To pokaż zapis w licencji lub wiarygodne źródła - które potwierdza legalność takiego rozwiązania

Patrix 29.09.2015 21:34

Reetou odwraca kota ogonem, jakby chciał to by się wczytał tak jak ja w to co tam napisali. Jedna licencja, jedna instalacja. W przypadku użytkownika oczywiście nie mam tu na myśli jakiś licencji grupowych MAK, KMS czy inszych...

Chyba, że
Reetou przytoczy jakiś punkt licencji niezgodny z polskimi przepisami jak np. instalacja OSX na PC legalna w Polsce.

PS
To ja proponuję aktywację telefoniczną w przypadku drugiego systemu (kopii), tylko proszę mów im prawdę dlaczego :)

Berion 30.09.2015 00:15

Cytat:

Napisany przez xor82 (Post 1337820)
Myślałem, że skoro M$ udostępnia ISO systemu to zezwala też na instalację na oddzielnej partycji. Problem w tym, że nie chcę jeszcze całościowo przechodzić na Win 10. Wolę mieć "pewniaka" Win 7, a czasem testować Windows 10. A czy możliwe jest zainstalowanie w takim razie dwóch Windows 7 na oddzielnych partycjach? :)

Musisz odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie czy treść licencji jest dla Ciebie istotna, de facto czy zależy Ci na legalności. Jeśli odpowiedź jest negatywna to po prostu poszukaj klucza do Win10 (jest taki sam dla wszystkich), zainstaluj obok siódemki i aktywuj...

Jeśli odpowiedź jest pozytywna to zrób obraz partycji z systemem (obu jeśli masz dwie), upgrade'uj, załóż konto MS, zaloguj się na nie i aktywuj Windows 10 (w tej właśnie kolejności, Windows 10 powinien wówczas pojawić się w sklepie jako kupiony). Jak Ci się nie spodoba "NSA OS 2.0" to wgrasz z powrotem siódemkę z obrazu w 15min.

PS: Nie rozumiesz do czego służą obrazy płyt...

Patrix 30.09.2015 00:53

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1337880)
Windows 10 powinien wówczas pojawić się w sklepie jako kupiony).

Tak nawiasem,
zrobiłem próbną aktualizację przez konto MS, ale w sklepie jakoś nic nie widzę, gdzie to ma się pokazać?

No więc WTF ??? Klucz już mam spisany po upgrade. Upgrade pobrany przez WU.

Załącznik 73069

Reetou 30.09.2015 00:59

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1337844)
Reetou odwraca kota ogonem, jakby chciał to by się wczytał tak jak ja w to co tam napisali. Jedna licencja, jedna instalacja.

Widzisz, niczego niczym nie odwracam. Znając politykę licencjonowania produktów M$ nie twierdzę też, że takie rozwiązanie jest legalne.

Natomiast zauważam, że jako inżynierska głowa, powinieneś porozumiewać się w sposób logiczny. A ty przy omawianiu problemu instalacji _jednego_ systemu dwa razy na komputerze, dajesz przykład słów MVP omawiającego przypadek instalacji dwóch różnych systemów na jednym komputerze, które w żaden sposób nie implikuje nielegalności naszego rozwiązania. W dodatku powtarzasz jak mantrę słowa "jedna licencja, jedna instalacja", które to z ust MVP w ogóle nie padły i jako totalne uogólnienie jest stwierdzeniem nieprawdziwym, panie inżynierze*. Ale nic nie będę ci udowadniał - jak zechcesz to sam prześledzisz sobie zasady licencjonowania wcześniejszych produktów m$.

Ot i tyle.

Errata: * powinno być: magistrze inżynierze.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:14.