![]() |
Windows 10 na oddzielnym dysku - jak aktywować?
Witam,
MS mianował mój system Windows 7 do darmowej aktualizacji do Windows 10. Ze strony MS pobrałem obraz ISO i zainstalowaniem Windows 10 na drugiej partycji. Czy mogę taki system aktywować, gdy mam już aktywny Windows 7 na pierwszej partycji? |
Nie możesz mieć dwóch systemów na raz, musisz uaktualnić tyn pierwszy, inaczej łamiesz licencję upgrade.
|
Teoretycznie da sie to obejsc , backup partycji + instalacja + przywrocenie partycji na innej + edycja boot.ini
|
Ale to jest obejście techniczne, po co się bawić w legalne Windowsy żeby mieć nielegalne ?
To jest darmowe upgrade, a nie darmowy egzemplarz 10-tki. Jedyny sens zabawy to taki, że jak się nie spodoba 10 to można wrócić do starszego. |
Cytat:
Wszystko napisano, pozostawienie dwóch systemów technicznie możliwe ale nielegalne. No i tu stawiam kropke. |
Myślałem, że skoro M$ udostępnia ISO systemu to zezwala też na instalację na oddzielnej partycji. Problem w tym, że nie chcę jeszcze całościowo przechodzić na Win 10. Wolę mieć "pewniaka" Win 7, a czasem testować Windows 10. A czy możliwe jest zainstalowanie w takim razie dwóch Windows 7 na oddzielnych partycjach? :)
|
No ale co za problem
Kupujesz 10 w sklepie i instalujesz 10 na osobne partycji. Zainstalowanie drugiej 7 obok to też wydatek bo musisz kupić 7, nie możesz mieć dwóch 7 na tym samym numerze seryjnym na dwóch partycjach bo łamiesz licencje... Oczywiście technicznie, to zadziała, ale piratem zostaniesz... Równie dobrze, możesz zainstalować na maszynie wirtualnej... i testować... no ale to też kwestia licencji... Więc albo rezygnujesz z 7 i przechodzisz legalnie na 10... albo kupujesz dodatkową licencje (możesz w tedy legalnie mieć na wirtualnej maszynie lub partycji) i tyle w tym temacie. Po co to ciągnąć. |
Cytat:
Bo tak, licencja jest na jeden komputer i komputer jest jeden, tylko dwie partycje, w dodatku nie ma szans na jednoczesne użycie. To coś innego niż virtual w którym jeden system chodzi na drugim. Ciekawe... |
Jedna licencja, jedna instalacja.
http://answers.microsoft.com/pl-pl/w...9-bffccdd0d89e No chyba, że podważysz słowa MVP. |
Nie podważam. Tylko jakbyś łaskawie zwrócił uwagę, oni rozmawiają o dwóch systamach, a my o jednym, oraz drobny szczegół "jedna licencja, jedna instalacja" to twoje słowa, a nie MVP, w dodatku nieprawdziwe.
|
To pokaż zapis w licencji lub wiarygodne źródła - które potwierdza legalność takiego rozwiązania
|
Reetou odwraca kota ogonem, jakby chciał to by się wczytał tak jak ja w to co tam napisali. Jedna licencja, jedna instalacja. W przypadku użytkownika oczywiście nie mam tu na myśli jakiś licencji grupowych MAK, KMS czy inszych...
Chyba, że Reetou przytoczy jakiś punkt licencji niezgodny z polskimi przepisami jak np. instalacja OSX na PC legalna w Polsce. PS To ja proponuję aktywację telefoniczną w przypadku drugiego systemu (kopii), tylko proszę mów im prawdę dlaczego :) |
Cytat:
Jeśli odpowiedź jest pozytywna to zrób obraz partycji z systemem (obu jeśli masz dwie), upgrade'uj, załóż konto MS, zaloguj się na nie i aktywuj Windows 10 (w tej właśnie kolejności, Windows 10 powinien wówczas pojawić się w sklepie jako kupiony). Jak Ci się nie spodoba "NSA OS 2.0" to wgrasz z powrotem siódemkę z obrazu w 15min. PS: Nie rozumiesz do czego służą obrazy płyt... |
Ilość załączników: 1
Cytat:
zrobiłem próbną aktualizację przez konto MS, ale w sklepie jakoś nic nie widzę, gdzie to ma się pokazać? No więc WTF ??? Klucz już mam spisany po upgrade. Upgrade pobrany przez WU. Załącznik 73069 |
Cytat:
Natomiast zauważam, że jako inżynierska głowa, powinieneś porozumiewać się w sposób logiczny. A ty przy omawianiu problemu instalacji _jednego_ systemu dwa razy na komputerze, dajesz przykład słów MVP omawiającego przypadek instalacji dwóch różnych systemów na jednym komputerze, które w żaden sposób nie implikuje nielegalności naszego rozwiązania. W dodatku powtarzasz jak mantrę słowa "jedna licencja, jedna instalacja", które to z ust MVP w ogóle nie padły i jako totalne uogólnienie jest stwierdzeniem nieprawdziwym, panie inżynierze*. Ale nic nie będę ci udowadniał - jak zechcesz to sam prześledzisz sobie zasady licencjonowania wcześniejszych produktów m$. Ot i tyle. Errata: * powinno być: magistrze inżynierze. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:14. |