![]() |
Degradacja i destrukcja nosników BD-R DL 50GB?
U mnie po kilku latach 50GB nośniki przestały działać. Jestem zniesmaczony jakością, dlatego nigdy już nic nie nagram na płycie 50GB. Kupiłem dysk zewnętrzny i mam spokój. :)
|
A jaka ta płyta 50GB?
|
Cytat:
Mam dokladnie podobne odczucia - z plyt nie korzystam juz dobre 5 lat i jestem szczesliwym czlowiekiem :spoko: |
Mam co prawda tylko 15 sztuk nośników 50GB, ale dobrze, że zrobiłem sobie kopię danych na HDD. Panasonic, TDK, Verbatim przestały działać (po niespełna dwóch latach leżenia sobie w pudełku). O dziwo, mam dwie MediaRange i nadal działają, a podobno to badziewie.
Edit: Nie jest to wina nagrywarki, zapis robiony był na 3 różnych nagrywarkach (Lite-On i dwa Pionki, testy robiłem i wyniki umieściłem). |
Cytat:
|
Cytat:
Mam sporo płyt i póki co maja się dobrze, co prawda nie jestem hurra optymistą jeśli chodzi o płyty Dl Już dvd DL były dla mnie zbyt ryzykowne ale SL czemu nie |
Było wałkowane nieraz. Szkoda pieniędzy. Za 2 lata zaglądasz na taką płytę i są problemy.
Od ok 6 lat tylko HDD. Problemy się skończyły, bałagan na półkach się skończył. Nagrywarkę mam, tylko, że DVD i okazyjnie w razie potrzeby. Nie wykluczam, że w przyszłości całkiem zrezygnuję z napędów na płytki. |
Cytat:
Teraz może i jestem staroświecki ale mam kilkuletni amplituner który nie ma wejścia USB i jak mam puścić na nim materiał z hdd w 5.1 albo DTS ?? Nie wspomnę że lubię w filmach, koncertach mieć menu,wybór scen , itd ;) Za to z HDD miałem problemy bo po 3 latach się sypały i kupowałem nowy Edit poza tym jak chcesz starszych ludzi przekonać nauczyć korzystać z materiałów na dysku skoro korzystanie z płyt jest o wiele prostsze |
Ja takich problemów jak amplituner nie mam, więc łatwo mi było się uwolnić.
HDD ma być zewnętrzny i odpalasz go w razie potrzeby, praca 24h niepotrzebnie nabija MTBF. |
zapis na płycie ma jedną podstawową zaletę, jeżeli dane się same nie ulotnią... to nie da ich się przypadkiem sformatować ...
|
Skoro wracamy do podstaw to "ludzie dzielą się na tych co robią backupy i na tych co je będą robić" :)
Ważne pliki trzyma się w kopii na dwóch dyskach. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ale o co chodzi?
Edit1. To że płytka dobrze przechowywana i zadbana jest bezpieczniejsza niż dysk to jedna sprawa (biorąc pod uwagę awarię dysku w postaci uszkodzonej elektroniki, głowicy lub uszkodzonych talerzy oraz braku opcji formatu przez przypadek...) Inną kwestią jest wyparowywanie danych z płyty niezależnie od przechowywania i użytkowania, co się teraz zdarza niestety zbyt często... |
Degradacja i destrukcja nosników BD-R DL 50GB?
INFO
Temat powstaje\zostaje wyłączony z innego tematu w celu wyjaśnienia problemów i kłopotów naszego kolegi @rcobex z nośnikami BD-R DL 50GB .:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21. |