Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Awaria komputera (https://forum.cdrinfo.pl/f113/awaria-komputera-95436/)

joujoujou 04.03.2016 23:50

Yuasa, 7 i coś Ah, ze sklepu dla farmerów. :]

Patrix 04.03.2016 23:43

Ilość załączników: 1
W burzę przede wszystkim rozłączać właśnie internet, kablówkę...
czasem jak walnie to potrafi kilka sprzętów posłać w zaświaty.

U mnie to jest niby "kwasowo-ołowiowy z elektrolitem w postaci żelu, żywotność 3-5 lat",
ale wykonawcy aku nie znam, nie rozwalałem :)

Tu masz coś z netu z APC,
niby Wietnam.

Załącznik 76574

misiozol 04.03.2016 23:32

U mnie kazdy to tania chinszczyzna zelowa ma wytrzymac czas gwarancyjny ;) nawet ten ups co mial byc najbardziej markowy :D

grzeniu 04.03.2016 23:28

A ja się spytam tak przy okazji.
Bardzo trudno spotkać w opisach i danych techn. jaki tam siedzi akumulator, tzn o jakiej pojemnośic i jakiego producenta.
Dla mnie cyferki ile to podtrzyma watów i ile minut, to jak wróżenie z fusów.
Śmiem podejrzewać, że w upsach (bez względu na markę producenta) siedzi zwykły żelowy chiński akumulator np.vipow i pomijając bajery elektroniki wytrzyma tyle samo.
Podejrzewam też, że mając na uwadze wymiary gotowego standardowego sprzętu, siedzi tam jakiś max 7 Ah. Nie chce mi się przeliczać watów i czasu na Ah, ale powiem - jako użytkownik takich - że to wytrzymuje max 3 lata, czasem 4 ale już bez pojemności. A kosztuje w sklepie u mnie 60 pln (a na pewno kupi się taniej).

Tak więc powiedzcie mi co macie w swoich upsach i czy warto za coś markowego zapłacić więcej, niż za nonama?

A, i jeszcze jedno. Nie wierzcie, że jakiekolwiek filtry i cuda elektroniki uchronią was przed przepięciami itp 'pikami'. Takowe już mają np. komputerowe zasilacze i bywa, że też nie dają rady. Życie jest niestety brutalne. Mnie już zjarało i zasilacz i (w drugim przypadku) mobo - strzał przeszedł przez sieciówkę z kabla. Zasilacz wtedy wytrzymał, ale profilaktycznie też wymieniłem. Jedyny 100% sposób, to odłączyć fizycznie kable...czyli zmądrzałem trochę i już sieć mam wszędzie przez wifi :rotfl:

Patrix 04.03.2016 20:29

Nie orientuję już się w cenach, szukałem kupiłem, używam :)
Wybrałem APC i sprawuje się dobrze, aku dalej jak nowy.

Ten Twój model, pisze, że ma
Cytat:

Czas pracy - 50% obciążenie to 13 min
Czas pracy - 100% obciążenie to 4 min
Zasilacz 630W piszesz, ale konfiguracja widzę skromna z monitorem to chyba 160W max wg mnie.
Aku będzie z czasem tracił pojemność, więc jeśli teraz weźmiesz ciut większy tak jak ten to dłużej nie poczujesz różnicy.

BD 04.03.2016 19:16

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1354086)
Zdecydowanie cena wyssana z palca , ups 600-700w kupisz za 300-400zl z palcem w ... ;)

z USB do sterowania nasem?

misiozol 04.03.2016 18:40

Zdecydowanie cena wyssana z palca , ups 600-700w kupisz za 300-400zl z palcem w ... ;)

BD 04.03.2016 08:43

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1354001)
Ja używam APC Pro 900 chyba już jakieś 2 lata, aku dalej bardzo dobrze trzyma, komp + 2 monitory jakiś niecały kwadrans, jak wyłączę monitory to robi się jakieś 35 minut podtrzymania. Ma też stabilizator, kilka razy tyłek już ratował. Jeśli nie siedzisz w temacie to radzę mieć też na uwadze parametr hałasu ;) Ten model akurat jest cichy podczas ładowania, a nikt nie chce mieć brzęczącego bąka pod biurkiem. Nie wspomnę, że gdyby wystąpiła dłuższa awaria sieci energetycznej, możesz go używać do ładowania różnych sprzętów, w tym laptopa dobre kilka razy do pełna.

Moje wymagania ograniczają się do:

- wyłączenia komputera,
- wyłączenie nas-a,
- stabilizacja ewentualnych skoków napięcia,

Z tego co już wiem jako laik to muszę mieć USB aby wyłączyć NAS. Nic więcej mi nie nie potrzeba.

Ciekawe jest to co napisałeś o głośności. O tym nie wiedziałem a nie ukrywam, że nie chciałbym aby coś piszczało.

Co myślisz o tym => http://bit.ly/1LDrqqq ?

misiozol 03.03.2016 23:15

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1353979)
Z tych mniejszych zrób pastucha. :szczerb:

Gotowe steki beda od razu||

Patrix 03.03.2016 21:21

Cytat:

Napisany przez BD (Post 1353924)
Po wymianie wsadzę i wyjdzie na to, że komputer będzie mieć 32GB. Pewnie się przyda ;)

Potwierdzam 32GB jest bardzo przyjemne :)
Zwłaszcza jeśli Twój procek obsługiwałby VT-x i VT-d, świetnie będzie działać lab na Hyper-V.
W takim razie dobrze, że tylko RAM nie dał rady.

Cytat:

Napisany przez BD (Post 1353924)
Zastanawiam się nad zakupem UPS-a. Jest to o tyle sensowne, że obok kompa stoi NAS na którym trzymam sporo ważnych danych. Niestety w tym temacie jestem zielony i nie bardzo wiem co kupić ;/

Ja używam APC Pro 900 chyba już jakieś 2 lata, aku dalej bardzo dobrze trzyma, komp + 2 monitory jakiś niecały kwadrans, jak wyłączę monitory to robi się jakieś 35 minut podtrzymania. Ma też stabilizator, kilka razy tyłek już ratował. Jeśli nie siedzisz w temacie to radzę mieć też na uwadze parametr hałasu ;) Ten model akurat jest cichy podczas ładowania, a nikt nie chce mieć brzęczącego bąka pod biurkiem. Nie wspomnę, że gdyby wystąpiła dłuższa awaria sieci energetycznej, możesz go używać do ładowania różnych sprzętów, w tym laptopa dobre kilka razy do pełna.

ed hunter 03.03.2016 19:24

Z tych mniejszych zrób pastucha. :szczerb:

misiozol 03.03.2016 18:52

A widzisz o tym ja nie pomyslal , dzieki za info , na razie mam takiego potwora 1200w i mi starcza a 2 miniejsze 600w czekaja na lepsze czasy :D

Cytat:

Napisany przez BD (Post 1353936)
Nie tylko, one mają rozbudowane filtry i stabilizatory. Czyli poza podtrzymaniem chronią przez skokami napięcia.

A to jest oczywiste same z siebie ;)

joujoujou 03.03.2016 14:28

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1353935)
[...] 2 wymagaja wymiany akumulatora :/

Z pewnością w okolicy masz sklep, w którym miejscowi farmerzy zaopatrują się w większość potrzebnych im gratów (w tym również akumulatory do pastuchów elektrycznych). Tamże najtaniej złapiesz potrzebne akumulatory. :taktak:

Sprawdzone osobiście. 8-)

BD 03.03.2016 12:33

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1353935)
UPS sluzy w zasadzie do podtrzymania zeby zapisac dane mam ze 3 z czego 2 wymagaja wymiany akumulatora :/

Nie tylko, one mają rozbudowane filtry i stabilizatory. Czyli poza podtrzymaniem chronią przez skokami napięcia.

misiozol 03.03.2016 12:24

UPS sluzy w zasadzie do podtrzymania zeby zapisac dane mam ze 3 z czego 2 wymagaja wymiany akumulatora :/

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:05.