Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Lite-On i firmware (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lite-firmware-9654/)

darsoon 20.08.2002 10:59

Cytat:

Luzak napisa***322;(a)
chyba nieale mam nastepny problemik:
dlaczego w "Nero CD Speed" moja nagr. (LTR-40125S-40x12x!48!) w tescie Transfer Rate Test uzyskuje: Speed Average ok. 24-25, przy starcie ok. 21-22 i koniec ok. 23-24. dlaczego nie moge uzyskac wynikow powyzej 26 albo ?48? ...

U siebie zauważyłem podobny problem, chociaż różnice w prędkości nie były aż tak duże. Miałem LTR-40125W (przerobiony na LTR-48125W) podłączony do 2 kanału jako master i drugi napęd DVD (Hitachi GD2500)jako slave.
W tej konfiguracji test zapisu w nero CD speed pokazywał metodę zapisu jako P-CAV i osiągi napędu były słabe (niższe niż nominalne)w każdej kategorii testu. Max prędkość to 43 a średnia ok. 30. przy czym na wykresie widać było wyraźnie spadki i wzrosty prędkości (nie był to równomierny wzrost prędkości).
Po odłączeniu drugiego napędu i pozostawieniu nagrywarki jako master na 2 kanale test wykazał metodę zapisu CAV i wzrost max prędkości do aż 49,30 a średniej do ok 38 i ogólny wzrost wszystkich parametrów. Wykres zapisu wyglądał niemalże identycznie jak ten z testu przeprowadzonego w cdrinfo - zapis rozpoczął się przy prędk. ok 22 a zakończył na 49,30.
Czyli wszystko wróciło do normy :-)

Darsoon

-Sid-The-Rat=> 20.08.2002 06:54

mamy tu tylu rajdowcow zmieniajacych biosy tuz po kupnie nagrywarki, bez sprawdzania co one daja tylko dla samej pasji posiadania najnowszej wersji, sa tez cross'owcy ktorzy na przekor wyznaczonym sciezkom pragna osiagnac 16x na sprzecie ktory ma max 8 - jest dla ulatwienia na innej elektronice i inne firmy - w koncu kazdy ma wypadek a statystyka nie kaze duzo czekac

i dobrze, bo ludzie ucza sie TYLKO na bledach, wlasnych bledach...

Shider 19.08.2002 21:37

Cytat:

Dawid Partyka - Koli napisa***322;(a)

Tak. Masz jakieś 80 % na to że pójdzie ją uratować bez wysyłania do serwisu.

no to trzeba zrobic test praktyczny
kto pierwszy ? ;)

Dawid Partyka - Koli 19.08.2002 11:52

[QUOTE]Pedros napisa***322;(a)
[B]No dobrze - zreasumujmy
Czyli przy padzie prądu w trakcie upgrade'u fimware'u jest szansa, że taką nagrywarkę da się przywrócić do życia, lub też ona nie padnie - dobrze rozumiem?

Tak. Masz jakieś 80 % na to że pójdzie ją uratować bez wysyłania do serwisu.

Pedros 19.08.2002 10:16

No dobrze - zreasumujmy
Czyli przy padzie prądu w trakcie upgrade'u fimware'u jest szansa, że taką nagrywarkę da się przywrócić do życia, lub też ona nie padnie - dobrze rozumiem?

-Sid-The-Rat=> 18.08.2002 21:28

pisalem bodajze - bo nie bylem pewny - wiem ze jeden ze znanych producentow plyt wpadl na taki pomysl (notabene obecny w komputerach od BARDZO dawna...)

dobra - uznaje sprawe niejasnosci terminow, przynajmniej z mojej strony za zamknieta

Shider 18.08.2002 11:02

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
mowimy chyba o 2 roznych rzeczach - ja o kopi bezpieczenstwa BIOSU - w pelni funkcjolanej, pozwalajacej na normalna prace w przypadku padu tej wersji z EEPROMU (tak maja bodajze plyty glowne SOLTEK'a i to wcale nie stare!) - ty o zabezpieczeniu przez zupelnym wyczyszczeniem biosu - np. poprzez przechowywanie na sztywno naglowka, czy innego sposobu identyfikacji typu napedu i kosci w celu awaryjnego przywrocenia usunietego biosu
z tego co wiem to na moim solteku wszytko jest w eepromie (SL-75KAV)

Dawid Partyka - Koli 18.08.2002 10:47

A ty mówisz o dual bios (druga kośc biosu zawierajaca pamięć typu ROM. Wykorzystywana technologia w płytach głównych Gigabite).

-Sid-The-Rat=> 18.08.2002 09:01

mowimy chyba o 2 roznych rzeczach - ja o kopi bezpieczenstwa BIOSU - w pelni funkcjolanej, pozwalajacej na normalna prace w przypadku padu tej wersji z EEPROMU (tak maja bodajze plyty glowne SOLTEK'a i to wcale nie stare!) - ty o zabezpieczeniu przez zupelnym wyczyszczeniem biosu - np. poprzez przechowywanie na sztywno naglowka, czy innego sposobu identyfikacji typu napedu i kosci w celu awaryjnego przywrocenia usunietego biosu

Dawid Partyka - Koli 18.08.2002 08:52

a jesli chodzi o bootblock - to jesli jest zrobiony 'na sztywno' na ROMie to niczym go nie wyczyscisz - mozesz najwyzej porysowac kosc...

Może kiedyś tak byo na starych płytach główych. Teraz bootblock opiera się na zwykłym epromie (jest to ten sam eprom w którym jest firmware wgrywane). Tylko że program wgrywający firmware nie uaktualnia ostatnich kilku bitów a w tych bitach własnie jest ten eprom. Sprwdziłem to na płycie głównej z przed 2 lat. Np. LG nie posiada wogule botblocka. Mu sie wgrywa bios w taki sposób że proram flashujacy wykryje typ eproma i wtedy wgrywa na siłę albo i nie. Wydaje mi sie że podobnie ma LiteOn. A zauważ sam jak w liteonie jest wgrywane nowy bios. Segmentami. Jeśli podczas wgrywania jednego segmentu biosu padnie porąd to drugi segment powinien go z bootować albo przynajmniej zdefiniwac programowi flashujacemu typ napędu.

-Sid-The-Rat=> 18.08.2002 06:58

EEPROM - electomagneticaly eresable programable read only memory

i tak mozna go wyczyscic wgrywajac do niego glupoty - nic ci jednak nie broni wgrac tam 'nie glupot' tylko ze do tego potrzebny jest juz zewnetrzny programator ktory na sile wpisze tam co trzeba

a jesli chodzi o bootblock - to jesli jest zrobiony 'na sztywno' na ROMie to niczym go nie wyczyscisz - mozesz najwyzej porysowac kosc...

bo jesli ktos zrobil bootblocka na EEPROMIE to sorry ale wystarczy przepiecie i juz nie wiadomo czy przezyje

Marius_The_Mad 18.08.2002 01:08

"Clear EEPROM" spod WSESa może zdziałać cuda ;)

Shider 18.08.2002 00:20

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)
mtkflash + plik .bin z biosem. Chyba, że boot block też padnie. Wtedy kaplica.
jeszce jedno glupie pytanie

czy i jak boot block moze pasc?

Marius_The_Mad 17.08.2002 19:36

mtkflash + plik .bin z biosem. Chyba, że boot block też padnie. Wtedy kaplica.

Shider 17.08.2002 09:37

Cytat:

Dawid Partyka - Koli napisa***322;(a)
A masz taki przypadek pod ręką?? Jeśli tak to skontaktuj się na maila SafeLock@CDrinfo.pl dam ci kilka wskazówek jak przywracać bios w wypalarce (jest dosyć dużo możliwośći bootowania biosu).
nie mam w tej chwili ale chcialbym byc na to przygotowany
ludzie przynosza do mnie rozny sprzet z roznymi problemami a wtedy to musze dzialac od razu
mysle ze warto poruszyc ten temat

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:02.