Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   TV+AMPLITUNER+CD+BDR (https://forum.cdrinfo.pl/f108/tv-amplituner-cd-bdr-97483/)

- Deckard - 09.09.2018 10:53

TV+AMPLITUNER+CD+BDR
 
Hej

Mam problem z prawidłowym podłączeniem i skonfigurowaniem kina domowego.

Załóżmy ,że mam nieskończoną dostępną ilość przewodów HDMI
2.2, światłowodów , coaxialnych , 2xRCA-2XRCA itd

I teraz mam
Telewizor KD55XE8599
Amplituner STR DN860
CD DVP-S725D ten odtwarzacz służy tylko do słuchania płyt CD
BDR UBP-X800

Do telewizora mam podłączona kablówkę.

Jak podłączyć to z sensem , którym kablem w które gniazdo itd
Walczę z tym od monumentu zakończenia remontu mieszkania i krew mnie zalewa.

Większość działa ale nie ma dźwięku z tv na kinie wiec lipa z netflixem youtubem itd

W tej chwili mam tak

TV mam podłączony za pomoca hdmi z BDR UBP-X800, BDR UBP-X800 z amplitunerem coaxialem [ filmy muza w 5.1 działa itd ]

CD DVP-S725D mam podłączony z amplitunerem 2xRCA-2XRCA - działa [ wiem że analogowo - zastanawiam się czy nie lepiej optyczny ]

TV z amplitunerem mam podłączony światłowodem i kiedyś dzwiek był teraz lipton

k***a

misiozol 09.09.2018 13:14

Mowisz i masz , podlacz TV z amplituner poprzez port HDMI z dopiskiem ARC (audio return channel) ;)

- Deckard - 09.09.2018 14:44

kanały kablówki wyświelane są z zródła cyfrowej kablówki . [ w tv masz 3 wejscia kablówka , sat2 i sat 2]

na ARC to sobie moge poogladac co najwyzej ustawienia ampliytunera

misiozol 09.09.2018 18:50

No nie, poczytaj specyfikacje, TV ma ARC :P

- Deckard - 09.09.2018 20:18

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1410236)
No nie, poczytaj specyfikacje, TV ma ARC :P

Wiem że ma ARC , bo zarówno w tv jak i w apli mam opisane porty . Ale co z tego jak do portu ARC nie mogę przypisać źródła wyświetlania .

Może coś robię nie tak bo stary już jestem, może mam za mało kabli podłączonych itd

Zreszta masz screena ,co dalej ? bo sie nic nie dzieje ,a jak zapodaje jakiś tam program na tv to lipton


edit
swoja drogą niezle mnie to wqrwia , trzy urzadzenia z hdmi każde chce sterowac każdym

misiozol 09.09.2018 21:38

A przypadkiem nawet jak zmienisz na inne hdmi w tv to i tam tak nie ma sygnalu na ARC/hdmi3 audio powrotnego ?

- Deckard - 09.09.2018 22:17

Ale co mi daje zwrotny sygnał audi przez hdmi jak TV jest nadawane przez zwykły kabel antenowy ....

Wiem że jak podłącze bdr player do amplitunera za pomocą hdmi to moge korzystac z odtwarzacza [audio +video] ma to pewien minus otóż ,zawsze gdy chce coś ogladac na odtwarzaczu musi byc właczony mplituner

Gdy odtwarzacz miałem podłączony do tv za pomocą hdmi a dźwięk leciał coaxialem do amplitunera nie było tego problemu

misiozol 10.09.2018 08:57

:hmm: no ale w pierwszym poscie piszesz ze dzialalo kiedys tam , to co sie zmienilo ze nie dziala ?

- Deckard - 10.09.2018 17:38

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1410259)
:hmm: no ale w pierwszym poscie piszesz ze dzialalo kiedys tam , to co sie zmienilo ze nie dziala ?

Bo dźwięk szedł optycznym ale 2.0 w chwili obecnej cisza . Ale dojdę do tego

mgit 10.09.2018 18:18

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1410304)
Bo dźwięk szedł optycznym ale 2.0 w chwili obecnej cisza . Ale dojdę do tego

Zrezygnuj z amplitunera - problem sam się rozwiąże :rotfl:

- Deckard - 10.09.2018 18:48

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1410305)
Zrezygnuj z amplitunera - problem sam się rozwiąże :rotfl:

Dzięki to jest to! Rozwiązanie na które czekałem .

mgit 10.09.2018 19:11

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1410308)
Dzięki to jest to! Rozwiązanie na które czekałem .

No widzisz, proste rozwiązania są najlepsze :taktak:

grzeniu 13.10.2018 23:38

Dawno nikt nic mądrego nie napisał, może ja też nie napiszę....
Zobacz w głębiach menu telewizora, wejdź w "bravia sync" (albo jakoś podobnie powinno być nazwane) i tam pobaw się ustawieniami urządzeń podłączonych do TV i sterowaniem. Może to to? :hmm:
A wcześniej wszystko działało na tym samym TV?

- Deckard - 14.10.2018 08:46

Hej
Tak wszystko działało,a z tego co się orientuje to bravia sync jest od sterowania jednym pilotem kilku sprzężonych urządzeń

grzeniu 14.10.2018 10:30

W zasadzie tak, ale może coś z czymś się 'gryzie' i takie kwiatki.
Sugerowałem się tym
Cytat:

swoja drogą niezle mnie to wqrwia , trzy urzadzenia z hdmi każde chce sterowac każdym
Można też w menu wejść w ustawienia urządzeń podłączonych do TV, może tam? Nie mam nic podłączone, to nie mam jak zajrzeć. Podejrzewam, że podłączyłeś wszystko jak dawniej ale teraz nie działa. Może po dłuższym czasie remontu i wyłączenia z zasilania wróciło do ustawień domyślnych. Musisz szukać, bo podejrzewam, że kombinacje z kabelkami przerobiłeś wszystkie?


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.