![]() |
Daruje sobie ten temat. Ten laptop ma juz swoje zastosowanie. I tak juz do niego dołożyłem, bo zawias był zerwany i to sie trzymało na jednym. Może bym się zastanawiał nad tym gdyby ta płyta miała 2 sloty na pamięć RAM, a że jest tylko jeden i płyta obsługuje max 8gb bodajże to szkoda. Ot fajny malutki ale i wydajny sprzet w trasę.
|
Ja mam stacje BGA :P , i tez bym ci powiedzial bierz plyte ;)
|
Ilość załączników: 1
Dzisiaj z ciekawości dzwoniłem do jednego z serwisów BGA i stacją lutowniczą... i dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, o których przyznaję że nie miałem pojęcia, bo i nigdy na własność nie miałem stacji. Poza tym jak się chce coś takiego to już lepiej na tym zarabiać bo droga zabawka.
Przyznaję że nie wiedziałem że pamięć VRAM nie jest zamontowana na karcie graficznej tylko na płycie głównej... stąd nie jest to koszt tylko zakupu kostki którą wskazywałem w postach powyżej a dużo małej dodatkowej drobnicy, z którą się nie warto bawić, więc pewną słuszność tutaj ma kolega @loki7777 że dużo taniej wymienić całą MB niż to montować. W moim przypadku daruję sobie te namiętności. Załącznik 133364 |
Hmm... ja tu widzę go jako pełnoprawny sprzęt do RetroArcha, tyle że kapkę bardziej się będzie pocił przy emulacji PSP. Zresztą jeszcze zobaczę co dalej.
A z tym miejscem na cycki ... to miałem to samo skojarzenie he he.... a co:cycki: laptop prawdziwego macho |
Przy cenach używanych laptopów IMO nie warto rzeźbić - tego oddać "na bezdomnych" i kupić lepszego. :]
|
Pewnie pokusic sie mozesz ale taniej wyjdzie kupic taka sama plyte ale juz z karta graficzna - np. z aliexpress.
|
Cytat:
Spotkałem się z informacjami że te laptopy tak mają z grafiką i co dziwne też na Win10. Stąd chciałem zrobić diagnostykę od strony software'u i to tutaj doszukiwałem się problemu. Byłem święcie przekonany że ta grafika w nim po prostu jest***8230; stąd pierwsze ***8222;WTF!***8221; Ja się zastanawiam czy może się pokusić o montaż takiej karty w serwisie, ale chyba odpuszczę... ehh Numer Service TAG też nie kłamał, w błąd wprowadziły mnie wszystkie inne opisy. :( |
:D sie wie
|
Ale miejsce na cycki ma! :taktak:
|
A co ja ci pisal w poscie nr5 :P
|
Ilość załączników: 1
i mam odpowiedź na wszystkie bolączki. Przyznaję że jestem całkowicie rozczarowany. Mój model okazuje się graficznym eunuchem... i dziwi mnie to co niemiara, gdyż ogromną anomalią jest Vostro z i5 i wyłącznie integrowaną kartą graficzną. To taki biały kruk :[ Jeśli się przyjrzeć aukcjom to wszędzie są opisane właśnie najczęściej i5, i3 a nawet i7 i w 99% przypadków nawet te z i3 mają tego GeForce'a. Mnie zmyliła instalka dziesiątki którą miałem wcześniej, a jakimś cudem przeoczyłem, a może nie dopatrzyłem. Możliwe też że szukając sterowników napatrzyłem się na opis że ta grafika powinna być i basta, a ludzie faktycznie mają problem ze sterownikami. Teraz mam pewność właściwie 100%.
Załącznik 133083 Bo rozkręciłem dziada i zobaczyłem to samo co i tutaj. Z tego co się domyślam to miejsce jest na układ graficzny nVidia, bo tak wygląda wszędzie indziej... więc raczej na pewno grafika... ta nie była by poza układem chłodzenia. Ehhh to ja dziękuję za sugestie i rady i idę się pozałamywać.... :sciana::(:rozwal: http://www.primelec.com/media/catalo...k0pf0-pic2.jpg |
No to zostaje rozkrecic:)
|
Cytat:
Start - wpisać "Driver" Start - wpisać "Zarządzanie sterownikami" |
Service tag z reguły nie kłamie. Owszem, ktoś mógł wymienić kartę wlan, albo inny drobiazg, ale nie grafę.
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:31. |