Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.02.2019, 20:57   #1
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 340
KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dell Vostro 5470 ... "graphic problem edyszyn"

Rzadko, choć jednak czasami przychodzi nam się zmierzyć z czymś co już na wstępie winno znaleźć się w kategorii o dźwięcznej nazwie "WTF". Ogólnie rzecz ujmując właśnie kolejną taką znalazłem i zaczynam się zastanawiać co dalej.

Otrzymałem w prezencie małego laptopa, do którego już przydzieliłem parę zadań w których powinien się rewelacyjnie sprawować, gdyby nie problem ze sprzętem, który wcale nie wydaje się być jakąś anomalią, stąd chciałem się poradzić kolegów, również o dużym doświadczeniu w serwisowaniu co popadnie.

Laptop to Dell Vostro 5470, z ekranem dotykowym. (w takiej konfiguracji)
Różnica taka że dostałem bez dysku, więc musiałem coś swojego ogarnąć co do HDD i OS.

Przyznaję się od razu że nie jestem jakimkolwiek fanem Windowsa 10, więc padło na Windows 7 64bit do którego też miałem licencję.
Problem z którym przyszło mi się zmierzyć to brak widoczności karty graficznej dedykowanej (na początku tego nie zauważyłem, póki nie chciałem coś więcej z niego wydusić). Laptop ten domyślnie powinien posiadać prócz zintegrowanej jeszcze kartę dedykowaną GeForcce nVidia GT 740M z 2GB pamięci. Co ciekawe, kompletinie nie pozwala mi system zainstalować sterownika, a system nie pokazuje dedykowanej karty. Zgodnie ze specyfiką karta powinna być i nie mam pewności czy na Winzgrozie 10 się coś pokazywało. Jednak ja nie chcę się przenosić na ten pseudosystem, gdzie nie mam pewności że to rozwiąże problem a dużo bardziej zależy mi na stabilności Win7.

Bios zaktualizowałem do najnowszej wersji A12, według strony producenta.
Było by fajnie jak bym sobie od tak przełożył dysk inny i instalował co popadnie,(Linuxa w Live testowałem, ale mi nie pokazał podzespołów prócz HDD i CPU) jednak tutaj podchodzi tylko low profile HDD... a taki mam tylko jeden więc nici z testowania
(Tak na marginesie dodam że zastanawiam się czy czasami możliwe nie jest aby trafił mi się egzemplarz tylko z zintegrowaną grafiką, ale mi to perfidnie nie pasuje do tych wszystkich specyfikacji)

........jakieś pomysły?

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 10.02.2019 o godz. 21:18
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.02.2019, 21:52   #2
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,015
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Brak dedykowanych sterow pod win7 , czeka cie meka na win8 a potem win10
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2019, 22:39   #3
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,107
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Jak to brak? https://www.geforce.com/drivers/results/142226 sa i maja sie dobrze(ostatni update luty tego roku)

A w systemie sa jakies znaki zapytania w menadzerze urzadzen?

Jest tez mozliwosc ze karta trup.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 07:19   #4
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 340
KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ogólnikowo nie paliło mi sie z tym lapkiem, żeby go jakos na gorąco szybko robić i dla tego wcześniej nie zwróciłem uwagi jak sie ma sytuacja ze sprzetem, ktory był po wypadku i musiałem kupować klapę bo zawias był urwany. Oczywiscie uruchamia sie normalnie i na Win7 dziala przyzwoicie. Dla testu przed obecnym OS-em zainstalowalem Win10 ale okazało mi sie że laptop przypisaną ma wersję Home a nie Profesjonal, stąd wiedzialem ze czeka mnie kolejny format wiec od razu przeszedlem na 7-kę. Jednak nie pamiętam czy był tam problem z tą grafika. Co ciekawe ten laptop jest w kilku wersjach,, jednak nie spotkalem sie z zestawieniem by z procesorem i5 byla tylko zintegrowana grafika.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 09:15   #5
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,015
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez loki7777 Podgląd Wiadomości
Jak to brak? https://www.geforce.com/drivers/results/142226 sa i maja sie dobrze(ostatni update luty tego roku)

A w systemie sa jakies znaki zapytania w menadzerze urzadzen?

Jest tez mozliwosc ze karta trup.
Jak najbardziej, to ze sa na stronie geforce to nie znaczy ze sa bo karta moze bec zintegrowana z mostkiem i ci zadne stery nie pomoga

Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Ogólnikowo nie paliło mi sie z tym lapkiem, żeby go jakos na gorąco szybko robić i dla tego wcześniej nie zwróciłem uwagi jak sie ma sytuacja ze sprzetem, ktory był po wypadku i musiałem kupować klapę bo zawias był urwany. Oczywiscie uruchamia sie normalnie i na Win7 dziala przyzwoicie. Dla testu przed obecnym OS-em zainstalowalem Win10 ale okazało mi sie że laptop przypisaną ma wersję Home a nie Profesjonal, stąd wiedzialem ze czeka mnie kolejny format wiec od razu przeszedlem na 7-kę. Jednak nie pamiętam czy był tam problem z tą grafika. Co ciekawe ten laptop jest w kilku wersjach,, jednak nie spotkalem sie z zestawieniem by z procesorem i5 byla tylko zintegrowana grafika.

Sa wersje z tylko zintegrowana grafika na i7 nawet zwlaszcza u dell-a bo to dziady sa
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 10:20   #6
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 340
KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Jak najbardziej, to ze sa na stronie geforce to nie znaczy ze sa bo karta moze bec zintegrowana z mostkiem i ci zadne stery nie pomoga

Sa wersje z tylko zintegrowana grafika na i7 nawet zwlaszcza u dell-a bo to dziady sa
Tak też się tego obawiam, nie mniej jednak chcę rozwiać wątpliwości. Jeśli nie będę miał wyboru to zrobię kopię zapasową partycji z Win7 (choć to będzie bardzo pracochłonne zadanie z wszystkim przenoszeniem itd) i zainstaluję tę winzgrozę 10. Zastanawiam się jednak nad narzędziami które mógł bym zbootować i faktycznie sprawdzić jaki sprzęt w środku siedzi.
Co do ostatniego zdania to masz rację

.... btw. Z tego co widzę to jest od groma tematów o tych dellach i problemach z grafiką i niewiele konkretów. Aktualizowałem BIOS, a co do wcześniejszego pytania, które już się pojawiło wcześniej to dedykowana nie wyświetla się w Manadżerze urządzeń. Tak Jak widziałem w specyfikacjach wszystkie z i5 miały dedykowaną grafikę.... a i jeszcze jedno... strasza bieda tylko z jednym gniazdem na pamięć RAM

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 11.02.2019 o godz. 10:35
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 12:14   #7
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,107
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ale tak gdybajac to chyba sobie problem rozwiazales juz w 1 poscie - nie ma tam nvidii - spojrzcie na serwis taga i to co pokazuje dell - tam nie ma slowa o zadnym gf.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 12:57   #8
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 340
KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez loki7777 Podgląd Wiadomości
Ale tak gdybajac to chyba sobie problem rozwiazales juz w 1 poscie - nie ma tam nvidii - spojrzcie na serwis taga i to co pokazuje dell - tam nie ma slowa o zadnym gf.
w tym rzecz że nie dał bym sobie przysłowiowej ręki uciąć, że wszystko co opisują w specyfikacjach itp jest zgodne ze stanem faktycznym. Gdybym miał taką pewność nawet bym wątku nie rozpoczynał. Jak widać po opisach modelu i ich problematyce wg. użytkowników to potrafi być na prawdę bardzo barwnie w temacie. Jak zresztą podałem na początku... mam 75% pewności, że faktycznie nie ma dedykowanej (wcześniej myślałem na odwrót), ale chciałem to rozwiać weryfikując samemu, bo patrząc na podawane specyfikacje powinienem ją mieć, tym bardziej z tym procesorem.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 13:48   #9
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,062
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Service tag z reguły nie kłamie. Owszem, ktoś mógł wymienić kartę wlan, albo inny drobiazg, ale nie grafę.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 17:20   #10
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 910
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Bios zaktualizowałem do najnowszej wersji A12, według strony producenta.
Było by fajnie jak bym sobie od tak przełożył dysk inny i instalował co popadnie,(Linuxa w Live testowałem, ale mi nie pokazał podzespołów prócz HDD i CPU) jednak tutaj podchodzi tylko low profile HDD... a taki mam tylko jeden więc nici z testowania
(Tak na marginesie dodam że zastanawiam się czy czasami możliwe nie jest aby trafił mi się egzemplarz tylko z zintegrowaną grafiką, ale mi to perfidnie nie pasuje do tych wszystkich specyfikacji)
Możesz spróbować odpalić "Zarządzanie sterownikami" w jakimś linuksie?
Start - wpisać "Driver"
Start - wpisać "Zarządzanie sterownikami"
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 17:45   #11
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,107
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
No to zostaje rozkrecic
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.02.2019, 20:44   #12
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 340
KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>KaiQ niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
i mam odpowiedź na wszystkie bolączki. Przyznaję że jestem całkowicie rozczarowany. Mój model okazuje się graficznym eunuchem... i dziwi mnie to co niemiara, gdyż ogromną anomalią jest Vostro z i5 i wyłącznie integrowaną kartą graficzną. To taki biały kruk :[ Jeśli się przyjrzeć aukcjom to wszędzie są opisane właśnie najczęściej i5, i3 a nawet i7 i w 99% przypadków nawet te z i3 mają tego GeForce'a. Mnie zmyliła instalka dziesiątki którą miałem wcześniej, a jakimś cudem przeoczyłem, a może nie dopatrzyłem. Możliwe też że szukając sterowników napatrzyłem się na opis że ta grafika powinna być i basta, a ludzie faktycznie mają problem ze sterownikami. Teraz mam pewność właściwie 100%.
Nazwa:  Screenshot_1.jpg, 
obejrzany:  49 razy, 
rozmiar:  67.1 KB.

Bo rozkręciłem dziada i zobaczyłem to samo co i tutaj. Z tego co się domyślam to miejsce jest na układ graficzny nVidia, bo tak wygląda wszędzie indziej... więc raczej na pewno grafika... ta nie była by poza układem chłodzenia. Ehhh to ja dziękuję za sugestie i rady i idę się pozałamywać....

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 11.02.2019 o godz. 20:52
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2019, 12:24   #13
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,015
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A co ja ci pisal w poscie nr5
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2019, 12:44   #14
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,062
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ale miejsce na cycki ma!
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2019, 12:50   #15
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,015
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
sie wie
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Laptop Dell Latitude CSx - Problem z wentylatorem... -Kowalik- Komputery 0 09.03.2009 23:16
DELL INSPIRON 1720 dziewny problem ;/ kf_krzynio Komputery 4 19.01.2009 19:33
problem z odczytem tomaszekkkk Napędy optyczne DVD 9 30.07.2008 14:33
Dell Inspiron 1300 - problem z czytaniem płyt dvd / cd mariusz81pl Napędy optyczne DVD 0 15.01.2008 13:44
Rozwiązany Problem bluetooth HP nx6125 aeiouy Off topic 0 26.05.2006 13:35


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO