Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Zgrywanie Płyt w EAC (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zgrywanie-plyt-eac-9772/)

doli 20.08.2002 18:14

Zgrywanie Płyt w EAC

Mam problem z usawieniem czasu przy zgrywaniu w Copy Image & CUE Sheet.
Nie wiem jak ustawić czas przerw pomiędzy utworami przy edycji CD Layout Editor - Edit CUE Sheet. Pomóżcie !

meszrum 20.08.2002 19:18

cue sheet oznacza, iz jest to wierna , teoretycznie 100% kopia struktury audio cd (ale już nie dźwięku). po co, zatem Ci ręczne ustawianie przerw - EAC zrzuci wierną kopię na twardego (łącznie z indeksami). łatwiej jest zrzucić do wave i później sobie poustawiać przerwy.
jeżeli źle Cię zrozumiałem to daj znać...:)

doli 20.08.2002 19:26

Tak masz rację, ale przy zgrywaniu Copy Image & CUE Sheet nie ma przerw w płycie. Jest ona zgrywana jako całość. Czytałem na stronach Cdrinfo (EAC) o tym jak to robić, ale jest to przedstawione w bardzo zawiły sposób. Autor zamiast opisać krok po kroku (opisując co do czego) poprostu uznał, że wszyscy będą wiedzieć. Jak się okazuje NIE WSZYSCY !:)

Kris_jag 20.08.2002 20:56

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeżeli czcesz po prostu przegrać płytę, bez ingerowania w jej strukturę, to należy w EAC skorzystać z funkcji Copy Image & Create CUE Sheet (tak jak to robiłeś). Otrzymasz dwa pliki: jeden z rozszerzeniem wav (z zawartością płyty w postaci pliku dźwiękowego), drugi z rozszerzeniem cue (zawierający informację o strukturze płyty, w tym o przerwach). W programie do nagrywania płyt (np. Nero) wybierasz: "Plik\Nagraj plik obrazu...", wskazujesz właśnie plik z rozszerzeniem cue i nagrywasz (w trybie DAO).

meszrum 20.08.2002 22:19

chyba DOLI z tym właśnie miał problem. faktycznie powstaje po zrzuceniu 1 plik audio (duuuuży) i pliczek .cue, który zawiera info o przerwach, indeksach itd.
ja tak przegrywam wszystkie płyty i jestem bardzo szczęśliwy (kiedyś chciałem zostać audiofilem, ale mi przeszło)...:-D :P

doli 21.08.2002 23:22

OK. Panowie a teraz po polsku. Rozumiem, że plik CUE jest to mały plik, który zawiera informacje o przerwach itd. Jak w takim razie zastosować go przy zgrywaniu płyty w w/w programie(EAC). Naprawdę bardzo zależy mi na prawie 100% wierności. Czy jest jakaś możliwość aby przy zgrywaniu sposobem "Copy Image & Create CUE Sheet" wykorzystać ten malutki pliczek. Jeśli jest to podpowiedzcie jak to zrobić. Chyba, że znacie inny, lepszy sposób.
Pozdrawiam.

-Sid-The-Rat=> 21.08.2002 23:42

ciegle piszesz jak polityk...

jesli chcesz ZRZUCIC material audio na dysk w postaci pojedynczych sciezek uzywasz pierwszego guzika po lewj stronie [WAV]

jesli chcesz zrzucic CALA plyte na dysk w postaci jednego zbioru z zachowaniem oryginalnych odstepow uzywasz opcji 'bla bal CUE sheet' - otrzymasz 2 zbiory: wav i cue

plik .cue nie jest uzywany przy ZRZUCANIU, on wtedy powstaje, .cue slyzy do nagrania plyty o czym nizej

JEDNAK te 2 zbiory nadaja sie tylko do jednego - zeby nagrac z nich plyte (sluchanie 600mb wave w winampie jest w stanie zabic nijeden sprzet)

nagranie plyty jest BANALNE - otwierasz CDRWina, Nero czy cokolwiek dajesz 'burn image' zapytany pokazujesz .cue i nagrywasz - otrzymasz kopie tak bliska idealowi jak to mozliwe...

doli 21.08.2002 23:52

Nareszcie sensowna odpowiedź.:)
Powiedz tylkoczy przy zgrywaniu w 'bla bal CUE sheet' powstają przerwy pomiędzy utworami. U mnie nie zawsze to wychodzi. Nawet jeśli próbuję je wyśledzić nie zawsze są. Powiedz co jest nie tak?

-Sid-The-Rat=> 22.08.2002 00:06

jesli mozesz je wysledzic to dziwne bo w wav'ie ich nie ma...

przerwy powstaja dzieki wpisom do .cue postaci

INDEX00: 00:07:09
INDEX01: 00:08:15

i mamy przerwe o dlugosci 1 sek i 6 ramek...

jesli zas przy utworze jest tylko jeden

INDEX00: 32:02:03

to znaczy ze przerwy nie bedzie

zawsze mozesz otworzyc notepada i tego .cue i recznie sobie te przerwy usunac czy dopisac - w niczym nie zmieni to jakosci plyty, moze za to utrudnic badz uniemozliwic bazie CDDB poprawne rozpoznanie plyty - przy braku kodu ISIRC cddb wykorzystuje wlasnie uklad przerw do identyfikacji plyty (miedzy innymi naturalnie...)

pamietaj (jesli bedziesz sie bawil tymi cue) ze format to minuty:sekundy:ramki [nie wiem czy ramek jest 100 czy 60 - moze ktos?] a nie GODZINY:minuty:sekundy...

kondzik 22.08.2002 00:36

Ilość załączników: 1
Jeżeli nie ma przerw między utworami to pobaw się "Gap Detection" w zakładce EAC-->Drive Options-->Gap Detection. Są do wyboru trzy metody a każda z nich ma trzy dokładności.

kondzik 22.08.2002 00:43

Ilość załączników: 1
U mnie to wygląda tak, a przedtem też nie było przerw.

Marius_The_Mad 22.08.2002 00:45

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)

pamietaj (jesli bedziesz sie bawil tymi cue) ze format to minuty:sekundy:ramki [nie wiem czy ramek jest 100 czy 60 - moze ktos?] a nie GODZINY:minuty:sekundy...

Ramek jest 75, po 588 sampli każda.

-Sid-The-Rat=> 22.08.2002 00:59

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)

Ramek jest 75, po 588 sampli każda.

dzieki!

Marius_The_Mad 22.08.2002 01:21

Przydaje się wiedzieć, po ile mają sampli, jeśli się np. tnie jakiś koncert inaczej, niż to sobie wymyślił producent ;) Utwory muszą być wielokrotnością 588 sampli, bo inaczej robią się przerwy i często wychodzą z tego trzaski. :(

doli 22.08.2002 07:49

Dzięki, ale Panowie UWAGA! Bo zrobię się z mądry:-D
Poważnie mówiąc. Serdeczne dzięki. Będę próbował się bawić. Natomiast przy próbie zgrywania Nero (nagraj obraz i pokazaniu .cue) pokazuje się błąd TOC. Nagrywarka LG 8400B. Co z tym zrobić?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:56.