Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Network Attached Storage (NAS) (https://forum.cdrinfo.pl/f119/)
-   -   QNAP - zmiana bramy domyślnej (https://forum.cdrinfo.pl/f119/qnap-zmiana-bramy-domyslnej-98633/)

Jarson 15.09.2023 23:50

Ilość załączników: 2
Zgadza się, tylko że u mnie problem polegał na tym, że nie mogłem zmienić domyślnej zmiany z tego miejsca. Dziś wróciłem do tematu i udało mi się znaleźć przyczynę ;)

Ponieważ mam statyczny adres IP, który pamiętam, nie korzystam do łączenia się z dyskiem sieciowym spoza domu z DDNS, tylko mam na routerze ręcznie wprowadzone przekierowanie. To jednak wymagało wyłączenie w ustawieniach sieci NAS-a DHCP i wprowadzenie stałego IP (w moim przypadku właśnie 192.168.1.32). Inaczej po każdym restarcie router mógłby przypisywać NAS-owi inny IP i przekierowanie przestawałoby działać.

Ponieważ DHCP było wyłączone, NAS nawet po zmianie routera używał wprowadzonej na stałe puli 192.168.1, co oczywiście powodowało konflikt. Wystarczyło włączyć DHCP w ustawieniach LAN (na zrzucie ekranu poniżej) albo ręcznie wklepać adres z właściwej puli, czyli np. 192.168.0.32 (albo dowolny inny z zakresu 192.168.0.2-192.168.0.255). Nie robiłem już zrzutu ekranu, ale u mnie ponownie wprowadziłem IP z końcówką .32.

Załącznik 203862

Następnie w routerze zaktualizowałem przekierowanie (na moim TP-Linku wygląda to tak):

Załącznik 203864

Po tej drobnej modyfikacji - wszystko działa poprawnie.

Krótko mówiąc - moja wina, bo ustawiłem to sobie ręcznie znacznie wcześniej, a następnie zupełnie mi to wyleciało z głowy ;)

scedowac 13.09.2023 10:22

Zmiana bramy domyślnej w urządzeniach NAS QNAP powinna być możliwa, ale wymaga dostępu do ustawień sieciowych NAS. Oto kroki, które możesz podjąć, aby zmienić bramę domyślną w urządzeniu NAS QNAP:

Zaloguj się do interfejsu zarządzania NAS: Otwórz przeglądarkę internetową i wpisz adres IP swojego NAS QNAP, który obecnie wynosi 192.168.1.32 (lub inny, jeśli go zmieniłeś).

Zaloguj się na swoje konto: Wprowadź swoje dane logowania do interfejsu zarządzania NAS.

Znajdź ustawienia sieciowe: Przejdź do odpowiednich ustawień sieciowych w panelu sterowania NAS. Zazwyczaj znajdziesz je w sekcji "Ustawienia sieci" lub podobnie nazwanej.

Zmiana bramy domyślnej: W ustawieniach sieciowych powinieneś znaleźć opcję "Brama domyślna" lub "Default Gateway". Kliknij na nią lub zaznacz i wybierz opcję "Edytuj".

Wprowadź nową bramę domyślną: Teraz możesz wprowadzić nowy adres IP bramy domyślnej, którym jest 192.168.0.1, zgodnie z nowym routerem. Po wprowadzeniu nowej bramy domyślnej zapisz zmiany.

Zapisz i zresetuj połączenie sieciowe: Po zmianie bramy domyślnej zapisz ustawienia i ewentualnie zresetuj połączenie sieciowe na NAS QNAP, aby nowe ustawienia zostały uwzględnione.

Po wykonaniu tych kroków, NAS QNAP powinien być skonfigurowany z nowym adresem bramy domyślnej, który jest zgodny z adresem IP Twojego nowego routera (192.168.0.1). Upewnij się, że po zmianach wszystkie urządzenia w sieci korzystają z właściwego adresu bramy domyślnej (tj. nowego routera) i że pula adresów DHCP na nowym routerze jest odpowiednio skonfigurowana.

Jarson 30.03.2022 21:42

Muszę sprawdzić, ale czy to nie jest tak, że ten plik .json nie tyle ustala adres NASa, co wskazuje go innym urządzeniom?

SEBAW 30.03.2022 20:04

A to pomoże - klik?

Jarson 30.03.2022 14:12

QNAP - zmiana bramy domyślnej

Trafiłem ostatnio na problem, który nie daje mi spokoju.

Po zakupie nowego routera przełączyłem do niego wszystkie urządzenia sieciowe, w tym NAS QNAP. Poprzedni router miał domyślny adres 192.168.1.1, a QNAP jak to QNAP domyślnie meldował się pod adresem 192.168.1.32. Problem polega na tym, że adres domyślny nowego routera to 192.168.0.1, a zatem pula adresów DHCP obejmuje adresy 192.168.0.xxx.

Zrestartowałem dysk sieciowy licząc, że automatycznie zaktualizuje sobie adres... a gdzie tam. No to podłączyłem na chwilę stary router, zalogowałem na dysk i w Panelu sterowania -> Sieci zobaczyłem, że opcja domyślna brama... po prostu jest, mogę sobie kliknąć "Edytuj", ale w ten sposób zmienić wartości 192.168.1.1 na (...)0.1 nie mogę.

Nie chciało mi się za dużo bawić i zmieniłem to co mi było zmienić łatwiej - IP Adress w routerze na 1.1. Wszystko rzecz jasna działa. Tylko to oczywiście nie jest rozwiązanie którego szukałem - bo na przykład gdybym teraz kupił od kogoś używany NAS od QNAP, który z kolei był skonfigurowany na routerze z pulą adresów DHCP z końcówką 0.xxx, to i tak nie umiałbym go dołączyć do mojej domowej sieci.

Jak mogę zmienić to co chcę, czyli bramę domyślną w NAS a nie adres routera?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:19.