Postanowiłem założyć osobny temat dla tego nietypowego nośnika, bo mam nieco więcej informacji na jego temat
Tytułem wstępu kieruję do moich wcześniejszych postów:
- prezentacja,
- rozpoznawanie przez moje napędy,
- rzekoma 100-letnia trwałość.
Postanowiłem dokonać próby zapisu na tej płycie (głownie za sprawą
@arepo), jak pisałem w poście z drugiego odnośnika jedynym napędem, który widział płytę jako zapisywalną to Samsung SH-182D z firmware SB07 (co prawda dostępna pojemność to ponad 500 GB, ale zawsze

). Niestety mój egzemplarz ma praktycznie martwy laser DVD, nie widzi wielu płyt, próby zapisu DVD+R MCC 004 i DVD-R MBI 01RG40 zakończyły się klęską, podobnie kończy się próba wypalenia czegokolwiek z moich płyt DVD+RW lub DVD-RW.
Także bez większego przekonania dokonałem symulacji zapisu i o dziwo przebiegła pomyślnie.
W końcu kilka dni temu uzbierałem kolejną paczkę danych i zapis został zakończony powodzeniem

!
1) zapis
2) disc info na Samsungu SH-182D
3) TRT na Samsungu SH-182D
4) skan na Samsungu SH-182D
Skanem bym się nie przejmował, napęd to przecież trup
Okazuje się, że z kompatybilnością płyty nie jest zbyt różowo wbrew zapewnieniom Pioneer'a, niektóre napędy wcale nie są w stanie jej rozpoznać:
- LG BH16NS55 @ WH16NS58 - ten sam komunikat co przed zapisem, "incompatible medium inserted",
- PLDS DH16ABS, Samsung SB-506BB, Samsung TS-LB23D mielą i po jakimś czasie się poddają,
- Optiarc AD-5170A czyta wszystkie pliki bezbłędnie choć pokazuje pewne odchyłki
- Benq DW1620 - czyta wszystkie pliki poprawnie choć ScanDisc pokazuje problem z jednym:
- Benq DW1650 - nie potrafi odczytać 3 plików, sypie błędami CRC:
Także wynika z tego, że albo laser Sony KWS-290C jest w stanie wypalić te płyty, albo mój "rozjechany egzemplarz" wstrzela się w płyty Archival zamiast normalnych

Wpadł mi w ręce jeszcze Samsung TS-H653B/SH-S203B, ale jego OPU Sony KWS-290F nie widzi tych płyt jako zapisywalnych.
Pozostaje mi jedynie polować na inny egzemplarz SH-182D by potwierdzić kompatybilność napędu z tymi płytami, ewentualnie jeszcze dopaść NEC ND-3570/4570 z OPU Sony KWS-290A by sprawdzić czy ten laser też byłby w stanie sobie poradzić z tymi płytami
Jak ktoś ma jakieś pomysły na eksperymenty z pozostałymi 9 płytami, to jestem otwarty na sugestie