Mam nadzieję, że ten wątek to odpowiednie miejsce na poniższe spostrzeżenia i wynurzenia.
Mam nagrywarę (LG 4082B) od wczoraj. Zamówiłem u Delfina troszkę róznych płytek i potestowałem trochę.
M.in.:
DVD+RW Platinum 4x (RICOHJPNW11)
DVD+RW TDK 4x (PHILIPS 041) (tego nie ma w tabeli na początku).
Na obu tych płytkach wypaliłem ten sam film, z prędkością 4x.
Potem - przy pomocy DVD-Info-Pro testowałem szybkość odczytu oraz obecność ew. błedów. Błedów żadnych nie było, ale różnica w szybkosci odczytu tych dwóch płytek była ogromna:
Nagrałem więc tego Platinuma jeszcze raz, tym razem 2.4x. Niczego to nie zmieniło - wykres taki sam.
Czy ma znaczenie, ze przed drugim nagraniem skasowałem go w trybie szybkim, a nie pełnym?
A, jeszcze jedno - na TDK nagrałem ten film w UDF/ISO (tak jak się powinno nagrywac filmy), a na Platinum w trybie ISO (tak, dla testu). Ale czy to może wplywać na szybkość? Wątpię... (ale może jeszcze raz go nagram na UTF).
Mam też inny płytki DVD+RW, nagrane u innych osób, wiele miesięcy temu - wszystkie czytają się gładko (wykres jak dla TDK powyzej). A są to: Esperanza (AML01) 4x oraz TDK (MCC) 2.4x.
Jaka może być przyczyna tak wolnego odczytu (chyba) poprawnie nagranej płytki, niezłej firmy, w nowej, ponoć dobrej nagrywarce?
Dzieki,
Pozdrawiam,
latet