Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.08.2005, 17:10   #11
Xavery
Lite-ON 1693S

Data rejestracji: 26.09.2003
Xavery zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
po 50 razach kopiowania plyty i jej ripowania to juz moze byc cos zlychac
ale po 2-3 krotnym raczej nie
No coz. Procesor sie nudzil, ja tez, wiec zrobilem maly eksperymencik. Tyle ze nie metoda mp3==>cd, tylko podrzucona przez kolege Ricki'ego mp3==>wav==>mp3 itd.

Sciezka zostala zripowana z oryginalnego CD programem Exact Audio Copy, wersja 0.95b2 do formatu WAV (log tutaj) a nastepnie zakodowana do formatu MP3 bitrate 128kbps przez program LAME w wersji 3.96.1 (do linii komend dodane -b 128).
Plik otrzymany z tych działań dostępny jest tutaj.

Następnie zostało przeprowadzonych 50 cykli enkodujących (tutaj poznałem moc plików BAT ). Za cykl uważa się zdekodowanie pliku MP3 do WAV (przez zastosowanie komendy lame --decode), a nastepnie zakodowanie tak otrzymanego pliku WAV ponownie do formatu MP3 (przez komende lame -b 128).
Plik otrzymany z tych działań dostępny jest tutaj.

O wrażeniach dźwiękowych nie będę mówił, bo trzeba ściągnąć, żeby się przekonać, ale zdziwiło mnie to, że plik MP3 otrzymany po 50 cyklach był większy (o 0,02MB - no ale zawsze) od wejściowego!

Pozdrawiam
-X

Powyższy podpis posiada homologację forum.cdrinfo.pl
Xavery jest offline