Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.11.2005, 10:38   #859
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Loczek
Jesteś patriotą ? W którym momencie ? Zachowujesz się jak gówniarz. Nazywasz księdza "czarnym" ? Tak obrażasz ludzi, a jest ich większość, którzy chodzą do kościoła.

Wracając do Twojego patriotyzmu. Pokaż mi gdzie i w jakich momentach jesteś patriotą ? Pomyliło się Tobie. Weź książkę do historii i przejrzyj ją tak od wieku XIII do II Wojny Światowej. Zobaczysz, że prawdziwy patriota żyje w zgodzie z kościołem i to on jest dla niego fundamentem.

Bóg, honor, ojczyzna...
STOP. Z tym sie nie mozna zgodzic. Gdyby tak siegnac jeszcze przed XIII to mielibysmy dojrzale sredniowiecze i potege kosciola pelna geba
I o czym to swiadczy? Wlasciwie to o niczym...
Natomiast jakby mieszko nie przyjal chrztu, to moze na sztandarach mielibysmy: Slonce, Honor, Ojczyzna. I co i wtedy bylibysmy gorsi? Mniejszymi pariotami?
To jest dla mnie nie do przyjecia:
'Zobaczysz, że prawdziwy patriota żyje w zgodzie z kościołem i to on jest dla niego fundamentem.'
Jezeli teza bylaby prawdziwa, to dla tego okresu historycznego, a nie do dziesiejszych czasow. Chociaz uwazam ze nawet dla tego okresu historycznego nie jest prawdziwa. Przypominam, ze Pilsudski kariere rozpoczynal w partii socjalistycznej (choc daleki bylbym od nazwania go socjalista), narodowcow (ludzi scisle zwiazanych z religia) mial za swoich najwiekszych wrogow (przyznaje jednak, ze prywatnie o jego religijnosci nic nie wiem).
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post