Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.02.2006, 18:51   #14
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus
... do kompresji audio mozna uzyc np QuEnc, ktory jest chyba jedynym darmowym programem ktory oprocz MP2 oferuje kompresje AC3).
Jest jeszcze parę innych darmowych programów do tego celu np.: ffmpeg + GUI czy BeSweet używany często z AC3Machine.

Cytat:
Napisany przez sobrus
AviSource("nazwa_pliku.avi")
ConvertToYV12()

(druga linijka jest wymagana przez HCenc, po prostu nie przyjmuje on danych w innym formacie)
Właśnie ściągnąłem HCEnc do testów (apropo, dzięki za info o nim, nie znałem go wcześniej). Chcę dodać, że kompresja bez 2 linijki też działa, ale dużo wolniej.

Cytat:
Napisany przez xxlgreg
Ale takie schematy sa chyba w kazdym programie (wspomnanny Sonic, UleadMovie FActory). A mozesz mi podpowiedziec jakiego używasz narzędzia do authoringu?
Możliwe, że te programy tak mają, ale jak już pisałem nie używałem ich jeszcze. Schematy kojarzą mi się przeważnie z niewielką możliwością ingerencji w ustawienia, a tego nie lubię . Ja do authoring-u używam TMPGEnc DVD Author, często ifoedit (jak nie potrzebuję menu) lub bardzo sporadycznie w DVDMaestro.

Cytat:
Napisany przez PIOTR34
CCE nie za dobrze radzi sobie z przeplotem ...
Nie wiedziałem o tym. Jak do tej pory nie zwróciłem uwagi, aby po kompresji w CCE było coś nie tak. Przeważnie obraz jest świetny, ale zacznę się uważniej przyglądać . PS. jak zawsze przydatna uwaga

Cytat:
Napisany przez Dziadeczek
Może ta kamera DV (fizycznie jeszcze jej nie mam) przerośnie percepcje Dziadeczka? Trochę tym jestem wystraszony!!!!
Z tego całego wątku wychodzi, że jest to wszystko bardzo trudne. Tak naprawdę to nieprawda. Filmy z kamery DV są wręcz stworzone do przerabiania na DVD (od razu odpowiednia rozdzielczość, częstotliwość audio itp). Wystarczy raz opracować sobie optymalną metodę jak wszystko po kolei ma wyglądać i idzie to szybko i sprawnie. Przerobiłem już dużo materiału tego typu i jest to dla mnie zawsze sama przyjemność, dużo gorzej robi się na DVD filmy DivX, XVid itp. Podsumowując, powtórzę : to na prawdę jest bardzo proste !

Cytat:
Napisany przez Arepo
Oglądając film zrzucony z kamery, dekodowaniem obrazu zajmuje się kodek DV, najczęściej ten z DirectX, czyli DV Video Decoder. Nie ma w nim opcji usuwania przeplotu ...
No muszę skomentować własną wypowiedź, gdyż nie jest ona prawdziwa, DV Video Decoder usuwa jednak przeplot, wszystko jest napisane TU . Można sobie ładnie porównać z odtwarzaniem przez libavcodec z ffdshow, dzisiaj to dokładnie sprawdziłem ...

Cytat:
Napisany przez xxlgreg
Kiedys bawilem sie softem DVD2SVCD i poprzerabialem troche avi(divx) do dvd.
Wykorzystywalem tam CCE 2.7.
Czy avi(dv) mozna w ten sam sposob przekonwerowac?
Tak

Cytat:
Napisany przez xxlgreg
Zrobilem proby i oto efekty:
1. Stary sposob (dv->dv(UleadEditor z usunietym przeplotem)->DVD (UleadMovieMaker): brak widocznego interlace`u, obraz jest rozmyty
2. Nowy sposob (dv->dv(UleadEditor bez usuwania przeplotu)->m2v (za pomoca HCEnc) : kolorowe kropki w gorzej oswietlonych mojescach, obraz wyraznieszy, zywszy, widoczny interlace
Oba plik wynikowe otwierane za pomoca PowerDVD
Kolega sobrus odpowiedział już w sprawie kropek, ja dodam jeszcze tylko co do tego interlac-u. Jak możesz to zamieść screena jak to wygląda w PowerDVD (zrzut klatki robisz naciskając C, o wstawianiu do posta obrazków masz temat TU ). Muszę się temu przyjrzeć, bo coś mi tu nie pasuje . Przy okazji możesz napisać co dekoduje Ci w systemi film DV (nazwa kodeka).

pozdrawiam