Cytat:
Napisany przez sobrus
... do kompresji audio mozna uzyc np QuEnc, ktory jest chyba jedynym darmowym programem ktory oprocz MP2 oferuje kompresje AC3).
|
Jest jeszcze parę innych darmowych programów do tego celu np.:
ffmpeg + GUI czy
BeSweet używany często z AC3Machine.
Cytat:
Napisany przez sobrus
AviSource("nazwa_pliku.avi")
ConvertToYV12()
(druga linijka jest wymagana przez HCenc, po prostu nie przyjmuje on danych w innym formacie)
|
Właśnie ściągnąłem HCEnc do testów (apropo, dzięki za info o nim, nie znałem go wcześniej). Chcę dodać, że kompresja bez 2 linijki też działa, ale dużo wolniej.
Cytat:
Napisany przez xxlgreg
Ale takie schematy sa chyba w kazdym programie (wspomnanny Sonic, UleadMovie FActory). A mozesz mi podpowiedziec jakiego używasz narzędzia do authoringu?
|
Możliwe, że te programy tak mają, ale jak już pisałem nie używałem ich jeszcze. Schematy kojarzą mi się przeważnie z niewielką możliwością ingerencji w ustawienia, a tego nie lubię

. Ja do authoring-u używam TMPGEnc DVD Author, często ifoedit (jak nie potrzebuję menu) lub bardzo sporadycznie w DVDMaestro.
Cytat:
Napisany przez PIOTR34
CCE nie za dobrze radzi sobie z przeplotem ...
|
Nie wiedziałem o tym. Jak do tej pory nie zwróciłem uwagi, aby po kompresji w CCE było coś nie tak. Przeważnie obraz jest świetny, ale zacznę się uważniej przyglądać

. PS. jak zawsze przydatna uwaga
Cytat:
Napisany przez Dziadeczek
Może ta kamera DV (fizycznie jeszcze jej nie mam) przerośnie percepcje Dziadeczka? Trochę tym jestem wystraszony!!!!
|
Z tego całego wątku wychodzi, że jest to wszystko bardzo trudne. Tak naprawdę to nieprawda. Filmy z kamery DV są wręcz stworzone do przerabiania na DVD (od razu odpowiednia rozdzielczość, częstotliwość audio itp). Wystarczy raz opracować sobie optymalną metodę jak wszystko po kolei ma wyglądać i idzie to szybko i sprawnie. Przerobiłem już dużo materiału tego typu i jest to dla mnie zawsze sama przyjemność, dużo gorzej robi się na DVD filmy DivX, XVid itp. Podsumowując, powtórzę : to na prawdę jest bardzo proste

!
Cytat:
Napisany przez Arepo
Oglądając film zrzucony z kamery, dekodowaniem obrazu zajmuje się kodek DV, najczęściej ten z DirectX, czyli DV Video Decoder. Nie ma w nim opcji usuwania przeplotu ...
|
No muszę skomentować własną wypowiedź, gdyż nie jest ona prawdziwa, DV Video Decoder usuwa jednak przeplot, wszystko jest napisane
TU . Można sobie ładnie porównać z odtwarzaniem przez libavcodec z ffdshow, dzisiaj to dokładnie sprawdziłem ...
Cytat:
Napisany przez xxlgreg
Kiedys bawilem sie softem DVD2SVCD i poprzerabialem troche avi(divx) do dvd.
Wykorzystywalem tam CCE 2.7.
Czy avi(dv) mozna w ten sam sposob przekonwerowac?
|
Tak
Cytat:
Napisany przez xxlgreg
Zrobilem proby i oto efekty:
1. Stary sposob (dv->dv(UleadEditor z usunietym przeplotem)->DVD (UleadMovieMaker): brak widocznego interlace`u, obraz jest rozmyty
2. Nowy sposob (dv->dv(UleadEditor bez usuwania przeplotu)->m2v (za pomoca HCEnc) : kolorowe kropki w gorzej oswietlonych mojescach, obraz wyraznieszy, zywszy, widoczny interlace
Oba plik wynikowe otwierane za pomoca PowerDVD
|
Kolega
sobrus odpowiedział już w sprawie kropek, ja dodam jeszcze tylko co do tego interlac-u. Jak możesz to zamieść screena jak to wygląda w PowerDVD (zrzut klatki robisz naciskając C, o wstawianiu do posta obrazków masz temat
TU ). Muszę się temu przyjrzeć, bo coś mi tu nie pasuje

. Przy okazji możesz napisać co dekoduje Ci w systemi film DV (nazwa kodeka).
pozdrawiam