Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.01.2005, 16:51   #1
tot
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.01.2004
tot zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
audio declicker

zanim poleca gromy - wiekszosc ludzi ma tu problem z trzaskami po wypaleniu z poprawnych plikow, wiec nie dla mnie inne posty - szukalem.
problem taki: ktos wypalil plytke audio na cdrw, sa trzaski, nie moge dorwac sie do oryginalnych plikow, wiec chce oczyscic wavy. uzylem nero wave editora i byloby super (trzaskow brak), ale wavy jakby cos "przytepilo" (jakby sluchac przez szmatke). takze filtr declick w nero burning rom (wypalanie audio cd) nie pomaga. cooledit2000 jakis trudny - chyba nie ma takiej opcji. google, owszem, wyrzucilo mi pare progsow, ale linuxowych, "kupnych", lub nie dzialajacych (?) (zielony jestem w technice audio). przydalby sie automat jakis (zeby sam "pomyslal" za co sie wziac) poniewaz mam 28 kawalkow, a nie mam fizycznie sily sprawdzic, ktore kawalki sa "chore" (w 5 kawalkach sa trzaski na 100%). nie trzeszczy caly czas, po prostu jest pare bad frames gdzie niegdzie. chce miec poprawne pliki na dysku dla siebie tym sposobem.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.02.2005, 19:49   #2
tot
Stały bywalec ;)

hehe, pytanie zlecialo juz z pierwszej strony, wiec...
swoja droga cos powinno sie juz znalezc sadzac po ilosci platnego softu w sieci...
Stary 02.02.2005, 23:28   #3
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez tot
zanim poleca gromy - wiekszosc ludzi ma tu problem z trzaskami po wypaleniu z poprawnych plikow, wiec nie dla mnie inne posty - szukalem.
problem taki: ktos wypalil plytke audio na cdrw, sa trzaski, nie moge dorwac sie do oryginalnych plikow, wiec chce oczyscic wavy. uzylem nero wave editora i byloby super (trzaskow brak), ale wavy jakby cos "przytepilo" (jakby sluchac przez szmatke). takze filtr declick w nero burning rom (wypalanie audio cd) nie pomaga. cooledit2000 jakis trudny - chyba nie ma takiej opcji. google, owszem, wyrzucilo mi pare progsow, ale linuxowych, "kupnych", lub nie dzialajacych (?) (zielony jestem w technice audio). przydalby sie automat jakis (zeby sam "pomyslal" za co sie wziac) poniewaz mam 28 kawalkow, a nie mam fizycznie sily sprawdzic, ktore kawalki sa "chore" (w 5 kawalkach sa trzaski na 100%). nie trzeszczy caly czas, po prostu jest pare bad frames gdzie niegdzie. chce miec poprawne pliki na dysku dla siebie tym sposobem.
Witam

Jeśli chodzi Ci o pojedyncze kliknięcia, które powstają np.: przy zbyt szybkim zgrywaniu płytek audio (utrata synchronizacji), to należy zrobić tak :

Potrzebny soft: Adobe Audition (czyli dawny Cool Edit Pro), możliwe, że w wersji CE2000 też są te opcje ale nie mam 100% pewności.

1) Otwierasz plik *.wav i wyszukujesz feralny moment z trzaskiem, który najczęściej wygląda tak jak na ramce 1 (patrz rysunek). Robisz to poprzez zaznaczanie coraz mniejszych fragmentów wav-a, w którym on występuje i wciskanie powiększenia (patrz ikona z lupą w ramce 3). Jeśli mamy już odpowiednio duży zoom to można je bardzo łatwo zlokalizować za pomocą opcji "Spectral views" (ikonka w ramce 2 lub F9).
2) Zaznaczasz fragment z trzaskiem i trochę obok niego z każdej strony (patrz ramka 3).
3) Wybierasz z menu "Effects"-"Noise Reduction"-"Click/Pop Eliminatior" (lub ikona w ramce 4) a tam naciskasz przycisk "Fill Single Click Now" (ramka 5). Jeśli efekt wygładzenia będzie zbyt słaby powtórz operację 1-3 razy wciskając F3.

Po tym zabiegu wszystko powinno być ok, przeważnie efekt jest tak dobry, że nie sposób zauważyć różnicy. Wynika to z tego, że obszar na, którym wykonujemy modyfikacje jest niezmiernie mały (milisekundy).

Tym sposobem można usunąć również małe grupki zniekształceń, jednak gdy jest ich zbyt wiele trzeba skorzystać z innych narzędzi, najprościej chyba z "Effects"-"Noise Reduction"-"Auto Click/Pop Eliminator..." i tam popróbować z ustawieniami (polecam sprawdzić presety oraz poczytać helpa, jest wyśmienity).

Uwaga na koniec.
Nie warto stosować filtrów "odklikowujących" na całym wav-ie, gdyż dźwięk stanie się strasznie zniekształcony, zresztą sam to przerobiłeś. Trzeba wyłuskać odpowiedni (jak najmniejszy) fragment i wtedy zadziałać .

pozdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
audio declicker-klick_reduction.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Arepo : 13.12.2021 o godz. 19:43
Arepo jest offline  
Stary 03.02.2005, 07:55   #4
Kogoro
Forumator

Data rejestracji: 24.01.2005
Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez tot
Sprobuj programu Clean firmy Steinberg. On sluzy wlasnie do tego. Mozna robic na nim rowniez prymitywny mastering. Program prosty w obsludze.
Jedyna jego wada jest to, ze nie jest free.

Pozdrawiam
AdaH
Kogoro jest offline  
Stary 04.02.2005, 16:49   #5
tot
Stały bywalec ;)

ok, dziekuje .

Twoje uprawnienia: