Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Propozycje, sugestie, błędy forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/)
-   -   Nowa organizacja forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/nowa-organizacja-forum-54202/)

mallow 10.07.2005 22:56

Przepraszam! Przepraszam! Przepraszam!

Nie mialem na mysli RÓŻNE a ROZRYWKA... Forum traci na tym swoj techniczny, mozna rzec nawet specjalistyczny charakter...

Bartez 10.07.2005 22:57

Cytat:

Napisany przez grzeniu
No tak, Bartez kombinuje to teraz wiadomo czemu forum od paru dni muli hehe ;)

Co do opinii na temat zmian....cos tak mi zapodobuje do roznych forow osiolkowych gdzie niekiedy wiecej jest dzialow niz sensownych postow. Ale moze ja juz ze starosci oczoplasu dostaje. Mnie cos za duzo tego sie widzi.

Pewnie niebawem trzeba bedzie nowych modow zatrudnic, bo kto uporzadkuje te wszystkie wyskoki nie w tematyce dzialu. Trzeba przygotowac sie na nowa kampanie wyborcza hehe

Za mulenie forum nie odpowiadam (chyba) ;) Próbujemy znaleźć przyczynę, ale możliwe, że to coś na łączach, bo serwer chodzi w miarę normalnie.

Co do podziału, ma on na celu odciążenie obecnych działów i uporządkowanie w niektórych przypadkach. Niektóre z nowych działów będą dostępne tylko dla wybranych użytkowników (np zakładanie nowych topiców itd). Będą też jasne zasady, co wolno, a co nie i będziemy tego pilnować.

Zmiany są konieczne, bo na forum robi się coraz większy galimatias, co tylko zniechęca nowych użytkowników, próbujących znaleźć cokolwiek.

Już teraz mogę powiedzieć, że szukamy osób chętnych do napisania czegoś na wzór FAQ w różnych działach, lub krótkich poradników dotyczących konkretnych problemów itd.

ThanatoS 10.07.2005 22:58

Hmm, zacznie sie czas masowego przenoszenia watkow ;)

Berion 10.07.2005 23:02

Cytat:

Napisany przez Loczek
Dobrywieczór.

No to sie porobiło :)

Jeśli mogę coś dodać. Wg. mnie dzielenie offtopica jest zbędne. ale to taka mała uwaga.

Pozd.

Dlaczego? Jak dla mnie to dobry pomysł. W ten sposób można odsączyć "rozmowy o doopie Maryni", ktore wg. mnie nie raz się "kłucą" z resztą.
O co mi chodzi? Ano: ktoś zakłada "topic techniczny", który prędko "schodzi" wypierany przez np. "tapety na wasz pulpit".

Chyba dobrze myślę, nie?

pawelblu 10.07.2005 23:03

Cytat:

Napisany przez ThanatoS
Hmm, zacznie sie czas masowego przenoszenia watkow ;)

hehehe, oj chyba wiesz kto to bedzie robil ||

Bartez 10.07.2005 23:04

Cytat:

Napisany przez mallow
Przepraszam! Przepraszam! Przepraszam!

Nie mialem na mysli RÓŻNE a ROZRYWKA... Forum traci na tym swoj techniczny, mozna rzec nawet specjalistyczny charakter...

Wręcz przeciwnie. Nowe fora mają na celu odfiltrowanie treści nietechnicznych. Jeżeli kogoś nie interesuje forum Rozrywka, to sobie je może wyłączyć i w niczym mu nie będzie przeszkadzać.

Była prośba o dział nośniki - są nośniki (prawdopodobnie z limitowanym dostępem, ale nad tym się jeszcze zastanowimy). Chcieliście firmware i flashowanie - jest. Nagrywanie w Linuksie i innych *nixach - też jest :)

Loczek 10.07.2005 23:15

Komercjalizacja w malym wydaniu :) W sumie dobrze ze cos sie dzieje. Pozd.

@Bartez - Była prośba o dział nośniki - są nośniki (prawdopodobnie z limitowanym dostępem, ale nad tym się jeszcze zastanowimy).

czy to znaczy ze tylko niektorzy beda miec dostaep do tego dzialu ? A jesli sie myle to na czym bedzie polegac ten limit ?

mallow 10.07.2005 23:15

z podzielonego offtopicu wylonic jeszcz "inne" i bedzie ok bez rozrywki... moim zdaniem...

update:
bo co bedzie jak ktos bedzie chcial napisac o problemie z wyborem np lodowki albo roweru... bo i takie tresci sie pojawialy...

demek 10.07.2005 23:21

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych - zamiast takiego tytulu proponuje:
Napędy optyczne i ich Flashowanie/Firmware/Podkręcanie

coby wszystko zwiazene z optykami bylo w jednym miejscu

Bartez 10.07.2005 23:22

Cytat:

Napisany przez Loczek
@Bartez - Była prośba o dział nośniki - są nośniki (prawdopodobnie z limitowanym dostępem, ale nad tym się jeszcze zastanowimy).

czy to znaczy ze tylko niektorzy beda miec dostaep do tego dzialu ? A jesli sie myle to na czym bedzie polegac ten limit ?

Do zakładania nowych dyskusji w nich. Ale tak jak napisałem, jeszcze zapadają ostatnie decyzje :)

andy 10.07.2005 23:31

Pomysł bardzo dobry:spoko:

Burak_PL 10.07.2005 23:33

Również się przyłaczam pomysł good :spoko:

Eliasz 10.07.2005 23:34

Witam wszystkich
Zmiany dość duże i troche bedzie się trudno przyzwyczaić.

Co do podziału off topic'a
Niby więcej działów, wszystko posegregowane - łatwiej znaleźć, za to mógłby być plus. Ale wiąże się to też z tym że może spaść oglądalność, tzn. chodzi mi o coś takiego, że nieraz nie mam za dużo czasu, wpadam na off topic i mam wszystko w jednym dziale a tak to trzeba bedzie przechodzic do innych działów, może to być zniechęcające, a osoby potrzebujące szybkiej odpowiedzi będą musiały czekać dłużej na odpowiedź. To tylko jeden z powodów za tym zeby nie dzielić off topic. Podziałowi off topic mówie NIE :)

@Berion niby się zgadzam ale lepszym rozwiązaniem było by większe filtrowanie wiadomości, usuwanie zbędnych tematów i postów do kosza (chociaż ktoś obcy, zpoza naszego forum, mógłby uznać kosz za off-topic, skoro toczą się tam dyskusje ;)

Zresztą kilka godzin temu w jednej z dyskusji wyraziłem swoje zdanie
Cytat:

Napisany przez Moja wypowiedź z tematu IMPREZKA ON LINE
To i ja też dorzuce swoje trzy grosze skoro piszecie jeszcze o dziłaniu/funkcjonowaniu forum.

Forum bardzo się zmienia, co w pewnym sensie jest rzeczą naturalną. Ale wg mnie kierunek w jakim zmierza obniża jego poziom (niestety) - przynajmniej w moim odczuciu. Zwłaszcza chyba dział off topic (nie zapominajmy że głównym tematem forum jest nagrywanie płyt, nagrywarki itd, a off topic to tylko 'dodatek' ) . Nie mówie, że off topic to rzecz zła, sam nawet ostatnio pisze tylko posty w tym dziale, w innych mało się udzielam, ale uważam że powinno się bardziej kontrolowac co sie dzieje na off topic. Wydaje mi się że na off topic wkradło sie już za dużo luzu. Pamiętam kilka lat temu jak w tym dziale można było zadawać pytania tylko związane z komputerami, baa, z komputerami to za szeroko powiedziane. No cóż czasy się zmieniają, pewne rzeczy zmieniają się na lepsze a pewne na gorsze.
Uważam że powinno się troche przystopować z tymi 'luźnymi' tematami, wywalać więcej rzeczy do śmietnika; przenosić do kosza więcej tematów, a jeśli temat jest z sensem tylko wpadnie jakiś pajac żeby się wpisać tylko po to żeby pokazać że jest na forum, że się zarejestrował, albo żeby nabić posta to usuwać takie posty (śmietnik??). W przeciwnym razie (patrząc na przemiany od lat gdzie na off topic pisało się tylko o komputerach do dnia dzisiejszego) za jakiś czas (pół roku, rok, może więcej) forum -właściwie to off topic (ale to w pewnym sensie świadczy to o całym forum) będzie zblizało się do poziomu chociażby wspomnianego przez kogoś wcześniej forum bravo, a to co się dzieje teraz na off topic właśnie temu sprzyja.
Nie wiem jak jest w innych działach bo nie jestem tam stałym bywalcem, a nie da się tego tak ocenić po przejrzeniu kilku postów, ale podejrzewam że jest (troche?) lepiej, a gdybym się mylił to od czego jest śmietnik ?
Pozdrawiam

To o off-topic'u tyle z mojej strony ;)

Reszta mogła by być, może dział rozrywka bez zlicznia postów??

Unit 10.07.2005 23:36

Co do zmian to jestem za, może na początku będzie się trochę trudno przyzwyczaić ale ogólnie forum powinno stać się czytelniejsze.

A z mojej strony taka mała propozycja co do wyglądu:

Różne
  • Hardware
  • Software
  • Offtopic
    • Gry
    • Filmy
    • Humor
    • Inne
  • Kupię/Sprzedam/Zamienię
  • Śmietnik

P.S. Zdarzają się nieraz userzy, którzy zamieszczają temat nie tam gdzie trzeba. Zobaczycie dopiero co będzie się działo po wprowadzeniu zmian :> ;)

Damianos L 10.07.2005 23:42

ojojoj ale sie porobilo, wszedlem jak zawsze od razu do off topic chcialem dodac posta do topicu o filmach a tu wyskoczylo ze nie mozna dodac nowego posta do tematu. Patrze czy zamkniety topic, okazuje sie ze nie. No to szybko do tego dzialu i widze ze nowa organizacja. Rozgladam sie i rzeczywiscie...

hmm na 1 rzut oka to calkiem fajnie wyglada,dodane nowe dzialy, dodana rozrywka podzielona na dzial gry, filmy, no moze byc lepiej niz wczesniej, wiekszy porzadek zapanuje ale bedzie wiecej klikania ;)

zobaczymy jak sie sprawdzi nowa organizacja ;)

Edit:

widze ze off topic podzielony tez :O

zgadzam sie z Eliaszem, off topic najlepiej zostawic taki jaki byl...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:59.