![]() |
|
Cytat:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewto...p?f=7&t=309862 Cytat:
|
Może mi ktoś opisze jak zaszyforwać cały dysk (3 partycje na raz) jednym kluczem aby przed startem loadera windows prosiło o hasło ?
W arcie pisze tylko o pojedyńczych partycjach co mnie mało interesuje... bo miałbym ochotę na cały dysk za jednym razem. |
Cytat znaleziony przez Caporeira:
Cytat:
|
MENU --- SYSTEM --- SZYFRUJ PARTYCJĘ/DYSK SYSTEMOWY --- NORMALNY --- ZASZYFRUJ CAŁY DYSK
Nie działa na XP jeśli mamy rozszerzone logiczne partycje. Wtedy można tylko zaszyfrować partycję systemową oraz każdy wolumen oddzielnie (później musimy je montować). |
No właśnie - od tego należałoby zacząć :)
A potem to, co pisałem, domyślnie nawet jeśli cały dysk będzie zaszyfrowany tym samym hasłem/kluczem, zamontowana zostanie tylko partycja systemowa. Po wyborze opcji Cache pre-boot authentication password (nawet nie wiem, jak to zostało przetłumaczone) podczas startu systemu montowane będą już wszystkie partycje. |
Jest sobie partycja systemowa Windowsa zatruecryptowana.
Do tego dwie partycje niezaszyfrowane. Na jednej z nich postawiono Linuxa (Mandriva). Nawet nie zależy właścicielowi już na tym, żeby pod linuxem widać było tę zaszyfrowaną partycję - ale jak dodać ją do Gruba żeby można było odpalić windowsa? |
Z zobaczeniem partycji windowsowej przez linuxa nie będzie żadnego problemu, oczywiście po instalacji TrueCrypta pod linuxem. Co do zobaczenia tej partycji spod linuxowego programu rozruchowego, nie jest w ogóle możliwe zaszyfrowanie dysku, na którym jest inny niż windowsowy program rozruchowy. Cytuję z artykułu:
Cytat:
|
To co teraz i jak zrobić, żeby przy starcie można było wybrać odszyfrowanego Linuxa albo zacryptowanego Windowsa?
|
Po włączeniu systemu ukaże się TrueCrypt Boot Loader. Jeżeli chce się uruchomić Windowsa zainstalowanego na zaszyfrowanej partycji - należy wpisać hasło. Jeżeli zależy nam na uruchomieniu niezaszyfrowanego linuxa - wystarczy wcisnąć Esc, co spowoduje wyświetlenie się windowsowego Boot Managera.
|
Po włączeniu ukazuje się GRUB.
|
No właśnie w tym rzecz, że nie można używać GRUB'a :( Wszystko będzie działało poprawnie jeśli zachowamy kolejność: Upewnienie się, że za wybór systemu odpowiada windowsowy Boot manager => Zaszyfrowanie partycji z Windowsem.
|
Sytuacja jest, jaka jest - schowany windows, GRUB odpalający działającego Linuxa.
Nie interesuje mnie co trzeba było kiedyś - interesuje mnie, co można zrobić teraz. |
Cytat:
Mam systemową podstawową i 3 sztuki rozszerzone ale o ile pamiętam to na HDD można mieć max 4 partycje podstawowe więc mieszczę się, czyli jak będę mieć wszystkie podstawowe to będzie się dało zaszyfrować cały HDD jedbym kluczem mając XP na pokładzie ? :) |
Da się jakoś do Gruba dopiąć tego zaszyfrowanego Windowsa? Albo chociaż odpalić, żeby odszyfrować?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:37. |