![]() |
Żeby być pewnym swojej odpowiedzi, musiałbym (na drugim dysku, dla bezpieczeństwa) zainstalować sobie Linuxa i Windowsa i sprawdzić, ale wstępnie mogę napisać, że raczej nie da się w żaden sposób wykorzystać Gruba do odpalenia tego zaszyfrowanego Windowsa.
Co do odszyfrowania - RescueDisc... |
Jak ma się sprawa szyfrowania/deszyfrowania partycji systemowej przy użyciu pliku klucza ?
Chodzi mi konkretnie o to czy z poziomu bootloadera jest obsługiwana magistrala usb (na penie miałby znajdować się klucz). |
http://toin.pl/index.php/2009/08/11/...ive-truecrypt/ tu macie tutorial jak korzystac z tego programu
|
Cytat:
tak jest fajniej (mój notebook): http://img194.imageshack.us/img194/6878/aaazvs.png całkowite zaszyfrowanie, wydajność HDD przy AES 70% oryginalnej wydajności. :> |
Cytat:
|
Cytat:
Tak, też True Crypt. |
Cytat:
ale jak na pena to starczy |
taa, tylko nie zapomnij o backupie... bo zapewne zaszyfrujesz sobie wszystko tylko raz :rotfl:
|
Cytat:
|
Znacie może jakiś program a'la Truecrypt, obsługujący wirtualne napędy (dysk w pliku) który umożliwiałby zamountowanie dysku na wielu komputerach w sieci na raz?
Ponadto musi działać na x86 i x64. Niestety TrueCrypt umożliwia korzystanie na raz tylko przez jednego użytkownika. Może być nawet program który w ogóle nie szyfruje danych, tylko umożliwia zrobienie takiego wirtualnego twardego dysku. Wiem że jest HaDES czyli rozszerzenie TrueCrypta, ale niestety pierwsza wersja coś nie chce działać na x64. |
NFS (Network File System).
Można linkować przez co zrobisz 'wirtualny dysk twardy' (polecenie ln), tak samo montować z pliku (polecenie mount -o loop). Do tego daną lokalizacje można przed udostępnieniem zaszyfrować ;) |
A działa toto na Windowsie? Rozpracowałeś mnie chyba - próbuje przyspieszyć mojego domowej roboty NASa. Niestety windowsowe udostępnianie plików plików jest potwornie wolne przy dużej ilości małych plików (500kB/s to kicha jak sie ma 120GB do dyspozycji, jeden plik leci 3-4MB/s co jest jeszcze do zdzierżenia)
Zrobienie jednego dużego pliku na serwerze i mountowanie go jako dysk lokalny działa ZNACZNIE szybciej (przetestowane na TrueCrypt). W dodatku dane są szyfrowane, działa write cache, a kompresja NTFS i szyfrowanie wykonywane są przez klienta a nie serwer (który ma raptem 300Mhz i głównie stąd jego powolność). Ponadto hipotetyczne włamanie sie na serwer nic nikomu nie da bo zobaczy tylko bezużyteczny plik (serwer nie ma Truecrypta :) ). Ale brakuje mi odpowiedniego programu który umożliwiłby zamountowanie pliku na kilku komputerach jednocześnie :( |
@sobrus - naprawdę nie myślałeś nad sewerem opartym na Linuksie?;-) Wydaje mi się, że rozwiązania serwerowe ten system ma bardzo dobrze opanowane :)
|
Na pewno linux to dobra alternatywa, ale ten sprzęt nie dochrapał sie sterowników do Linuxa.
To ex-terminal oparty na Geode GX1 300Mhz + chipset chyba CS5530A + RTL8139C (@8139C+ lub @8169 działa szybciej ;) ) i jego wydajność pod linuxem jest mizerna (nie działa z tego co wiem chociażby DMA dysku). Pod windowsem jest to całkiem żwawe. Co więcej AMD nie udostępnia juz nawet sterowników do windowsa (rok temu były!). Zrobiłem z tego takie niewiadomo co sterowane przez VNC (serwer proxy, ftp, OpenVPN, teamtalk, http+php, ściągacz plików, torrentów, rapidshare) a teraz ponieważ zamontwałem (do środka ;) ) dysk 3,5'' 160GB zamiast 20 - więc chciałem dodać funkcjonalność budżetowego NASa ;) do kopii bezpieczeństwa i innych takich rzeczy. Sprzęt kosztował 99zł rok temu i bez dysku bierze 12W więc cudów wydajności nie oczekuje ^_^ |
Malutko tych GB masz... :P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:10. |