Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   BLAD odczytu DYSKU po defragmentacji :( (https://forum.cdrinfo.pl/f101/blad-odczytu-dysku-po-defragmentacji-55805/)

memorando 26.08.2005 21:29

Witam furumowicze. Buźka. I jedna zasada proszę: REGULAMIN:)

Pagerus 26.08.2005 20:25

Przyłączam się do powitania :D

Berion 26.08.2005 20:22

Cytat:

Napisany przez Predi
wykrakalem :D

:O :rotfl:

Memo, witamy ponownie na forum :D

rycho 26.08.2005 20:02

Cytat:

Napisany przez Predi

:D:D:D

Predi 26.08.2005 19:54

Air 26.08.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez memorando
hirren bootcd active kill disk
Mi za pierwszym raze to jedynie pomogło zostały usunięte partycje i dopiero instalator windy zezwolił na uruchomienie dalszej procedury instalacyjnej. Jest jeszcze trudniejsza metoda, uruchomić program do partycjonowania, usuwasz partycję c: i linuxową zapisujesz jaki jest obszar między extended, a dalszą częścią dysku, usuwasz resztę partycji, tworzysz c: w obszarze starej c: instalujesz zgrozę ważne obszar musi mieć układ miejsc wolnych do starego!!!!!, odpalasz w windzie partition magic wersja symanteca, i undelet i cieszysz się odzyskanymi partycjami....pozatym o&o niepolecam do defragmentacji

witamy na forum :D

memorando 26.08.2005 19:49

hirren bootcd active kill disk
Mi za pierwszym raze to jedynie pomogło zostały usunięte partycje i dopiero instalator windy zezwolił na uruchomienie dalszej procedury instalacyjnej. Jest jeszcze trudniejsza metoda, uruchomić program do partycjonowania, usuwasz partycję c: i linuxową zapisujesz jaki jest obszar między extended, a dalszą częścią dysku, usuwasz resztę partycji, tworzysz c: w obszarze starej c: instalujesz zgrozę ważne obszar musi mieć układ miejsc wolnych do starego!!!!!, odpalasz w windzie partition magic wersja symanteca, i undelet i cieszysz się odzyskanymi partycjami....pozatym o&o niepolecam do defragmentacji

qfir 26.08.2005 13:22

Cytat:

Napisany przez gallus
Ja bym próbowal odzyskac dane aplikacjami z pakietu Hiren's Boot 7.2, tylko chyba nie uda się nagrać ich na cd, ale mozliwe ze na usb drive tak :)
A namiar na taką cd chcesz na PW?

hmm, tylko szkoda ze linux nie chce mi wypalic CD, pewnie dlatego ze jest malo miejsca na ramdisku :/

dysk nie jest juz na gwarancji, i do serwisu wolego nie dawac, bo jak zobacza co tam na nim jest to mnie zamknal do wiezienia :P

Ormianin 26.08.2005 09:49

szczerze mówiąc to bardzo dziwne zachowanie sie dysku po defragmentacji (osobiscie wole wbudowany windowsowski defragmentator)... mimo wszystko zle klastry nie powinny sie pojawic... powinienes uzyc jakiegos nadzedzia spod windowsa dla sprawdzenia i usuniecia nieprawidlowosci wpisow - jesli to bledy logiczne, mozna tez namowic jakiegos kolege/znajomego, tak aby dysk podlaczyc jako slave i przy pomocy innego windowsa sprobowac odbudowac, zeskanowac i usunac problem na dysku,

jesli to bledy fizyczne dysku - to skoro jest na gwarancji (jesli jest) to serwisu

gallus 25.08.2005 23:28

Ja bym próbowal odzyskac dane aplikacjami z pakietu Hiren's Boot 7.2, tylko chyba nie uda się nagrać ich na cd, ale mozliwe ze na usb drive tak :)
A namiar na taką cd chcesz na PW?

qfir 25.08.2005 23:18

Udalo mi sie odpalic kompa z tej dyskietki i uruchomic Partition Magic :)
Przeskanowalem partycje C w celu sprawdzenia bledow i zglosilo mi mase errorow:
16 razy:
Cytat:

System file records not all marked used, FILE [kolejne numery od 0 do15]
1 raz:
Cytat:

Cluster crosslinked or not allocated
oraz 1 warning:
Cytat:

upcase table incorrect, File 10(128)
po czym przestaje dalej skanowac dysk twierdzoac ze jest za duzo bledow ;)
Aha i jeszcze PM pokazuje ze partycja jest pusta (0MB used)

Nastepnie uruchomilem program Active@ Partition Recovery 3.0 i okazalo sie ze wszystkie dane sa naswoim miejscu :) Tylko niestety ten program umozliwia zgranie plikow tylko na dyskietke, albo na inny dysk logiczny z systemem plikow fat32 :/

Probowalem jeszcze przejsc normalnie na jakis dysk oprocz dyskietki (C:, D: itd..) ale na kazdej partycji pisalo: "Invalid drive specification" :/

W zwiazku z tym, gdyby ktos z was mial namiary na jakis program uruchamialny z bootowalnej plyty CD, albo dyskietki (cos na wzor Active@ Partition Recovery), zeby moznaby odzyskac dane z tego dysku C i nagrac np. na plyte, albo na pamiec USB, to bylbym bardzo wdzieczny.

Jak myslicie, czy po formacie dysk bedzie sprawny? Czy mam sie juz rozgladac za nowym?

qfir 25.08.2005 21:27

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
@qfir Tu jest dyskietka systemowa, wszelikie dane znajdziesz w pliku tekstowym. Życzę powodzenia ;)

dzieki za fatyge, ale ten plik znalazlem juz wczoraj ;) tylko nie wiedzialem za bardzo jak to zainstalowac przy pomocy linuxa na dyskietkie. Ale wlasnie sie dowiedzialem i za chwile bede probowal szczescia :)

PIOTR34 25.08.2005 21:17

Ilość załączników: 1
@qfir Tu jest dyskietka systemowa, wszelikie dane znajdziesz w pliku tekstowym. Życzę powodzenia ;)

qfir 25.08.2005 16:13

Cytat:

Napisany przez mdfire
Ale skoro możesz odpalić Linuxa to możesz również:
1) Zobaczyć co się dzieje z partycją C:, ile jest na niej miejsca, itd.
2) Przeskanować dysk w poszukiwaniu błedów, najlepiej programem udostepnionym przez producenta (można ściągnąć ze strony Maxtora, Seagate'a, itd.)
3) Korzystając z dowolnego menadżera plików przegrać wszystkie dane z partycji C: na inna, a później ewentualnie format C: 8 )
Powodzenia

Tylko ze: nie wim dlaczego ale ten linux wogule nie rozpoznaje plikow na partycjach C i D, a inne juz normalnie widzi. Tzn fizycznie widzi ze jest partycja, ale jak otwieram to nic na niej nie ma i pisze ze jest w 100% wolna (wogule nie zapisana).

ps. a jak sie robi format dysku pod linuxem? bo jak wpisuje format c: to mi pisze ze zla komenda :/

mdfire 25.08.2005 15:41

Cytat:

Napisany przez qfir
naciskalem F8 od czasu pojawienia sie pierwszej linijki tablicy, az dotad co wysakkuje mi ten blad odczytu dysku i nic nowego sie nie pojawilo, zadnego trybu awaryjnego. Ten blad odczytu pojawia sie wlasnie bezposrednio po tej tablicy w biosie, wiec uwazam, ze nie ma wogule mozliwosci zeby przesc do trybu awaryjnego.
Wydaje misie, ze ten defragemtator cos namieszal na tej partycji C i teraz ona zachowuje sie takjby nie dalo sie jej ani odczytac ani zapisac na nia.

Ale skoro możesz odpalić Linuxa to możesz również:
1) Zobaczyć co się dzieje z partycją C:, ile jest na niej miejsca, itd.
2) Przeskanować dysk w poszukiwaniu błedów, najlepiej programem udostepnionym przez producenta (można ściągnąć ze strony Maxtora, Seagate'a, itd.)
3) Korzystając z dowolnego menadżera plików przegrać wszystkie dane z partycji C: na inna, a później ewentualnie format C: 8 )
Powodzenia

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:04.