Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   BLAD odczytu DYSKU po defragmentacji :( (https://forum.cdrinfo.pl/f101/blad-odczytu-dysku-po-defragmentacji-55805/)

memorando 29.08.2005 13:03

masz uszkodzone tablice partycji instalka się nieodpali bo win nie widzi poprawnie ich!!! ile mam tłumaczyć zainstaluj win 98 pm 8.02 i odpal pm zrozumiesz co mam na myśli. Albo wywalisz wszystkie part z poziomu win 98 albo kupa moja metoda spisania wszystkich wartości jak leżały partycje wywalenie ich sformatowanie tylko partycji identycznej jak stara C: i utworzenie obszaru dla partycji logicznych w pm nazywa się to extended użycie undelete pomagało ile mam tłumaczyć???? mi raz tak właśnie identycznie o&o rozwalił partycje pół dnia się biedziłem a straciłem może tylko pliki z c::)

PIOTR34 29.08.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez memorando
zainstaluj win 98 pm 8.02 i odpal pm zrozumiesz co mam na myśli.

Po co instalowac winde i tracić czas :blee: skoro można to samo zrobić przy użyciu dyskietki systemowej, po wywalać wszystkie partycje i utworzyć je na nowo, jakoś nie łapię twojej wypowiedzi :|

memorando 29.08.2005 15:15

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Po co instalowac winde i tracić czas :blee: skoro można to samo zrobić przy użyciu dyskietki systemowej, po wywalać wszystkie partycje i utworzyć je na nowo, jakoś nie łapię twojej wypowiedzi :|

bo z dosa pm mi się nieładował a z windy podał bład wziąłem fix partycje już były porozwalane i potem pousuwałem do c: wszystko spisałem jakie są p[arametry i podem instalka windy ale może czasem pm wogole nieruszyć to trzeba usunąć mbr niestety:)

PIOTR34 29.08.2005 15:23

Cytat:

Napisany przez memorando
bo z dosa pm mi się nieładował a z windy podał bład wziąłem fix partycje już były porozwalane i potem pousuwałem do c: wszystko spisałem jakie są p[arametry i podem instalka windy ale może czasem pm wogole nieruszyć to trzeba usunąć mbr niestety:)

Żeby usunąć partcje nie trzeba używać Partition Magic'a można to zrobić fdiskiem ;)

qfir 29.08.2005 20:13

hm... czyli mam odpalic PM (z wina, ablo z dyskietki) i pousuwac wszystkie partycje, a nastepnie utworzyc nowa partycje C o takim samym rozmiarze jak mialem wczesniej. Potem zainstalowac winXP (wteyd juz ma ruszyc z plyty) i znowu w PM z niewykorzystanej czesci dysku utworzyc obaszar extended i przywrocic na niego dane z partycji ktore wczesniej wyasowalem. Dobrze to zrozumialem??

memorando 29.08.2005 20:17

yes obsza extended powstaje po utorzeniu partycji logicznej i usuwsz potem logiczną aby został extended obszar i undelete

PIOTR34 29.08.2005 20:22

Rozmiar partycji nie ma tu nic do rzeczy!

memorando 29.08.2005 20:35

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Rozmiar partycji nie ma tu nic do rzeczy!

ma bo podaje croslinked jak zostawisz sam goły obszar extended niezgodny z resztą i tak miałem podawał croslinked albo że nie ma jak utorzyłem obszar extended taki jak był znalazł wszystkie 6 ppartycji:)

PIOTR34 29.08.2005 21:14

Cytat:

Napisany przez memorando
ma bo podaje croslinked jak zostawisz sam goły obszar extended niezgodny z resztą i tak miałem podawał croslinked albo że nie ma jak utorzyłem obszar extended taki jak był znalazł wszystkie 6 ppartycji:)

Może mi nakreślisz o czym piszesz? Ja się z dyskiem nie patyczkowałem jak mu coś odwaliło, usunołem wszystkie partycje jakie były i założyłem nowe (niekoniecznie takie same) Kto by się bawił w naprawianie jednej partycji, szkoda czasu. Robi się backup partycji jeśli są jakieś ważne dane i do dzieła ;)
Edit: W sumie to my się teraz bardziej zbliżamy do twojego problemu a nie @qfir'a, to o jego problem chodzi a nie twój, tym bardziej że gość ma zrobiony backup danych.

qfir 29.08.2005 21:29

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
[...]tym bardziej że gość ma zrobiony backup danych.

wlasnie ze nie mam, dopiero bede robil ;)

memorando 29.08.2005 21:42

140 giga myślałem że straciłem i meczyłem się 4godziny bo ghost mi niedziałał i niewiedział plexa na sata , a miałem na jednej partycji 200 mb ważnych dokumentów worda i faktury, dla tych 200 mega nawet ontrakowi bym dał 5000 za odzysk....ale udało się pokombinowałem i partycje odzyskałem....

jest jedna zasada tylko spokój nas uratuje czasem ręcznie można edytować tablice partycji np pteditem:)

PIOTR34 29.08.2005 21:47

Cytat:

Napisany przez qfir
wlasnie ze nie mam, dopiero bede robil ;)

To na co czekasz, rób obraz partycji i do dzieła, takim sposobem to będziemy tu rozważać problem parę dni w teorii ;)

memorando 29.08.2005 21:49

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Może mi nakreślisz o czym piszesz? Ja się z dyskiem nie patyczkowałem jak mu coś odwaliło, usunołem wszystkie partycje jakie były i założyłem nowe (niekoniecznie takie same) Kto by się bawił w naprawianie jednej partycji, szkoda czasu. Robi się backup partycji jeśli są jakieś ważne dane i do dzieła ;)
Edit: W sumie to my się teraz bardziej zbliżamy do twojego problemu a nie @qfir'a, to o jego problem chodzi a nie twój, tym bardziej że gość ma zrobiony backup danych.

koniec niemam już czasu dzisiaj jutro opiszę moją walkę

qfir 29.08.2005 22:30

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
To na co czekasz, rób obraz partycji i do dzieła, takim sposobem to będziemy tu rozważać problem parę dni w teorii ;)

wlasnie zaktualizowalem win98 do XP, zebym mogl sobie dane z NTFS nagrac na plytke i juz sie biore za archiwizacje, a jutro z samego rana przstepuje do dzalania na partycjach :)

PIOTR34 29.08.2005 23:02

No w końcu jakieś postępy ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:57.