![]() |
Dziwne dźwięki dalej występują? Dziwne te spadki na tym wykresie, ale może coś kontroler marudzi.
|
No to sprawdź jeszcze na jakimś*Linux Live CD na lapie.
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Jakaś szansa, że dysk jednak jest w porządku a ja coś źle robię..? |
Elektronika może być słyszalna, ale : nie powinna.
Swoją drogą sprawdzę dziś czy mój stary Agility 4 wydaje jakieś dźwięki. Na razie nie zauważyłem, ale też ucha do niego nie przystawiałem. |
Nagraj to:)
|
ehh.. już nie chcę pisać, ale ja po tym wymienionym dysku mam cały czas to samo....
dopóki nie podłączę do stacjonarnego i nie sprawdzę, to nie reklamuję (poza tym znowu wszystko przegrywać), ale.. on naprawdę jest bardzo dobrze słyszalny.... |
W jakim sensie głośny? Dysk SSD powinien być całkowicie bezgłośny - nawet w przypadku awarii czy złego stanu.
|
Pod Ubuntu Live CD jest graficzne parted (GParted). Jest na tyle intuicyjne, że sobie nim bez problemu poradzisz.
W sumie nie musisz ciągnąć Ubuntu... Wystarczy samo GParted w formie Live CD/USB Pen http://gparted.org |
@ Andy
No właśnie czytałem to wcześnie i wychodziło mi, że.. nie dzieli się ;) Sprawdzę jeszcze teraz (coś zmieniałem z partycjami teraz, bo miałem jakieś 20gb nie używane nie wiem czemu), ale gdyby dalej tak było - można to zmienić jakiś programem do partycjonowania spod windowsa, czy trzeba się z linuxem bawić? |
Sprawdź*na jakiejś*dystrybucji Live CD z Linuksem czy problem występuje - szybsze niż przeinstalowanie systemu. Sprawdź również TRIMa i to co napisałem w 19 poście tego wątku.
|
najlepiej od razu przetestować na stacjonarce, wtedy będziesz wiedział czy to dysk czy nie.
|
No wlasnie bede chcial to zrobic. I tak za chwile planuje reinstalacje systemu na notebooku, wiec po zainstalowaniu wszystkiego od zera, sprawdze jeszcze czy nie ma jakis zmian. Jak nie to bede testowal na stacjonarce..
|
Masz możliwość przetestowania dysku na stacjonarce? Miałbyś wyjątkowego pecha trafiając na następny wadliwy dysk, a może kontroler w notebooku jest uwalony...
|
Ilość załączników: 1
Niestety wrócę do tematu. Dysk już dostałem nowy jakiś czasu temu, ze względu na brak czasu nie zajmowałem się nim, ale po szybkim sprawdzeniu w HD Tune widziałem, że.. jest w zasadzie tak samo.
Poniżej przed chwilą zrobiony test - wyniki dalej niskie i nieregularne. Ściągnąlem nawet polecany tutaj SSD Fresh, ale bez zmian. Czy możliwe, że jest jakiś problem jednak po mojej stronie, z ustawieniami, podłączeniem..? (przypominam, że chodzi o notebooka - DELL XPS l702x). Oczywiście może być tak, że trafiła się wadliwa seria dysków i trafiłem na kolejny z niej, ale.. chciałbym to jednak dokładnie sprawdzić najpierw u siebie. |
Dysk był trefny, nawet moje 3 letnie Agility 4 64GB podłączone przez SATA2 lepiej wypada w testach.
HDTune skanuje urządzenie blokowe, ale gdy korzystasz z dysku jest on zazwyczaj podzielony na partycje. I wyrównanie partycji jest wtedy bardzo ważne, SSD oraz dyski AF partycjonuje się zazwyczaj od 1MB a nie tradycyjnie od 63 sektora. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:05. |