![]() |
Cytat:
Dysk nie był trefny, wykres był w porządku. Gwarancje zawsze uznają, bo taka jest teraz tendencja. |
hmmm.. dzięki. Poczytam o tym Samsungu. Może faktycznie - chociażby ze względu na gwarancję - będzie to lepszy wybór.
|
Patrząc na parametry celowałbym w tego...
http://www.x-kom.pl/p/216487-dysk-ss...a-850-evo.html Przy czym zauważyłem w którymś komentarzu że Crucial MX100 ma podtrzymywanie zailania jak niekóre dyski Intela. Ze względu na duże cache w duskach SSD brak takiego może spowodować niezły fackup w przypadku awarii (choć prawdę mówiąc jeszcze nic takiego mi sie nie przytrafiło na systemie ext4). Nie wiem jak Samsung. Trzeba sprawdzić. Głupio byłoby dopłacać do czegoś gorszego, bo prędkości mają prawie identyczne. |
No dysk w końcu zareklamowany, reklamacja uwzględniona i mam wybór - albo wymiana na ten sam model, albo na jakikolwiek inny w tej samej lub wyższej cenie (z dopłatą).
Nie mam jakiegoś dużego urazu do tego modelu, bo widzę, że dalej są chwalone (a i w punkcie - X-Kom - mówili, że to pierwsza jego reklamacja i w sumie nie mam powodów, żeby nie wierzyć), ale.. może w międzyczasie pojawiło się coś innego godnego uwagi? Cena ok. 800 zł za ~500GB. |
Sosnówka. :>
|
Uboga, bogatka, modra, czy czubatka? :>
|
Cytat:
|
Jak bardzo cichy? :>
|
Ja mam samsunga i jest niesamowity. Cichy i szybki nawet po zabawie Truscryptem ;)
|
Przy otwartej obudowie i przyłożeniu ucha do dysku dźwięk słyszałem bardzo wyraźnie. Teoretycznie jest szansa, że gdzieś tam dalej w obudowie w tym akurat miejscu jest... coś ;-) Ale tak naprawdę to już mało istotne. Z dyskiem coś ewidentnie jest nie tak, pisałem już do sklepu, muszę tylko kopie porobić, a to najwcześniej będę miał czas w weekend.. Któryś weekend...
|
Cytat:
@andy najpierw musiałby wykluczyć inne komponenty, czyli najlepiej wyprowadzić ssd z kompa na kablu na biurko i przykładać do niego ucho przy rozruchu |
Może niech andrzej9 nagra ten odgłos i zmieści nagranie tutaj.
|
Cytat:
|
Zgoda, cewki i kondensatory zdarza się, że hałasują ale tych elementów nie ma w dyskach ssd...
Jeśli dysk podpięty pod sata2 i zainstalowany na nim system i testowany to nie dziwne, że słaby i poszarpany wynik w testach. Jeśli rzeczywiście dysk ssd hałasuje (!) to równiez to kwalifikuje go do zwrotu, bo producenci podają zwykle poziom hałasu: 0 dB |
Przecież nie tylko mechaniczne części mogą wydawać dźwięki. Elektronika różnego typu również może buczeć, piszczeć i wydawać inne niezidentyfikowane efekty. Sam miałem kartę graficzną, która piszczała przy przewijaniu ekranu na monitorze. Nie wspomnę nawet o kondensatorach na płytach głównych lub w zasilaczach.
O hałasujących dyskach SSD również już gdzieś czytałem. Gdyby się nic nie działo, można by to zignorować, ale skoro dysk działa źle to trzeba będzie pewnie reklamować. Wyrównanie partycji pomaga raczej przy bardzo małych plikach i nie wpływa, aż tak bardzo na ogólną wydajność. Zanim zaczniesz coś robić zbadaj czy faktycznie tak jest (AS SSD Benchmark pokaże błąd 31 K BAD). Można jeszcze sprawdzić czy nie ma nowszego firmware'u dla tego dysku, ale wgranie nowego to zawsze utrata wszystkich danych i trzeba się bawić najpierw w przegrywanie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:05. |