Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.05.2010, 15:01   #1
tman
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.05.2010
tman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation Partycjonowanie 3 dyski jak optymalnie?

Witam,

aktualnie mam w systemie (V64) system i dane na macierzy RAID (stripping) złożonej z dwóch barracud 7200.11, 250GB każda.

Aktualny wynik z HD Tune w załączniku - czyli chyba bez rewelacji - szczególnie że jest to macierz STRIPPING..

Chcę dokupić jakiś nowy dysk (pewnie coś 1TB) i postawić system od nowa, przy okazji przechodzac na W7 (mam już kupioną wersję Professional, jeszcze nie instaluję bo najpierw chcę bebechy poukładać).

I pytanie o popartycjonowanie tego tak, żeby uzyskać możliwie wysoką wydajność.

Mój pierwszy pomysł był taki taki:

pozostawić RAID jak jest (co najwyżej usunąć partycje i zrobić jedną)
na nowy (jakiś szybki) dysk przenieść partycję z plikami użytkownika i plik wymiany

plus to rozdzielenie danych użytkownika od danych systemowych ale obawiam się o wydajność całościową (na jednym dysku będą dane użytkownika - czyli praca na plikach może być wolniejsza niż w przypadku RAID?)

Zakładam, że najwięcej obrabiam zdjęcia (wielkość 5-25MB) i rzadziej filmy, do tego oczywiście standardowa praca biurowa + outlook.

Mam płytę głównę (wiem że nie jest to szczy techniki) ASUS M2N-e i działam na zintegrowanym sterowniku RAID, procesro to Phenom 9850.

Dasię jakoś lepiej ustawić to wszystko?

Pozdrawiam,

Tomasz
Dołączone obrazki
File Type: png HDTune_Benchmark_NVIDIA__STRIPE___465.77G.png (43.4 KB, 102 oglądane)
tman jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: