![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.02.2008
![]() |
ST9500420ASG w laptopie umarł?
Witam serdecznie,
Mam w laptopie dysk ST9500420ASG 500Gb. System Win7 64 bit. Dysk często łapał małe zawieszki kilkusekundowe więc sprawdzałem przez systemowe sprawdzenie dysków w Win7 czy niema jakiś błędów w systemie plików NTFS. Żadnych nie było. Zainstalowałem wiec Seatool For Windows chcąc przeprowadzić test i podczas jednego z testów system złapał zawiechę na jakieś 30 sekund po czym na sekundę blue screen i sie zresetował. Jednak już nie ruszył. Dysk w biosie widać, ale nie przechodzi do ładowania systemu. Pomyślałem że to mbr wiec włożyłem płytkę Win7 w celu naprawy systemu, jednak nie udało się. Komunikat mówił że nie ma dysku. Włożyłem więc dysk w kieszeń i podłączyłem do drugiego laptopa. Dysk został wykryty jednak podczas instalowania go otrzymałem powiadomienie o niepowodzeniu z powodu nie podłączonego dysku. Seatool nie wykrywa dysku ani wersja dla dos ani dla windows. Ostatnio klonowalem dysk programem DiskWizard od Seagate`a więc użyłem płytki bootowalnej. Na początku dał napis że nie ma dysku a po wciśnięci Ok przeszedł do dalszej części gdzie mógłbym teoretycznie sklonować dysk itp. i o dziwo po kliknięciu klonuj pokazał mi jakie mam partycje na dysku (czyli jednak coś z dysku odczytał) nie mam aktualnie drugiego dysku aby spróbować sklonować ale zastanawiam się nad zakupem. Aha jeszcze jedno: Dysk podczas uruchamiania i podczas gdy coś próbuje uzyskać do niego dostęp wydaje dźwięk skrobania przez sekundę a potem chodzi normalnie. Jak się dysk odpala to słyszę że talerz chodzi. Macie Państwo jakieś propozycje rozwiązania problemu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeżeli są problemy z wykonaniem testu w Seatools to oznacza to zazwyczaj awarię dysku. Szkoda, że wcześniej nie zrobiłeś screena z parametrami SMART. Jeżeli masz tam jakieś ważne dane, to spróbuj sklonować i jeżeli jest gwarancja, to nie pozostaje nic innego, jak odesłać. Obawiam się jednak, że skoro win nie chciał się zainstalować, to z klonowaniem też może być problem. Możliwe, że jest uszkodzony jakiś sektor w dysku, który powoduje jego zawieszanie i reset komputera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
No on nie restartuje windy tylko w ogóle twierdzi ze nie ma dysku z systemem mimo ze w biosie wykrywa. Zastanawiam się nad kupieniem takiego samego dysku może spróbować przełożyć elektronikę? ale to chyba coś mechanicznego,tak?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie napisales czy masz cos tam cennego do odzyskania. Problem napewno jest z mechanika, zasilaniem dysku, skoro zjawia sie i znika. Jak masz tam cos co da sie pozyskac z innych zrodel to sie nie baw, gwarancje na pewno masz producenta.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
No mam tam praktycznie cale 500 gb ważnych danych
Dysk jest OEM i kupiłem go od osoby prywatnej na allegro rok temu wiec raczej gwarancja odpada |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
No to jak jest OEM(i rozumiem jest taka naklejeczka ze masz reklamowac u sprzedawcy?) to kiszka. Bo jakby nie byl to by nie bylo wazne skad go kupiles
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
Nie wierze, ze to napisałem,ale:
-odpal komputer z Ubuntu Live (bez instalacji) i zobacz czy jest widać dysk i jego zawartość. Jeżeli zobaczysz, a powinieneś, bo jakoś nie sadze, ze to awaria hardwarowa, to sobie przekopiuj na dysk zewnętrzny. Jak nie zobaczysz, no ta masz problem.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Podłączyłem teraz swój dysk do innego laptopa przez kieszeń z portem eSata
i dysk sie zainstalował troche to rwało i pojawiły się moje partycje w "moj komputer" co mogę teraz zrobić? jak zdiagnozować? kupić nową 500setkę i próbować kopiować? EDIT: Po wejściu na partycje po chwilowym skrzeczeniu dysku widze swoje pliki Ostatnio zmieniany przez maxxxxxxxx : 04.03.2010 o godz. 17:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Przekopiowac to na czym ci zalezy i to jak najszybciej a potem bedziesz myslal co dalej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Udało mi się przeskanować obie partycje systemowym Scandiskiem i.... mowi ze wszysko ok
Dysk przestał chrobotać EDIT: Klonować czy kopiować, użyć do tego jakiegoś specjalnego programu? Jak zrobić to najbezpieczniej? EDIT: Jade po nowy dysk Ostatnio zmieniany przez maxxxxxxxx : 04.03.2010 o godz. 17:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Kupiłem nowy taki sam dysk, tym razem w sklepie
![]() Sklonowałem DiskWizzardem od Seagate o dziwo udało się bez problemów. System na nowym dysku nie odpalał się ale wystarczyła "naprawa systemu" płytką instalacyjną Win7. Dysk stary podlaczylem pod kieszeń z eSata i w HHD tune: ![]() Czy mogę go jakoś ratować? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Jak masz juz wszystko na 2 hdd to najpierw go sformatuj i wtedy zobacz.Ale 100% uszkodzonych blokow dobrze mu nie rokuje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Ok tak zrobię, klonowanie dysku przebiegło bez uwag więc rozumiem że są wszystkie pliki, ale nie mam jak tego sprawdzić, chyba ze jest jakiś program do porównania zawartości dysków.
Ale teraz tak na logikę, jak to jest. Dysk niby padł, naprawa systemu nie pomagała, chrobocze a mimo to udało się sklonować? Tym bardziej że wszystkie bloki uszkodzone |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Udało mi się usunąć partycje na tym dysku, ale nie daje się sformatować, on co jakis czas chrupie tak jak by sie na nowo włączał bo w okresie czasu miedzy skrzeczeniem (jakies 30s-1min) do dysku nie ma dostępu. Jest dostęp na chwile po skrzeczeniu.
Co spróbować z nim zrobić? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Awaria obydwu kości pamięci w laptopie + USB kaput | pali | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 1 | 03.11.2009 20:15 |
Problem z wymianą napędu optycznego w laptopie A2500H | +++LeWaP+++ | Napędy optyczne DVD | 5 | 12.08.2009 15:25 |
jak mam wymienić napęd optyczny w laptopie? | jan_ina | Napędy optyczne DVD | 7 | 27.07.2007 20:41 |
problem z instalacją XP w laptopie | wrotomek | Napędy optyczne CD | 1 | 22.12.2005 22:38 |
szukam sterowników do portu IRDA w laptopie | piotrkrakow | Off topic | 2 | 04.03.2005 11:26 |