![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#16 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakt. Z tym, że HDD nie są aż tak zawodne, jak zwykło się mówić - chodzi raczej o to, że w razie awarii tracimy tyle danych, że robi się z tego naprawdę nieciekawe wydarzenie. Szczególnie, jeśli nie mamy kopii zapasowych; a niestety chociaż wciąż się o tym trąbi, ludzie niechętnie je robią.
Statystycznie z nośnikami DVD (nawet z wyższej półki) jest jednak chyba więcej problemów niż z HDD. Z tym, że co innego powiedzieć "taka mała ryska, a a już jednej z moich dwudziestu DVD ze zdjęciami napęd nie odtwarza" niż "tak delikatnie dysk stuknął o biurko i już nie mam wszystkich zdjęć z ostatnich pięciu lat". Problem w tym, że dla powiedzmy 70% pewności, że dane nam przez pięć lat wytrzymają, wystarczy wydać kilkadziesiąt groszy na gigabajt. Żeby mieć 100% pewności możemy wydać po 10 zł/GB (3 HDD, 2 SSD i po pięć kopii na DVD), a i tak pewności nie uzyskamy, bo zaczniemy się zastanawiać, co się stanie jeśli mieszkanie pójdzie nam z dymem w pożarze. Chodzi więc o to, żeby nie popadać w taką właśnie przesadę, a raczej w rozsądnych pieniądzach zminimalizować (nie wykluczyć) ryzyko utraty danych.
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 15.10.2010 o godz. 01:16 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
moje najstarsze dane są na CD złotym Kodaku x4
z 1997 r, wszystko jak na razie czyta się ładnie, ale tam tylko same piraty przedpotopowe są ![]() no ale złoty Kodak to jak wiadomo legenda tamtych lat.
|
|
|
#18 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dla mnie optimum to jedna (lub dwie, jeśli dane są arcyważne - wtedy np. na HDD i DVD/BR) kopia fizyczna, np. na zewnętrznym (dobrym) dysku twardym (dla pewności podłączonym w sieć i schowanym), a druga na sieci. Fakt, że duże pojemności dyskowe tanie nie są, ale widziałem ostatnio jakąś ofertę (raczej pewną) na nieskończoną pojemność za względnie rozsądną kwotę (kilkanaście dolarów miesięcznie). Na samą kopię internetową bym się nie zdecydował, ale w połączeniu z kopią lokalną, wydaje mi się to najsenowniejszym obecnie rozwiązaniem.
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| AVI -> VCD [poradnik] | sc0rpi0 | DVD-Video | 282 | 28.11.2011 13:34 |
| Teksty nauczycieli | Tribunal | Off topic | 47 | 11.04.2004 22:39 |
| 535 śmiesznych tekstów | mallow | Humor | 6 | 01.06.2003 16:49 |