![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#61 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Ale nie padł... jak nie oddasz go na gwarancję, to pewnie się sypnie, i znowu będzie na co narzekać. Verbatim nie produkuje dysków, więc jakiej firmy dysk był w tej obudowie od Verbatima ?
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#62 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W Verbatimie też jest Szajsung
![]() Ale szczerze, to przecież ma i tak mniej badów niż Barracuda. Szajsunga więcej nie kupie, ale nie dlatego że padł - ale dlatego że był oszukany. Były 3 modele tego dysku pod tą samą nazwą i w tej samej cenie. Mam też szajsunga 400GB i działa już 4 lata, ale nie w moim komputerze więc nie wiem ile ma badów. Barracudę oddam na gwarancję, jak się sypnie płakac nie będę bo mam kopie wszystkiego co ma wartość choć trochę większą niż katalog /tmp ![]() Ale musiałbym unieruchomić komputer na jakiś czas, albo kupić nowy dysk. A nie wiem co kupić...takiej samej Barracudy już nie chce, bo sporo osób narzeka że padają. Szajsung to szajsung. WD? Hitachi? One są zazwyczaj sporo wolniejsze....też mi upgrade po 2 latach. ![]() Chciałbym coś 1TB ale jednotalerzowe. Czyli jeden talerz z Barracudy XT. Nie ma jeszcze takiego modelu. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.08.2011 o godz. 14:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Jukebox Hero
Wiem że u Ciebie śmiga ale to nie jest regułą.
Generalnie dysk bardzo OK, szybki, cichy, chłodny - tylko te bady. Poluję właśnie na jednotalerzowe 1TB, powinno być sporo szybsze. Może za pare miesięcy się pojawi wtedy 7200.12 pójdzie do serwisu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Pingwin specjalista.
Coś trzeba w końcu
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Jukebox Hero
Spoko, mam w domu 4 komputery plus serwer, jakieś zastosowanie znajdzie
![]() A 1TB zostanie jako mój główny bo będzie sporo szybszy. Najchętniej kupiłbym SSD ale jeszcze nie czas. Jak będę zmieniał kompa za pare lat to kupie taki 0.5GB/s, 0.1ms i pozamiatane. Nie musi być duży, 120GB by mi starczyło. 20GB na system i 100GB jako piaskownica do zabawy ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.08.2011 o godz. 14:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.01.2008
![]() |
A więc taśmy jeszcze nie kupiłem(muszę najpierw zajrzeć do mojego lapka i sprawdzić jaką bedę potrzebował, tu gdzie teraz jestem nie mam niestety dostępu do kompa stacjonarnego-został w domu), ale zastanawiam się jaki dysk przenośny kupić gdyby seagate nie udało się przywrócić do życia. Może doświadczeni użytkownicy coś doradzą?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Jukebox Hero
USB3.0 możesz dokupić na ExpressCard (laptop) lub PCI-E (stacjonarny).
Lepiej kupić USB niż FireWire bo to złącze jest po prostu polularniejsze. Większy wybór dysków i kompatybilność z innymi posiadaczami PC. Tu do lapa: http://allegro.pl/kontroler-expressc...761759387.html Tu do stacjonarki http://allegro.pl/usb-3-0-x2-karta-p...756680837.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Bywalec
![]() |
Tak się zastanawiam czy to usb na złączu express card będzie pasować. Czy te złącza express card są standardowe tzn czy mają takie same wymiary? W opisie szerokość tego złącza to 40mm, w moim lapku ma 35mm.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
laptopy w większości przypadków nie mają żadnych taśm (może poza tymi sprzed wielu lat) ![]() Jak masz dysk SATA, to kabel SATA, jak dysk IDE to taśma IDE 80 żyłowa - w obu przypadkach podłączasz to pod PC ! Pod laptopa nie podłączysz w ten sposób dysku "po kablu" - tam są złącza "bezkablowe" A/B, a kabel SATA masz A/A, więc nie będzie pasować ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Bywalec
![]() |
Tak myślałem o kablu sata, źle się wyraziłem. Zajrzałem we wnętrze lapka i faktycznie dysk jest podłączony bezkablowo. Zastanawiałem się czy nie ma może przejściówek żeby podłączyć ten dysk a jeżeli nie to muszę podłączyć go po powrocie do domu pod kompa stacjonarnego. Dzięki za pomoc.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Bywalec
![]() |
Dysk który mi padł to Seagate Barracuda 7200.10 ST3750640AS 750GB. Czy ktoś może miał problemy z takim dyskiem ? Może problem leży w firmware ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Pingwin specjalista.
Nikt tu na forum nie żalił się na ST3750640AS (jedyny post jest Twój), więc jesteś pionierem w tym problemie.
![]()
![]() |
#75 |
Bywalec
![]() |
Mój pierwszy problem z Seagatem. Do tej pory miałem 5 dysków tej firmy (40Gb, 120 Gb, 250 Gb, 500 Gb no i ostatni przenośny 750 Gb) i jednego samsunga. Tylko z samsungiem były problemy z wolnym odczytem aż do zeszłego tygodnia kiedy to Seagate zastrajkował. Pozostałe Seagate działają do dzisiaj bez zadnych problemów. Część u rodziców, u teściów i u mnie. Dysk 40 Gb ma 9 lat ! Niestety Seagate obniżył loty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Dysk zewnętrzny - jaki wybrac + kilka pytań | Baku-1986 | Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje | 7 | 27.05.2008 22:46 |
SEAGATE (dysk zewnętrzny) | deathspike | Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje | 5 | 17.03.2008 09:29 |
Dysk zewnętrzny | gregruda | Napędy optyczne DVD | 6 | 21.11.2007 21:58 |
Stacjonarny DVD z USB + Dysk zewnętrzny | reqel | Napędy optyczne DVD | 4 | 28.05.2007 14:26 |
Zewnętrzny Dysk Twardy | shuma02 | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 6 | 21.01.2004 16:22 |