![]() |
no właśnie dupa i co tu zrobić... przecież WD kupiło Hitachi :)
zastanawiam się jeszcze nad WD RED... tylko, że z jednym miałem małe przeboje :) |
jak WD tylko Black albo RED
|
WD to dobry kompromis miedzy cena a jakoscia
Tak mi sie wydaje. Blacki czasem są gorsze od reszty, ale maja najdluzsza gware? |
mam nadzieje że sie w wd'ku coś zmieniło bo mi się dwa badami zasypały a o dziwo trzeci działa do dziś ,
ale to było za czasów dysków o pojemnościach 120gb |
już .... kupiłem WD RED 2TB, Hitachi nigdzie nie był od ręki, tylko na zamówienie...mam nadzieję że pochodzi...
|
Tak jak wszędzie indziej, dowiedzieliśmy się z tematu, że najlepszy dysk to: seagate, wd, samsung, hitachi. Czyli wszystkie.
|
Czy ja wiem? Seagate i Samsunga chyba nikt nie polecił :) Przynajmniej na tej stronie.
Jedyne co moge polecić to Samsungowe SSD. |
Cytat:
|
to prawda SSD tylko od Samsunga polecam bo mam 840 Pro 128gb
|
WD Green - w NAS'ie siedzi 5 sztuk 2 TB WD20EARS oraz WD20EARX. Mają po 27 000 godzin i w miedzyczasie 2 padły (jeden sypnał bad sektorami, drugi padł na amen). Cichutkie, nie grzeją się. W sumie jestem zadowolony. :)
Co do WD, to w jednym z serwerów mieliśmy 4 sztuki 250 GB WD RE WD2500YS. Seria RE, czyli przeznaczona do pracy w macierzach. Wszystkie padły. Te co dostaliśmy na gwarancji jako zamienniki, też padły. |
Więc WD też ufać za bardzo się nie da.
Może Hitachi są lepsze, ale pioruńsko drogie, 800zł za 2TB ciężkie do przełkniecia jeżeli RAID0 na Seagatach (~430MB/s) można złożyć za ~450zł. A prędkość Hitaczów też chyba nie powala. :( Dlatego kupiłem Sigejty i mam nadzieje że jakoś przeżyją. |
Sa rone opinie opinie. Zdaje sie WD kupilo Hitchachi, zgadza sie ?
|
Tak, mamy teraz Seagate&Samsung oraz WD&Hitachi.
|
Ilość załączników: 1
Ja już tyle się naczytałem, że sam już nie wiem jaki kupić : /
A więc tak, chce kupić na pewno 2 TB, i na pewno 2 talerzowy. Model to: SEAGATE ST2000DM001 Nr seryjny: Z1E20ERW LUB Z1E20FWV I w tych mam pewność, że to są 2 talerzowe tak? I mam jeszcze patrzeć na "głębokie wcięcie" w prawym górnym rogu? Ale hmm, nie rozumiem tego zdjęcia: Umiecie to rozkminic? No i to zdanie: Cytat:
|
Nie polecam zakupu tego dysku jeżeli chcesz koniecznie 2 talerze.
Wątpie abyś łatwo trafił na 2 talerzową wersję, bo nawet specyfikacja techniczna na stronie seagate mówi już o trzech talerzach. Podejrzewam że wszystkie nówki ST2000DM001 będą już 3 - talerzowe. Ze zdjecia wydaje mi się że tylko dysk z lewej jest 3 talerzowy, ale głowy uciąć nie dam. |
Nie wiem jak jest teraz, ale jak kupowałem ja to kupiłem takie jakie chciałem - 2 talerze.
Temat męczyłem tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/f102/jaki-ku...ml#post1252988 <- link do konkretnego posta. |
No będe zwracał uwagę na to wcięcie i na nr seryjny, aby trafić na 2 talerze.
Zobaczymy jak będzie. |
jedyna opcja to odbiór osobisty - wałkowałem temat i odpowiedź zawsze była jedna:
"nie gwarantujemy podanego przez pana numeru seryjnego, dysk jest zamawiany z hurtowni" ja brałem w proline- nie było problemu z telefonicznym ustaleniem numerow seryjnych, umówiłem się, odebrałem i było ok, ale trzeba brać pod uwagę, że proline zazwyczaj ma magazynek i mają jak sprawdzić numery |
Cytat:
Tylko, czy teraz seagate "mnie nie oszuka" - teraz ponoc te dyski i tak sa 3 talerzowe. Hmmm, chyba ze znajde jakis inny 2 talerzowy. |
jedyne wyjscie sprawdzaj wagę - 3 talerze są cięższe od dwóch ;)
|
http://origin-www.seagate.com/static...0-1-1212us.pdf
To samo seria SV35 http://origin-www.seagate.com/www-co...9-7-1309us.pdf Miałem ten sam problem pare miesięcy temu, w końcu kupiłem 2x1TB, teraz na pewno mam 2 talerze :szczerb: Przykro, że firmy tak robią kilentów w konia. |
Widzę te tabele, wg nich nie ma wątpliwości - ale kicha.......
Ciekawe czemu zrezygnowali z 2 talerzy? Cieszę się, że swoje już mam. |
No kuźwa Panowie, nie załamujcie mnie : /
Czyli wątpliwa sprawa, że kupię 2 talerzowy dysk? Bez sens, ehh : / |
Może WD ma lepszą ofertę?
Prawdę mówiąc i niezawodność Seagate jest wątpliwa. Jeden dysk oddałem po zakupie, bo cała powierzchnia była uwalona. Na kolejnym mam już nabite end-to-end error (co według Google nie jest specjalnie rzadkie w tym modelu). Dyski pracują normalnie, ale na trzy dyski ST1000DM003 wzięte z Komputronika na razie tylko jeden jest całkiem "czysty". Ja nie mam czasu ganiać po sklepach, serwisach itd, z resztą oddanie dysku to konieczność tworzenia macierzy od nowa. Troche kicha nie? |
|
Też stoję przed dylematem jakie 2TB i...
Western Digital WD2002FAEX 2TB Caviar Black domyślam się że jest 4 talerzowy a ten orientuje się ktoś ? Western Digital WD Black 2TB WD2003FZEX EDIT: to nowa rewizja Capacities: 1TB - one single 1TB platter (WD1003FZEX) 2TB - three x 800GB platters (WD2003FZEX) 3TB - four x 800GB platters (WD3003FZEX) 4TB - five x 800GB platters (WD4003FZEX) http://www.storagereview.com/wd_blac...iew_wd4003fzex |
Warto spojrzeć na ten artykuł: http://cdrinfo.com/Sections/News/Det...x?NewsId=39283
Poniżej wykres awaryjności dysków wg firmy Backblaze: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1390378666 |
Hmm, to może kupić 3 TB na 3 talerzach?
Skoro, i tak nie znajdę 2 TB na 2 talerzach. |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f102/western...obr-min-92762/ |
Cytat:
http://blog.backblaze.com/2014/01/21/ Jest więcej szczegółowych informacji. :) |
@Error88
3TB - four x 800GB platters (WD3003FZEX) 3TB ma 4talerze Ja zamówiłem dziś 2TB BLACK z nowej serii FZEX EDIT@joujoujou twój link się nie ładuje |
Cytat:
|
U mnie się bez problemu otwiera. :P
|
a tu http://pclab.pl/news56243.html to samo po polskiemu
|
No i udało mi się w końcu kupić dysk! :)
Kupiłem SEAGATE ST2000DM001 2 TB, 2 talerzowy :) Kupiłem w sklepie ProLine :) I temat mam z głowy, dysk już w kompie siedzi i czeka na dane :) Pozdro :P |
No to gratulacje. Jak widać sklep trzyma poziom.
Nie sądzę aby model z 2 talerzami był w grypie ryzyka z wykresów od Miśka (parę postów wyżej). Nie sądziłem jednak, że Hitachi trzyma się aż tak dobrze... |
Cytat:
Kultura pracy w porównaniu z samsungiem niebo a ziemia. Praktycznie w ogóle nie czuć/słychać że działa, i do tego jest tak szybki jak Barracuda 7200.12 500GB 3,5''. Przy zakupie na RAID też chciałem Hitachi ale dyski 3,5'' tej firmy są prawie nie do kupienia, a jeśli już to w zaporowych cenach. np http://www.komputronik.pl/category/7...l0YWNoaQ%3D%3D Hitachi sprzedało HGST firmie WD w 2012r i to pewnie dlatego. Nie chcą pewnie sobie robić konkurencji i więc nie ma już desktopowych Hitachi :/ |
Takie pytanko na niedzielny wieczór
zastanawiałem się jaki dziś HDD na magazyn kupić dziś najlepiej pojemność do ceny wychodzi na 3TB czy Seagate są tez dwie wersje dysków ? 3TB jak to było w wersji 2TB ? myślałem nad Caviar Green 3TB WD30EZRX ma 3 talerze ? 5400-7200 Caviar Red 3TB WD30EFRX ma 2 talerze 5400 czym różnią się te 3TB WD30EURS 3TB WD30EURX orientuje się ktoś ile te maja rpm. i ile talerzy ? |
Cytat:
|
Western Digital 3TB AV-GP Specifications (WD30EURS)
Capacity: 3TB Platters: 4 (750GB x4) Interface: SATA 3.0Gbp/s Cache: 64MB Rotational speed: 5400-7200RPM MTBF: 1 million hours Format: Advanced 4K sector |
Cytat:
Ja bym raczej postawił tezę: znacznie wyższa cena = znacznie niższa awaryjność. :) Ale to chyba nic nowego :szczerb: 16% dysków Seagate to padaki, czyli co szósty dysk. Nie dziwi więc mnie, że trafiłem na padło kupując dwie sztuki. |
Dopiero przy trzech miałbyś szanse pół na pół.
Powinieneś więc być lekko zdziwionym. |
Cytat:
Cytat:
|
Ja dopiero teraz zaczynam "użytkowanie" tego świeżo zakupionego dysku, bo tak to byłem 2 dni w pracy.
I muszę Wam powiedzieć, że mój Seagate jest cichutki, nie słychać go. Kopiowałem na niego już koło 100 Gb danych, i też szło szybko. 2 lata gwarancji - hmm, ale myślę, że mi posłuży o wiele, wiele dłużej. Mam Samsung SATA II 1TB 32 MB Cache 7200 obr./min już prawie 7 lat i działa jak do tej pory bezawaryjnie, no i Samsung teraz ma kolegę Seagate 2 TB :P Zobaczymy jak taki duet mi długo wytrzyma :) |
Panowie rozwiejcie moje wątpliwości co do zakupu HDD 3TB.
przeliczając dziś PLN. na GB. najlepiej wychodzi 3TB. dobrze liczę ? czytam czytam i czytam i nic... Barracuda ST3000DM001 3 talerze 7200rpm 24m gwarancji lub WD Caviar Red WD30EFRX 3talerze 5400rpm 36m. gwarancji czy w/w Seagate na stałe kreci się 7200 czy tak jak to w serii WD Green od 5400-7200 ? jestem w stanie dać szanse po latach Seagate i kupić go :-) |
ludzie, planuję kupić dysk zewnętrzny 2,5 cala 2TB,
ile Windows będzie widział pojemności? będzie chociaż 1.9TB? |
Będzie widział całe 2TB (czyli 1.81 TiB) dlaczego miałby mniej?
Windows XP zobaczy do 2TB, bo nie obsługuje GPT. Ale na 100% pewien nie jestem, niech ktoś mnie poprawi. |
Przy 512 bajtów na sektor. Jak weźmiesz np. 4kB to wzrośnie do 16TB?
|
Cytat:
Cytat:
Ale myślę, że na XPku ryzyko i tak istnieje, biorąc pod uwagę jak stary jest ten Windows - nie wiem jak on sobie radzi z sektoram 4k :hmm: Tak czy inaczej z dyskiem 2TB problemów być nie powinno. |
Dodatkowo ten limit dotyczy partycji. Można mieć dysk 20TB i zrobić tak aby był widoczny ;) Dzielisz na pół z klastrami 4k.
Jeżeli chodzi o XP to już bym na nie go nie patrzył. W kwietniu kończy się wsparcie, a za rok-dwa wsparcie XP w bankomatach (jakaś inna wersja). |
Hmm to chyba z kolei nie jest prawda:
Cytat:
Cytat:
|
Tak czy siak pytania spowodowane systemem XP niedługo staną się nieistotne :D
|
Jasne, bo wszyscy ze starymi złomami nagle wymienią na nowe i zainstalują Win7/8 tylko dlatego że skończyły się aktualizacje których nikt nie instalował. ;)
|
Cytat:
Na pewno z dnia na dzień nie poczują dyskomfortu związanego z brakiem aktualizacji, jednak z czasem tak. 1.) Nowe oprogramowanie nie będzie dostępne pod XP - jeżeli już nie straciło wsparcia. 2.) Wykorzystywanie luk w systemie przez cybernicponi. 3.) Stabilność oprogramowania, które zachowa wsparcie. Cóż XP pozostaje tylko na maszynach BARDZO leciwych, bo nowe komputery mają już 7/8 czy nawet linuksa (niektóre Delle). |
nie zrozumieliście mnie,
mam win7 i np. dysk 500GB jest widziany jako 488GB, dysk jednoterabajtowy widzi dostępnego miejsca 976GB czy 2 TB to będzie tylko 1.81TB jak pisze Sobrus, bo ja liczyłem na co najmniej 1.9 TB, sprawdźcie jeśli macie 2TB ile tego miejsca jest jest dostępnego :taktak:. |
Zetoxa: http://www.ussscctv.com/harddrivesiz...alculator.aspx - <-tutaj masz kalkulator
|
dzięki Misiek :spoko:
|
Cytat:
Zamiast wielkość (pojemność) dysku podawać tak jak wielki bit przykazał, oni robią tak aby ładnie wyglądało: Marketing = 1000kB = 1MB Rzeczywistość = 1024kB = 1MB Im większy dysk tym większa strata. W tym wypadku będzie to ok 1863GB (całkowita pojemność). |
|
@you 2 000 000 000 000 (bajtów w systemie 10) = 1863 GB w systemie dwójkowym.
|
Wszyscy poniekąd macie rację, ale nie do końca.
Ponieważ praktyki producentów doprowadziły do zmian w układzie jednostek i niestety teraz: 1TB = 1000MB ( 1 terabajt to 1000 megabajtów) 1TiB = 1024MiB (1 tebibajt to 1024 mebibajty) :taktak: Wróćcie do mojego posta, bo źle cytujecie. 2TB = 1.81 TiB - i tyle właśnie zobaczy każdy system :) Żadnej magii tu nie ma, u wszystkich będzie tak samo. Dyski sprzedawane jako 2TB mają w rzeczywistości ~1.81TiB i tylko tyle. To dotyczy wszystkich dysków, kart pamięci i pendrive - mój dysk SSD 64GB w rzeczywistości ma 59.63GiB, macierz z dwóch dysków 1TB ma 1.82TiB, każdy dysk składowy 1TB ma 931.51GiB. Ale nie dotyczy na szczęście pamieci RAM. Po sformatowaniu pojemność dostępna dla plików jeszcze się zmniejszy (o ile zależy od konkretnego systemu plików). PS. ze znanych mi środowisk tylko gnome i mate rozumieją TB, MB itd zgodnie z niestety przyjeteym standardem i tam dysk 2TB ma dokładnie 2TB. |
Cytat:
Normalnie wyliczając pojemność rzeczywistą dysku 2TB robisz to tak: 2 000 000 000 000 (bajtów w systemie dziesiętnym) /1024/1024/1024 i wychodzi: 1862,65GB U siebie mam dysk 1TB w lapie i po wyliczeniu rzeczywistej wielkości wychodzi tyle ile pokazuje gparted czyli: 931GB 1 000 000 000 000 /1024/1024/1024= 931GB |
Ja nikogo nie cytuję. :czytaj:
Na prośbę Zetoxy pokazuję co widzi win7, i tyle. :P |
@andy
Wyszystko jest tutaj skrótowo masz w tabelce: https://en.wikipedia.org/wiki/Megabyte Smutne ale prawdziwe. Mój gparted tymi jednostkami się posługuje: Załącznik 64815 @jou Chodziło mi o konkretnie wpis Zetoxy Cytat:
|
@sobrus dyski 1TB pokazuje ok czyli 931GB, tyle ile wychodzi z rachunków.
Cytat:
|
Cytat:
Gdyby nie było "i" pokazałby 1TB. Tak jak narzędzie do obsługi dysków gnome (możesz sprawdzić u siebie). Tak, do kilobajta jest jeszcze w miarę porządek, bo tam rozróżniamy k i K. Jedno jest 1000 a drugie 1024. Coś w ten deseń, nie nadążam już ;) |
dzięki panowie, już wszystko jasne :spoko:
|
Cytat:
Z tego bełkotu na wiki zrozumiałem, że XiB(K,M,T..) oznacza wartość bajtową a nie bitową? Czyli kB to KILOBIT, a KB oraz KiB to KILOBAJT? |
Nie, tu nie chodzi o bity i bajty.
Wszystko jest w bajtach (duże B), tylko przedrostki są różne. Bajt to zawsze 8 bitów. Przynajmniej tu nie robią problemów. Ściśle według standardu innego niż JEDEC: KILObajt to 1000 bajtów. MEGAbajt to 1000 KILObajtów. KIBIbajt to 1024 bajty. MEBIbajt to 1024 KIBIbajty. (wolałbym - pewnie nie tylko ja - żeby przyjęli to w drugą stronę zgodnie z tym co niżej) Natomiast w JEDEC kilobajt to 1024 bajty (przy pomocy JEDEC określa się np. pojemność pamieci RAM i wszyscy co nie urodzili się wczoraj tak rozumieją kilobajty i megabajty, "bo tak zawsze było"). Ale JEDEC 100B.01 nie redefiniuje przedrostków SI powyżej gigabajta, więc gdy pamieć RAM będziemy liczyć w terabajtach, bardzo możliwe że będziemy mieć taki sam cyrk jak od lat z dyskami :( https://en.wikipedia.org/wiki/JEDEC_memory_standards Gdzieś w połowie lat 90-tych w czasach 5x86, K5, Quake i Pentium 90 komputery miały ok 8MB RAM, czyli 1000 razy mniej niż teraz. Pewnie za kolejne 15 lat będziemy mieli po 8TB RAM a producenci będą kantować :) |
aha czyli KIBI pokazuje nam, że mamy liczbę zapisaną w systemie dwójkowym, a KILO w dziesiętnym? oO
|
Exactly :taktak:
Głupio nie? Teraz trzeba się nauczyć mówić od nowa :( Ma to oczywiście sens, bo kilogram to 1000 gram a nie 1024 itd, ale robić takie numery po kilkudziesięciu latach trochę nieładnie (standard wszedł w 2009?). |
No głupie to to nie jest, bo pozwala rozróżnić coś zapisane w systemie dziesiętnym a coś w systemie dwójkowym...
Jednak wolałem kiedy pisali na etykiecie: 1000 bajtów == 1KB. Jednak to było marketingowo nie fajne więc zrobili z tego KiB, MiB...Wszystko po to aby lepiej wyglądało na plakacikach... Jeżeli chodzi o podanie prawidłowej wartości dla 2TB to zaliczyliśmy wpadkę przy rachunkach (znaczy tylko ja:P) 2TB w bajtach to: 2 000 000 000 000 Aby wyszło w GB należy to podzielić przez 2^40. 2 000 000 000 000 / 2^40 (/1024/1024/1024/1024)= 1,818989404 TB |
No i cena jednego GB diametralnie rośnie, bo to już nie 2TB... :)
|
Wszyscy oszukują, Tusk, TV, Staniki PushUp...
|
Cytat:
|
Witam
Ostatnio moja zewnętrzna Toshiba znów "zgubiła partycję" . Więc postanowiłem zakupić nowy dysk . Ale tym razem szukam dysku 3,5 cala 500GB wytrzymałego z co najmniej 3 letnią gwarancją . Miałem kupić WD Red ale okoliczności zmusiły mnie do zmiany planów :( teraz mam na dysk 200zł maks najlepiej z przesyłką . Dysk raczej tylko na dane . Na system chcę w przyszłości kupić SSD ( na razie dla mnie są za drogie ) No chyba że mój obecny systemowy Seagate sobie nagle padnie , a ja będę bez kasy . |
Nie wiem czy znajdziesz dziś łatwo 3 letnią gwarancję.
Dyski generalnie nie grzeszą jakością, jak ma być solidnie to szukałbym resztek IBM/Hitachi : http://allegro.pl/nowy-hitachi-500gb...958652477.html Piszesz o dysku wewnętrznym czy zewn? Jeżeli zewn to bym brał http://www.ceneo.pl/14859119. Mam model 1TB działa 24/7 cichutko i bez problemów. |
Właśnie nie wiem . Jako że obecne mam problemy z zewnętrznym , myślałem o wewnętrznym . Ale sam już nie wiem. Który będzie "bezpieczniejszy "
|
Jeśli chodzi o napęd to pewnie bez różnicy.
Ale bezpieczniejszy będzie wewnętrzny - chroni go obudowa kompa i nie można go upuścić, pies go nie pogryzie, dziecko nie będzie wbijać nim gwoździ itd. Ponadto słyszałem że podczas wpinania urządzenia do USB moze pójść jakaś iskra i spalić elektronikę (obudowy lub samego napędu). Nigdy mi się nie zdarzyło ale kto wie. Ale prawdę mówiąc jeżeli chcesz trzymać dane bez kopii zapasowej to żaden HDD się nie nadaje. |
To właśnie ma być kopia . Ogólnie dane są na zewnętrznym , tylko jak pisałem on ma czasem "odpały " i gubi partycję bez powodu . Choć żadne programy diagnostyczne nie wykazują uszkodzeń . Najlepsze jest to że partycji nie można przywrócić ( choć dane tam są ) Nawet kolega @Misiek4 nie potrafił mi pomóc z tym problemem . Pomaga tylko format , ale też tylko na jakiś czas . Np dziś znowu podłączam pod front panel obudowy ( nic innego nie było podłączone ) i lipa partycji nie ma tz nie da się wejść . Całe szczęście mam backup danych .
|
Cobros, kolega Misiek nie jest fachowcem od odzysku danych. ;)
U Ciebie problem może leżeć po stronie samej obudowy. ABy sie o tym przekonać musiałbyś podpiąć ten dysk bezpośrednio do portu SATA (o ile to jest SATA). |
Wiem wiem :) Ale i tak zamierzam kupić coś na kopię zapasową .
|
A co powiecie o tym dysku ?
http://www.ceneo.pl/13501767 Powiedzmy że ten wsadził bym do kieszeni a Toshibę rozebrał i dysk wsadził do komputera . |
tylko czy to coś zmieni jeśli błąd powoduje obudowa zewnętrzna dysku? sprawdź najpierw to i dopiero szukaj dysku... to rozwiązanie ekonomiczne :) bo HDD nigdy za dużo :>
|
Poza tym Hitachi Touro ma obudowę USB3.0.
Wersja 1TB wyciąga w porywach nawet 110+MB/s. To tyle ile ma moja 3.5'' Barracuda 7200.12 500GB.. Szacun dla Hitachi. |
Cytat:
|
Ja to wiem od dawna . :) Rozmawiałem kiedyś z facetem który pracował na serwisie i zajmowali się między innymi właśnie dyskami . I właśnie mówił mi że np WD stosuje jakąś przejściówkę w przypadku serii My Passport , która uniemożliwia podłączenie dysku pod sata . Na szczęście w przypadku Toshiby w środku siedzi zwykły dysk sata który można bez problemu podłączyć pod płytę . ( właśnie przed chwilą sprawdziłem :) )
Dysk po teście powierzchni w MHDD okazał się sprawny ( wszystko szare ) , więc mój plan mogę realizować , wystarczy zakupić adapter . Ciekawe tylko dlaczego "gubił partycję ? ps : A tak przy okazji . Wie ktoś jaki ten Hitachi ma dysk w środku , ten co poleca sobrus@ bo chyba go kupie , tylko właśnie żebym nie wkopał się w jakiś dziwny interfejs w środku , bo może kiedyś przyjść konieczność podłączenia do płyty . |
W środku wersji 1TB siedzi Hitachi Travelstar 5K1000. Nie zaglądałem do środka czy nie jest jakoś zmodyfikowany - bo jest na gwarancji :)
Różnica w kulturze działania jest ogromna w stosunki do Samsunga HM500JI z którego właśnie ratuje dane ;) Znacznie cichszy i zimniejszy. Kod:
/dev/sdb: |
Dobra kupiłem ten dysk razem z sankami 2,5 na 3,5 cala i przesyłką wyszło 210 zł . Więc tylko lekko wykroczyłem poza budżet .
Mam nadzieję że będę zadowolony . |
To jeszcze raz ja :)
Chciałem tylko powiedzieć że kupiłem tego Hitachi ( a właściwie HGST WD Company ) . Nigdzie nie ma słowa Hitachi . Jeśli ktoś byłby ciekaw to siedzi w nim ten dysk : http://www.ceneo.pl/13501767 ( czyli ten sam o który pytałem ) sobrus@ Mam jeszcze pytanie . Też masz takie ogromne "Spin Up Time " dla tego dysku ? Podejrzewam że to jakiś błąd Crystal Disk Info , ale wolę się dopytać . |
A ja chciałem się was poradzić na temat dysku SSD. Myślicie że cena ssd spadnie w tym roku (o ile)? Przymierzam się do kupna, a nie wiem czy jeszcze poczekać aż ceny spadną. W jakim tempie spadają ceny ssd'ków?
toast2 |
Jak dotąd spadają powoli, nic nie zapowiada zmiany tej tendencji.
Mój dysk Agility 4 64GB kupiłem w 2012 za 280zł i dziś taka cena też nikogo by nie zaszokowała, zwłaszcza biorąc pod uwagę że Vertex 4 64GB kosztuje 380zł (a to jest to samo tylko na lepszych pamięciach) Czekanie nie ma sensu, trzeba kupować i korzystać. |
ceny spadają - ssd 60 gb np. goodram c50 z wysyłką już od ~180zł http://www.ceneo.pl/26410379
120gb np. crucial m500 z wysyłką od ~250zł http://www.ceneo.pl/23926743 wersje 60 gb są wolniejsze (wszystkich producentów) od wersji 120-240gb więc imo można spokojnie brać ww goodrama - jeśli budżet mocno ograniczony - jeśli nie, warto dołożyć te 70zł do 2x większego cruciala (na marvellu!) |
A co sądzicie o plextrorze ssd http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/4856457 ?
Warto do niego dopłacić czy może lepiej jednak wziąć crucial m500. |
Plex wygląda lepiej, ale czy warto dopłacić tego nie wiem.
Nie wiem czy zauważysz różnicę, oba będą dużo szybsze od HDD. |
Może doradzi ktoś jaki dysk wybrać
WD Black WD5000BPKX 500GB (7200rpm 16MB) czy Hitachi Travelstar 7K500 500GB (7200rpm 32MB) Czy ten WD rzeczywiście ma nadal 5-cio letnią gwarancję?? W różnych sklepach podają różne informacje na ten temat... |
Dysk crucial
Miałem ten dysk Crucial: cosiepsuje.com/produkt/153/crucial-m4-128-gb-ssd.html i tak jak komentujące w linku osoby, problemy po kilku miesiącach użytkowania
|
Szukam dysku 1TB do wymiany w PS4, możecie mi coś konkretnego polecić?
|
Witam,
mam pytanie bo chcialbym kupic dysk wewnetrzny do komputera. Mam SSD 120GB to na system, a chce jeden dysk na storage i partycje porobie na nim. Co sadzicie o dysku HGST 7K4000 HDS724040ALE640 4TB? Po przeczytaniu art. nt dyskow bardzo sie zdziwilem, mialem troche podejrzenia, bo pracuje w serwisie IT i widze, co sie dzieje. Czy uwazacie, ze to dobry model? A moze cos mozecie mi polecic z HGST/Hitachi co jest dobre tak 3TB badz 4TB? Czym sie roznia te dyski HDS724040ALE640 vs HUS724040ALS640 ? Wiem,ze pierwszy byl produkowany w 2012 a ten drugi teraz a jak u nich z wydajnoscia w przypadku tego drugiego? Dziekuje Maxi77 |
Dziś odebrałem ze sklepu dysk ST2000DM001 o nowych numerach seryjnych: Z340xxxx
Pomożecie rozszyfrować czy to może być jeszcze rodzynek z dwoma talerzami 1TB? Czy może wszystkie serie powyżej Z1Exxxx, W1Exxxx są tylko z trzema talerzami? Jestem ugadany z pracownikiem x-kom, że w razie czego mam 10 dni na oddanie dysku, jeżeli nie spełni moich oczekiwań. Dane z etykiety: SN: Z340VQY6 PN: 1CH164-306 FW: CC29 Date: 14322 DOM: 2/2014 Made in Thailand Podepnę go do kompa i zrobię testy HD Tune i mhdd |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:51. |