Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje

Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 12.02.2012, 20:48   #1
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,164
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Seagate Barracuda (ST1000DM003), 3.5", 1000 GB, 64 MB, 7200 obr/min.

Zobacz pełną specyfikację dysku, a także oceny i testy użytkowników: Seagate Barracuda (ST1000DM003), 3.5", 1000 GB, 64 MB, 7200 obr/min.
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.02.2012, 07:45   #2
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
byłby wart gdyby nie zeszłoroczne powodzie.
Za 450zł to nawet na niego nie spojrzę...
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2012, 19:00   #3
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.03.2012
Posty: 1
marcinfiles w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kto posiada jeszcze taki dysk ? Pracuje wam w miarę cicho ? bo ja swój zamierzam zwrócić sprzedawcy owszem wyniki nawet pod sataII niemal, że nie ustępują w prędkości w benchmarkach różnica to 1-2% system pracuje szybko ale i ma skłonności do drobnego spadku wydajności bo mój dysk czesto ma objawy chrobotania mielenia wtedy kiedy nie powinien, nawet podczas przelgądania głupich filmików na youtube mam stare 2 dyski segate połączoe w raid0 i problemu nie mam wcześniej mialem jeden i też problemów nie było skrobią tylko podczas skomplikowanych operacji odczytu-zapisu ew podczas bootowania systemu, a praca w tym moim modelu jest nie do zniesienia jakieś dziwne dźwięki piski czasami kliknięcia-stuknięcia nie wiem głowicy talerzy czy czegoś za to odpowiedzialnego. Ostatnio dysk mielił-gruchotał mi nawet w biosie komputera co jest nieporozumieniem, też ktoś tak ma ?..... bo ze względu na wydajność kusi mnie ponowny zakup może tylko ja trafiłem jakiegoś felera albo podczas transportu coś się z nim stało....
marcinfiles jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2012, 11:01   #4
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 5,632
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ze zwrotem w takim przypadku jeszcze bym się wstrzymał. Mogą go po prostu nie przyjąć, albo producent odrzuci reklamację. Czekałbym, aż pojawią się bad sectory (chyba, że już są), albo pojawi się jakieś bardziej mierzalne niż głośna praca uszkodzenie.
__________________

Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.10.2012, 19:57   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.04.2011
Posty: 3
toomeek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No ja też go mam.
Drugi kupiłem koledze.
Firmware update do CC4H i jazda. W zasadzie pracuje identycznie, jak kilkumiesięczny Vertex3 60GB (w sensie komfortu pracy). A nawet lepiej, bo nie ma na nim tych odczuwalnych "lagów", jakie występują po jakimś czasie na SSD.
Program AS SSD właśnie podał mi:
seq read 173,55 MB/s
seq write 165,94 MB/s
access time read 15,843 ms
access time write 13,220 ms

Nic dodać, nic ująć. Żałuję tylko, że nie stać mnie na zakup kilku takich do RAID'a..
toomeek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2013, 21:39   #6
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 23.01.2013
Posty: 4
szpynda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam serdecznie.
Mam pytanie odnośnie tego HDD. Otóż zamówiłem na amazon ten dysk, a dostarczono mi Seagate ST1000DM005 (czyli Samsung F3 HD103SJ). Zwracać czy machnąć ręką? Duża różnica w użytkowaniu dysku? Moje Mobo to ASUS P8Z77-V.
szpynda jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.02.2013, 21:25   #7
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 25.02.2013
Posty: 21
madjaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam podobny problem jak kolega marcinfiles.

Dysk potrafi nie znoście mielić wtedy kiedy nie powinien. Podczas przeglądania internetu, słuchania muzyki, czy nawet w idle (sam pulpit). Paradoksalnie podczas takiego mielenia włączam szybko test HDTune i dysk ciechnie - wyłączam i znów mieli...
Tak jak przedmówca wspomniał nawet przed bootowaniem systemu po restarcie potrafi mielić strasznie. W BIOS jak wejdę to po chwili jakby wyłącza głowice.
Test powierzchni z MHDD czyściutki.
madjaro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2013, 07:35   #8
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Pierwsze co bym zrobił to uaktualnił firmware dysku do najnowszej wersji.

Za mielenie pod Windows obwiniałbym raczej samego Windowsa, natomiast w BIOS jest to raczej niespotykane.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2013, 10:58   #9
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 25.02.2013
Posty: 21
madjaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Firmware jest w najnowszej wersji: CC4H

Dokładnie tak jakby Windows, ponieważ na Ubuntu jak montuje ten dysk to tylko wtedy go słychać jak wykonuję operacje na plikach. Fakt Ubuntu nie startuje z tego dysku tylko z Samsunga, a sam Seagate jest montowany.

Pozostaje jeszcze kwestia zawieszania podczas uruchom ponownie, tak to wygląda na Windows 7:
youtube.com/watch?v=H_wcTwoQMcU

Tak na Ubuntu:
youtube.com/watch?v=36QVn4ZmlhI

A tak w trybie awaryjnym, i tutaj o dziwo działa normalnie nie zawiesza się:
youtube.com/watch?v=D9s_A2hnhQ0

Czy to może być uszkodzone MOBO, kontroler SATA ? Próbowałem, wyciągać kartę graficzną i odpalać na zintegrowanej HD4000 ale to samo. Działą tylko w trybie awaryjnym.
madjaro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2013, 11:15   #10
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
To że Windows mieli dyskiem to norma. Nie przejmowałbym się.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2013, 11:40   #11
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 25.02.2013
Posty: 21
madjaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok to mielenie jeszcze jakoś można było by znieść, ale te zawieszanie się po uruchom ponownie...nawet jak instaluje Windowsa to po restartach się zawiesza i muszę ręcznie restartować...
madjaro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2013, 12:52   #12
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie mam tu dostępu do YT więc nie widze błedów, jeżeli jednak w trybie awaryjnym komputer się nie zawiesza, to pewnie jest to wina jakiegoś sterownika lub ACPI (on też ma sterownik).

Poszukaj w BIOS ustawień zarządzania energią i ACPI, bo one pozwalają na takie bajery jak restarty i wyłączanie komputera. Wyłącz ile się da i zobacz czy problem dalej występuje.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.02.2013, 13:08   #13
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 25.02.2013
Posty: 21
madjaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak, ale w BIOSIE na płycie ASUSA P8Z77-V LK nie ma takiej pozycji jak ACPI czy podobne.

Dodatkowo jeszcze zaciekawił mnie fakt w HDTube Pro, a mianowicie:

Standart: ATA8-ACS - SATA III
Supported: UDMA MOde 6
Active: UDMA Mode 5
Averange speed: 155 MB/s

Dlaczego nie jest aktywny tryb UDMA Mode 6 ?
madjaro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.02.2013, 15:15   #14
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 25.02.2013
Posty: 21
madjaro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z uruchamianiem rozwiązany

Wiecie co się okazało...adapter WiFi TP-Link USB 2.0 wetknięty w port USB 3.0 zawieszał kompa po restarcie. W życiu bym nie wpadł. Dopiero w akcie desperacji zainstalowałem świeży Windows i leciałem po kolei sterownik - restart - sterownik - restart...po sterownikach USB 3.0 adapter się obudził i już Windows nie wstawał. Przełożyłem do USB 2.0 i wszytko działa.

Mimo wszytko dzięki wielkie wszystkim za pomoc. A do chrobotania dysku chyba trzeba się przyzwyczaić niestety.
madjaro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.02.2013, 19:35   #15
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ależ skąd.

Wyłącz
- usługę wstępnego ładowania do pamięci
- indeksowanie dysku
- defragmentacje w tle
- readyboost

I już będzie lepiej. Poziomu Linuksa nie osiągniesz, ale będzie lepiej.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Seagate Barracuda 7200.9 (ST3160812A), 3.5", 160 GB, 8 MB, 7200 obr/min. Bartez Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 0 10.02.2012 16:24
Samsung Spinpoint F1 Raid (HE103UJ), 3.5", 1000 GB, 32 MB, 7200 obr/min. Bartez Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 0 06.11.2011 14:33
Western Digital Caviar GreenPower (WD5000AADS), 3.5", 500 GB, 32 MB, 7200 obr/min. Bartez Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 0 19.07.2011 12:08
Western Digital Scorpio Black (WD7500BPKT), 2.5", 750 GB, 16 MB, 7200 obr/min. Bartez Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 1 20.05.2011 18:50
Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1000 GB, 32 MB Misiek4 Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 19 01.05.2009 23:41


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO