![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD. |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Sens RAID0 na A7N8X-E, Dyskach i wydajności
Niedawno doszedłem do wniosku, że moze wymienię kilka dysków na jeden.
Miałem w kompie WD Caviar 200GB PATA (na systemy, żeby nie pieścić się z instalkami) i dwa Samsungi SP1614C spięte w RAID0 (2x160GB). Postanowiłem wymienić na Samsunga HD753LJ. Najnowszy modowany BIOS do płyty głównej (z najnąwszym BIOSem Silicon Image), najnowsze sterowniki SATA i PATA. Wyniki testów, które przy okazji wykonałem poniżej. ![]() I co ciekawsze zrzuty Samsunga HD753LJ: ![]() ![]() RAID0 2xSP1614C ![]() ![]() Pojedynczy SP1614C ![]() ![]() RAID1 2xSP1614C ![]() Do tego wszystkie wyniki zzipowane - w tym zestawienie w excelu i zrzuty z różnych innych dysków, które miałem pod ręką. I teraz moje wnioski: 1. A7N8X-E ma słabiutki kontroler. Sądzę, że ogranicza do niespełna 90MB/s 2. RAID1 nie wpływa zauważalnie na wydajność ani obciążenie procesora 3. Do tej płytki współczesny pojedynczy dysk wystarczy - i tak połączenie w RAID0 nie zwiększy wydajności. 4. Nie ma sensu RAID0 - wzrost wydajności nawet przy leciwych dyskach jest niewielki a przy nowym - niezauważalny. A komplikacje i ryzyko utraty danych znacznie większe niż bez RAIDu (o RAID1 nawet nie wspominając). 5. Polecam HD753LJ i konsolidację dysków jak ktoś ma kilka. 6. USB jest strasznie wolne. 7. Pendrajwy mają bezkonkurencyjny czas dostępu. Co jeszcze można wywnioskować? Czy komuś udało się z kontrolera na tej płytce wycisnąć więcej? Czy coś może z moim sprzętem nie tak?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Teksty nauczycieli | Tribunal | Off topic | 47 | 11.04.2004 22:39 |
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) | Martin_TP | Off topic | 7 | 15.05.2003 00:20 |