Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 25.04.2013, 12:12   #1
Y2J
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.02.2013
Y2J zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czyszczenie PS2

Hej, wracam z paroma pytaniami jakie ostatnio mi się nasunęły. Sprzęt sprawuje się świetnie, nie ma żadnych problemów. A kiedy nie ma problemów to zaczynam ich szukać na siłę i tak zacząłem się zastanawiać nad kwestią czystości konsoli. Odkurzam regularnie co 3-4 dni ale zastanawiam się jak wygląda sytuacja jeśli chodzi w wnętrze tej PS2. Krateczka pod portami jest czysta, zero kurzu. Sam stan konsoli również bdb (co dziwi tym bardziej że to model SCPH-30003, chyba nawet nie R. Na Allegro nie mogę znaleźć modelu 5000X który nie wyglądałby jak wykopany z ogródka). Zrobiłem zdjęcia z fleszem wentylatorowi i wygląda to tak:

Czyszczenie PS2-f1.jpg

O ile na tym zdjęciu nie wygląda to źle tak na zbliżeniu nie jest już tak kolorowo:

Czyszczenie PS2-f2.jpg

Czyszczenie PS2-f3.jpg

Nie jest to na pewno kurz który unosi się w powietrzu w czasie pracy, bardziej przypomina to przytwierdzone do plastiku uschnięte płaty. I tu zastanawiam się czy może to mieć jakiś wpływ na pracę wentylatora/samej PS2 i czy warto coś z tym zrobić.

Jak pisałem wcześniej konsola działa bez zarzutu - przystawiając dłoń do wentylatora czuć wydmuchiwane powietrze, zdarzyło się również parę posiedzeń ze znajomymi gdzie po ponad 5 godzinach grania konsola nie była bardziej nagrzana niż po 30 minutach od włączenia (delikatne ciepło). Czyli można założyć że działa w porządku, jednak sam widok wentylatora razi. Tym bardziej że nie wiadomo jak wygląda to w środku.
  1. Czy warto bawić się w w tej sytuacji w rozkręcanie konsoli i czyszczenie? Obawiam się że kolejne dwa lata będę zastanawiał się czy na pewno dobrze ją złożyłem o ile wcześniej czegoś nie popsuje w trakcie samej operacji Z drugiej strony fajnie byłoby wiedzieć że dbanie o konsole ma sens bo w środku jest naprawdę czysta, obecnie takiej pewności nie mam.
  2. W necie wyczytałem że sam wentylator można wyczyścić dmuchając sprężonym powietrzem lub za pomocą odkurzacza. Pierwsza opcja nie wydaje mi się najlepszym pomysłem, w ten sposób kurz zostałby chyba wdmuchany do środka. Jeśli chodzi o odkurzacz to znowu bałbym się trochę że ciąg pourywa coś w środku. Co o tym sądzicie?
Y2J jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: