Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.12.2021, 17:39   #1
marioxxxx
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.03.2012
Posty: 42
marioxxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[PS2] Jaki dysk twardy dla OPL?

Witam, znalazłem swoją plej-dwójke ale niestety w NA brak dysku a pamiętam trochę gierek miałem. I tak się zastanawiam jaki byłby najlepszy dysk dla niej, by gry działały bo pamiętam że Ratchet nie chciał się włączać na poprzednim. Pozdrawiam i wesołych ***128578;
marioxxxx jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.12.2021, 18:29   #2
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,292
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
w tej kwestii najwięcej powiedział by Ci Berion/MajsterPopsuj bo zaprawdę największą wiedzę w tym temacie miał On, aczkolwiek już się nie udziela... zaszła historia (nadal możesz znaleźć wiele jego wskazówek i poradników na tym forum).
Jeśli o NA idzie to dyski IDE ale nie od WD Caviar bo tam jest trochę inny rozstaw gniazd jak w dyskach Segate na przykład.

Chodzi o to, że NA ma na sztywno zmontowane gniazdo dla danych IDE i dla zasilania MOLEX. Siłą rzeczy nie wszystkie dyski są kompatybilne z takim rozstawem i na pewno nie będą to WD jak wyżej wspomniałem. Pasują też dyski od IBM i na pewno od SAMSUNG'a.
Ponad powyższe masz jeszcze przejściówkę na AliChińczyku pozwalającą wymontować złącze IDE a zamontować takie na SATA i jest to najlepsze chyba rozwiązanie ze względu na zachowanie oryginalnego NA, co jednak ma znaczenie. (Chińskie NA podróby zbierają bardzo niepochlebne opinie i ich jakość jest blee) nie mogę tutaj więcej powiedzieć bo nigdy chińczyka nie miałem (co prawda przejściówki też nie, ale recenzje nie były mi obce i wiem że przejściówki działają najlepiej).

Pozostaje jeszcze trzecia kwestia związana z szybkością dysku, a tutaj dyski SATA nie oferują raczej już wcale zworek pozwalających na ograniczenie prędkości. Z tego co pamiętam dla wielu tytułów miało to znaczenie i nie wszystkie gry odpalają się z domyślnymi ustawieniami. To by doczytać, ja chwilowo odpuściłem temat PS2 bo mnie przycisnęły inne tematy zawodowe, ale myślę też do tego wrócić.
Tak na marginesie jeśli o prostotę odpalania z dysku a zarazem kompatybilność wgranych tytułów to widzę przepaść pomiędzy Xboxem (1) a Playstation 2, przy PS2 masz więcej roboty i nie masz pewności czy Ci wszystko pójdzie...

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 25.12.2021 o godz. 18:41
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2021, 19:40   #3
marioxxxx
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.03.2012
Posty: 42
marioxxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Więc lepszym wyborem bedziesz e przejściówka oraz adapter na SATA?
marioxxxx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2021, 19:57   #4
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,292
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez marioxxxx Podgląd Wiadomości
Więc lepszym wyborem bedziesz e przejściówka oraz adapter na SATA?
przejściówka = adapter SATA



jeśli masz oryginalny Network Adapter to tak, ale faktycznie by też się doczytać jak to jest z tymi prędkościami. Tak to powinno wyglądać.:
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2021, 21:56   #5
marioxxxx
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.03.2012
Posty: 42
marioxxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kupiłem przejściówkę na allegro lecz nie pasuje niestety. Z tego co kiedyś widziałem jest coraz s co zamienia a e w samym NA. To o to chodzi?
marioxxxx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2021, 22:08   #6
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,292
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez marioxxxx Podgląd Wiadomości
Kupiłem przejściówkę na allegro lecz nie pasuje niestety. Z tego co kiedyś widziałem jest coraz s co zamienia a e w samym NA. To o to chodzi?
jeśli możesz to przed publikacją poprawiaj swoje posty bo ciężko Cię raz zrozumieć i trzeba się domyślać co masz na myśli,...
Dokładnie chodzi o wymianę oryginalnego konektora z NA na zamiennik już do SATA. Przejściówka jako taka z IDE na SATA nie wiem czy by zadziałała... ba tam miejsca na tyle nie ma, ale tu właśnie chodzi o wymianę modułu a nie dopinanie czegoś pośredniczącego.

KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2021, 22:53   #7
marioxxxx
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.03.2012
Posty: 42
marioxxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przepraszam, ten słownik robi co chce. Tak, chodzi mi o tą"płytkę" która się wymienia. Już zamówiłem, zostaje poczekać na dostawę. Teraz kwestia dysku, pewnym będzie od Samsunga czy te na SATA mają większą kompatybilność?
marioxxxx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2021, 22:55   #8
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,279
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Przejsciowka dziala, sam wsadzilem dysk sata w oryginalny NA i dziala jak ta lala.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2021, 23:38   #9
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,292
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez marioxxxx Podgląd Wiadomości
Przepraszam, ten słownik robi co chce. Tak, chodzi mi o tą"płytkę" która się wymienia. Już zamówiłem, zostaje poczekać na dostawę. Teraz kwestia dysku, pewnym będzie od Samsunga czy te na SATA mają większą kompatybilność?
była kiedyś taka lista kompatybilnych dysków, ale ja jej nie rekomenduję z kilku względów (robiona bardziej jako procentowy wynik sukcesywnego podpięcia, czyli jak kto zgłosił że mu dany dysk zadziałał, a dwa dyski w większości małe bo i na tamte czasy takie były wielkości na topie)
jeśli kupujesz dysk na IDE to ma to sens by patrzeć na markę (o ile nie grzebiesz w NA) a jeśli już zamówiłeś adapter, to raczej większość dysków na SATA, patrzeć by raczej czy znajdziesz taki ze zworkami do ograniczenia prędkości.

Co do ostatniego pytania... Kompatybilności raczej mniejsze nie będą, tu problem był w większości z podpięciem i właśnie tymi prędkościami.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2021, 15:18   #10
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,434
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Testowalem rozne 500gb i 1tb, rozne seagate/wd itd. kazde dzialaly jak trzeba. A teraz mnie korci na tani SSD 500gb testowo a mam taki od kingspec czy jak im tam i lezy w pudelku
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2021, 22:59   #11
marioxxxx
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.03.2012
Posty: 42
marioxxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
była kiedyś taka lista kompatybilnych dysków, ale ja jej nie rekomenduję z kilku względów (robiona bardziej jako procentowy wynik sukcesywnego podpięcia, czyli jak kto zgłosił że mu dany dysk zadziałał, a dwa dyski w większości małe bo i na tamte czasy takie były wielkości na topie)
jeśli kupujesz dysk na IDE to ma to sens by patrzeć na markę (o ile nie grzebiesz w NA) a jeśli już zamówiłeś adapter, to raczej większość dysków na SATA, patrzeć by raczej czy znajdziesz taki ze zworkami do ograniczenia prędkości.

Co do ostatniego pytania... Kompatybilności raczej mniejsze nie będą, tu problem był w większości z podpięciem i właśnie tymi prędkościami.
Więc szukać taki który ma jak największą prędkość?
marioxxxx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2021, 23:16   #12
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,292
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
na chwile obecną myślę że najlepiej jak ogarniesz sobie jakikolwiek budżetowy dysk do kilkudziesięciu złotych tak by się samemu pobawić z tym wszystkim i znaleźć najlepsze rozwiązanie. Jak Ci wcześniej napisałem jest część gier, która nie radziła sobie w przypadku zbyt dużej szybkości dysku. Wiem to niestety bardziej z teorii a nie praktyki, co znaczy że nie rozwiązywałem tego problemu (choć na moim dysku była część gier, która nie chciała kompletnie odpalić z HDD, a oryginały jakoś tam startowały z płyt)

Oczywiście warto zainteresować się też rozwiązaniem takim jak FHDB gdzie instalujesz FreeMCBoot na dysku a nie na memorce (stąd nazwa nie FMCB a FHDB tak w skrócie) co oczywiście przekłada się też na inny start konsoli.
Inaczej ma się kompatybilność z HD Loader a inaczej z OP Loader, więc i tutaj by przysiąść. Ja niestety z racji czasu odłożyłem temat PS2, (choć nie na wieki) ale też dla tego nie jestem w stanie udzielić Ci wszystkich odpowiedzi. Jeśli szybkość nie była by problemem w odtwarzaniu z perspektywy przyszłości, to nie ukrywam że tak jak sugeruje misozol, a mając adapter na SATA też zakładał bym SSD

a tak na marginesie...
przeglądnij wątki w tym dziale, jest tu bardzo dużo cennych informacji od paru kolegów z forum w dziale konsole/hardware np:
Adapter IDE2SATA do PS2 Network Adaptora

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 26.12.2021 o godz. 23:24
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2021, 23:45   #13
marioxxxx
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.03.2012
Posty: 42
marioxxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Będę musiał bo jest kilka serii i tytułów których już nigdy nie zobaczymy. A te wspomnienia a gdy się grało na komunię, bezcenne. Taki mam plan żeby właśnie zainstalować boota na dysku i obie wersje- OPL i HDL. Zacznę szukać jakiegoś ATA zanim adapter przyjdzie i zobaczymy co czas przyniesie. Pozdrawiam
marioxxxx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2021, 23:52   #14
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,292
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
oczywiście tematu nie zakopuj i na forum się pojawiaj jak byś tylko miał jakiekolwiek pytania, ja potrzebuję trochę czasu by się samemu odrobić z kilkoma tematami z pracy i coś do PS2 usiąść i sobie przypomnieć co nieco, chcę w końcu moją doprowadzić do ładu. Myślę że będzie o czym popisać i wymienić się spostrzeżeniami.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.12.2021, 11:48   #15
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,434
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zdecydowanie w tych czasach warto kupic jakiegos chinczyka ssd i tam upchnac gry, co do samego NA najlepiej oryginal z dokupiona zlaczka na sata. Tutaj raczej nie ma co juz dopowiadac bo wszystko bylo mielone setki razy na forum kwestia poszukania.
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest online   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
[ps2], dla, dysk, jaki, opl, twardy

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.