Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 26.11.2017, 15:34   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.10.2017
Posty: 72
bkt1916 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
free mcboot ps2

Czesc koledzy, zaznaczam ze nigdy tego nie instalowalem i nie mam zielonego pojecia o co we free mcboot chodzi
Kolega kupil konsole i nie wiedzac co jest na karcie jego dziecko sformatowalo karte i polecial free mc boot. Obiecalem ze mu pomoge, czy moge Was poprosic o jakas wskazowke jak to ogarnac? Czy ma znaczenie wersja konsoli?
Dzięki z góry.
bkt1916 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.11.2017, 15:44   #2
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,287
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Potrzebna konsola z zainstaowanym fmbc lub chipem albo adapter usb z magic gate do kart pamieci ps2 na pc .
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2017, 15:51   #3
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,357
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Dość stary ale nadal aktualny poradnik znajduje się tu:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2018, 18:17   #4
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.10.2017
Posty: 72
bkt1916 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości
Dość stary ale nadal aktualny poradnik znajduje się tu:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/
Słuchajcie, skorzystalem z innego poradnika duuuuuzo krotszego. Kolegi konsola nie jest przerobiona. Fmcb działa, pojawia się menu po odpaleniu konsoli bez płyty gdzie moge wybrać m in opcje uruchom kopię zapasową.

I tu pojawia się problem, wersja która działa z moim modbo nie odpala się, czarny ekran i nara:-)

Czy pod fmcb każda gre trzeba paczowac i oddzielnie coś podgrac na kartę pamięci?


Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
bkt1916 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2018, 20:41   #5
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 5,947
loki7777 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>loki7777 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>loki7777 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>loki7777 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Byla albo teraz kazda juz jest multi 0 obsluzy kazdy model konsoli i pewnie chipa tez. Jak miales stara wersje to bedzie dzialala tylko na takiej samej konsoli jak zostala zainstalwoana.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2018, 10:53   #6
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.10.2017
Posty: 72
bkt1916 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie rozumiem:-D

Mam podgrany fmcb który działa.
Wersja stąd http://strefapsx.pl/forum/index.php?topic=1813.0.

Czy wystarczy jak zrobię to http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...R/strona10.php ?

Jak odpalić z pendrive taka gierke?

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
bkt1916 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2018, 10:57   #7
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,287
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zeby dzialalo potrzebujesz zrobic wszystko ze stron 10,11,12.
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2018, 11:42   #8
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.10.2017
Posty: 72
bkt1916 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dobra, stoje w miejscu.
Chciałem zrobic to co jest opisane na 10, 11, 12. Pobrany obraz jest w CUE i BIN. Po rozpakowaniu (daemonem) mam strukture folderów i kilka plików. Nie ma tu nic z .ELF zatem, chcac uzyc tą apke do tworzenia system.cnf nie wiem co mam wskazac jako program.

(PS to w ogole tak powinno dzialac, rozpakowuje kopie, uzywam tej apki tworzac nowy system.cnf i wypalam na cd zgodnie z instrukcja z 10 strony?

Czy moze powinienem odpuscic 10 strone i po prostu nic nie przerabiac i leciec od 11? Apka jest pod PS2. (crash 4).


edit przy probie patchowania apką ESR Disc Patcher mam komunikat NO UDF Descriptor...


Dobra, próbowałem zrobić tak jak w tym temacie:
http://www.playstationforum.pl/showthread.php?tid=21795

Rozpakowałem gre do katalogu, img burnem zrobilem ISO jeszcze raz na takich opcjach jak na screenach, które dodaje. Po tej operacji apka ESR Disc Patcher daje prawidlowy komunikat. Plyta nagrana na dvd Alcoholem jako PS2, moja konsola z modbo pokazuje erkan gdzie moge wybrac ze chce odpalic plyte, ale samo nie startuje nic, nie ma tez ekranu wrong disc, po wybraniu wraca do tego samego ekranu. Tutaj na konsoli z fmcb wybieram odpalenie kopii zapasowej i tez czarny ekran.

Czy zrobilem cos zle z samym fmcb?
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
free mcboot ps2-przechwytywanie2.jpg   free mcboot ps2-przechwytywanie3.jpg  
Dołączone obrazki
 

Ostatnio zmieniany przez bkt1916 : 27.01.2018 o godz. 13:15
bkt1916 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2018, 14:37   #9
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,357
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Próbujesz spatchować grę, która została wydana na CD - to nie zadziała - ESR potrafi patchować/uruchamiać TYLKO gry wydane na DVD.

Jedynym wyjściem jest przeniesienie gry na DVD (pamiętaj o spatchowaniu wszystkich media checków we wszystkich irx-ach i pliku wykonywalnym) i dopiero spatchowanie go ESR disc patcherem.

Tutorial:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2cd2dvd/
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2018, 15:21   #10
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.10.2017
Posty: 72
bkt1916 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ten Media Check mam robic na kazdym pliku z kazdego katalogu?
Jak poznajesz ze to plyta cd?

Ostatnio zmieniany przez bkt1916 : 27.01.2018 o godz. 15:26
bkt1916 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2018, 15:27   #11
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,357
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Chodzi o pliki wykonywalne i moduły, więc plik "SCUS" i ewentualnie wszystkie pliki z rozszerzeniem *.irx.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2018, 16:37   #12
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.10.2017
Posty: 72
bkt1916 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok, w katalogu SYS sa te pliki. Zatem, zrobilem to co mialem zrobic, teraz wedlug instrukcji mam nagrac plyte uzywam Nero. Pytanie - czy ta plyta powinna dzialac czy jeszcze trzeba ja paczowac pod ESR? Jesli trzeba to co zrobic zamiast wypalac plyte - zrobic iso i je spatchowac? Czy musze zrobic obraz, potem go zrzucic i spatchowac pod est i nagrac kolejna plyte?
Czyli jeszcze raz, Budujemy obraz - i ten obraz wypalony NERO juz powinien dzialac?
Czy po Nero musimy uzyc jeszcze drugiego narzedzia z instrukcji - rozumiem ze albo NERO albo CD/DVD-ROM Generator?
Zakladam w tym poscie ze samo Nero wystarczy - tak przygotowana plyta z obrazu CD powinna dzialac, czy jeszcze nalezy ja patchowac?

Echh jeszcze Nero nie chce dzialac.... stara wersja sie wywala, a nowa nagrywa do 100 mb... fre


Dodam, ze znalazlem jakas wersje skonwertowana do DVD pod ESR, wypalilem i dziala - teraz robie to tylko po to, zeby wiedziec jak to dziala i czy bedzie to smigac obie plyty na obu konsolach - z ciekawosci

Ostatnio zmieniany przez bkt1916 : 27.01.2018 o godz. 16:59
bkt1916 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2018, 17:36   #13
Games Maniac
 
Avatar użytkownika Haker120
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 854
Haker120 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Haker120 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Haker120 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Haker120 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Haker120 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Haker120 wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Musisz spatchować, samo 'przerobienie' z CD na DVD nie umożliwi ci uruchomienia z ESR'a.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
Haker120 jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2018, 17:50   #14
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.10.2017
Posty: 72
bkt1916 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A czy moge w jakis sposob zamiast nagrywac obraz nero zrobic takie iso zeby je pozniej spatchowac? I nagrac tylko jedna plyte dzialajaca zamiast 2?
bkt1916 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2018, 17:56   #15
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 12.10.2009
Posty: 279
Iskander zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie musisz korzystać z Nero. Darmowy ImgBurn wystarczy. W ustawieniach obrazu płyty wybierasz ISO9660 + UDF (1.02).

W ImgBurnie w Output wybierasz Image File.

Ostatnio zmieniany przez Iskander : 27.01.2018 o godz. 17:59
Iskander jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Konsola PS2 a Free McBOOT oldpcet Inne 19 03.01.2017 17:59
Instalacja Free McBoot z wykorzystaniem gry PSX Bagheera Homebrew 8 13.01.2013 16:33
Free Mc Boot - PS2 Fat i slim Kamelsrp Homebrew 7 03.03.2012 20:02
Problem z prawem po sprzedaży kart Free McBoot – FMCB do PS dimek1984 Homebrew 13 07.10.2011 23:23


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO