Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [KOMENTARZE] Obraz z programami dla PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f106/komentarze-obraz-programami-dla-ps2-82646/)

Berion 20.01.2010 11:29

Wgrać ESR ;]

gr15h4 22.01.2010 15:21

ESR tez mam :P
tylko ze problem polega na tym
ze po odpaleniu FMCB z karty
to on pozniej nie chce wogole
nawet zakrecic plyta w srodku.

jak odpalam ESR z menu FMCB
tez to samo, nie pamietam dokladnie
jak brzmi komunikat w ESR, ale chodzi
o to ze nie wykrywa plyty w srodku,

nie ma tego z kolei jak odpale to z SwapMagic'a

a wlasnie o to mi chodzi zeby nie zonglowac plytami :)
bo skoro i tak musze z SM odpalac to troche sie mija to z celem,
gdyz w SM moge uruchomic z MC/Flash, co prawda tylko 4 pozycje :)

Berion 22.01.2010 17:56

W 'ESR Path' ustawiona ścieżka do ESR direct? 'Auto launch' włączony?

Przepisz ten komunikat. Bo nawet jak odpalasz z gui do musi być zweryfikowany jako PS2DVD-Video czy coś takiego (nie pamiętam, może i samo DVD-Video - chodzi to o samo). Jak jest inaczej to znaczy, że napęd nie zweryfikował płyty i wina jest po Twojej stronie, a nie FMCB czy też ESR. ;]

gr15h4 25.01.2010 14:04

Aha jak odpalac z ESR'em juz doszedlem :)
i dziekuje wskazowki sie przydaly

Natomiast chodzilo mi o troche inny problem
gdy odpale z memorki bez plyty jakiejkolwiek
i juz bede w uElfie jak uzyskac dostep do plyty ??
zeby ponownie nie restartowac i takie tam :)
dla oszczednosci czasu albo z lenistwa :P

Iskander 25.01.2010 14:15

To restartowanie jest aż tak męczące? Ogranicza Cię do wciśnięcia jednego tylko guzika.

Ale płyty nagranej, np. z filmami? Jak wrzucisz film DVDV to odczyta, bo napęd(a raczej mechacon) musi zweryfikować płytę.

gr15h4 25.01.2010 14:16

p.s.: link bo obrazu nie dziala ani wersja rc2 ani wersja rc3

darek0920 25.01.2010 14:24

Mój działahttp://forum.cdrinfo.pl/f106/komenta...6/#post1043406

Berion 25.01.2010 18:15

Cytat:

Napisany przez gr15h4 (Post 1077310)
Aha jak odpalac z ESR'em juz doszedlem :)
i dziekuje wskazowki sie przydaly

Natomiast chodzilo mi o troche inny problem
gdy odpale z memorki bez plyty jakiejkolwiek
i juz bede w uElfie jak uzyskac dostep do plyty ??

Od tego jest ESR w wersji mc lub gui (i tam należy wybrać launch app).

Po za tym nie ściągaj rc2/rc3 bo to jak nazwa wskazuje: release candidate. Nie do końca tam wszystko działa tak jak bym tego chciał. R8 jest w drodze, ale nie mam obecnie na to czasu.

gr15h4 03.02.2010 12:53

Mam jeszcze takie pytanie:
czym czy jak przerobic ten
obraz plyty zeby na pena to dac.
tzn zeby widziec te wszystkie
pliki i foldery
Probowelem w ESR Disc Patcher
ale bez skutku...

Berion 03.02.2010 15:36

Żeby sam się uruchomił jak z płyty? Nie da się, chyba że masz FMCB, ale to trzeba by przenieść uLE i jego pliki do root pendraka. Potem z kolei wszystkie ścieżki wyedytować względem nowej lokalizacji. Bez sensu trochę. ;] Chyba, że chcesz mieć te programy na pendraku ale żeby widoczne były w OSDh - no to wystarczy je skopiować i przypisać doń ścieżki w FMCB CFG.

ESR Disc Patcherem możesz jedyne spatchować lub odpatchować obraz pod kątem modyfikacji UDF. Do sprawdzania struktury, że tak mądrze napisze, ;] obrazu służy ISO Buster.

- - -

>> ELF-Pack R8 <<

Mam nadzieję, że tym razem obeszło się bez wpadek (bez błędów w skryptach). Jakby co to zwalę winę na Szczuru. :D

Zmiany w stosunku do starej całkiem spore, głownie podział menu uLE na trzy listy z tytułami (czyli bez ścieżek do plików wykonywalnych, wg. mnie tak jest estetyczniej), dodane dwa razy tyle emulatorów i najważniejsze progsy dla Windy (autorun). Ze względu na armię ignorantów nieczytających readme, usunąłem z menu FMCB (jest oczywiście nadal na płycie). Po pełną listę zmian odsyłam do readme.

Tak jak poprzednio, tak i tym razem obrazu nie trzeba patchować ESR DP (a nawet nie wolno ;]).

PS: Autorun nie będzie działać jeśli jest wyłączony (odkrycie, prawda ;]) lub gdy wyłączona jest obsługa "Płyty DVD-Video z dodatkową zawartością" na Viście i Siódemce. Na XP autorun niestety nie zadziała w ogóle bo rozpozna płytę jako DVD-Video (można wejść do katalogu ./_WIN i zrobić sobie skrót np. na pulpicie do qloadera).

PS2: ScummVM wiesza się na "dna" na większości modeli PS2, na mojej niestety też więc konfig jest domyślny z oryg. release'u.

PS3: Chciałem zrezygnować z *.psu na rzecz skryptów pod RadShella, ale nie mogę zmusić drania do współpracy z płytą - albo coś jest zj* w RSH albo ja jestem za tępy. ;)

Uff To chyba tyle.

skkn 26.02.2010 21:55

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1083751)
Na XP autorun niestety nie zadziała w ogóle bo rozpozna płytę jako DVD-Video (można wejść do katalogu ./_WIN i zrobić sobie skrót np. na pulpicie do qloadera).

A to dziwne bo u mnie na XP działa bez zarzutu, a poza tym DOBRA ROBOTA:spoko:

Berion 26.02.2010 23:30

Hmm to może masz coś narąbane z autostartem. ;P

thx

dankox 13.03.2010 18:12

Witam i pytam !?
Prześledziłem cały temat dotyczący ELE-Pack R8 , pobrałem plik i wypaliłem płytkę DVD ( ale nie powiem ile ich użyłem zanim mi odpaliła na konsoli bo RW nie czyta ).
Jestem nowicjuszem w podeszłym wieku i to co przeczytałem zrobiło mi w głowie wielki mętlik i zrozumiałem że ten pakiet pozwoli mi odpalić swojskie gry ( inaczej mówiąc koń by to szybciej zrozumiał ).
Wypalona płytka DVD+R jest odczytywana na mojej konsoli SCPH-30003 i wyświetla mi komunikat " This disc cannot be played due to regional restrictions " i żaden z klawiszy pad-a nie reaguje.
Plis powiedzcie co zrobiłem nie tak lub czego nie zrobiłem albo inaczej co mi jest jeszcze potrzebne abym mógł odpalać :P wierne oryginały PS2 :P.

Za udzielenie odpowiedzi i podpowiedzi z góry dziękuję.:D

" This disc cannot be played due to regional restrictions "

Ta płyta nie mogą być odtwarzane ze względu na ograniczenia regionalne

SMBA 13.03.2010 20:49

Jeśli masz konsolę w systemie PAL potrzebujesz również gry w PAL a nie w NTSC (i na odwrót).
Zobacz to http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2ntsc2pal/

Berion 13.03.2010 22:40

Cytat:

This disc cannot be played due to regional restrictions
Sugerując się Twoim tematem o SM, rozumiem że nie masz modchipa, ani nic innego czym mógłbyś uruchamiać niepodpisany kod? A więc i nici z odpalenia ELF-Packa.

Natomiast komunikat ciekawy, bowiem na modchipach czasem potrafi wyrzucić takie obelgi ;] jak nie zdąży wymusić na napędzie weryfikacji płyty jako PS2DVD. To samo z FMCB->ESR, ale tutaj nie wiem na czym polega problem. Jest to w każdym razie losowe. Na konsoli "bez niczego" zaś zupełnie normalne.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:48.