![]() |
Wydaje mi się że zrobiłem wszystko dobrze. Otóż koniec końców ściągnąłem FMCB z tego linka :
http://swiatpsx.pl/ps2-prosta-instal...ji-vt10986.htm Zrobiłem tak jak jest opisane. Szczerze mówiąc nie wiem jaka tam jest wersja OPL. Wszystkie ELF : BOOT, OPL, SMS, ESR, ESRGUI, znajdują się w katalogu BOOT - a ten jest w katalogu Install. W katalogu APPS jest tylko FMCBapps.icn oraz icon.sys Więc jeśli ktoś ma jakieś rady to prosiłbym. |
Wrzucanie OPL do /APPS to kiepski pomysł ponieważ Open PS2 Loader konfigurację trzyma na "mc0:/OPL/", a per gra na "mass:/". To czego szuka FMCB jest w "mc0:/SYS-CONF/FREEMCB.CNF", samemu możesz edytować ścieżki i nazwy więc to bez znaczenia. Oczywiście do manipulacji danymi używa się managera plików np. uLE. Ja pliki tekstowe edytuję na komputerze bo by mnie szlag trafił przy konsoli.
Po za tym nie używaj OPL 0.8 tylko 0.9.2. ;) http://psx-scene.com/forums/f150/ope...0-9-2-a-62141/ |
powinien uruchomic cos masz skopane
|
Dobra, udało mi się zainstalować FCMB z OPL. Ale mam taką samą sytuację jak poprzednio. Zaznaczam HDD device start mode - daje auto. Potem OK. Pojawia się ikonka ładowania i nic :( Coś robię źle ? Czy po prostu jednak nie uruchomi się dysk z grami ?
|
Poczytam.
A co z tym OPL, można zostawić w takiej formie jaką podałem ? |
przeczytaj artykol to sie dowiesz do czego sloza i polecam tez artykol o ps2
|
No tak, tylko że nie wiem do czego one nawet służą :) Nie wiem który byłby najpotrzebniejszy.
A jeśli chodzi o OPL, to jakiego FCMB będzie szukał pliku ? Jak mam go nazwać. W tym folderze w którym go mam, jest po prostu :OPNPS2LD.ELF |
Wybierz ten ktory chcesz zainstalowac ;)
|
To super :)
A jeszcze jedno pytanko. Robię sobie według tego poradnik : http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona2.php Pisze coś takiego : "FMCB poszukuje nazw: BOOT.ELF (unofficial Launch ELF), ESR.ELF, HDLOADER.ELF i SMS.ELF (Simple Media System). Wszystkie pliki, które będą tak nazwane zostaną przeniesione na kartę pamięci" Czyli mam dokładnie tak samo nazwać jak tutaj, pliki z rozszerzeniem ELF ? Jeśli tak to czy wszystkie ? Bo np. w katalogu z ESR plików z rozszerzeniem elf jest kilka.. |
Po staremu :D cala magia jest w karcie ;)
|
A czy taka instalacja tego całego FCMB, ingeruje w jakiś sposób w samą konsolę ? Tzn że jak wyjmę tą kartę pamięci na której jest FCMB, to wszystko będzie po staremu ?
|
jak najbardziej mozna od razu ;)
|
Przerwałem instalację i dodam go od razu. A można przy instalacji dorzucić tam OPL ? Czy wpierw trzeba zainstalować FMCB ? Jeśli tak, to czy wystarczy że przekopiuję cały folder z OPL do folderu INSTALL na FCMB ?
|
instaluj mozesz dodac go puzniej i w konfiguracji ustawic , albo dolzyc do folderu instalacyjnego ;)
|
Zacząłem instalować na karcie FCMB ale podczas procesu instalacji wyskakuje wiadomość :
No. Boot.Elf detected in your Install Folder, Continu ? Czy to jakiś ważny plik ? |
Napiszę co robię.
Wkładam płytkę z elf do konsoli. Pojawia się menu. Wchodzę na mass czyli pendriva. Tam mam katalog z OPL. Wchodzę do niego, jest tam kilkanaście różnych plików ale klikam na OPNPS2LS.ELF. Wyjmuję płytkę z konsoli i wchodzę w settings. Zaznaczam auto przy HDD device start mode i wychodzę - Exit. Ikonka się ponownie pojawia, i tyle. Z tym że słyszę pracę napędu a nie dysku. Czyli czegoś pewnie nie przełączyłem. |
brakuje programu ktory go uruchomi czyli FMBC , jak pojawila sie ikonka to sprawdziles czy jestes na HDD bo tam jest kilka opcji .
|
Dałem auto przy HDD device start mode, i ok. Wyszło mi do głównego menu, pojawiła się ikonka z ładowaniem i nic się nie stało :(
Obrazu HDD ? Można jaśniej ? A i jeszcze jedno, jak dałem copy to przekopiowało się na memorkę, ale widać tego loadera tam jak zwykłego sejwa i jedyne co można zrobić to usunąć, skopiować itd. Pewnie coś źle robię :( |
poszukaj gotowca obrazu hdd z wgranymi juz danymi jak OPL czy inne , ale jak odpalasz z usb to tez moze byc ;) w ustawieniach znajdz uruchamianie hdd i daj na auto ;)
|
Wrzuciłem przed chwilą OpenPS2Loader 0.8 na pendrive. Na razie nie skopiowałem go na kartę ale uruchomiłem z pena. Kliknąłem na niego, uruchomił się.
Pojawiły się takie opcje jak : Settings, Display settings, Network config, Save changes, About, Exit i Power off. Teraz mam pytanie, gdzie trzeba wejść lub jak to skonfigurować by były widoczne gry na dysku ? Co do HDL, to mam go zgranego na płytkę i za każdym razem jak chcę uruchomić grę z dysku / lub ją tam wrzucić, to wsadzam tą płytkę z HDL do PS2. |
U mnie dziala z takiej i takiej , a ten HDL pewno u ciebie na HDD siedzi z tad nie wiesz o co pytamy ;)
|
Pytam bo nie miałem do czynienia z tymi programami - po prostu chciałem się poradzić :) Mi głównie chodzi o uruchamianie gier z dysku i z tego co piszecie to chyba ono wystarczy.
A czy istotna tu jest karta pamięci, jej wielkość np. ? Mam do wyboru 8mb i 64 mb. |
To trochę dziwne że nas pytasz o swoje potrzeby. :hmm: Mnie jest na pewno potrzebny pomimo posiadania modchipa, ponieważ znacznie wygodniej jest mi coś uruchomić/przetestować.
Ale ten temat jest o OPL, nie FMCB. ;) Oficjalna strona ze skompilowanymi wersjami OPL to forum psx-scene.com. Jest też wersja beta, nowszych buildów, ale tej nie używaj. |
Czyli jeśli wrzucę OPL na kartę to powinno się wszystko uruchomić ?
I czy FMCB jest oprogramowaniem na tyle potrzebnym że warto go mieć na karcie ? |
Sposób uruchamiania oprogramowania zależy od Ciebie. Jeśli nie używasz FMCB to nie musisz odpalać OPL przez FMCB.
|
A no tak, wiedziałem że zaraz czegoś nie będę wiedział :) Czyli w pierwszej kolejności muszę sobie zgrać FMBC na kartę ?
|
Tak wrzucasz na karte i dodajesz sciezke dostepu w FMBC
|
Poszukam, może coś znajdę.
Rozumiem że taki OPL wystarczy wrzucić na kartę i to wszystko ? Uruchamiam go potem z jej poziomu ? |
0.9c chyba ;)
|
Super :)
A można spytać jaka jest ostatnia wersja OPL ? |
:taktak: :taktak:
|
Czyli po prostu zgrywałbym sobie gry nadal Hdloaderem na dysk, a uruchamiał je OPL ?
|
OPL nie zgrywa gier, ale tak, gry zgrane przez HDL działają na OPL, gry zgrywane na PC przez winhiip też, z tego co wiem, gra na HDD to osobna partycja dla każdej z nich a nie obraz ISO, nie zagłębiałem się, grunt że działa. xD
|
Czyli gry które już mam wrzucone na dysk OPL wykryje i uruchomi ?:)
I jak jest z tym zgrywaniem ? Jest to dla mnie o tyle istotne, ponieważ mam sporo gier na płytkach (kolekcjonuje oryginały) więc metoda od HDL bardzo mi odpowiadała :) Dzięki takiemu zrzucaniu gier na dysk, laser w mojej PS2 jest nadal na chodzie :) |
Wystarczy wrzucic OPL na memorke i cieszyc sie zyciem ;)
|
Czyli OPL rządzi ?
A mam takie pytanie. Mam kilka gier na dysku - wszystkie zgrywane za pomocą HDL. Czy jeśli teraz bym chciał przejść na OPL, to musiałbym sformatować dysk ? Czy może wystarczy zgrać OPL na memorkę i będzie on widział te gry które już są na dysku, a co za tym idzie uruchomi je ? No i wreszcie czy OPL działa na podobnej zasadzie zrzucania gier na dysk co HDL - czyli uruchamiam go, po czym wsadzam płytkę z grą i zrzucam grę na dysk ? |
Nie ma i raczej już nie będzie nic lepszego. ;) Jeśli szukasz alternatyw to dla OPL masz tylko takie:
1. HDL i klony (antyk) 2. PS2EDSL (fork OPL z myślą o FireWire) 3. E2OPL (fork OPL z myślą o obsłudze EXT2) 4. USBAdvance i klony (antyk) |
Witam
Jakiś czas temu wróciłem do grania na PS2. Mam w nim dysk, gry uruchomiałem za pomocą Hdloadera. Jednak nie wszystkie tytuły dało się uruchomić. Mam pytanko w związku z tym - czy istnieje jakiś lepszy program, który uruchomił by większą ilość gier ? Wiem że jest Open PS2 Loader ale czy jest lepszy ? A może jest coś jeszcze lepszego ? |
Spróbuj wrzucić do SYS-CONF, ale nie pamiętam jak jego odpowiednik nazywa się na HDD. Nie wiem zresztą czy OPL nawet to obsługuje, ale spróbować można.
|
Wie ktoś może jak zmusić OPL 0.8, żeby odczytał ustawienia programu z partycji +OPL ?
To samo z motywem... Nie mogę go ustawić w żaden sposób, nawet polskiej czcionki. Z MC wszystko działa mi normalnie, ale z HDD już nie. To samo dotyczy SMS'a; istnieje w ogóle opcja, żeby zapisać ustawienia programu gdzieś na dysku ? |
Witam
Dziekuje slicznie uzytkownikowi Szczuru za wyczerpujaca odpowiedz. Gry za pomoca w/w aplikacji zripowane na dysk konsoli. Raz jeszcze wielkie dzieki. Pozdrawiam beginnertv |
Z tego co kojarzę to nie ale jest do tego osobna apka:
http://psx-scene.com/forums/f19/hdlg...07-obt-115321/ |
Witam.
Czy za pomoca OPL'a mozna zripowac orginalna gre na dysk konsoli tak jest to w przypadku HDLOADER'A? Prosze o odpowiedz. Z gory dziekuje i pozdrawiam beginnertv |
@up tak jestem pewien, gdyż sprawdzałem te ustawienia na v0.8 i v0.9x pierdyliard razy i działa wszystko dobrze tylko na v0.8 w wersji OPNPS2LDr590.ELF. Nawet SMS 2.9 działa mi dobrze i czyta poprawnie multimedialne pliki przez SMB.
|
Jesteś pewien, że masz dokładnie te same ustawienia co w 0.8?
|
@szczuru dzięki za te skróty :D, ale wciąż borykam się z odpaleniem jakiejkolwiek gry na v0.91 i v0.92 :(. Listę gier widzę, ale jakąkolwiek grę bym nie odpalił to podczas ładowania gry z debbug colors wygląda tak, zielony -> purpurowy i tak ze 3-5 razy potem żółty i czekaj na święta aż się uruchomi łaskawie :(. W wersji v0.8 tego nie było i każdą gierkę z mojej kolekcji szło uruchomić.
|
Chodzi Ci o wyjście z gry do OPL-a? Jeśli tak to L1+L2+R1+R2+Start+Select. A jeśli zamiast Start+Select wciśniesz L3+R3 to wyłączysz konsolę ;)
|
OK podmieniłem, jeszcze raz opl w wersji 0.92 i teraz czyta gry z USB i ETH :), ale nie wszystkie chcą działać. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba była jakaś kombinacja przycisków w padzie by zmienić obraz płyty podczas gry. Jeżeli jest taki trick pamięta może jaka to była kombinacja?.
|
W SMS tak mi się dzieje tylko przez LAN, jak mam na USB obrazy czy film to leci bez problemu. Co do OPL to spróbuję pobrać wersję 0,91 i 0.9, może na nich będzie działać ETH :).
-------------------------------------- W OPL v0.91 gry w formacie iso przez USB i ETH działają ... ciekawe czemu w wersji v0.92 nie widzi listy gier :|. |
Odnośnie SMS to tylko poprzez LAN tak masz czy przez USB też?
Co do OPL-a to nie mam chwilowo jak zbadać sprawy :/ |
Cytat:
|
Cytat:
|
@UP pula adresów 192.168.1.100/101/102/103 mam dla PC, gdyż zmienia mi się IP, ale zastosuję się do tego co napisałeś może pomoże (ale wolę kaszuby :P).
|
Cytat:
|
Witajcie, mam pewien problem z połączeniem konsoli PS2 do routera tak, aby odczytywała mi przez sieć gry do PS2 za pomocą Open PS2 Loader. Połączenie wygląda tak. Komputer jest podłączony do Routera (jest dostęp do internetu), konsola podłączona do routera kablem scrossowanym (brak dostępu do plików z PC).
Konfiguracja komputera: IP: 192.168.1.100 Maska podsieci: 255.255.255.0 Brama domyślna: 192.168.1.1 (adres IP routera) DNS: 192.168.1.1 (Posiadam łącze ADSL2 Neostrada) Konfiguracja PS: IP: 192.168.0.10 Maska podsieci: 255.255.255.0 Brama domyślna: 192.168.0.1 Co robię nie tak?. Dziwne jest to, gdy połączę bezpośrednio konsolę z PC bez routera, to bez problemowo odczytuje gry udostępnione z komputera. System operacyjny Windows 7 Ultimate x64. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co zrobić bo już nie mam pomysłów :(. P.S: W ustawieniach routera w zakładce NAT dodałem port 445 taki jaki jest podany w OPL, zrobiłem tak na podstawie darmowego serwera TS3 by komunikować się ze znajomymi. |
Gdyby ktoś się zastanawiał i chciał sprawdzić - Onimusha 2: Samurai's Destiny w wersji 0.9.2. nadal nie działa poprawnie.
|
Skoro to temat o OPL to mam jedno pytanie - w wersji 0.9.2 działa GSM ustawiony pod 1080p, bo w żadna gra przy tym ustawieniu nie chce się włączyć - sprawdziłem na razie 5 gier, a przy 720p niektóre się wieszają.
|
Cytat:
|
Wyszła nowa wersja 0.9.2.
Ale ja nie o tym ;). Mam problem, mianowicie ściągnąłem wersję childproof, która - z tego co wyczytałem - jest pozbawiona, dla bezpieczeństwa, kilku opcji (kasowania gier itp.). OK, ale po uruchomieniu tej wersji mam tylko 3 możliwości - about, exit i power off. Nie mogę wybrać listy gier, w ogóle niczego nie mogę :]. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć o co chodzi? |
http://psx-scene.com/forums/downloads.php?do=cat&id=4 tu jest zawsze, ale nie wiem czy tylko dla zarejestrowanych czy dla wszystkich.
|
Cytat:
Gwoli scislosci link jest matrwy bo wlasnie go wyprubowalem ;) jak zedytujesz link to odrazu to tez usun . |
Mamy oficjalną 0.9
Kod:
Version 0.9 |
Bowiem są to wersje beta, a z betami bywa różnie. W jednej coś naprawią to zepsują w drugiej i tak aż do release, który w przypadku OPL nie wiadomo kiedy nastąpi. W tym projekcie panuje od jakiegoś czasu chaos.
|
Z tego co naczytałem się na psx-scene to ludziska sami kompilują OPL 0.8 ;) te nowsze buildy są moim zdaniem nie do użytku ;/ problemy z uruchamianiem gier przez USB i SMB, mam na myśli czas uruchomienia się danej gry oraz kompatybilność.Dla przykładu tekken tag tournament na wydaniu opl 0.8 i r590 chodziły bez problemu niż na r624 do wersji r630. Może ktoś z chłopaków wykombinuję nowszą wersję ;) gdzie działanie będzie zadowalające, a lista kompatybilnych gier przez USB/SMB/HDD będzie rosła :).
|
Berion mógłbyś umieścić pliki Oplv0.9b624 na tej stronie, bo stamtąd nie da się tego pobrać.
|
Niestety nie.
Pobierz sobie 0.8 albo któryś build 0.9 i po kłopocie. ;) |
Witam
Mam pytanie,a właściwie problem. Czy istnieje możliwość sprawdzenia wersji kompilacji opl z samego pliku elf. Miałem ich kilkanaście w folderach z numerkami kompilacji i w jakiś dziwny sposób trafiły one do jednego folderu i teraz posiadają tylko numerki 1,2,3 itd. |
Jeśli ktoś nie potrafi lub nie ma wiedzy i cierpliwości na kompilację bety ze źródeł, może sobie ściągnąć gotowy, spakowany OPL v0.9 build 624:
http://psx-scene.com/forums/f150/r62...-again-101404/ |
udało mi się odpalić ELF packa na PCSX2 z płytki, uruchomił się FMCB ale za chwile stanął w miejscu i nic się nie dało zrobić, to odpaliłem od nowa Paczke programów Beriona czy kogo to jest i uruchomiłem OPL ale faktycznie nic nie wykrywało ;/ start device i nic ani na usb hdd i ethernet ;/
Czyli jednak nie można, ale samą satysfakcją dla mnie jest to że udało mi się chociaż ELF packa uruchomić na emulatorze. 2 godziny spędzone nad uruchamianiem gier i programów się nie opłaciło ;/ A werdykt jaki jest? "MIT OBALONY" koleś musiał zrobić video-foto montaż tak zwany, czyli nagrał gameplay'a na ps2 z FMCB i zacieszał kapcie. Jest to puki co niemożliwe jak napisałeś powyżej GENERiC A co do mnie to mogę zacieszać i grać w gry ps2 na PCSX2, w końcu wiem co i jak ;d @EDIT: Zapomniałem o czymś ;d sprawdzę to jeszcze raz, ale tym razem za pomocą SMS, może to coś wykryje xD |
Instalacja FMCB na PCSX2? Nie ma bata. PCSX2 nie ma w sobie prawdziwego mechacona. Aczkolwiek z tego co wiem, możesz się pobawić niezaszyfrowanym FMCB-Loaderem.
Właśnie dlatego nie można zainstalować BBNavigatora, czy HDD Utility Disc na PCSX2(no chyba, że odszyfrujesz KELFy). Sam emulator nie może wykrywać dysku. Do tego są pluginy, a do Dev9 są dwa(jeden do HDD, drugi do Ethernet). Ten pierwszy tworzy obraz RAW dysku(min. 8GB i nie da się poniżej tego zejść, powyżej zresztą z tego co pamiętam też). Tak więc nie ma możliwości, aby wykrywał dysk komputera jako podłączony do PCSX2. Z tego co pamiętam plugin działa z uLELFem i specjalną wczesną wersją HDD Utility Disc. Czy działa z HDLoaderem, czy OPL? Nie wiem - zresztą to jest przecież bezsensowne. |
bo nawet krótki filmik tego był że ktoś se włożył płytkę, uruchomił w emulatorze ;d i zainstalował. potem grał z dysku bo OPL tam zainstalowany wykrywał dysk jako dysk podłączony do konsoli ;d i ja tego muszę spróbować.
Jak będą wyniki to je tutaj ogłoszę jkbc. może tym bardziej uda się uprościć uruchamianie gier ps2 na emulatorze ;d i nie będzie trza się męczyć.. |
Z tego co ja wiem (zaznaczam, że nie próbowałem) nie jest to możliwe, ale co Ci szkodzi sprawdzić?
Na PS3 nie będzie działać. |
Udało się wam zainstalować Free MC boot na emulatorze ps2? ;d
Bo gdzieś na necie wyczytałem (poszukam link) że koleś zainstalował FMCB na virtualnej karcie pamięci na emulatorze PS2 na pc ;d Czy to możliwe? bo nie wiem, To podobnego coś gdzieś było tyle że z FMCB na PS3... |
Testowania czego? OPL nie nadaje się do testowania czegokolwiek, tak jak każdy inny loader gier - nie obsługują one wszystkich.
|
OPL używałem do szybkiego testowania iso.
Problem rozwiązałem zmieniając nazwę na SLES_xxx.xx |
zaraz, zaraz... po włożeniu płyty?
czy my wciąż mówimy o OPL? Bo OPL służy do uruchamiania gier z SMB/USB/HDD. Jeśli to ElfPack to o ile dobrze pamiętam to nie współpracuje on z OPL i USBA ;) |
To nie są gry, tylko aplikacje ELF.
Chodzi mi właśnie o to, żeby program sam startował po włożeniu płyty, a nie przez uLE |
podaj nazwę gry i region a postaram ci się dać nazwę ;)
a jeśli jest plik elf - spróbuj skopiować pliko z obrazu na pendrive i uruchomić z pomocą uLE u mnie raz zadziałało ^^ |
Jak ma być nazwany plik iso, w którym nie ma tradycyjnego pliku typu SLES_544.39, tylko plik ELF?
xxx.elf.yyy.iso nie zadziałało. |
Jak chcesz mieć jeden plik to zostaw go w obrazie *.iso, i nazwij go odpowiednio. Nowy Open Loader 0.8 odczytuje pliki w formacie *.iso ;)
|
Mam jeszcze pytanko dotyczące usbutil2.0: gdzie jest opcja wyłaczająca dzielenie podczas konwersji na GAME po 1GB - chcem mieć jeden plik, a nie podzielony na cześci.A wsprawie polonizacji openloader0.8: jak ma się nazywać ten katalog na mass do którego skopiowuje sie pliki z language pack, bo w OPL program nie wykrywa?
|
tak, tylko nie NAZWA_000.iso a KOD_GRY.nazwa.iso ;)
|
Hhhhhhmmmmm, czyli mam NAZWA_000.iso przekopiować na mass G : \ DVD \
|
wykrywa, ale musi być w odpowiednim folderze i mieć odpowiednią nazwę ;)
Czyli, w Windowsie GT4 NTSC powinno być widoczne w takiej lokalizacji: Kod:
X:\DVD\SCUS_973.28.GT4.iso |
Czyli na Usb nie wykrywa Iso?
|
Gry muszą się znajdować w folderze DVD lub CD (wielkość liter ma znaczenie!)
oto instrukcja nazywania gier: Cytat:
|
A jak zrobić by Openloader0.8 widział Iso - robiłem jak pisaliście by nadać mu odpowiednią nazwe+plus duże litery i tak dalej, próbowałem też utworzyć plik ul.cfg za pomocą usbutil ale tam nie ma takiej opcji jest tylko konwersja Iso na ten format Ul po 1GB.Prosze o instrukcje albo link do niej.
|
Do zamieniania z oryginalnymi w grach. W ten sposób sporo gier zaczęło działać na USBA, które wcześniej nie chciały. Bezużyteczne dziś, tak samo jak USBA.
|
A ktoś wie do czego służą te patchy DNAS i IOPRP w programie USBUTIL v2.00?
|
Właśnie ja nie lubiłem nigdy dzielić plików, wiesz sam problem może nie leżeć w tym czy jest podzielony czy też nie. Tylko właśnie czy odpalasz z USB, Lan czy też HDD ;) Są inne compatibile list, ja i tak czekam aż będzie wersja która odpali większość gier bezproblemowo ;)
|
"Bez pośrednictwa komputera? Czyli jak? Dysk podłączony pod Lan ?:D Czy jak?"
Dokładnie, sprawiłem sobie WAP-0008 m.in. w tym celu ale OPL nie chce z nim współpracować :/ Gdy ICO odpalałem z pendrivea - działał, z LANu już nie chciał (dla USB gry były skonwertowane za pomocą usbutil, a dla LAN zwyczajne .iso) - może podobnie jest z Okami :/ Ostatnią stabilną wersję możesz pobrać stąd: http://psx-scene.com/forums/f150/ope...-v0-8-a-62141/ |
Bez pośrednictwa komputera? Czyli jak? Dysk podłączony pod Lan ?:D Czy jak?
EDIT: Wielkie dzięki!!!! Zadziałało!!! Widzi gry!! Tylko szkoda że na 5 gier jedna się odpaliła ;) (O dziwo Okami się nie odpaliło pomimo że jest napisane że działa... dziwne...) Ale i tak jestem pod jarany jak nie wiem co :D Teraz pytanie, dlaczego moje ustawienia się nie zapisują? Gdybym program odpalał z płyty to rozumiem, ale odpalam go z Pendrive'a... co ręcznie mam grzebać w pliku *.cfg ?:P EDIT2: Tam nie ma pliku *.cfg... hmmmm no i mam wersje rev. 502 jak sprawić sobie nowsza? Tak na szybko, bo na razie nie chce mi się bawić w obraz Lokiego :P |
Sam się z tym męczę :/
Kiedyś, jeszcze pod wersją 0.7 udało mi się udostępnić gry za pomocą tego programu: http://www.cdrinfo.pl/download/6258205419 Ale ja potrzebuję gry uruchamiać bez pośrednictwa komputera - bezpośrednio z NASa. |
Zaraz mnie ... Więc tak udostępniłem folder PS2SMB w Windows XP. Dałem dwa podkatalogi CD i DVD, tam wrzuciłem dwa obrazy iso poprawnie nazwane dla przykładu: SLES_544.39.Okami.iso Ustawienia w OPL powinny być poprawne, IP PC sprawdzałem za pomocą komendy CMD - ipconfig. IP PS2 jest ustawiane przez OPL'a i bramkę ustawiłem poprawną... Co jest źle? Ręce opdają podchodzę do tego 3-4 raz (prób już nie jestem w stanie policzyć) i to ustrojstwo dalej nie działa...
|
OK, udało mi się skonfigurować SMS, ale OPL wciąż nie mogę, tak wyglądają ustawienia w SMS:
IPCONFIG.DAT: IP Address: 192.168.1.120 Net Mask: 225.225.255.0 Gateway: 192.168.1.254 (IP routera) Network protocol: SMB/CIFS: 192.168.1.111 (IP NASa) WAP-0008 (Netbios name of the server) Po uruchomieniu SMS mam 2 foldery w smb0:/ Configure: Configure for Storage AP Storage: Total Internal and External Disk Po wejściu do Storage jestem w folderu smb1:/. Ostatecznie folder, który znajduje się na dysku w lokalizacji C:/DVD w SMS jest wyświetlany w lokalizacji smb1:/C/DVD Jak teraz "przetłumaczyć" ten konfig na OPLa? |
Hmm... gdy jakiś rok temu na OPL 0.6 albo 0.7 udostępniałem pliki z WinXP to nie było takiego problemu...
|
Ja mam to samo, niestety na dzień dzisiejszy Ci nie pomogę. Właśnie niby konsola się łączy z komputerem przez ruter, ale lista pusta... Na dniach będę instalował Linuxa, może pod nim uda mi się udostępnić pliki...
|
Ja pliki mam już specjalnie ponazywane. Gdy podłączę ten sam dysk pod USB to nie ma problemu, ale chcę uzyskać większą prędkość.
|
Mam właśnie ten sam problem... Gdzieś na oficjalnej stronie OpenLoadera, masz napisane że pliki muszą być specjalnie nazywane, aby program je mógł odczytać. Trochę dziwne, ale tak jest...
|
Skonfigurowałem swojego NASa ale wszystkie pliki są w podfolderach, wygląda to tak (pod win):
\\Wap-0008\storage\C ustawienia NASa: Computer name: WAP-0008 WorkGroup: WORKGROUP IP: 192.168.1.111 Gateway: 192.168.1.254 (IP routera, do którego jest podpięty) Security Level: Guest Only Mode OPL: -PS2- IP: 192168.1.121 Gateway: 192.168.1.254 (192.168.1.111 również testowałem) -PC- IP: 192.168.1.111 Port: 445 Share: Wap-0008\storage\C (edytowałem ręcznie plik konfiguracyjny, domyślnie OPL nie zezwala na ukośniki w nazwie - pewnie tu jest problem) User: GUEST Po uruchomieniu sieci w OPL lista pozostaje pusta... Edit: Log SMB w NAS zawiera IP PS2: [2005/04/22 13:22:51]564:192.168.1.121[192.168.1.121] exit Samba Service(normal exit |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:51. |