Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Open PS2 Loader (OPL) (https://forum.cdrinfo.pl/f106/open-ps2-loader-opl-85645/)

Berion 18.05.2011 10:12

To zajrzyj tu: http://opl.sksapps.com/

ethar 17.05.2011 23:36

Z tego co się orientuje, adres nie działa (szukałem w tym temacie, i już nie działało) Za to wyczytałem że plik iso musi mieć określoną nazwę... Więc trochę ruszyłem do przodu :P

Berion 17.05.2011 21:59

IP konsoli ustawiasz na sztywno w ustawieniach w OPL. Tak mi się kojarzy. Zajrzyj na psx-scene do tutorialu, mnie się nie chce szukać. :P

Adres routera, o ile nie zmieniałeś masz napisane w jego instrukcji obsługi.

IP komputera możesz sprawdzić w cmd (ipconfig /all), ale do SMB ustaw sobie sztywne w alterntywnym (połączenia sieciowe, ppm, zaawansowane, właściwości na IPv4).

ethar 17.05.2011 18:30

No dobra próbuje skonfigurować połączenie pomiędzy Laptopem z Windowsem 7, moją konsolę PS2 slim... i znów problemy :P Gdzie sprawdzić IP konsoli PS2, w ruterze tak samo jak i kompa ? Bo niby łączy ale nic nie widzi, ale łączy za każdym razem nawet jakbym powpisywał pierdoły w konfiguracji ? Dodam że ruter to 150M Wireless Lite N ADSL2+ Modem Router Model No: TD-W8950ND...

Berion 13.05.2011 15:59

Wielkość pliku nie ma znaczenia. ;)

W przypadku filmów i muzyki, duże znaczenie ma bitrate.

michael555voyag 13.05.2011 12:52

Ale Simple Media System odtwarza filmy z pendka płynnie nawet kilku GB-towe,co prawda robi bufor w pamięci operacyjnej ale tak czy siak.

Berion 12.05.2011 16:49

Nie osiągniesz tego i tak. ;) To teoretyczny transfer, w praktyce jest dużo, dużo mniej.

Trwają prace nad pełną implementacją i.Link. Nawet już działa w PS2ESDL. Oczywiście wymagany jest stosowny model PS2 z tym portem.

michael555voyag 12.05.2011 16:42

Dzięki Berion w końcu (może) wiem z jaką szybkością pracuje Usb na Ps2 bo nigdzie nie mogłem tego znaleść.

Berion 11.05.2011 15:25

Może michael555voyag miał pecha i trafił na te nie w pełni niekompatybilne i/lub ma niedomagający pendrive.

Cytat:

chyba tyle albo nawet mniej
~600KB/s

loki7777 11.05.2011 13:48

To chyba jestes jedyna osoba, ktora twierdzi ze OPL nie radzi sobie z USB w PS2. Po 2 co to za roznica czy podlaczysz pod usb penka czy dysk na usb, maksymalny transfer i tak sie nie zwiekszy. Od dawna wiadomo ze filmiki laguja, ale z sama gra z usb nie ma problemu.

michael555voyag 11.05.2011 13:45

Podstawowym problemem Open Loader jest to że potrzebuje do poprawnego działania USB 2.0, a w Ps2 jest USB 1.1 - I to czy gry na pendku będą pociachane, rozrzucone czy w całości w pliku nie ma wiekszego znaczenia (inaczej ma się sprawa z dyskiem twardym USB).Poprostu gry z Ps2 potrzebują transferu danych jakieś 5.25 MiB/s czyli 5.50 MB/s a Usb Ps2 ma max 1.5 MB/s (chyba tyle albo nawet mniej).Nie wiem jak jest u innych ale u mnie gry po pewnym czasie się zawieszają i nic nie pomaga defrag.

ethar 11.05.2011 10:55

Więc ostatnio miałem problem z kompie i nie odpisywałem, więc Open Loader jest w wersji 0.8, informacji na temat bulidu nie mogłem nigdzie znaleźć zgaduję że jest to bulid o wersji 23105. Zgaduję, bo tak nazywał się folder po wypakowaniu, zastanawiam się czy to nie jest problem z Pendrivem, bo nigdy z tego modelu wcześniej nie korzystałem, a pamiętam jak w SMS musiałem podmienić moduły.IRX aby mi czytało "Kingstony" Tak więc będę jeszcze próbował ;) O sieci na razie nie mam co marzyć jak komp mi nie działa...

Berion 10.05.2011 20:35

Cytat:

Napisany przez SMBA (Post 1160751)
A dodajecie grę do ul.cfg? OPL nie przeszukuje pendrive'a aby znaleźć pliki o odpowiednim rozszerzeniu, tylko wyświetla te, o których informacja jest zawarta właśnie w pliku ul.cfg

To co napisałeś tyczy się tylko gier pociachanych.

*.iso po nazwie pliku i jego lokalizacji.

SMBA 10.05.2011 18:52

A dodajecie grę do ul.cfg? OPL nie przeszukuje pendrive'a aby znaleźć pliki o odpowiednim rozszerzeniu, tylko wyświetla te, o których informacja jest zawarta właśnie w pliku ul.cfg
USBUtil ma opcję "Restore", która pozwala na utworzenie ul.cfg z indeksem wszystkich gier w danej lokalizacji, ale nie wiem czy rozpozna iso i doda je do listy tak jak obrazy podzielone na części

"Ale co stego jak gry i tak się zawieszają."
Tzn. co się dzieje? Bo "zwieszanie się" można interpretować na wiele sposobów.

michael555voyag 10.05.2011 14:12

U mnie też nie wykrywa gry pod plikiem ISO, trzeba przerobić go programem USBUtil2.0 - Ale co stego jak gry i tak się zawieszają.

heliodor2 08.05.2011 21:21

kto ma problem z OPL niech zapozna się z: opl.psx-scene.com/8/
USB - (dysk FAT32) obrazy płyt w katalogach CD i DVD w zależności od gry nazwa obrazu: SCUS_973.28.GT4.iso błędne: SCUS973.28.GT4.ISO / scus_973.28.GT4.ISO
obrazy większe niż 4gb obowiązkowo instalacja USBUtil v2.0 w przypadku LAN (SMB) system plików bez znaczenia oraz wielkość obrazu

Berion 08.05.2011 20:04

Jak to skompilowałeś 0.8? Po co? Jak jest gotowy, sprawdzony, oficjalny release? A może masz na myśli którąś z beta 0.9? A jak tak to jaki *konkretnie* build.

Myszop 08.05.2011 13:08

też mnie to zastanawia.

ethar 08.05.2011 00:31

Więc tak skompilowałem nową wersję Opla mianowicie 0.8 ;) I teraz pytanie bo testach wielu klawiszy w koncu mi się udało wybrać USB/Ethernet - choć dalej nie wiem którym przyciskiem dokładnie ;) Jednak ani przez Ethernet, ani z USB nie widzi gry w formacie *.iso, poprostu widzi pusty pendrive/ethernet... Więc moje pytanie co spieprzyłem? Bo z tego co się orientuje nowy OPL nie powininen mieć problemu z grami w formacie *.iso...

SMBA 22.04.2011 11:42

Wiem przecież - napisałem że analogicznie (podobnie) jak w poradniku dla SMS ;)

Myszop 22.04.2011 11:18

chodzi o gry nie filmy w SMS bo to mam, ale jak skonfigurować OPL tam gdzie jest internet games, tak samo jak SMS?

SMBA 22.04.2011 10:13

Ja zrobiłem analogicznie do tego jak jest napisane tutaj i mi działa:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2divx/strona4.php ;)

Myszop 22.04.2011 09:08

jak masz pc czy laptopa blisko PS2 to jeśli masz kabel Ethernet i koniecznie z takimi końcówkami http://brain.pan.e-merchant.com/7/5/...g_03723057.jpg to podłącz ps2 jedną końcówką (z tyłu konsoli możesz podłączyć ethernet) i drugą końcówką do pc czy laptopa... ja tak zrobiłem...
Ale nadal nie wiem jakie trzeba zrobić ustawienia w pc i ps2 bym mógł czytać gry z dysku pc... pomóżcie ktoś mi z tym...

baqss 21.04.2011 20:50

mam jeszcze jeden mały problem ;P
zmieniłem starego OPL'a na 0.8 ale nic z gier które mi nie działały sie nie zmieniło,
a jeżeli chodzi o ESR to strasznie długo wczytuje płyte, miedzy misjami (czy jakimi kolwiek loadingami, filmikami, itp ) musze czekać conajmniej 2/3minuty, a sama płyta starcza mi na jedno użycie ;S
gry nagrywam IMGBurn na TDK-R, wcześniej miałem gry na tych samych płytach i nie miałem z tym takiego problemu ;S

Myszop 16.04.2011 12:15

jasne ;d dzięki

Berion 16.04.2011 12:10

Można, tak od półtora roku... :P

Przeczytaj, a wnet się dowiesz.

Myszop 16.04.2011 12:04

Czyli już można... ale to nagrywa się zwykły obraz gry na pen-drive czy też instaluje przez usb extreme?

bo może spróbuję odpalić swoje Driver2 i GTA2 z pen-drive albo hdd usb,

Berion 16.04.2011 11:56

>> http://forum.cdrinfo.pl/f106/ps2psxe-83736/

PS2PSXe... nie żaden loader tylko emulator. I oczywiście jest możliwość uruchomienia gry z PSXa z mass:/, hdd0:/ i host:/. Przeczytaj(cie) cały tamten temat.

Myszop 16.04.2011 11:44

Cytat:

Napisany przez michael555voyag (Post 1157203)
Ale chodzi mi o odpalanie gier psone z usb (nagrane naprzykład na pendrive) na ps2.

Nie ma narazie takiej możliwości, pisałem że Open PSX loader czy jak to ma się nazywać ma niedługo chyba być, bo normalnie nie uruchomisz gry z PSOne przez usb z pendrive na PS2, sam próbowałem z Crashem, Soul Reaver PL i innymi grami i nic, były wyświetlane w oknie USB GAMES ale po odpaleniu gry był kolorowy i w końcu biały ekran, dalej nic...
Więc nie masz narazie co marzyć o takiej możliwości, musisz jeszcze poczekać ;d

michael555voyag 16.04.2011 11:36

Ale chodzi mi o odpalanie gier psone z usb (nagrane naprzykład na pendrive) na ps2.

Myszop 16.04.2011 11:20

Cytat:

Napisany przez michael555voyag (Post 1157193)
Ciekawe kiedy wyjdzie w końcu Psx Loader?

PSX loader już jest, ale do piratów chyba, bo mam to coś ale nie działa bo nie wiem jak się tym posługuje, uruchamia tylko płyty anie z dysku czy pendrive.
Chodzi ci raczej o Open PSX loader jak już czy jak to ma się nazywać
Też mnie zastanawia kiedy i czy wgl będzie, ogólnie miało nie być ale nie wiem jak jest czy piszą czy nie piszą tego Open PSX loadera (ja to tak nazwę)
Berion czy ktoś inny w jakimś temacie pisał o tym, zresztą poszukaj na google ;d na Pebie widziałem taki temat.

michael555voyag 16.04.2011 11:15

Ciekawe kiedy wyjdzie w końcu Psx Loader? A czy Opl 0.8 odpala zwykłe Iso czy dalej trzeba przerabiać Lanunchem?

Berion 15.04.2011 17:50

To jest do grania po protokole SMB (czyli np. streamowanie obrazów gier z NAS, PC itp.). Umownie można powiedzieć, że przez Sambę.

Myszop 15.04.2011 17:28

ja gry odpalam przez OPL na hdd usb, ale jest też tam NETWORK GAMES, i to jest do grania przez internet? czy to są gry z możliwością gry na necie? chodzi o ps2 slim, bo nie wiem do czego ten NETWORK GAMES w OPL bo nigdy tego nie używałem, tylko usb games

heliodor2 14.04.2011 11:24

@tomo716
masz uszkodzony obraz lub złą nazwę poprawna to: SLES_526.36.Colin_McRae_2005.iso
działa na 100% na OPL v08 bez dodatkowych opcji mode sprawdzałem osobiście, testowałem przez LAN

co do LAN (SMB) to mam problem bo często gry się wieszają, czarny ekran nie w samej grze ale w trakcie loading-u, czasem po paru minutach idzie dalej w innych przypadkach niestety brak cierpliwości ;) połączenie kablem przez ruter, może to kwestia pofragmentowanego dysku... z USB jest jest lepiej loadingi są szybsze a powinno być odwrotnie, transfery są też bardzo słabe 30Kb/s w porywach 1.2Mb/s
oglądam też filmy HD przez LAN z PC na odtwarzaczu sieciowym i jest OK czyli niski transfer związany jest z PS2 moja to 77004

Edit:
sprawa się wyjaśniła, najlepiej podłączyć PS2 bezpośrednio z PC kablem lan (cross) wtedy niema żadnych problemów :)

Berion 14.04.2011 11:15

Ja pod Linuksem używam... ImgBurn, a do podglądania ISO Buster. :P

heliodor2 13.04.2011 22:04

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1156647)
BTW: To nie jest jakaś nakładka na mkisofs?

niestety nie wiem ??? bawię się ostatnio OPL i ciekawostką jest to, że po konwersji .mdf > .iso w AcetoneISO gra działała ;) pomimo ostrzeżenia o możliwości uszkodzenia systemu plików

Berion 13.04.2011 21:50

Cytat:

Napisany przez heliodor2 (Post 1156630)
używam Ubuntu, możesz wypakować .iso podmienić plik i za pomocą AcetoneISO utworzyć ponownie .iso ale czy taki obraz będzie do dalszego użytku to nie wiem

Nie znam tego programu, podejrzewam jednak że ustawia LBA po swojemu, także raczej nie.

BTW: To nie jest jakaś nakładka na mkisofs?

loki7777 13.04.2011 21:29

Bo to ten sam plik;)

tomo716 13.04.2011 21:24

Ale czy ta opcja w USBUtil to nie jest do umożliwienia grania przez neta??

heliodor2 13.04.2011 21:19

używam Ubuntu, możesz wypakować .iso podmienić plik i za pomocą AcetoneISO utworzyć ponownie .iso ale czy taki obraz będzie do dalszego użytku to nie wiem

Berion 13.04.2011 21:16

Za pomocą USBUtil, gdzieś w opcjach jest. Do programu dołączony jest spory munge, więc prawdopodobnie tam są różne IMG.

tomo716 13.04.2011 21:09

Możecie mi powiedzieć jak, podmienić ten plik w obrazie iso??

loki7777 13.04.2011 21:01

Mu chodzi wciaz o IOPRP280.IMG

Berion 13.04.2011 20:50

ESR nie jest doskonały i jest wiele gier, które nie są i nie będą kompatybilne. Także problemy z nim są. Dotyczy to gier raczej mało znanych. Myślę, że spokojnie można powiedzieć, że 95% gier na PS2 jest całkowicie grywalne.

Cytat:

Nazwę pliku mam dobrą, tylko nie wiem jak podmienić ten plik.
Normalnie, managerem plików np. uLE. Pod R1 masz menu kontekstowe.

baqss 13.04.2011 20:47

@heliodor2
Jesteś wielki ;D od początku starałem sie dowiedzieć jak to zainstalować bo instrukcje które są podane są dla mnie za skomplikowane ^^, i właśnie dlatego chciałbym wgrać ESR bo wiem że nie ma z nim żadnych problemów a tak jak ja teraz jedynie OPL'a miałem to większość mi nie działała.
Dzięki jeszcze raz ;)

tomo716 13.04.2011 20:25

Nazwę pliku mam dobrą, tylko nie wiem jak podmienić ten plik.

heliodor2 13.04.2011 19:55

@tomo716
biały ekran u mnie był związany z błędną nazwą obrazu .iso poprawna nazwa to:
SLES_541.23.nazwagry.iso wielkość znaków jest istotna,

@baqss
używam FMCB dość długo i jeszcze nie trafiła mi się gra która nie działa z ESR, aby dodać programy do listy FMCB, najpierw je skopiuj na kartę pamięci, za pomocą uELF-a, jeżeli masz tylko OPL to kolejno:
- skopiuj uLaunch ELF na pendriva (możesz odrazu inne, esr itd)
- w konfiguracji FMCB dodaj wpis ze ścieżką do uELF-a: FMCB configurator > configure OSDSYS options > Configure Item (ustaw pierwsze wolne) > podaj nazwę i ścieżkę do pliku .ELF Patch1: mass - to pendrive > Return > Return > Save CNF to MC0 > PS2 Browser
- uruchom uLaunch ELF
- skopiuj ESR na kartę i inne do mc0:/BOOT/
- restart konsoli
- ponownie FMCB configurator i ustaw ścieżki do plików jak poprzednio
- zanim zapiszesz zmiany możesz ustawić ścieżkę do ESR Configure ESR Path wtedy po włożeniu płyty ESR startuje automatycznie
- zanim nagrasz płytę z grą musisz spatch-ować obraz ISO ESRDiscPather.exe

Berion 13.04.2011 19:55

Mówimy o OPL v0.8 tak?

W jakim wykazie? Z jakiej listy kompatybilności korzystasz? Poza tym w OPL przed włączeniem gry można ustawiać tryby w jakich ma być włączona (opisy mode1, mode2 itd. na psx-scene w dziale OPLa). Pokombinuj z tym, zamiast niszczyć gry. ;]

tomo716 13.04.2011 18:47

Znaczy jak chcę uruchomić w OPL to jest biały ekran i nic dalej nie idzie. W wykazie pisze DNAS Swap IOPRP280 i nie wiem jak to podmienić, bo może by się na USB Advance włączyło.

Berion 13.04.2011 16:03

Po co chcesz podmienić DNASxxx.IMG na IOPRP280.IMG? Gier dla OPL się nie modyfikuje bo nie ma to sensu.

tomo716 13.04.2011 10:22

Hej, mam problem z podmianą pliku DNAS. W Colinie mcrae rally 2005, aby gra działała trzeba podmienić plik DNAS280 na IOPR280 Jak to najlepiej zrobić? Proszę o pomoc.

Berion 12.04.2011 22:06

I to wszystko co się robi tym programem dla OPL. Ale, jeśli gra ma mniej niż 3.99GB to nie dziel bo to bezsensu. Na kompatybilność gry nie wpływa (a jeśli to byłby to jakiś bug).

baqss 12.04.2011 21:56

nie do końca o to mi chodziło, użyłem złego słowa ; P i nie do końca wiem jak to nazwać ^^,przygotowuje gre do odpalenia ( dziele gre na częsći - ul.* ) programem USBUtil

Berion 12.04.2011 21:50

Ale patchujesz pod kątem czego? USBUtil m.in pozwala na podmianę obrazów IOPRP. Tak czy siak, USBUtil został napisany na długo przed OPL i wszystkie te funkcje są dla USBAdvance. Wysoce niewskazane jest ingerować w grę, którą chcemy uruchamiać przez OPL.

baqss 12.04.2011 21:36

Patch'uje gre Kingdom Herts programem USBUtil tak jak mówiłeś i teoretycznie działa ale tylko do pewnego momentu.. ;S

Znajomy który wgrał mi na kare FMCB i OPL powiedział mam sie nie zrazić jak jedna albo dwie gry mi nie bd działały, ale mi nie działa dość sporo i wiem że to zależy od wielu rzeczy ( pendrive'a, konsoli, itp, itd ) i dlatego też chciałbym mieć ESR'a i spróbować wypalić niektóre gry i zobaczyć czy wtedy by działały.
Póki co musze czekać aż znajdzie chwile kiedy i mi bd pasowało, bo ja jestem w tym zielony, nic z tych poradników nie rozumiem ; P

Berion 12.04.2011 21:25

Zamiast wyłączać co każde uruchomienie... wyłącz zbędne usługi (services.msc) i zbędne programy z auto startu (msconfig).

Po patchowaniu czym?

Cytat:

wiecie jak uruchomić kody z ARMAX na kopie zapasowe? albo żeby uruchamiać kody do gry która jest na HDD czy Pen-Drive
Załóż sobie temat, albo znajdź podobny. Toć przecie forum jest.

Myszop 12.04.2011 21:23

u mnie też niektóre nie działają.
W takim razie pozostaje jedno, że gry chyba nie są kompatybilne z czymś takim czy jak to idzie.
Nie działałą mi 3-4 gry, nie pamiętam jakie, ale tyle naliczyłem.

"""PS. wiecie jak uruchomić kody z ARMAX na kopie zapasowe? albo żeby uruchamiać kody do gry która jest na HDD czy Pen-Drive?""" --> z tym na priva piszcie ;d

baqss 12.04.2011 21:18

ja mam Pentium'a Dual-Core 2.80GHz 4GB ram'u i zawsze przy starcie włączam menadzer zadań i zamykam niepotrzebne programy więc nie wiem co może być nie tak ^^, tak jak już pisałem użyłem USBUtil a nie USBExtreme jak wcześniej i niektóre gry działają, po formacie pendrive'a defragmentowanie przebiega prawidłowo ale nic to nie zmienia.. niektóre działaja, niektóre nie.
Mam jeszcze jedno pytanie, nie do końca związane z konsolą. Przy patch'owaniu Kongdom Hearts 2 USBExtreme mi nie działał, wyłączał sie zaraz po menu głównym, jak użyłem USBUtil to gra działa, tylko zacinam się w jednym momencie, myślałem że może defragmentacja pomoże ale nic nie dała, co może być winą że nie chce ruszyć dalej ? wadliwa gra czy problemy z programem ?

Myszop 12.04.2011 21:08

@baqss
Chodzi mi o to, że komputer ma za dużo procesów włączonych, patrz na zuużycie procesora, najlepiej jak jest max 60% bo wyżej są jakieś błędy przy zgrywaniu na pena.
Raz zgrywałem różne rzeczy na pena i przy tym korzystałem z kompa, kilka razy aż w końcu wyłączyłem nie potrzebne procesy i programy, tym czasem użycie procesora było max 5%.
Po tym zgrywałem coś na pena i było już ok. czasem tak się dzieje, to zależy od szybkości kompa w zasadzie, (mam 4,4ghz taktowania, 2gb ram)

baqss 11.04.2011 22:32

@Myszop
troche to poplątane co napisałeś ; P odpalam z pendrive'a gry na ps2 tylko ale o ile dobrze wiem to da też sie odpalić z psx.

@Berion
sformatowałem penka i użyłem USBUtil, niektóre z gier które wcześniej mi nie chodziłi teraz działają ^^, jedynie Crash który działa teraz działać przestał ; P

bd kombinował z instalacją 0.8

Berion 11.04.2011 21:43

Aha, no tak, czyli w 0.8 już weszło to w życie. No to nie ma sensu dzielić o ile gra nie zajmuje więcej niż limit FAT32, czyli 3,99GB.

Już napisałem jak. ;]

Cytat:

I jak instalujesz gre i kopiujesz na pena czy hdd nie używaj kompa, bo on taki pro nie jest żeby obsługiwać tysiące aplikacji naraz, ma w końcu jakieś ograniczenia .
:sciana:

Myszop 11.04.2011 21:26

zaraz,zaraz, ale ty instalowałeś czy nagrywałeś obraz gry na psx czy ps2? bo jedynie odpalisz gry na ps2 (nie wszystkie ale 98% z nich działa), a gry z psx nie ruszysz, chyba że już jest jakiś prog do gier na psx taki jak opl.
I jak instalujesz gre i kopiujesz na pena czy hdd nie używaj kompa, bo on taki pro nie jest żeby obsługiwać tysiące aplikacji naraz, ma w końcu jakieś ograniczenia :).
może tak spróbuj :) mi się udaje :)

baqss 11.04.2011 14:55

penka defragmentuje powerdefragmenter gui

Kod:

Version 0.8 
  • Loader

• Many new game compatibility fixes

• Added loading support for ISO format (SMB and USB)

• Improved NAS support for more devices

• Secure authentication for the SMB module (to enable security and write access)

• Various improvements to Network support  (NBSS keep-alive, small ingame speed-up)

• Added ELF Loader to launch other Apps

• Added compatibility for new external USB HDD with 1k/2k/4k cluster file

• Added full compatibility for old PS2 consoles (10k JAP)

teoretycznie bd mógł odpalać iso, przynajmniej tak mi sie wydaje ^^

a co do programów to mam FCMB i OPL na karcie pamięci ale nie wiem jak dodać reszte typu ESR, SMS i inne na karte i je prawidłowo skonfigurować ;S

Berion 11.04.2011 13:01

A czym defragmntujesz? Ten Windowsowy to się nadaje na ruskie szerokie tory - ale można i to nie jest normalne co opisujesz.

- - -

Normalnie, uruchamiasz manager plików i kopiujesz pliki na np. kartę pamięci. Jeśli chcesz mieć te programy wpisane do menu OSDh (FMCB ;]) to masz tutorial o konfigurowaniu FMCB.

Cytat:

Nie wiem czy OPLa nie da się ściągnąć już skompilowanego
No można, ale ja mówię o beta buildach 0.9 i ich nie ma binarek (bo i po co?). Nie pamiętam czy obsługa *.iso została dodana dla USB - zainteresowany powinien sprawdzić sobie w changelogu - jak nie to najlepiej sobie skompilować jakąś betę.

ethar 11.04.2011 11:54

Chodzi Ci o skompilowanie ? Gdzieś Loki777 podawał obraz do linuxa aby pod nim skompilować OPLa 0.8 ... Jak chcesz mieć jakieś programy ściągnij ELF-Packa ze strony głównej, tam masz wszystko co jest warte uwagi na PS2 (Emulatory, programy itd.) Wypal na płytę, tak jak wypalasz wszystkie gierki na PS2, i odpal ;) Nie wiem czy OPLa nie da się ściągnąć już skompilowanego... wtedy kwestią by było wrzucenie go na pendrive'a i skopiowanie na kartę (bądź odpalanie z pendrive'a) przez ULELF ;)

baqss 11.04.2011 11:16

Defragmentuje pendrive'a i stoi to w miejscu, czekam koło 10/20minut i nic sie nie dzieje, dopiero po wyciągnięciu wyskakuje że zostało zakończone.

a co do instalacji OPL 0.8 to mógłby ktoś po ludzku napisać jak mógłbym to zainstalować ? ^^,
ta karte dostałem od kumpla z FCMB i OPL 0.7 jedynie, a chciałbym mieć ESR i SMS bo nie wszystkie gry z pena działają i z SMS'a można odtwazać filmy, wszystkie te instrukcje są dla mnie mało zrozumiałem ^^,

pozdrawiam

Berion 10.04.2011 20:07

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fragmen...plik%C3%B3w%29

- - -

No to użyj 0.8. Nie pamiętam już czy 0.8 widzi *.iso na USB (po SMB na pewno, jeśli nie to skompiluj sobie jakąś nowszą beta'ę), ale jeśli gra waży mniej niż 4GB to nie ma sensu jej dzielić (i nie, nie używaj tego badziewia, używaj USBUtil do dzielenia obrazów).

baqss 10.04.2011 17:14

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1155743)
Degfragmentuj dane na pendraku. Najlepiej, aby żadna z gier nie była pofragmentowana.

hmm, nie do końca rozumiem co masz na myśli, dokładnie do tego żeby gry nie były pofragmentowane, używam program USBExtreme i dzieli on gry na cześci po 1giga+reszta,

Cytat:

Po za tym jakie to są gry? Konkretnie, po ID. Bo to, że "gra X" PAL chodzi, nie oznacza że ta sama gra, ale w wersji NTSC (niekiedy jest nawet kilka wersji w obrębie jednego regionu) będzie kompatybilna.

kompatybilność gier sprawdzam z tej strony - list.sksapps.com/index.php?page=indexc.html (nie mam mozliwosci wstawiania linków jeszcze)
a co do gier to chodzi mi jedynie:
Crash MOM NTSC
a z reszty to min:
LotR TT NTSC US - zacina sie po 1 misji ( zaraz przed save'm )
Ratchet deadlocked NTSC US - zacina sie po rozpoczeciu gry z menu ( dokładnie to przelatuje loading i dalej stoi )
Ratchet 3 NSTC US - zacina sie po wyswietlenia loga
Kingdom 2 NSTC US - zacina sie po rozpoczęciu gry z menu
Nartuto 5 PAL - zacina sie po rozpoczeciu gry z menu
i kikla innych gire jeszcze..

Cytat:

Jaka wersja OPL?

o ile sie nie myle jest to 0.7

Berion 10.04.2011 16:43

@baqss
Degfragmentuj dane na pendraku. Najlepiej, aby żadna z gier nie była pofragmentowana.

Po za tym jakie to są gry? Konkretnie, po ID. Bo to, że "gra X" PAL chodzi, nie oznacza że ta sama gra, ale w wersji NTSC (niekiedy jest nawet kilka wersji w obrębie jednego regionu) będzie kompatybilna.

Jaka wersja OPL?

@tomo716
Z gówna bata nie ukręcisz. Jeśli próbowałeś z różnymi USBD i żaden nie współpracował poprawnie i z OPL i z Twoim urządzeniem to w czym Ci mamy pomóc? ;)

baqss 10.04.2011 16:30

Gry pod USB

witam
szukałem na forum ale nic satysfakcjonującego nie znalazłem.
mam zainstalowanego na swojej karcie 8mb FMCB i chce odpalać gry z pendrive'a 16gb przez open loader ale działa mi narazie 1 z około 15 które mam, sprawdzałem kompatybilność gier które chodzą pod usb i większość powinna działać ale tak nie jest i nie mam pojęcia dlaczego..

większość gier zacina sie po menu głównym albo po wczytywaniu już samej gry

z góry dziękuje za opdowiedz
i pozdrawiam

tomo716 09.04.2011 22:25

Czyli nie wiecie jak mi pomóc. A jeszcze jedno dysk to 80gb western digital

Berion 09.04.2011 17:04

Ja tam wielokrotnie oglądałem filmy z USB i nic się nie cięło. Złoty środek to bitrate. ;]

loki7777 09.04.2011 14:17

Nie moge, nie chce mi sie szukac:)
Ale zaweze ci pole poszukiwania
http://psx-scene.com/forums/official...-loader-forum/
Chyba w przyklejonych i o kompatybilnosci albo w propozycjach.

SMBA 09.04.2011 14:12

Ehh... szkoda - czyli jedynym sensowym rozwiązaniem dla właścicieli slimek, którzy chcą oglądać fmv z HDD na zawsze zostanie LAN...
Możesz dać linka? Jestem ciekaw z czego to wynika.

loki7777 09.04.2011 13:53

Nie da sie:) Bylo o tym na psx-scene.

SMBA 09.04.2011 13:49

Jestem ciekaw jak jest z wykorzystywaniem obu portów USB w PS2 na raz. W teorii można by zwiększyć prędkość odczytu jeśli obraz gry były na dwóch pamięciach masowych, każda podłączona do innego portu a OPL wczytywałby dane z obydwu w jednym czasie.
Oczywiście wszystko to byłoby możliwe jedynie pod warunkiem że prędkość USB w PS2 nie jest dzielona tak jak w hubach USB i odczyt z maksymalną prędkością jest możliwy tylko z jednego portu na raz ;)

Berion 09.04.2011 10:54

Logiczne, że v0.8. Nowsza.

Tylko ten.

Zmień lepiej urządzenie. Oszczędzisz obie wrzodów na żołądku. ;)

tomo716 06.04.2011 18:34

A moglibyście polecić mi jakiś plik USBD?? Parę plików skopiowałem i nic. Na jednym się tylko program włącza bez końca. A i jaka lepsza będzie wersja OPL 0.7 czy 0.8?

Sorry że pod postem ale żaden plik USBD.IRX nie działa. Czy tylko ten plik trzeba skopiować do tego katalogu czy coś jeszcze?? Proszę o pomoc.

SMBA 06.04.2011 16:39

"Takiego katalogu na karcie nie posiadam"
to go utwórz? możesz to zrobić na kompie a potem skopiować go z mass: na mc0: ;)
PS. Uprzedzając ewentualne pytania - nie, OPL nie wczyta pliku z innej lokalizacji, chyba że ściągniesz źródła, zmodyfikujesz ścieżkę do pliku i skompilujesz je samodzielnie. Według mnie prościej będzie go po prostu utworzyć, hmm?

tomo716 06.04.2011 15:16

To gdzie mam skopiować ten plik USBD.IRX?? mc0:/BEDATA-SYSTEM/ Takiego katalogu na karcie nie posiadam. Plik USBD.IRX jest ale tylko w folerze SYS-CONF. Jak go podmieniłem to mi się FMCB nie chciał włączyć. Proszę o pomoc.

SMBA 21.03.2011 21:57

Cytat:

OPL pozwala wczytywać zewnętrzne USBD? Nie pamiętam, a PS2 spakowana leży od ho ho, a może i dłużej. ;]
Tak, można:
Kod:

void LoadUsbModules(void)
{
    int fd, ps3model;

//first it searchs for custom usbd in MC
    fd = fioOpen("mc0:/BEDATA-SYSTEM/USBD.IRX", O_RDONLY);
    if (fd < 0) {
        fd = fioOpen("mc0:/BADATA-SYSTEM/USBD.IRX", O_RDONLY);
        if (fd < 0) {
            fd = fioOpen("mc0:/BIDATA-SYSTEM/USBD.IRX", O_RDONLY);
        }
    }
    if (fd > 0) {
        size_usbd_irx = fioLseek(fd, 1, SEEK_END);
        usbd_irx = malloc(size_usbd_irx);
        fioLseek(fd, 0, SEEK_SET);
        fioRead(fd, usbd_irx, size_usbd_irx);
        fioClose(fd);
    } else { // If don't exist it uses embedded
        ps3model = PS3Detect();
        if (ps3model == 0) {
            usbd_irx=(void *)&usbd_ps2_irx;
            size_usbd_irx=size_usbd_ps2_irx;
        } else {
            usbd_irx=(void *)&usbd_ps3_irx;
            size_usbd_irx=size_usbd_ps3_irx;
        }
    }

SifExecModuleBuffer(usbd_irx, size_usbd_irx, 0, NULL, NULL);
    SifExecModuleBuffer(&usbhdfsd_irx, size_usbhdfsd_irx, 0, NULL, NULL);

delay(3);
}

A więc moduł musi się znajdować w lokalizacji:
mc0:/BEDATA-SYSTEM/USBD.IRX
;)

Berion 21.03.2011 20:53

:fiu:

Jak ffg wyda oGUIowany PS2PSXe to uroczyście odpakuję.

ethar 21.03.2011 20:53

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1152196)
OPL pozwala wczytywać zewnętrzne USBD? Nie pamiętam, a PS2 spakowana leży od ho ho, a może i dłużej. ;]

Chciałeś powiedzieć, od kiedy scena jest dostępna na PS3?:P

Berion 21.03.2011 20:46

SMBA 21.03.2011 19:16

Te które będą współpracować z twoim dyskiem - szukaj i testuj ;)

tomo716 21.03.2011 17:33

To jakie będą najlepsze pod opl??

Berion 21.03.2011 15:35

Trzeba było napisać tak od razu. To zapewne kwestia USBD.IRX. USBA to bardzo stary program i używa bardzo starych modułów. OPL nowych, widać coś ten Twój dysk się z nimi gryzie. Bez rekompilacji OPL ze starszymi USBD nie odczytasz nic z niego, a i nie mam pewności czy te stare będą kompatybilne z OPL.

tomo716 21.03.2011 14:15

Defragmentowałem dysk i dzieliłem pliki programem UsbUtil. Mimo to nie widzi, w opl dysku a w advance widzi. Dodam, że w sms widzi dysk ale nie odczyta plików, w ulaunch tak samo. Nie wiecie jaki może być problem??

Berion 21.03.2011 00:16

Defragmentuj cały dysk, najlepiej aby żaden plik nie był pofragmentowany (ale nie wiem czy to jest tego przyczyną, plik z indeksem powinien być wczytany, a więc i lista gier).

Czy do dzielenia gier używałeś programu dla USBA? Wywal w diabły i przerzuć się na USBUtil (gry mniejsze od 4GB można trzymać w całości jako *.iso).

tomo716 20.03.2011 21:35

Hej, mam problem z OPL. Pod usb podłączyłem dysk 80gb, oczywiście system plików fat32. Kopiuje gry na dysk, USB Advance widzi gry a OPL nie. Nie wiecie co może być?? Zależy mi na opl bo na usb Advance nie wszystkie gry działają. Proszę o pomoc.

Berion 05.03.2011 23:28

"Jakaś bardziej skomplikowana procedura jest wymagana". :P

Gdzieś w tym temacie opisałem (nie pamiętam już bo ani razu jeszcze nie używałem).
Coś takiego:
mass:/OPL/_THM/
mc0:/OPL/THM

ethar 05.03.2011 23:23

No zapewne... Jednak dzielenie pliku na 8 części nie bardzo mi odpowiada, może gdybym mógł je wrzucić do jakiś folderów to by przeszło ;) No nic USBUtil pozostaje... Jak wygląda sprawa skinów i coverów w OP 0.8? Bezproblemowo je wgrywam do danego folderu np X:\USB\OpenLoader\covers ? Czy jakaś bardziej skomplikowana procedura jest wymagana ?;)

A apropo części myślałem o podzieleniu fizycznym obrazu, aktualnie nie wiem jak on wygląda ale zakładałem coś takiego że utworzyłbym 2 obrazy po 4GB, do obydwóch bym wrzucił pliki wspólne (tekstury/modele postaci - pod warunkiem że dałbym radę je rozpoznać) a osobno bym wrzucił levele/cutscenki. I dochodząć do jakiegoś momentu, powiedzmy np. walka z jakimś bosem zapisywał grę. Zmieniał obraz wczytał grę (obydwie party miały by ten level w obrazie) - Mogłoby to się udać, pod warunkiem że obraz płyty byłby podzielony w sposób gier istnie z PC - podkatalogi -textures\models\sound\movies itp itd... Tak wiem łatwiej zrobić to USBUtil:D

Berion 05.03.2011 23:14

Zastanawiałeś się jak OPL/USBA wczytają grę? Skąd będą wiedzieć, że plik X to część 1, a plik Y, 2? No właśnie - jak już setki razy było, oprócz po dzielonego/-ych obrazu/-ów jest jeszcze plik z index'em (ul.cfg), także prościej i szybciej jest użyć USBUtil.

ethar 05.03.2011 21:15

Trzeba będzie sprawdzić ;]

SMBA 05.03.2011 20:40

1. Tak, ograniczenia archaicznego systemu plików, jakim jest FAT32 ;)
Cytat:

Napisany przez http://pl.wikipedia.org/wiki/File_Allocation_Table
W roku 1997 rozmiar partycji FAT16 stał się zbyt mały. Klaster nie mógł być większy niż 32KiB, co dawało partycje o pojemności do 2GiB. Microsoft wprowadził nową wersję FAT32, zawierającą teoretycznie 32-bitowe numery klastrów. W rzeczywistości tylko 28-bitów było dostępnych dla numeracji. Oznaczało to możliwość adresowania do 268 435 438 klastrów. Partycje tego typu mogłyby mieć rozmiar wielu TiB, jednak ograniczenia napisanego przez Microsoft programu ScanDisk spowodowały wprowadzenie ograniczenia do 4 177 920 klastrów, co dawało partycje o rozmiarze ok. 124,55GiB (więcej informacji na ten temat). FAT32 jest obsługiwany przez systemy od wersji Windows 95 OSR 2 wzwyż (z wyjątkiem NT4).

2. Można utworzyć obraz płyty z podzieleniem na części:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...vd/strona1.php
ale nie wiem czy OPL obsługuje coś takiego.

ethar 05.03.2011 19:59

Swoją drogą zacząłem przygotowywać swój dysk zew. pod USB, dla Open Loadera i tutaj się nasuwają dwa pytania.
1. Wyczytałem że partycja sformatowana w systemie fat32 nie może być większa niż 124GB, czy to prawda, i czemu tak jest?
2. Posiadam GOW'a pierwszego, i drugiego. I tutaj nasuwa się pytanie, bo jak wiadomo Fat32 nie obsługuję plików powyżej 4GB, a gry są na nośnikach z podwójną warstwą... Za bardzo nie chcę ripować tych gier(okrajać ich z czegokolwiek). Czy istnieje możliwość podzielenia obrazu na dwie części? Czy jednak będę musiał podzielić obraz USBUntilem? Bardzo nie chcę tego robić, bo jestem estetykiem, i nie lubię gdy coś ma za dużo plików ;) Na dodatek SLUS_11900 czy inny znacznik, gdzie przy dużej ilości gier, nie będę w stanie spamiętać...

Berion 23.01.2011 15:16

Nośnik z którego odpalasz OPL nie ma znaczenia.

armorsnake 18.01.2011 10:11

Nic nie włączałem/wyłączałem, po prostu w KAŻDEJ grze miałem czerwony ekran i zawiecha konsoli. Być może trzeba OPLa odpalać z karty pamięci, lub też MC z FreeMCB mam w drugim slocie więc może to dlatego...

Berion 17.01.2011 18:43

A jakie opcję włączyłeś/wyłączyłeś dla danej gry?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:32.