Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Homebrew

Homebrew Aplikacje, emulatory, biosy, dashe, exploity etc.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 22.12.2013, 06:25   #11
jarek1234
Data rejestracji: 19.09.2012
jarek1234 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wróciłem po emu

Czy jest wersja PAL albo można coś z plikiem emu zrobić aby chodził w PAL?

Teraz jest tak, że w POPStarter Rev.12:
emu: NTSC-J
bios: np. SCPH-7502_European_7500_PAL
gra: PAL

To obraz jest NTSC. Nawet jak wymuszę GSM PAL 50Hz to mam wrażenie, że dzieje się coś takiego:

Gra PAL jest uruchamiana przez emulator do 60fps w NTSC-J? (NTSC). Czyli już na wstępie gra przystosowana do 50 klatek jest emulowana w 60. Następnie obraz jest wymuszony przez GSM na 50Hz, i 50fps przez co "końcówki" dźwięku trzeszczą a sama gra chodzi dziwnie wolniej coś jak by uruchomić grę PS2 NTSC przez GSM PAL i gra traci faktycznie wtedy te 10fps a muzyka z obrazem nie jest zsynchronizowana (najlepiej to widać w Tekkenie 5 NTSC 60Hz gdzie uruchamiając grę Tekken 3 60Hz w obrazie wymuszonym przez GSM PAL, gra ma takie opóźnienie jak by była PAL a do tego dźwięk wyprzedza animację w intro).

[w skrócie gra PAL: 50fps > emu robi ją w 60fps > gsm gubi jej sztuczne 10fps więcej (których nie powinna mieć) > gra chodzi w 60do50fps efekt taki, że nadal w 60fps ale widzimy jedynie 50fps przez co jest dziwnie wolniej tzn. nienaturalnie i są trzaski dźwięku]

[w skrócie przydało by się emu POPStarter Rev.12 PAL lub ewentualnie opcja w GSM aby gra leciała w 60fps w 50Hz (super szybko ntsc w obrazie pal) może jakieś wyłączenie v-sync?]

Czy da się jakoś zrobić optymalne ustawienia dla obrazu PAL w tym emu? Kiedyś mi się udało Jack&Dexter 1 puścić w PALu w 60fps (gra chodziła szybko jak ntsc ale w obrazie 50Hz PAL - stąd mam wrażenie, że obcinanie gier do 50fps w PALu to jakaś ściema devów).

Jaki BIOS jest w POPStarter Rev.12? I jaki jest najlepszy dla tej wersji? Czytałem w tym temacie o biosie z PSP 6.60FW ale ja potrzebuje pliku "BIOS.BIN" ktoś wie gdzie go znajdę?

No i ogólnie jakie są najlepsze ustawienia i czy savy można potem wgrać na kartę PS1 i jak? (chodzi mi o to czy warto przechodzić gry na tym emulatorze, czyli czy z savami można potem cokolwiek zrobić i czym?).

PS. Zastanawiam się w jakich ustawieniach obrazu ten emulator odpala? Z moich testów wymuszania w GSM na szybko wynika:
PAL 50 to nie jest (gra chodzi wolniej z trzaskami ale za to na pełnym ekranie)
NTSC 60 to nie jest (obraz gry wtedy jest w środku zgnieciony)

Oryginalny obraz jest wyraźnie bardziej prze liniowany. Coś jak NTSC-NI w GSM 0.23x

Ostatnio zmieniany przez jarek1234 : 22.12.2013 o godz. 07:29
jarek1234 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: