![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Hitachi-LG BP55EB40 - Widoczne kręgi po zapisie BD-R
Witam. Mam następujący problem (?) i nie wiem gdzie leży przyczyna.
Nagrywarka: Hitachi-LG-BP55EB40 (przenośna, zasilana z 2xUSB, kupiona nowa ok 2 tygodnie temu). Płyty: Verbatim BD-R DataLife 25GB (kupowane z pewnego źródła). Program do nagrywania: CyberLink Power2Go 8 (dołączony do nagrywarki). Często zdarza się, że po nagraniu nośnika, na stronie z zapisem, widoczne są wyraźne jaśniejsze i ciemniejsze okręgi. Zdjęcie poglądowe w załączniku (na żywo jest to bardziej widoczne podczas uchylania płyty pod światło, na zdjęciu ciężko pokazać wszystkie niuanse). ![]() Zjawisko to nie występuje zawsze, zdarzają się płyty (wszystkie z tej samej serii Verbatim BD-R DataLife) na których warstwa od spodu ma po zapisie jednolity, ciemny kolor - bez widocznych okręgów. Prędość nagrywania wydaje się nie grać roli (zwykle nagrywam x2 ale na x4 jest to samo). Zarówno płyty na których widoczne są od spodu okręgi jak i te bez nich pomyślnie przechodzą weryfikację po nagraniu i odtwarzają się bez problemu. Teoretycznie wszystko jest niby OK ale, ponieważ płyty służą mi do archiwizacji ważnych danych wolę się upewnić czy aby nie jest to potencjalny problem z jakością zapisu. Mile widziane opinie bardziej doświadczonych użytkowników. Ostatnio zmieniany przez PastelSkies : 26.09.2024 o godz. 14:40 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mialem gdzies taki przypadek nawet fota byla wklejona na forum, caly cake tak robil, z tego co pamietam to chyba plyty byly smietnik. Po okolo roku byly nie do odczytu.
![]() |
#3 | ||
![]() |
Mam kilka cake'ów tych Verbatimów, na wszystkich jest podobnie, ale, jak już było zaznaczone w pierwszym moim poście, nie zawsze.
W sieci udało mi się znaleźć taką wzmiankę na stronie Prodisc.com ale nie wiem czy to dokładnie to samo (piszą o zużyciu nagrywarki, moja jest praktycznie nowa, chyba, że trafił mi się jakiś kiepski egzemplarz): Cytat:
Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez PastelSkies : 27.09.2024 o godz. 18:46 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Te okręgi powstają gdy laser wielokrotnie zmienia moc...
Możliwe przyczyna : zasilanie USB nie daje rady zasilać urządzenia , problem z transferem danych do zapisu i laser czeka na dane itp , nieaktualne strategie zapisu w urządzeniu , laser za słabej mocy do zapisu konkretnych nośników , problemy z kablami i gniazdami USB , problemu z kontrolerami i sterownikami USB itp itd |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Dziękuję za odpowiedź. Czy oznacza to jednak, że taki zapis jest gorszej jakości czy niekoniecznie? Jak było wspomniane, na dzień dzisiejszy, wszystkie te płyty z okręgami działają tak samo dobrze jak te bez nich (napęd nie zacina się ani nie zwalnia przy ich odczycie).
Właśnie była próba podpięcia nagrywarki pod inny komuter ale tam dalej jest to samo. Czy jest sens spróbować z uaktualnieniem firmware'u urządzenia? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zamaskowany
Cytat:
Zacząłbym od sprawdzenia zasilania zewnętrznego USB 5V 2A. Potem ewentualnie sprawdzenie softu = Firmware 1.03 https://www.lg.com/pl/wsparcie/infor...5EB40.AUAE1NB/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zamaskowany
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-u...lna-9809818151
ewentualnie starsze ładowarki USB do telefonu 5V 2A https://allegro.pl/oferta/zasilacz-w...dc-15927370536 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Czyli mam podłączyć jeden z kabli nagrywarki (zasilana jest z 2xUSB) do takiej ładowarki sieciowej a drugi normalnie do komputera?
Będzie to dość niewygodne bo te kable są ze sobą połączone i wyglądają po podpięciu do laptopa tak: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zamaskowany
Tak -jedno USB do zasilacza a drugie do komputera
Najprościej jakiś przedłużacz/listwę zasilającą użyć do testu/sprawdzenia .. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Jak moge wcisnac swoje piec groszy, byle jaki lepszy power bank sie nada aby mial na wyjsciu 2A. Jedynym problemem moze byc to ze te kable moga sie laczyc i nie wiem czy nie usmazy to magistrali USB w laptopie wiec trzeba by sie nad tym zastanowic jesli podamy zewnetrznie 5V na szyne, ale bezpieczniej jest z power bank niz z zewnetrznego zasilania, unikamy w ten sposob przepeiec spowodowanych roznymi potencjalami z gniazdek.
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs. Ostatnio zmieniany przez misiozol : 30.09.2024 o godz. 13:35 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
bd-r, bp55eb40, hitachi-lg, kręgi, po, widoczne, zapisie |
|
|