Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f107/)
-   -   Pioneer BDR-209\S09 BD-R x16 (https://forum.cdrinfo.pl/f107/pioneer-bdr-209-s09-bd-r-x16-92880/)

PeterMac 19.12.2014 01:50

Warto robic upgrade z BDR-207EBK na BDR-S09XLT ? ktora lepiej ogólnie pali ?

PeterMac 19.12.2014 12:07

Zapomniałem spytac czy firmware 1.20 poprawił jakość wypaleń w porownaniu do 1.10 ? robil ktos takie testy ?

Tal-Rash 19.12.2014 21:55

Cytat:

Napisany przez Leman39 (Post 1305051)
No ja bym spróbował np. na innych płytach, IMG Burn-em wypalić, wywalić wszystkie programy do wirtualnych napędów (mi pomogło). Sprawdzić też możesz sterowniki kontrolera SATA (przestawić mode z AHCI na IDE w biosie np.).
Można też zmienić kabel sygnałowy SATA (sprawdzić czy dobrze "siedzi" w gnieździe - użyć z zatrzaskami).
Podłączyć pod inny port ew. inny kontroler SATA.
Przeskanować MBAM lub AdwCleaner.
Na jednym z PC nie mogę na moim Pionku 209 EBK zaktualizować FW, na innym bez problemu... :P

Inne płyty nic nie pomogły.
Wywalenie programów do emulacji nie pomogło.
Zmiana kabla sata nie pomogła.
Zmiana gniazda sata nie pomogła.
MBAM przeskanował nic nie znalazł.
Masakra.

PeterMac 19.12.2014 22:02

Coś robi brudną robote w systemie zapewne.

Wypalasz ImgBurnem ?
Wyłącz KAV w czasie wypalania i wszelkie programy antywirusowe/malwerowe.

Spróbuj tez przywrócić domyślne ustawienia biosu komputera.

Jak to nie pomoze, postawiłbym świeży system, zainstalował tylko to co niezbędne do wypalania, czyli ImgBurn i ewentualnie aktualne sterowniki chipsetu płyty głównej/kontrolera SATA, jednak na początek bez tego spróbowałbym.

Tal-Rash 19.12.2014 22:09

ImgBurn jest kosmicznie skomplikowany. Tyle opcji że to kosmos.

grzeniu 19.12.2014 22:16

Usuń w menagerze kanał/kanały z nagrywarką i restart.
Jak nie pomoże, to przeinstaluj stery do SATA.

Jesteś pewien, że skutecznie usunąłeś programy do emulacji napędów?

Tal-Rash 19.12.2014 22:19

Usunąłem nagrywarkę i zainstalowała się ponownie. To już po deinstalacji deamona więc nie pomogło bo właśnie 30min temu kolejną płytę szlak wziął. Deamon Tools Lite tylko miałem usunąłem normalnie przez uninstal.
:/

ImgBurn też się dziwnie zachowuje jak nero. Ma takie momenty że zawiesza się i przestaje odpowiedać na minutę. Nero 2015 tak samo robi. W róznych sytuacjach się to dzieje. Dodawanie plików, włożenie czystego dysku do nagrywarki... Może nagrywarka jest trafiona?
Zawsze kiedy taką zwiechę łapie program zapala się i świeci dioda na nagrywarce...
Czasami zwiecha jest taka jak teraz ImgBurn już 4 minuty wisi program bez odpowiedzi. Tylko restart PC pomoże.
...

grzeniu 19.12.2014 22:26

Tak myślałem...
Jeśli przed uninstalem nie wyłączyłeś w nim wszystkich napędów, to ich pozostałości w systemie zostały... i teraz pewnie brużdżą.
Coś mi się zdaje, że zostanie ci reinstal systemu, albo punkt przywracania - jeśli jeszcze masz odpowiednio dawny.

Tal-Rash 19.12.2014 22:29

Pkt przywracania nie mam. Reinstal - kosmos no nie wiem...
Nie pamiętam ale chyba usunąłem wszystkie napędy.

grzeniu 19.12.2014 22:30

Te stery przeinstalowałeś?

Tal-Rash 19.12.2014 22:34

Tak ale coś mam wrażenie że to nie to... Napęd może zachrzaniony jest a problemów w systemie szukamy.

grzeniu 19.12.2014 22:44

No to sprawdź na innym kompie, np. u kumpla (jak nie masz drugiego) - w ogóle powinieneś od tego zacząć, i myślałem że to sprawdziłeś.
Trzeba działać metodycznie i wyciągać wnioski.

PeterMac 20.12.2014 04:11

Cytat:

Napisany przez Tal-Rash (Post 1305499)
ImgBurn jest kosmicznie skomplikowany. Tyle opcji że to kosmos.

Nie no proszę Cię ImgBurn skomplikowany :ysz: po prostu masz przyzwyczajenia z Nero, kwestia przyzwyczajenia i potem juz na Nero patrzeć nie będziesz chciał. Dociągnij sobie polskie tłumaczenie.

Najlepiej podłączyć pod inny komp jak napisał grzeniu, wtedy od razu wyeliminujesz ewentualny problem sprzętowy z nagrywarką.
Takie freezy systemu mogą powodować tez padające dyski twarde, lepiej sprawdź ich stan status Smart bo nigdy nie wiadomo :)

Tal-Rash 20.12.2014 11:49

Prawdopodobnie tak będzie bo nero jest komercyjnym szajsem wiem to ale jest wygodny dla nooba. Niestety moja wiedza w temacie wypalania płyt jest tak uboga że ilośc opcji w ImGBurn mnie przeraża. Mam taką cechę że każdą opcję chciałbym ustawić (zawsze wszystko lubię ustawiać ręcznie) no i w ImgBurnie nie wiem co mam ustawiać bo czym co się różni.
Narazie wypalam jeszcze nero 2015 o dziwo juz 8 płyta idzie bez błędu.
Kaspersky wyłączony. Mmam nadzieję że to była tylko wina kasprusia.

Leman39 20.12.2014 17:14

Ilość załączników: 1
Co do FW 1.20 (mam dwa takie Pionki, ale tylko na jednym system pozwolił mi zrobić update) jest delikatna poprawa zapisu DVD+R (to testowałem akurat) na nośnikach Verbatim MCC 004 :)
Śmiało instaluj 1.20 ;)

Verbatim DVD+R x16 MCC 004
Nero Burning Rom 2014
Fw. 1.20, prędkość x6
OWS: No
Załącznik 68488

Ogółem to z tymi kapryśnymi nośnikami 209-tka radzi sobie bardzo dobrze. :spoko:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:50.