![]() |
Cytat:
Oczywiście tylko dotyczy produkcji napędów optycznych . Podobno pierwotni właściciele Toshiba i Samsung chcą ratować spółkę i swoją reputację ale na razie chyba prawnicy z bankowcami muszą się dogadać .... |
Jeszcze nie próbowałem, Panasonic MEIT02 zdobyć można chyba tylko na allegro u czary2mary:)Ja i tak mam już dosyć tej porażki samsunga. Wydaje mi się, że nie ma co tracić kasy i testować skoro producent z góry zaleca określone dyski.
|
obecnie mam tylko verbatimy i jakies noname jutro pokupuje inne i będę testował. Najważniejsze abym nabył panasonica jest najlepsza bynajmniej tak wynika z testów.
Jak nie zadziała będę reklamował drugi raz dam znać co mi odpowiedzą w Samsungu i czy przyjmą reklamacje. Hed mam pytanie , a u Ciebie płyty m-ki Panasonic ruszyły czy też bezskuteczna próba. |
bujos obecnie nie można nawet zarejestrować naprawy:/ mi nawet nie przyjęli kolejnego zgłoszenia reklamacji.
spróbuj płyt ze stajni panasonic bd-r 25gb MID:MEIT02 poza tym zalecane dyski masz tutaj: tsstodd.com/rdisc/bd/ Recommended BD disc types BD-R MediaMKM(VERBATIM, MITSUBISHI), PANASONIC, SONY, TDK BD-RE MediaMKM(VERBATIM, MITSUBISHI), PANASONIC, SONY, TDK BD-R DL MediaMKM(VERBATIM, MITSUBISHI), PANASONIC BD-RE DL Media MKM(VERBATIM, MITSUBISHI), PANASONIC BD-R TLTDK |
w Samsungu w serwisie powiedzieli mi że do tej nagrywarki nie mają części i jak jest usterka to wymieniają na nowy sprzęt, ale czemu przysłali mi tez wadliwy to jest dopiero porażka do jutra będę próbował i dalej reklamuje.
|
Dzięki za info. A ta spółka produkowała tylko napędy, czy całość sprzętu logowanego SAMSUNG?
|
Spółka TSST zbankrutowała i od początku 2016 r nie prowadzi działalności produkcyjnej...Być może załamała\ograniczyła się również działalność serwisowa ?
Wygląda na to że Telmark realizuje tylko zlecenia zatwierdzone przez Samsung Kod:
Aby zgłosić urządzenie do naprawy gwarancyjnej prosimy o kontakt z infolinią firmy Samsung |
Witam!
Jestem pechowym właścicielem tego "przypadku". Produkt zakupiony w sumie w lipcu 2015 roku. Reklamacja w lutym 2016 roku. Produkt reklamowany to model 506-BB, odesłali mi model 506-CB. Laser oczywiście nie domaga. Na próbę ponownej rejestracji zgłoszenia w tzw. serwisie samsunga w Wa-wie w firmie Telmark brak odpowiedzi, co robić? Poradzicie coś? Jeśli sprzęt był wymieniony na nowy w lutym tym roku, to jest na gwarancji? Co za sprzęt!;/ Cytat:
Próbowałem z różnym softem i płytami. A na chwilę obecną wygląda na to, że serwis w ogóle nie realizuje napraw z powodów technicznych. |
Nawiązując dalej do mojego pytania dokonałem reklamacji tej nagrywarki, obsługa expres kurier odebrał jednego dnia, a za dwa dni otrzymałem od kuriera inną nagrywarkę tego typu. Nic nie płaciłem za przesyłki. Gwarancja na optykę jest dwa lata. Nie naprawiają tej nagrywarki tylko wysyłają nową nie maja części do niej w serwisie Samsunga. Otrzymałem nowa nagrywarkę i problem jest ten sam czyta tylko DVD i CD a płyt blu-ray nie widzi. Na razie testowałem ją z Verbatimami i noname ISY
w poniedziałek kupię inne aby być pewnym że to nie wina plyt. Ma ktoś jakiś pomysł Instalowalem trzy dostępne sterowniki do tej nagrywarki i nic, podłączałem ją do rożnych systemów i tez lipa. Czy może to być wina kabla. Proszę o porady bo pomysły mi się kończą i nerwy. Dzieki za pomoc |
Jak coś tutaj jest jeszcze .....zaraz dodam program do naszej bazy to nie będzie problemu ;) :
http://www.instalki.pl/programy/down...FairMount.html http://www.softpedia.com/get/CD-DVD-...airMount.shtml Edit> Dodane do naszej bazy softu : http://www.cdrinfo.pl/download/6316085653 |
Cytat:
|
Dzięki za odzew, sprawdzę. Dodam ponadto, że zastosowałem DVDFab w wersji 9 i...jakież było moje zdziwienie, że "ruszył" obydwa "blureje" bez problemu jednak odtworzył je w swoim playerze a ja chciałem skorzystać z powerDVD lecz nie udało mi się, może nie tak zabrałem się do tego. Także reasumując po długiej walce, tym programem udało mi się to wcześniej kilkoma innymi nie. Warto tu dodać, że dwie opcje po darmowym zarejestrowaniu są tu bezpłatne i licencja nie wygasa tj. rzeczony i przydatny mi HD Decrypter oraz transfer plików. Pozostałe opcje są w wersji próbnej. Zobaczymy jak to się dalej potoczy.
PS Niestety czary...pod linkiem https://fairmountw.github.io/ pojawia się wkurzająca wszystkich liczba 404, coś zatem nie tak :-( |
Możesz przetestować darmowy program do deszyfracji FairMount Beta 1.1 2016r. :
https://forum.cdrinfo.pl/f11/artykul...3/ https://fairmountw.github.io/ |
wygląda na to że najnormalniej w świecie chodzi o deszyfrację zabezpieczonych płyt, czyli to o czym pisaliśmy w październiku. Powróciłem do tamtych zapisów i skorzystałem z anydvd jednej z wersji 7 i...zdekodował jedną z płyt, drugiej nie ruszył. Wiem, że są już wersje 8 tylko że nieźle płatne i triale a jak poczytałem im najnowsza wersja programu tym skuteczniej. W jaki sposób mógłbym z tym jeszcze powalczyć ?
|
reinstalowałem płytę blu-ray writer installation disc od nagrywarki Samsunga, program power dvd 12 zainstalował się tym razem poprawnie poprawnie. Miałem więc już całą paczkę Media Suite 10. Niestety po włożeniu płyty z zapisem blu-ray, wyskoczył komunikat : Power DVD does not support the playback of this media format.
Pozwólcie mi zrozumieć co jest nie tak, bo naprawdę nie ogarniam. |
słuchajcie mam problem z zainstalowaniem całego pakietu cyberlinka dołączonego do opisywanej przeze mnie wcześniej nagrywarki Samsunga. W czasie instalacji, gdy instalowało powerdvd 12 instalator pokazał mi błąd instalacji i finalnie tylko tego programu mi nie zainstalowało a co za tym idzie nie mogę odtworzyć płyt BD. Poza tym gdy wybieram z pakietu cyberlink media suite 10, na ikonie do odtwarzania plików filmowych jest kłódka i każe mi kupić program. Szok. A na dodatek gdy chciałem ręcznie zainstalować powerdvd 12 z tej płyty brak jest odpowiedniego setup.exe i instalacji nie można dokonać. Ręce opadły.
|
Niestety BD-R 25GB Panasonic są tylko w wersji printable. Jeśli są jakieś inne to niedostępne na naszym rynku, przynajmniej ja takich nie widziałem.
Dobry pomysł z tym nagrywaniem 22GB na Verbatimach, niewiele miejsca tracisz, a nagranie jest ok :spoko: |
Ilość załączników: 2
Wykonałem jeszcze jeden test i niestety TDK przy próbie nagrywania z prędkością 2x wysypał się w połowie,
a Verbatim nagrywany z prędkością 2x nie nadaje się do niczego (chociaż program power2go po weryfikacji pokazuje, że jest OK - a dane można odczytać w całości): https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1478032349 Natomiast Verbatim nagrywany z prędkością 4x wygląda trochę lepiej (niestety jest tylko kiepska końcówka ok od 22GB) https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1478032349 Podsumowując powyższą analizę i wszystkie wątki z forum oraz idąc za radę użytkownika Arepo dla ważnych danych będę używać płyt droższych Panasonic (nie będę ryzykować ich utraty - już zamówione 10szt), a mniej istotne (np filmy, seriale - dane łatwe do odzyskania) będę nagrywać na Verbatim z prędkością 4x (ich cena około 2,3zł/szt) tylko po 22GB gdyż wtedy unikam błędów występujących w końcowych obszarach płyty i mam LDC poniżej 8 :) Jak nie zapomnę to jutro dodam wykresy płyt Verbatim z 22GB danych poprawnie nagranych z prędkością 4x. Dodatkowo mam pytanie do użytkownika Arepo czy płyty Panasonic występują w wersji NIE do nadruku, bo szczerza mówiąc posiadane przeze mnie TDK i Verbatim z białym frontem mi nie odpowiadają (wole płytki z logo producenta jak to miało miejsce w większości płyt DVD, a BD-R ma natomiast z tego co widziałem w ogłoszeniach ponad 90% płyt tylko w wersji printable). |
@MrDragus
Jak na Samsunga to wynik rewelacyjny. Nie chce mi się wierzyć, że to kwestia programu, nagrywałem w 7 oraz 9 i nie było żadnych różnic. Stawiam na tą nieszczęsną prędkość 2x, która jest zupełnie nieprzewidywalna ;) Jeśli się okaże, iż wyniki będą powtarzalne, to TDK RITEKBR2 będzie w końcu jakąś dobrą alternatywą BD-R dla tego sprzętu. |
Ilość załączników: 1
Witam. Dziś pobrałem Power2Go 10 i nagrałem ponownie dane wcześniej nagrywane w power2go 8 z prędkością 2x i ku mojemu zdziwieniu wyniki są chyba znakomite. Płyta to TDK (obecnie w łodzi nigdzie nie ma płyt Panasonic - będę zamawiać z neta):
https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1477990469 Później spróbuję nagrać jeszcze jedną TDK i dwa Verbatim i mam nadzieję że nowsza wersja programu rozwiąże mój problem:) Wynikami oczywiście się podzielę. |
Niestety prawdopodobnie padł laser od Blu-ray. Możesz spróbować przeczyścić soczewkę izopropylenem, ale to pewnie nic nie da. Sprawdź też jeszcze na innym komputerze, czy przypadkiem w systemie coś się nie porobiło. Długo masz ten napęd?
|
Mam pytanie związane z tą nagrywarką, po podłączeniu widzi tylko płyty DVD, CD Blu-ray nie widzi zarówno czystych jak i nagranych, wcześniej normalnie nagrywałem płyty Blu-ray . Co może być powodem tej usterki?
|
Wygląda to tak, jakby pod koniec płyty prędkość nagrywania była już zbyt duża, aby uzyskać dobrą jakość. Możesz zaryzykować i nagrać jedną 2x, zobaczymy co będzie.
|
Dziękuję za informację, niestety ta funkcja jest u mnie włączona i mimo to wszystkie płytki na sam koniec mają wysokie LDC i BIS. Do 21GB wartości LDC nie przekraczają 10. Proces ten niestety się powtarza. W tygodniu kupię Panasonic dla testu i sprawdzę czy całość będzie OK.
|
Ilość załączników: 4
@MrDragus
Zamieszczę jeszcze raz Twoje obrazki bo się nie dodały: Nośnik pierwszy verbatim - wypalone z prędkością 4x a testowane z 6x: Załącznik 83014 Nośnik ten sam co powyżej tylko testowany z prędkością 2x: Załącznik 83015 Poniżej inny nośnik verbatim nagrany z prędkością 6x: Załącznik 83016 Końcówki nie mają nic wspólnego z procesem zamykania płyty. Jest to kwestia napędu, który radzi sobie słabo z płytami innymi niż Panasonic i jakością nośników pozostałych firm, które wyraźnie odstają od wyżej wspomnianych. Po teście 2x widać, że nagrana płyta powinna mimo wszystko działać bez problemu. Zresztą napędy z lepszą korekcją błędów (praktycznie wszystkie nie slim), będą dawać o wiele lepsze wyniki. U mnie test zrobiony na Samsungu i Lite-On'ie iHBS112 to jak dzień do nocy na korzyść tego drugiego. Przy nagrywaniu w Power2Go koniecznie zaznaczać "Enable Defect Management" czyli w polskiej wersji "Włącz obsługę błędów" dla poprawy jakości nagrywania: Załącznik 83013 Proszę zainwestować w Panasonic'ki, wiem że są drogie ale lepiej mieć jedną płytę nagraną dobrze niż kilka źle. |
Witam.
Proszę o opinię dotyczącą wypalonych nośników na samsung se506cb. Nośnik pierwszy verbatim - wypalone z prędkością 4x a testowane z 6x: https://drive.google.com/open?id=0B-...DZVMkYtR3hOZG8https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1477822710 Nośnik ten sam co powyżej tylko testowany z prędkością 2x: https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1477822710 Poniżej inny nośnik verbatim nagrany z prędkością 6x: https://drive.google.com/open?id=0B-...2d3NmtSSndJbW8https://forum.cdrinfo.pl/%3Ca%20href...16.png%3C/a%3Ehttps://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1477822710 Na powyższych zrzutach widzę że początki płyty wyglądają OK (moim zdaniem) natomiast sama końcówka drastycznie wzrasta i to mnie martwi. Dodam że inne płytki Verbatim i TDK) mają podobne wykresy - nagrywam w CDBurnerXP i Power2Go8. Czy końcówki płyty mogą świadczyć o tym że to proces zamykania płyty czy nie? Pozdrawiam |
Cytat:
Załącznik 82284 Cytat:
|
Cytat:
Wlaśnie, bo do programu PowerDVD 12 i doświadczeniami z jego użyciem miałem dojść później o czym pisałem w pierwszym poście. Tam wyskakiwały błędy do których muszę ponownie wrócić instalując ponownie 12-tkę. Tak tak, testowałem i 10-tke i 12-tke. Cytat:
Cytat:
co oczywiście pozbawia mnie czerpania takich przyjemności z oglądania i słuchania o czym tak sobie marzyłem kupując sprzęt..:'( dzięki za pocieszenie:haha: Ty piszesz o 3 pozycjach które bez problemu "łyknął" power...10 a mnie w dwóch pozycjach powerDVD 10 i 12 powiedział stop w pozycjach jednej z 2008 roku a drugiej z 2016 więc jak widzisz nie jest aż tak idealnie jak się wydaje. Przetestuję ponownie i dam znać. |
Zbadałem nieco temat i tak jak napisał kolega czary2mary problem wynika z najnowszego zabezpieczenia AACS, do ominięcia którego będą potrzebne odpowiednio świeże wersje programów odtwarzających lub usuwających zabezpieczenia.
Sam sprawdziłem dzisiaj 3 filmy: Cytat:
Także nie stresuj się, to nie wina napędu tylko zabezpieczeń stosowanych przez wydawców i radzących sobie (bądź nie) z nimi programów :) |
Cytat:
Załącznik 82281 Załącznik 82282 Niestety nie ma możliwości wyboru poszczególnych programów i trzeba zainstalować cały zestaw Media Suite. |
Cytat:
https://forum.cdrinfo.pl/f11/cinavia...ml#post1360962 Załącznik 82279 Cytat:
Wersja specjalna PowerDVD 12 dołączona do napędu może posiadać funkcje pobierania kluczy AACS i nie potrzebne mogą być inne programy deszyfrujące.. |
słuchaj Arepo, stała się rzecz przedziwna. ściągnąłem wersję programu AnyDVD najnowszą czyli 8.0.4.0 (niestety trial) niż tą co podałem wyżej. Chciałem się po prostu przekonać, czy nie jest to wina wersji. Jakież było moje zdziwienie, gdy ruszyła płyta i złamał zabezpieczenia. Włączyłem co prawda na windowsowskim odtwarzaczu ale odtwarzał, niestety bez dźwięku czego z kolei nie rozumiem. Tak wyglądał status tej płyty w najnowszej wersji Any...
Summary for drive H: (AnyDVD HD 8.0.4.0, BDPHash.bin 16-05-19) TSSTCORP BDDVDW SE-506CB TS02 0107 Drive (Hardware) Region: 2 Current profile: BD-ROM Media is a Blu-ray disc. Total size: 20032928 sectors (39126 MBytes) Video Blu-ray label: RADICAL_ACTION Media is AACS protected! Drive supports bus encryption! AACS MKB version 61 Removed AACS copy protection! Tak, faktycznie do nagrywarki Samsung załączono płytę Blu-Ray Writer Instalation Disc, jest tam faktycznie PowerDVD ale w wersji 12 nawet no ale nie bardzo wiem jak się zabrać do instalacji tej płyty na kompie, jeśli możesz podpowiedz. Może rzeczywiście będzie na tym śmigać. Jutro czyli dziś sprawdzę czy dzieje się tak na innym kompie. |
Oglądałem kilka filmów Blu-Ray na załączonym do nagrywarki programie PowerDVD 10 i wszystko działało jak należy. Nie trzeba było instalować żadnych dodatkowych programów. Filmy na 100% miały zabezpieczenie AACS. Nie wiem co może być źródłem Twojego problem, ale poczytam w sieci, jak coś znajdę dam znać.
edit: jeśli masz możliwość to sprawdź czy tak samo dzieje się na innym komputerze |
niestety, męczę się z programem AnyDVD w wersji 7.6.9.1. Wyskakuje mi taki oto status:
Summary for drive H: (AnyDVD HD 7.6.9.1, BDPHash.bin 15-08-10) TSSTCORP BDDVDW SE-506CB TS02 0107 Drive (Hardware) Region: 2 Current profile: BD-ROM Media is a Blu-ray disc. Total size: 20032928 sectors (39126 MBytes) Video Blu-ray label: RADICAL_ACTION Media is AACS protected! Drive supports bus encryption! AACS MKB version 61 Warning, OPD error: HTTP error 12007! Wystąpił problem podczas łączenia się z serwerem Aktualizacji AnyDVD! BŁĄD przetwarzania dysku Blu-Ray! druga płyta przyniosła taki oto komunikat: Summary for drive H: (AnyDVD HD 7.6.9.1, BDPHash.bin 15-08-10) TSSTCORP BDDVDW SE-506CB TS02 0107 Drive (Hardware) Region: 2 Current profile: BD-ROM Media is a Blu-ray disc. Total size: 23515200 sectors (45928 MBytes) Video Blu-ray label: RUSH SNAKES AND ARROWS LIVE Media is AACS protected! Drive supports bus encryption! AACS MKB version 9 Warning, OPD error: HTTP error 12007! Removed AACS copy protection! Added speedmenu! Removed UOPs! po tym co doświadczam, śmieszą mnie takie oto opisy programu AnyDVD & AnyDVD HD to użyteczne narzędzie, które działając w czasie rzeczywistym usuwa wszelakiego rodzaju zabezpieczenia stosowane na płytach DVD, HD-DVD, Blu-Ray oraz Audio-CD. Program potrafi ominąć niemalże wszystkie najpopularniejsze rodzaje zabezpieczeń oraz kodów regionu, jakie spotykać można na płytach z filmami. Takie rozwiązanie poza możliwością swobodnego kopiowania zawartości nośnika i tworzenia z niej kopii zapasowych (np. obrazów ISO) z poziomu dowolnego narzędzia do tego przeznaczonego, umożliwia także odtwarzanie multimediów na urządzeniach, które nie spełniają wymagań narzucanych w specyfikacji wspomnianych zabezpieczeń. Mowa tutaj m.in. o zabezpieczeniu HDCP, które uniemożliwia oglądanie filmów w jakości FullHD na starszych modelach monitorów i kart graficznych. Narzędzie umożliwi użytkownikowi również odtworzenie materiału wideo w 3D na standardowym monitorze 2D. AnyDVD & AnyDVD HD doskonale radzi sobie z omijaniem kodów regionu RPC oraz systemów szyfrowania CSS, BD+ i AACS. Co więcej, narzędzie pozwala użytkownikowi pomijać niechciane elementy nośnika z filmem, tj. napisy, reklamy i trailery, informacje o prawach autorskich itp. Kolejne funkcje programu to m.in. redukcja hałasu generowanego przez napęd zamontowany w komputerze (poprzez obniżenie prędkości odczytu) oraz zmiany częstotliwości wyświetlania dla wideo w systemach PAL i NTSC. Wraz z oprogramowaniem AnyDVD & AnyDVD HD na komputerze instalowane są dwa małe narzędzia - AnyDVD Ripper i AnyDVD Image Ripper, które pozwalają odpowiednio zapisać zawartość płyty z filmem w postaci struktury plików i folderów lub obrazu ISO. |
czyli zmiana odtwarzacza ?? dodam tylko że nawet PowerDVD w wersji 16 nie może sobie poradzić z tą i jeszcze jedną płytą BD.
|
AnyDVD HD \ DVDFab PassKey do deszyfracji zabezpieczonych nośników BluRay
|
Jest tak, nie ma co za dużo się rozpisywać dlaczego jest tak czyli beznadziejnie. Po prostu dramat. Do rzeczy. Zainstalowałem program do odtwarzania m.in. płyt BD czyli WinDVD Pro wersja 11. Podłączyłem nagrywarkę Samsung do portu USB. Umieściłem płytę Bluray w napędzie no i ...właśnie. Powoli z mozołem, nagrywarka zaczęła "mielić" blaszkę wewnątrz no ale z tego "mielenia" guzik wyszło. Po prostu klapa, nic. Po zadaniu komendy odtwarzaj z dysku i tu literka napędu, którą przypisał komputer do napędu, słychać jak płyta pracuje na pełnych obrotach w nagrywarce, myślę sobie, to już, zaraz, obraz ściemniał, pojawił się pasek czasu, kilkanaście sekund no i komunikat, jedyny jaki się pojawiał za każdym razem TO ŚRODOWISKO NIE OBSŁUGUJE ODTWARZANIA ZAWARTOŚCI CHRONIONEJ. Zdębiałem. Upewniłem się czy aby na pewno kupiłem napęd Bluray i czy aby na pewno włożyłem do niego płytę Bluray. Tak, pomyłki nie ma. Jest tak jak powinno być. Więc co jest ??
|
witajcie
a jednak wróciłem z problemem, który nazywa się Samsung, tak tak, ten właśnie. Niebawem napiszę o co chodzi tylko muszę pozbierać "do kupy" wszelkie komunikaty jakie występują podczas użytkowania tej nagrywarki. |
Drobiazg.
|
Dzięki ci arepo za wszystkie infa. Zakupię i zobaczę czy ją polubię. Na razie.
no ale mam jeszcze jedno ale, wiesz może czym różni się w tym modelu symbol RSBD od RSWD ? Dobrze już sie dowiedziałem , w ciągu znaków zawarta jest m.in. informacja o kolorze produktu. Dzięki. Pozdr. |
Razem z napędem otrzymujesz zestaw oprogramowania Cybelinka, w tym PowerDVD 10, który bez problemu poradzi sobie z filmami. Do nagrywania, można pobrać nowszą niż dawaną z napędem, darmową i polskojęzyczną wersję Power2Go 9 - tutaj.
Jeżeli płytki BD-R nie będą nagrywane zbyt często, cena 6zł jest jak najbardziej do przełknięcia. Szczególnie że Panasonic'ki warte są swojej ceny :taktak: |
Tak, szukałem czegoś tańszego, znanego i raczej nic takiego nie znalazłem w takiej cenie, więc pewnie się zdecyduję bo chce mieć to z głowy. Na takiego BD Panasonica to od czasu do czasu można odżałować tyle ile kosztuje gdy będzie tak bardzo zależało n a wypaleniu takiej płyty. Pole mi jeszcze jakiś niezawodny odtwarzacz do odtwarzania płyt BluRay na kompie.
PS A płyta Panasonica czysty bluray nie jest przecież aż tak drogi. Na Allegro wychodzi za szt. 6 zł. |
Sporo osób ma dylemat z tym modelem, bo jest wyraźnie tańszy od konkurencji. Możesz poczytać temat od początku i ocenić jak się on sprawuje. Przy nagrywaniu CD czy DVD uzyskujemy naprawdę zadowalającą jakość na różnych płytach. Do palenia BD-R nie ma wyboru i TRZEBA kupić Panasonic'ki. Można też zapomnieć o nagrywaniu M-DISC, choć niby ten format jest wspierany. Odczyt jest dobry dla wszystkich formatów płyt. Wiadomo, slim nie ma takiej korekcji błędów jak pełnowymiarowe nagrywarki, ale nie jest źle. Są również opinie, że Samsung jest dość awaryjny, szczególnie laser od Blu-Ray, ale ja tego nie doświadczyłem. Także są wady i zalety, wybrać trzeba samemu.
|
Wiadomo że to sprzęt , który "mieli" dosłownie wszystko czyli jest uniwersalny i przyszłościowy. Wiesz to ma być prezent dla córki która ma ultrabooka Asus i pewnie będzie chciała do ogólnego użytku, np odpalić grę, film, muzę itp sprawy, owszem czasem coś nagrać ale czy nagrywać często blu-ray? Pewnie nie tak często jak nośniki DVD i CD czyli coś co używamy najczęściej.. Nagrywarki Asusa są niestety zdecydowanie droższe bo chciałem kupić coś kompatybilnego.
|
Jeśli chcesz ją używać głównie do odtwarzania filmów Blu-Ray to mogę ją polecić. Jeśli do nagrywania płyt BD-R to nie polecam (nagrywa dobrze tylko na najdroższych na rynku nośnikach Panasonic).
|
Tak, chodziło mi tylko o odtwarzanie obrazu w BD. Do DVD posiadam stacjonarną nagrywarkę. Dzięki za wszystkie odp. Ostatnie pytanie czy polecasz mi tę nagrywarkę Samsunga czy miałbym poszukać czegoś innego do 400 zł. Przypomnę że ma ona służyć głównie jako zewnętrzny napęd do ultrabooka.
|
Pewnie na odtwarzaczu stacjonarnym dobrej jakości obraz będzie nieco lepszy, szczególnie przy DVD gdzie potrzebne jest zaawansowanie skalowanie obrazu do rozdzielczości HD. Jednak przy Bru-Ray, jeśli tylko odtwarzacz filmów na komputerze jest poprawnie ustawiony, nie powinno być różnicy. Obraz po HDMI przekazywany jest cyfrowo więc strat na samym przesyłaniu sygnału nie ma.
|
To jeszcze podpytam czy takim sposobem jak opisałem nie stracę na jakości odtwarzania, w końcu jest to niejako pośredni odbiór. Z góry dzięki za wszystkie odp.
|
Cytat:
|
No dobrze, czyli z tego ostatniego cytatu zrozumiałem, że takie nośniki jak DVD/BD można odtworzyć na takiej nagrywarce poprzez KOMPUTER/NOTEBOOK, podłączając za pomocą portu USB nagrywarkę do lapka a obraz z lapka wyprowadzić za pomocą kabla HDMI łączącym lapka z TV.
(w ten sposób wyprowadzam stream z komputera na TV). Czy ja dobrze rozumuję ? I czy to jest jedyne alternatywne rozwiązanie ? |
Na telewizorach Panasonic'a na 99,9% tryb AV nie zadziała, sprawdzałem na 2 różnych modelach. Jeśli tryb AV działa poprawnie to napęd jest widoczny jak dysk twardy, czyli nie ma możliwości odtworzenia filmów ze strukturą DVD czy Blu-Ray.
Na stronie producenta jest to zresztą napisane: Cytat:
Cytat:
|
Dzięki za odpowiedzi, czy co, podłączam do USB telewizora ten napęd, wrzucam tam płytę Blu-Ray i nic? kompletnie nie zaskakuje? Przecież w specyfikacji stoi, że odtwarza wszelkie formaty Bku-rayowe.
Jeśli to ma w czymś pomóc i ułatwić ewentualne sprawdzenie to mam TV Panasonic 42 " LED Viera TX-42V20E, napiszę też i to, że nie chciałbym kupować tej nagrywarki (bo ma ona służyć głownie jako zewnętrzny napęd do ultrabooka) w ciemno i testować na tym TV a po tym rozczarować się czytając to co sugerujecie w swoich postach. Więc jeśli można prośba o sprawdzenie kompatybilności z tym TV bo czas mnie nagli aby podjąć decyzję o kupnie bądź nie. Dzięki z góry. |
Cytat:
|
W większości przypadków SE-506 w trybie AV odtworzy tyle na ile player\oprogramowanie\hardware telewizora pozwoli..\ również zazwyczaj działa bezproblemowo w większości przypadków tylko z TV Samsung
|
nagrywarka Samsunga
Mam do Was jedno zasadnicze i proste pytanie. Czy tę nagrywarkę mogę użyć także jako odtwarzacz płyt Blu ray w swoim TV. Różnie ludzie o tym piszą a ja boję się zakupić w ciemno żeby się po prostu nie rozczarować. Z góry dzięki za odp.
W sprawie uszczegółowienia pytania proszę nagabywać. |
|
Nawiązując do posta powyżej. Mogłoby się wydawać, że początek płyty nagrał się dobrze, jednak jest ona nieczytelna na żadnym napędzie dvd, który posiadam. Nawet nie wyświetla się jej zawartość. Oznacza to, że problem leży w nagraniu na Samsungu. Kiepsko.
|
Ilość załączników: 3
Verbatim DVD R M-DISC - Nagrywana 4x, TS02
Niestety napęd nie dotarł do końca nagrywania i rozkraczył się nieco powyżej 4GB. Załącznik 77884 Załącznik 77885 Załącznik 77886 Trudno wyczuć czy wina leży po stronie nagrywarki czy płyty. Na stronie kompatybilności z M-DISC niby jest zgodność. Biorąc pod uwagę cenę powyższych płyt, nie polecam zabawy w tym kierunku ;) |
To świetny nośnik, wart tej 1,5 h :)
|
Cytat:
Gratulacje. |
Cytat:
|
Panasonic BD-R DL 50GB [MEI-T01-001] - z asortymentu czary2mary
Zapis: x2 (więcej nie dało rady), na zapis czekałem 1,5 h :sciana: Odczyt: x4 https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1459098888 Wg mnie wynik wręcz za***isty, nawet lepszy od egzemplarzy Panów powyżej. A Wy jak sądzicie? :-) |
Panasonic BD-R 25GB (MEI-T02-001) - z asortymentu czary2mary ;)
Kod:
BD Disc Information:Mieliście rację - żaden Verbatim, TDK ani Maxell nie może się równać z Panasonic :) |
Jak na ten napęd trzeba wynik uznać za bardzo dobry :spoko:
|
Zachęcony bardzo dobrym wynikiem płytki BD-R DL kolegi z posta powyżej, postanowiłem zaryzykować i sprawdzić jedną płytkę 50GB Panasonic***8217;a.
Załącznik 75332 Niestety u mnie tak dobrego wyniku już nie ma, choć płyta działa prawidłowo i jak na DL wyszło zupełnie OK. |
Tak dobrego wyniku można się było spodziewać bo to MEIT02 czyli fabryka Panasonic.
|
Całkiem dobrze..:spoko: biorąc pod uwagę że to model nagrywarki BluRay slim to nawet bardzo dobrze....:)
|
Verbatim 50GB BD-R DL
Właśnie nagrałem na tym slimie SE-506CB płytki Verbatim 50GB BD-R DL z Mitsubishi Magaku Media Japonia. Nagrywałem z prędkością x4 i testowałem też x4. Proszę ekspertów o opinię.
Załącznik 74852 Załącznik 74853 |
Cytat:
http://bit.ly/1Z46gCs |
No to padło na Pioneera juz zamówiony.... Jednak Asus mi nie potrzebny mam HK blu ray i ampli wiec wystarczy. Do opchnięcia samsung slim .... A mogę jeszcze zapytać gdzie kupujecie płyty panasonica 25 i 50? Jakieś dobre zródło?
@Czary2mary Wlasnie dlatego ten Asus przekłuł moje oczęta. Wyglada ślicznie. Ale minus usb 2.0 i nigdzie nie znalazłem pojemności bufora... W necie tez o nim mało. Jakbym nie miał bluraya stacjonarnego to pewnie bym sie skusił. Kurde ze ja dopiero teraz na Wasze forum sie natknąłem. Pewnie przez to ze cdr info zawsze dla mnie było baza testów. A nigdy nie odnotowałem menu FORUM..... |
Cytat:
Korzystając z okazji wrzucę screen'a z wypałki. Platinum DVD+R DL (8,5GB), RITEK-S04-066 (3,3x; 4x; 6x) Zapis na x4 (załącznik) Na moje oko wygląda to nieźle :) Załącznik 74600 |
nikt tu cie nie zmusi do kupienia tego czy tamtego tylko wyrazi swoja opinie Sam nie wypaliłem żadnej BD-R DL chłopaki pojedyncze sztuki wiec ciężko coś powiedzieć na stacjonarnych nagrywarkach tj. PC 5,25"
na pewno staramy się doradzić najlepiej ale każdy ma prawo nagrywać na czym chce :-) nowa seria Pioneera 209 to świetny sprzęt i on ma największe prawdopodobieństwo dobrze nagranych płyt nie zawsze dobra nagrywarka + kiepskie płyty to dobry wynik. zobacz dział nośniki. p.s. dobry offtop zawsze jest mile widziany tez pamiętam czasy x2 Mitsumi za czasów Liceum nagrywałem wtedy cała noc z Tatą na zmianę zmienialiśmy płyty :-) co aby do rana się wyrobić :-) z zamówieniami |
Cytat:
Asus Impresario SBW-S1 PRO - to absolutna nowość\piękność:spoko: \uniwersalny sprzęt może służyć jako zewnętrzny napęd \ jak również jako kino\ player itp itd.... Szczerze nie wiem co w środku siedzi ani jak to się sprawuje ale wiem że jest piękny....jak na nagrywarkę ;) PS . I na pewno dla @MAX-a się spodoba;) https://www.asus.com/pl/Optical-Driv...sarioSBWS1PRO/ Na pewno Pioneer BDR-X09T to sprawdzony sprzęt i model ....:spoko: |
Cytat:
No cóż. Musze sie za tym pionierem rozejrzeć @Seku, stery zawsze wgrywam chyba ze winda nie chce. Generalnie jak nagrywam to sie na tableta przesiadam zeby nie przeszkadzać wypalaniu (kiedyś jak miałem pierwsze CD-R JVC bez buffer underrun który nagrywał tylko 2x były gazety.... Hihi.... Matko kiedy to było.... Sorry za offtop) I dzięki za pomoc. |
BDR-X09T - tak siedzi tam jakiś model BDR-209M z zależności od regionu...
http://www.techbang.com/posts/22390-...y-of-16x-speed http://www.techbang.com/posts/22390-...y-of-16x-speed |
@Lolek7825
Moim zdaniem sprawy mają się tak nagrywanie BD-R DL to narazie nowość dla każdego z nas mało kto ma zapotrzebowanie na takie coś. Ja sam nagrałem pierwsze płyty BD-R po 2latach od czasu jak maiłem nagrywarkę w kompie. jak pisał @Arepo ta nagrywarka nie jest za wysokich lotów ale na BD-R Panasonic 6x nagrywa dobrze jak nagra BD-R DL będziesz pierwszy który to zrobi i podzieli się opinią. co do twoich problemów z kompem system świeży czy sterowniki wgrane chipset itp. sprawdź wydajność dysku z laptopa jak i tego podpiętego do USB np. programem HD Tune czy dysk wyrabia nagrywanie BDR przy 4x to transfer 18mb/s czyli 70% mocy USB2.0 a to dość spore obciążenie dla twojego Della z C2D. wystarczy że będziesz coś w tle robił www itp. a wtedy transfer zwalnia i temu nagrywałeś płyty tak długo. tak wygląda u mnie Hitachi 320gb w obudowie Natec USB3.0 podpięta do USB2.0 Załącznik 74595 do dobrego nagrywania to wydaje mi się BDR-X09T http://www.morele.net/naped-pioneer-...r-x09t-751830/ a tu trzeba by było zapytać @czary@mary czy to to samo co seria BDR 209 |
to drugie. Tylko może być problem z działaniem... nie może być zbyt pięknie...
|
Cytat:
Czy obudowa 5,25 z zasilaniem plus nagrywarka jak do desktopa? (ja niestety pozbyłem się desktopa parę lat temu...). |
a w tej cenie nie lepiej kupić nagrywarkę 5,25", obudowę?
|
Cytat:
- Postaram się wypalić przez imgburn, - System świeży dopiero co po formacie..... - z hdd lapka tez nie poszło.... - laptop nie jest nowy ale ram rozszerzony (Dell studio 1555) - USB 2.0. i jeszcze jedno pytanie; mam drugiego lapka firmowego tam nie mam jak poszaleć ale wkrótce będę miał zmienione prawa dostępu.... czytnik dvd jest na bayu, jakbym kupił nargywarkę BDR na bayu myślicie że to by coś dało? czy tylko standardowy desktop pociągnie 50GB, przerabianie na mniejsze nie uśmiecha mi się za bardzo.... może zainwestować w Silverstone SST-SOB02 Panasonic UJ265 Slot-In Slim, tylko czy da radę (cena lekko zaporowa). Pozdrawiam |
Mój będzie już ze 4 letni koncert na BD-R DL Verbatim Printable (dałem za nią wtedy koło 50 zł w detalu) do dziś śmiga w stacjonarkach u Sony/Panasonic oraz w PC, a innych DL nie posiadam (co prawda kupiłem od Czary2mary Verbatim i Panasonic BD-R DL, ale jeszcze nie miałem okazji nic na nie wypalić) :)
W wolnej chwili jak płytka do mnie wróci zrobię test ;) |
DL BR-R czy DVD R ?
jak DVD+R DL tylko Verbatim BD-R DL nie wypalałem i nie mam żadnej więc się nie wypowiem co do panasonica BD-R 6x 25GB może nie szoku ale jakość jest na dzień dzisiejszy bezkompromisowa nie ma innego nośnika który by choć trochę zbliżył się jakościowo |
przeczytaj post #41 i #42, dopiero co o tym było :taktak:
|
Witam w Nowym Roku i na początku chciałbym życzyć wszystkiego co najlepsze oraz aby 2016 nie był gorszy niż 2015 :D
Moje pytanie dotyczy płyt DL. Chciałbym za jednym zamachem zaopatrzyć się w Panasonic 25GB, po których mam: Cytat:
no i przy okazji w dwuwarstwówki. Czyżby w tej kategorii królował także Panasonic? Czy Verbatim? A może Omegi, TDK, MediaRange? :) Chodzi mi o opcję: a) najtańszą i możliwie najlepszą oraz b) najpewniejszą? |
potwierdzę to samo obstawiam za wolny transfer z USB do USB jeśli jest USB 2.0 z jednego kontrolera to nie wystarcza zasilania
z informacji jakie mamy 8gb RAM obstawiam laptop nowy więc powinien mieć USB 3.0 czy BD-R podpięta do niego ? lub mega syf na kompie i problem z transferem źle sterowniki do USB przydał by się np. log z imgburn ile trwał zapis i jakimi prędkościami wtedy wszystko by było jasne moja rada jeśli nagrywasz "dane: które da się podzielić na 2x 25GB lepiej nagrywać jak napisali @czary2mary i @Arepo i tak jak było napisane najlepsze nośniki to Panasonic printable 6x i takich zalecamy użyć do tej nagrywarki wypalaj je max 4x lub 2x |
Dzięki bardzo,
Pozostaje jedynie pogodzić sie z brutalną prawdą..... Z dysku (nie usb) tez jak sie uda raz sie wypali raz nie.... Specjalnie wczoraj jeszcze postawiłem windowsa na nowo.... Generalnie nagrywając z hdd usb na blu ray do połowy idzie zapis pięknie jakieś 15 minut dopiero od połowy płyty nagrywa z prędkością od 0,1 do 0,3 Bufor w nero szalał a w ashampoo cały czas pełny zero skoków Dzięki i wracam do lektury. |
Nagrywasz dane z dysku USB na nagrywarkę podłączoną pod USB? Prędkość x4 dla Blu-Ray to ponad 17 MB/s, wliczając transfer danych z dysku i realną prędkość USB 2.0 na poziomie 30 MB/s to już nie wystarcza. Spróbuj zgrać dane na dysk wewnętrzny i wtedy wypalić.
Nie nagrywaj płyt BD-R dwuwarstwowych. To za słaby sprzęt aby się w to bawić, problemy mają nawet zwykłe napędy (nie slim), a co dopiero slim'y, które charakteryzują się znacznie słabszym zapisem. Trzeba się pogodzić, że do dyspozycji pozostaną tylko płyty jednowarstwowe i to najlepiej najlepszej na rynku jakości. Poczytaj ten temat, zobaczysz co i jak. @czary2mary był szybszy :) |
Cytat:
Albo coś się gryzie z kompem \systemem , albo za słabe zasilanie z USB dla zapisu \ albo za wolny transfer z USB na USB\ przetestowałbym zapis z dysku komputera \sprawdził również na innym kompie zapis .. Szkoda nagrywać\próbować tanie BD-R DL na tym napędzie , bez szans na zapis CMCMAG DI6 , jedyna nadzieja to nośniki z tłoczni Panasonic MEIT01 i MEIT02 które ludziskom czasami się na nim udaje nagrać .... |
Witajcie,
Mam pytanie o tą nagrywarkę. Kupiłem rok temu, teraz zabieram sie za nagrywanie blu ray. Problem taki że zapis 25 GB trwa 4 godziny przy obojętnie jakiej prędkości nagrywania. Winda 10, 8 GB ramu Programy rożne od nero przez ashampoo free.... Dane z dysku hdd verbatim (przenośny) 1 TB, USB 2.0, Firmware w samsungu pobrany z CD-R info. Test przez nero wyszlo 6 razy a przy nagrywaniu sie cos nie dzieje jak powinno ze to tyle trwa.... Gdzie jest błąd? Płyty blu ray 50 GB tdk ... Nie da sie wypalić.... Zaczyna nagrywać i wypluwa .... 75 zł w piach.... Pozdrawiam |
Verbatim i TDK to płytki, które powinny działać bez problemu, można ich używać do mniej istotnych danych, choćby filmy. Ja uważam, że oszczędność tych paru złotych nie jest tego warta, ale jak ktoś lubi dreszczyk emocji to proszę bardzo ;)
Myślę, że po nagraniu Panasonic'a doznasz szoku :) |
Maxell BD-R Printable (x2,x4) [RITEK-BR2-000]
Wypał na x4 Załącznik 74378 TDK BD-R Printable {x2,x4) [CMCMAG-BA3-000] Wypał na x4 Załącznik 74379 TDK chyba najlepsza płytka ze wszystkich, które wypaliłem. Co sądzicie? :) Czy któreś z testowanych płyt nadają się do czegokolwiek (filmy, mało i średnio ważne rzeczy, itp.)? Kosztowo: Maxell 3,90zł za szt., Verbatim 2,60zł za szt. TDK 3,90zł za szt. Zastanawiam się jak można sprzedawać shit Maxell'a za taką cenę, skoro nie różni się w sumie niczym od lepszego i tańszego Verbatima. Pozostały mi jeszcze Panasonic, może gdzieś urwę Omegi, ale... to już w Nowym Roku :) |
Reguła jest taka, że zapisuje się z taką prędkością z jaką najlepiej się nagrywa. W przypadku Samsunga i płyt BD-R jest to przeważnie x4.
Testuj z prędkością x2, będzie można porównać do innych nagrań w tym temacie. |
np. DVD+ R wypalam zawsze 8x DVD+R DL wypalam 4x
a BD-R zacząłem od 4x dopiero stawiam pierwsze kroki w wypalaniu BD-R z czasem sprawdzę 2x a potem szybciej osobiście doradzam 4x |
Dziś zakupiłem po 3 sztuki TDK i Maxell. Wieczorem potestuje i wrzucę wyniki.
A w Panasonic zaopatrzę się u @czary2mary :) Cytat:
Cytat:
I składając jeszcze wszystko do kupy w przypadku zapisu - stosować tylko najwyższą prędkość jaką udostępnia nagrywarka ? Czy jest jakaś inna reguła? :) |
@Arepo
możliwe pierwsza moja nagrywarka BD-R jest to HP oem iHAS112 dostałem od kolegi i był w obudowie ze 2lata zanim wypaliłem pierwsza BD-R i przespałem czasy scanowania 2x od kiedy nagrywam BD-R wszyscy już scanowali 4x to i ja też. gdybym nie miał stacjonarnego kompa a laptopa tez bym kupił jakiegoś SLIM`a z racji gabarytów bo zew. obudowa do nagrywarki 5,25 to za dużo zachodu gabaryt + zew. zasilanie kable... gdybyśmy byli sąsiadami to mogę dać po 1szt. do przetestowania bo większość płyt kupiłem tylko do testów nagrałem po 1szt. i odstawiłem do szafy. dane archiwizuje zawsze 1 kopia na Panasonic + to samo na płytach testowych po latach się nauczyłem że cenna płyty jest nie istotna ważne żeby zawartość dało się odczytać za 5-10lat. |
@seku
Większość testów BD-R na forum jest x2, tylko że to długo trwa i sporo osób przerzuciło się na x4 ;) Można zobaczyć w tym temacie jak palą się FORTIS'y na Samsungu. Choć akurat ten wypał z posta #3 wyszedł wyjątkowo słabo - później udawało mi się je nagrywać nieco lepiej na nowym biosie. Tak czy inaczej szkoda pieniędzy na tanie płyty do tego napędu. Bardzo bym się zdziwił, gdyby Omegi czy HP znacznie lepiej wypadły od FORTIS czy Verbatim. |
@Lucius Witaj
proponuje przeglądnij dział nośniki optyczne i tematy z BD-R w grudniu przetestował coś około 8-10 płyt różnych marek podawałem cenny w dniu zakupu + wygląd cake często ma znaczenie. jeśli na ważne i b.ważne dane tylko Panasonic wersja 6x są znacznie lepsze jak 4x opieram się przy tym na testach kolegów i porównaniu z moimi bo sam nie miałem 4x tanimi płytami dobrymi są Omegi 6x printable link od @czary2mary gorsze ale za ta cenę też dobre są Fortisy cakeBox 4x tak samo HP 6x printable nie polecam TraxData,Esperanza,TDK,Maxell i verbatima 6x (nie pritable) tj. z etykieta Verbatima cena do jakości są nie adekwatne po nowym roku zakupie znowu trochę płyt których jeszcze nie miałem i się zobaczy :-) co jest warte a co nie wypalaj 4x i testuj tak samo 4x żeby mieć odwzorowanie do innych pierwszy raz widzę taki mankament z tymi wieżami... tragedia |
Jakiś czas temu nagrywałem FORTIS'y które miały podobne wyniki na Samsungu jak ten Verbatim. Okazało się, że Lite-ON dał w teście wyniki, które spokojnie mieszczą się w normie, a płyty działają w pełni prawidłowo. Mogę zatem stwierdzić z dużą dozą pewności, że Twoja płytka również jest ok :)
Powtórzę się jednak: zainwestuj w płyty Panasonic, nagrywaj je x4 i zapomnij o wszelkich problemach z BD-R. To nie jest napęd, na którym można się bawić w eksperymenty ;) |
Cytat:
Załącznik 74344 |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:18. |