![]() |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Wytrzymałość płyt BD-R na substancjach nieorganicznych (czyli HTL) powinna dochodzić do około 50 lat. Wersje LTH (organiczne) to większy szajs niż CD i DVD, potrafią padać nawet po kilku miesiącach. |
Ilość załączników: 1
Kolejna próba - płytka ta sama. Zapis 6x, odczyt na 6x.
Wniosek: reszta cake'a do kosza... Jednocześnie pytanie: na jaką żywotność mogę liczyć w przypadku poprzednio nagranych nośników? Załącznik 74341 |
Nagrywanie x2 to najgorsza z możliwych opcji do wyboru. Ten napęd ma jakiś błąd, najprawdopodobniej sprzętowy, który psuje większość płyt przy wybraniu tej prędkości. Dopiero firmware T02 pozwolił nagrać bezbłędnie Panasonic'ki. Jak widać na Twoich płytach nadal występuje.
Poczytaj ten temat od początku, dowiesz się co i jak. Duży skrót, to dla BD-R płyty Panasonic i prędkość nagrywania x4. Co do wyników jakości, nie mówię że masz kupować inny napęd, tylko jak masz dostęp do czegoś co się nadaje do testów (Samsung słabo się nadaje) to aby je potwierdzić. |
wiem, są 3 sposoby na to, napęd na usb ale 5,25", stacja, normalna nagrywarka plus jakiś mostek....
|
Cytat:
Powodu wyboru nagrywarki zewnętrznej nie muszę chyba więc tłumaczyć ;) Cytat:
Cytat:
Zapis 2x. Załącznik 74336 [załącznik] (przerwałem proces po "skoku") Jak widać - to nie błąd. Następną wypalę na 4x i 6x :) |
A już miałem nadzieję że Samsung uporał się w fw.TS02 z tymi wieżami...:(
Lucius Maxell sobie daruj -RITEKBR2 w marnym sorcie ...wszyscy narzekają na te płyty .. Omegi BD-R u nas chłopaki palą jak trzeba a nawet lepiej... http://forum.cdrinfo.pl/f28/omega-fr...5-000-a-95224/ |
@Lucius
Witaj na forum. Płyta, którą dodałeś nagrała się źle. Chociaż dla pewności zrobiłbym jeszcze test na innym napędzie, nie Samsungu (najlepiej Lite-ON). Jeśli masz więcej tych Verbatim'ów, spróbuj ustawić przy wypalaniu prędkość x4 lub x6. Wielce prawdopodobne, że będzie lepiej. Jeśli używasz oprogramowania Power2Go zaznacz opcję "Enable Defect Management". Do tego napędu nie ma sensu inwestować w inne płyty BD-R niż Panasonic. Są droższe od innych ale ich jakość jest warta każdej złotówki. Na co innego szkoda czasu i nerwów. |
niech wypowie się ktoś bardziej znający temat, ale slimy przeważnie są beznadziejne... szkoda marnować płyt lepiej napęd wymienić
|
Cytat:
Pójdą na archiwizacje jakiegoś badziewia ;) Jutro zaopatrzę się jeszcze w Maxell'e, z tego co pamiętam były po 39zł/cake i Omegi chyba po 19zł/cake. Co możesz polecić konkretnego do tego sprzętu? Mile widziane linki :) Na jakiej prędkości wypalać? |
te płyty raczej kosz, dwie wieże...
|
Ilość załączników: 2
Witam wszystkich,
Tym postem zaczynam przygodę na forum cdrinfo :) Kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem nagrywarki o której mowa w temacie :) Dziś zaopatrzyłem się w kilka płytek i odchudziłem swój HDD, przy okazji podzielę się wynikami. Verbatim BD-R DataLife 25GB [CMCMAG-BA5-000] - Nagrywana 2x, TS02, Dane Test na odczycie 4x Nie wygląda to dobrze, ale postanowiłem powtórzyć test: Test na odczycie 2,2x (Zakończyłem, gdy LDC i BIS "skoczył" w tym samym miejscu) Jednostkowy przypadek - jak myślicie? :) Załącznik 74329 Załącznik 74330 |
Cytat:
Jaki TV ? W większości przypadków SE-506 w trybie AV odtworzy tyle na ile player\oprogramowanie\hardware telewizora pozwoli....... |
Witam!!
Jeśli zły temat wybrałem do wypowiedzi to przepraszam!! Zakupiłem ten napęd, co prawda nie testowałem jak Wy ale mam jeden problem. Przy przejściu w tryb AV niestety filmy blu-ray widzi maksymalnie do 4GB. Czy każda nagrywarka zewnętrzna tak ma? Czy może wersja jakaś nowsza/starsza softu działa powyżej 4GB?? Dzięki z góry za informację. |
Cytat:
|
Wyszedł nowy bios TS02 i udało mi się wypalić z powodzeniem płytkę Panasonic BD-R z prędkością 2x. Wygląda na to, że w końcu udało się naprawić błąd nagrywania z tą prędkością, albo miałem wyjątkowo dużo szczęścia (mało prawdopodobne). Poniżej skan jakości na Samsungu wspomnianej płytki.
Panasonic BD-R - Nagrywana 2x, TS02, Dane Załącznik 71172 |
Zauważyłem, że napęd widnieje na stronie zgodności z płytami M-DISC, Blu-Ray i DVD. Przy okazji postaram się to sprawdzić.
|
Wymagania sprzętowe i dodawane oprogramowanie (tylko Windows) zgodnie z informacją na pudełku:
Załącznik 68803 |
Ilość załączników: 5
Dzisiaj test zgrywania w EAC:
Właściwości napędu: Załącznik 68796 Tryb Secure, początek i koniec płyty: Załącznik 68801 Załącznik 68802 Tryb Burst, początek i koniec płyty: Załącznik 68799 Załącznik 68800 Napęd wolno zgrywa w trybie Secure, ale da się przeżyć ... |
Ilość załączników: 6
Testy transferu na losowych płytach, interfejs USB 2.0:
CD-AUDIO: Załącznik 68758 CD-R AUDIO: Załącznik 68759 DVD-ROM: Załącznik 68760 DVD+R: Załącznik 68761 BD-ROM: Załącznik 68762 BD-R: Załącznik 68763 Poza tłoczoną płytą Blu-Ray, wyniki zupełnie przyzwoite. |
SONY DVD+R - Nagrywana 6x, TS00, Dane
Cytat:
Verbatim DVD+R - Nagrywana 6x, TS00, Dane Cytat:
Dwa bardzo dobre nagrania :spoko: Kolejne spostrzeżenie, nie ma sensu testować płyt DVD na Samsungu, wychodzą kompletne bzdury. |
Można bez problemu przechodzić między firmware napędu :taktak:, dzisiaj zmieniłem nowszy TS01 na starszy TS00, gdyż wypalał on gorzej:
Panasonic BD-R - Nagrywana 4x, TS01, Dane Załącznik 68210 poniżej dla porównania, jak wyszedł test jakości Panasonic'a z postu 3 na Samsungu. Wychodzi więcej błędów, ale szybkość testowania jest 2,2x, nie zaś 2,0 jak na Lite-On. Załącznik 68211 |
Wygląda na to, że napęd ma problemy przy nagrywaniu płyt blu-ray z wybraną prędkością 2x. Wynikowa płyta nadaje się tylko do śmietnika. Wyraźnie widać na nagranej powierzchni obszar najgorzej nagrany. Poniżej skan FORTIS'a wypalonego 2x i zdjęcie BD-R. Znalazłem też taki temat, prezentujący problem. Przy prędkości 4x sytuacja nie ma miejsca :hmm:
Załącznik 68185 Załącznik 68186 |
Tak, da się przetestować płytę w Opti Drive Control.
|
A czy wersja SE-506CB testuje BD w OptiDriveControl ?
Poprzednie wersje Samsung 506AB i BB testowały ponieważ były na chipsecie MTK 1939 .:) |
FORTIS BD-R - Nagrywana 4x, TS00, Dane
Cytat:
Panasonic BD-R - Nagrywana 4x, TS00, Dane Cytat:
FORTIS wypalił się bardzo słabo, aczkolwiek płyta działa i nie ma żadnych problemów ze skopiowaniem wszystkich plików na dysk. Tak czy inaczej, właśnie dlatego warto dopłacić do Panasoniców :) |
JVC DVD-R - Nagrywana 6x, TS00, Dane
Cytat:
TDK DVD+R - Nagrywana 4x, TS01, Dane Cytat:
Wyniki mieszczą się w normach, jak na napęd slim zupełnie ok. |
Samsung SE-506CB USB
Ilość załączników: 4
Dużo na forum zapytań o ten napęd, zatem czas otworzyć nowy temat z testami. Jest to konstrukcja Toshiby i Samsunga (TSST), występuje na razie tylko w wersji USB. Nie jest to ten sam napęd co wcześniejsze modele - Samsung 506AB i BB. Obecnie dostępne są firmware w wersji TS00 i TS01, dostępne tutaj.
Testy: TDK for AUDIO CD - Nagrywana 16x, TS00, Audio CD Załącznik 68141Załącznik 68142 SONY CD - Nagrywana 16x, TS00, Dane Załącznik 68143Załącznik 68144 Wyniki ok :spoko: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:44. |