![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.01.2005
![]() |
Sweex Video Grabber USB
Ostatnio oglądając program GADŻET na TVN TURBO zobaczyłem teścik takiego urządzenia Sweex Video Grabber USB. Słyszał ktoś coś o nim. W programie telewizyjnym zgrywanie materiału z magnetowidu (popularnego video) na komputer był banalne. Proszę o wypowiedzi wasze na ten temat. Może jest takie podobne urządzenie - lepsze, chyba, że ten Sweex Video Grabber USB jest jedynym tego typu urządzeniem na rynku.
http://www.chip.pl/news/sprzet/rtv/2...-video-grabber |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Takich urzadzen jest cala masa, przyklad:
- Pinnacle Systems Dazzle Video Creator Jak w google wpiszesz "grabber video" lub na alledrogo "grabber" dostaniesz mase urzadzen, ktore w dzialaniu sa bardzo podobne do modelu wymienionego przez Ciebie.
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
A jest jakiś "najlepszy" dający najlepsza jakość obrazu z kasety czy to nie ma znaczenia?? Lub może warto kupić jakiś konkretny model ze względu na coś.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie ma znaczenia(przy tych za okolo 100zl), jakosc w wiekszosci zalezy i tak od programu jaki uzyjesz do zgrywania. Ja to robilem uleadem ale potem wzialem virtual dub.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
To zobaczę co jest na rynku i porównam, VirtualDub to chyba do formatu avi robiłeś??, bo ja bym chciał od razu na DVD zrobić, chyba, że lepiej zrobić na avi a później na DVD
![]() Ostatnio zmieniany przez burcik : 04.04.2011 o godz. 15:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Tak, do avi. Zrobisz jak ci bedzie wygodniej, ale cudow i tak nie oczekuj
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Ja chcę moje kasety VHS przerobić, stąd moje zainteresowanie. Czy po zgraniu do formatu DVD można go jeszcze jakoś poprawić?? No i czy to urządzenie jest dobre czy są może jakieś lepsze (choć nie wiem w czym)?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Pewnie i lepsze sa, bardziej profesjonalne i zapewne poprawiajace w jakis sposob obraz z vhs, ale cena moze byc kosmiczna i dla tych paru filmow raczej sie nie oplaca. Obraz to raczej poprawisz przed kompresja a nie po - ale musisz sie liczyc z zajetym miejscem na hdd - 1minuta= 100-200mb(jak nie wiecej) - z tego co pamietam. Taki obraz mozesz obrabiac w vd nakladajac filtry lub w innych platnych programach, ale nie licz na to ze z vhs uzyskasz obraz jak na dvd - moze byc ciut lepszy niz zrodlo oryginalne ale nic poza tym, a czasowo bedzie to dlugo trwalo. Mi zalezalo na czasie i pare kaset udalo mi sie zrobic w mniej niz tydzien - kompresujac (tu nie pamietam czy w locie) do xvida przyjmujac ze 1,5h zajmie 700mb.
Moja rada jest taka kup obojetnie jakiego grabbera z allegro - najlepiej uzywanego(widze ze nowe sa nawet za 32zl z kw ![]() Z tego co widze to wszystkie grabbery sa bardzo podobne do siebie i roznic sie moga tylko dolaczonym oprogramowaniem, ale majac darmowego VD do zgrywania nie jest ci nic wiecej potrzebne, a avi albo nieskompresowany avi bez problemu przerobisz na dvd rowniez darmowymi programami. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
Karta TV zapewni lepszą jakość
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Powinna, wszystko zalezy od karty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
____
![]() ![]() ![]() |
Koledzy, powiedzmy sobie szczerze: obraz w rozdzielczosci VHS ma tak niska rozdzielczosc, że w porownaniu z obecnymi standardami zapisu wyglada to bardzo blado. Tak naprawde material zgrany przez wiekszosc dostepnych na rynku grabberow bedzie mial podobna jakosc (przy tym samym formacie zapisu/kompresji). Ew. obrobka mozna ta jakosc w jakims tam minimalnym stopniu poprawic (poprawa nasycenia, ostrosci, etc), ale cudow nie bedzie.
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Czy w sumie mogę kupić taki grabber, bo jest on bardzo wygodny. Taka poprawa ostrości, nasycenia itp to jest jakiś artykuł o tym
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
____
![]() ![]() ![]() |
Kupic mozesz.
![]()
![]() |
#14 |
Bywalec
![]() |
Możesz podać jakaś nazwę oprogramowania, która najbardziej przyczyni się ( o ile to możliwe) to poprawy materiału DVD, najlepiej bez konieczności zgrywania do avi o później znów do DVD, bo i tak jakość spadnie poprzez kompresję.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
____
![]() ![]() ![]() |
VirtualDub - a co zgrywania to jak sobie wyobrazasz obrobke materialu, ktory nie jest zgrany?
![]()
![]() |
Tagi |
kaseta video, vhs, vhs do komputera |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Problem z XP i Lite On DVDRW SOHW-1213S | cartman11 | Napędy optyczne DVD | 2 | 02.12.2007 11:52 |
dvd z kamery | rogmanmajkel | DVD-Video | 16 | 26.05.2007 18:48 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne CD | 1 | 17.07.2005 00:44 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne DVD | 0 | 17.07.2005 00:03 |