Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.06.2007, 20:38   #1
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 25.02.2004
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez patgsm Podgląd Wiadomości
No czasem kopia pochodzi 2 dni i potem niechce :/, probowalem robic backup ostatnio na verbatim crystal azo - niby nieajgorsza plytka a nic z tego :/ Tdk to samo...
Zdarza się, szukałem różnych zależności robiłem analizy jednak nie mogę jeszcze wysnuć jednoznaczych wniosków...
Zajmuję się zabezpieczeniami stosowanymi raczej w komputerach a nie nawigacjach,
a osoby mające nawigacje za pan brat siedzą cicho.

Kolejna sprawa jest taka, że bardzo wiele zależy też od lasera w aucie.
Jeżeli pada lub jest zakurzony będą problemy. Może być np tak, że płytka przejdzie weryfikację
w Blaupunkcie, Audi a z VW bedą problemy. Często spotykany przypadek, że MCD czyta płyty
audio a navi nie chce. Wtedy nalezy rozebrać czytnik, profesjonalnie
przeczyscić soczewkę i zaczyna działać poprawnie.

Ghost_mode jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.06.2007, 23:52   #2
lukjod
Bywalec

Data rejestracji: 20.08.2003
lukjod zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak dograc polskiego lektora do teleatlasu dx [tutorial]

Zainspirowany dokonaniami kolegi Yetixxl ( dzieki za wskazowki) postanowilem samemu stworzyc (z powodzeniem) kopie nawigacji teleatlas pl/cz 2007-2008 z polskim lektorem.
Aby tego dokonac nalezy posiadac:
  • kopie/backup oryginalnej plyty wykonana clonecd przy pomocy profilu safedisc 3.x
  • program cdmage sluzacy do modyfikowania zbiorow ccd.img
  • pliki lektora. wyciagnalem je z wersji 2005/2006 i poprawilem bledy
A teraz male howto:

Przy pomocy programu cdmage otwieramy w trybie M1/2352 obraz *.img z backupu plyty nawigacyjnej. Zaznaczamy po kolei 5 plikow (V01_006B.DAT, V01_006B.REF, V01_006B.SNT, V01_N06B.DAT, V01_N06B.REF) i wybieramy spod ppm opcje import file odpowiedni plik z przytoczonego powyzej mojego archiwum. Jezeli program powie ze plik bedzie mial inny rozmiar i bedzie uszkodzony importujemy pomimo tych ostrzezen. Jezeli cdmage bedzie chcial powiekszyc rozmiar pliku dodajac wartosci zerowe nie pozwalamy mu na to. Po udanej zamianie 5 plikow czas na zapisanie zmodyfikowanego obrazu przy ustawieniach mode1/2352, if unconvertable sector found :ignore, keep broken files. Program zapisze 2 pliki: jeden z rozszerzeniem *.cue (ten od razu mozemy usunac) oraz dla nas najwazniejszy plik *.bin. Przedostatnim etapem jest zmiana nazwy pliku *.bin na taka jaka mielismy w oryginalnym pliku obrazu clonecd i zmiana jego rozszerzenia na *.img i ostatnim wypalenie nowo utworzonego obrazu przy pomocy clonecd i odpowiedniej nagrywarki/plyty. W ten sposob otrzymamy polskiego lektora na plycie dx.
Powodzenia!

ps.
Jezeli znajdziecie bledy w komendach nawi podajcie je a postaram sie zrobic poprawke.
lukjod jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.06.2007, 00:11   #3
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 25.02.2004
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
CDmage mimo swoich lat jest bardzo przyjemnym programikiem.
Potrafi podmieniać pliki w obrazie pod warunkiem, że są
nie dłuzsze niż oryginał (wtedy "ucina" nowy plik aby go zmieścić w miejscu poprzedniego).
Pozwala to zachować strukturę obrazu i co za tym idzie taka płyta przechodzi pozytywnie weryfikację zabezpieczenia.

Nie wiem jak z poprawnością plików lektora ale metoda wydaje się być skuteczna. Choć osobiście nie korzystam z płyt z lektorem może komuś się to przyda.

lukjod - bardzo przejrzyście to przedstawiłeś, dobra robota, tak trzymać.

Ghost_mode jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2007, 10:28   #4
marrem
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.03.2007
marrem w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Atlas TELEMAPA DX 2007/2008 - kopia bezpieczenstwa oryginalu - jak zrobic?

witam serdecznie. swiezo nabylem oryginalne mapy TELEATLAS DX 2007/2008 parktycznie calej europy (6 cd). wole dmuchac na zimne i postanowilem zrobic kopie bezpieczenstwa tych plyt. czytalem na forum, ze najlepiej to zrobic programem clonecd z wygenerwoanym profilem. mam pytanie jaki bedzie odpowiedzni profil i gdzie moge go znalezc? prosze o pomoc, z gory bardzo dziekuje
marrem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2007, 16:19   #5
Lanumisu
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.09.2006
Lanumisu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Udalo mi sie wedlug powyzszej instrukcji podmienic w PL-Cz 2008 DX na polskiego lektora. Dzieki za instrukcje, odwaliles kawal dobrej roboty.
Lanumisu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2007, 14:59   #6
wlen100
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.10.2007
wlen100 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witaj lukjod, przeczytałem na forum twoją instrukcje jak poprawić lektora, ale nie wiem jak poprawić błędne pliki(wyedytować pliki), Więc proszę o info jak to zrobić, lub może mógłbyś mi przesłać już poprawione pliki. Najbardziej mi chodzi, kiedy nawigacja pokazuje jechać prosto głos mówi: zawróć, jeśli możesz, a kiedy jest strzałka zawróć to lektor mówi: zawróć. Z góry dzięki za pomoc raczynski1@wp.pl

Witam ponownie mam jeszcze jedno pytanko czy dobrze z rozumiałem. Jeśli zapodam płytkę z Pl lektor(miałem ten skopany strzałka prosto a on mówi zawróć, jeżeli możesz) on mi się w pisuje w nawi mój to R-52, jak zapodać nowego(wykasować starego)?

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 12.02.2008 o godz. 20:52
wlen100 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2007, 00:51   #7
adman85
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.07.2006
adman85 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ma ktos moze mape na wielka brytanie ?? bo nie moge znalezc :/
adman85 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2007, 02:56   #8
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
S***322;abo szuka***322;e***347;.

http://search.ebay.pl/UK-Ireland-200...sPageNameZWD2S
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.12.2007, 17:34   #9
toto55
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.03.2006
toto55 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wITAM!
Co myslicie o tej nagrywarce: TS-L632D ? Powinna radzic sobie z nagraniem teleatlasu 2006/2007? Na tej stronie sa jej dane techniczne: http://support2.jp.dell.com/docs/sto...43/ge/spec.htm
Jak narazie wypalonych z 10 cd (clonecd , safedisc 3<, plyty TDK , SONY Verbatim) i nic. Pozdrawiam!
toto55 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.12.2007, 18:53   #10
elmo0104
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.12.2007
elmo0104 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam...

Tak szukam aktalizacji map do tego sprzetu a sam nie wiem co to jest za sprzet... nagralem kopie zapasową na plytke za pomoca clona i odpowiedniego profilu no i po wlozeniu tej plytki do navi w mercedesie działo się coś na podobieństwo instalacji...pokazywało postęp a pozniej w jezyku dla mnie nie znamym jakis komunikat prawdopodobnie ze "niewlasciwa plyta, włóż inną". Jakies sugestie? była to kopia teleatlas2007/2008 polska czchy XD (nawet nie wiem co to oznacza). powiedzcie czy to dobry soft?

Jest wszystko ok już Powtórzyłem proces wypalania na innym nosniku i innej nagrywarce i działa teraz Nie orientuje się ktoś czy wyjdzie jakas aktualizacja tych map w niedlugim czasie? Tak szczerze mówiąc to poktycie ...z gorszym nie się spotkałem Już nie marudze, na aktualizacje musimy zaczekać apropo tych poprawionych plików polskiego lektora. posiada ktoś?

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 12.02.2008 o godz. 20:53
elmo0104 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2008, 18:22   #11
lover
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.04.2006
lover w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lista nagrywarek

Witam wszystkich. Moze ktos wpisze liste nagrywarek ktore wypalaja dobrze backup Teleatlas 07/08 Polska DX. Ja mam Pioneera 112d (112L) i LG h54L (h55L) i pionek nagrywa mi x4 na Sony i tak nagrana mapa dziala tylko w Skodzie choc nei iem czy jest ok do konca, a Mercedes i Vw nie a na lg predkosc nie idzie ustawic mniej jak x16 i to odpada juz calkowicie bo wszedzie pisza zeby predkosc ustawiac x1. Pewnie jest to zwiazane z obsluga safedisca wiec moze ktos poradzi jakas nowa nagrywarke dvd zeby mozna bylo spokojnie nagrac te mapy zeby nie bylo problemu. Gdzies wyczytalem ze na starych lgkach 8525b nagrywa i chodzi wszystko tylko ja raczej nie chce sie cofac do tylu a lepiej juz kupic cos nowego... Mysle ze cos takiego przyda sie wszystkim nie tylko mnie. Pozdrawiam
lover jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2008, 21:55   #12
ali128
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.04.2003
ali128 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Próbuje zrobić kopie ale jak na razie bez powodzenia, przypuszczam że wina leży po stronie sprzętu: Benq DW-1655 , LG GCE-8524B, LG GCE-8527, GCC-H10N wypalałem na Sony Supremas, TDK, EMTEC.

Jednych płyt nawigacja nie widzi zupełnie, jedne wczytuje ale po załadowaniu przestaje widzieć

Poprosiłem kuzyna który pracuje w firmie gdzie mają dużo nagrywarek o ich spisanie - czy jest szansa żeby na którejś z poniższych udało się zrobić backup:

LG: GDR-8164B, GCR-8522B, GCE-8526B, GSA-H10N
LiteOn: LTN-489S, LTN-527T, SOHC-4836K
Stary 12.02.2008, 20:45   #13
filipek1
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.11.2007
filipek1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ma kto***347; map***281; dx z chorwacj***261; bo nie mog***281; nigdzie znale***347;***263;
filipek1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2008, 21:02   #14
lukjod
Bywalec

Data rejestracji: 20.08.2003
lukjod zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez filipek1 Podgląd Wiadomości
ma ktoś mapę dx z chorwacją bo nie mogę nigdzie znaleść
w ofercie Teleatlasu na razie nie ma takiej mapy, szczególnie dla DX, bo na pda jest planowana jako część Eastern Europe
lukjod jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2008, 09:21   #15
mawi91
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.04.2008
mawi91 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem przy nagrywaniu płyty z nawigacją Blaupunkt DX

Witam, jestem w takich sprawach zupełnie zielony.
I mam problem, podczas nagrywania płyty z profilem oryginalnym dołączonym do ściągniętych plików albo z profilem SafeDisc 3.X ( wypalam przez clonecd ) wyskakuje mi komunikat " Słabe sektory znalezione w lba [i tu numer] " nie testowałem płyty bo się trochę boje czy nic się nie stanie, a z drugiej strony nie wiem czy to normalne bo skanowałem płytkę programem CdCheck i niby jest ok.

Jeśli wie ktoś czy to dobrze czy nie - napiszcie.
mawi91 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: