Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.03.2019, 22:35   #1
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Posty: 26
Punx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziwne zabezpieczenie

Witam,

Od kilkunastu dni borykam się z problemem w modyfkacji oryginalnej płyty CD z software'm do auta VW Phaeton GP0. Płyta posiada pliki z datą z 2006r, programy wykrywające zabezpieczenia nie rozpoznają na niej żadnego. ISO oraz BIN tej płyty to odpowiednio 152 MB (bajtów: 160*187*664) oraz 152 MB (bajtów: 160*182*960). Zgranie plików na HDD i utworzenie ISO/BIN w trybie mode2 za pomocą MagicISO, UltraISO oraz PowerISO tworzy pliki dużo mniejsze, np. 133 MB (bajtów: 139*732*992). Nawet bez zmiany jakiegokolwiek pliku wypalenie takiej płyty powoduje zatrzymanie procesu instalacji oprogramowania w jednostce centralnej (ZAB), nie pomaga wyrównanie CRC32 na pliku ISO, co więcej nawet modyfikacja 1 znaku (w treści zawartości pliku tekstowego) edytorem hex - edycja na poziomie pliku obrazu płyty powoduje zatrzymanie instalacji - niepoprawna płyta CD. Natomiast wypalenie płyty CD jako kopi oryginalnej CD (płyty dostępne są w ASO) czy także z ISO/BIN dostępnego w internecie sprawia, że aktualizacja oprogramowania działa poprawnie. Mnie zależy na podmianie niektórych plików multimedialnych (grafika, dźwięki) zatem mam potrzebę ingerencji w zawartość płyty, a następnie przeprowadzenia procesu aktualizacji. Po zmarnowanych kilkudziesięciu płyt CD i przejściu CDRW nadal brak postępów.

Jeśli ktoś ma wiedzę jak to jest zabezpieczone proszę o pomoc i porady.

Dodam że w stacji fabrycznej działa system OS-9000, jest z nim komunikacja po RS232.

Pozdrawiam
Punx jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.04.2019, 16:18   #2
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,037
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Co za radio tam siedzi ?

Pomylka nie doczytalem , napisz cos wiecej bo nie wiem o co ci chodzi , czy nie przypadkiem sprzet z fabryki vw ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 01.04.2019 o godz. 16:22
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 17:25   #3
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Posty: 26
Punx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak, to jest sprzęt z VW Phaetona. Próbę modyfikacji zawartości płyty robiłem na przykładzie z BMW (gdzie bez problemu po wypaleniu w trybie mode2 można korzystać z przygotowanej/spreparowanej płyty aktualizacyjnej), ale to w tej chwili niema znaczenia, zgrywając pliki na dysk i robiąc wydawało by się 1:1 ISO lub BIN nie umiem utworzyć pliku który po wypaleniu tworzyłby CD zgodne z pierwowzorem, owszem sklonować się da i wtedy taki klon można użyć do aktualizacji, ale próba utworzenia takiej samej płyty z plików z dysku kończy się zatrzymaniem aktualizacji - nie poprawny CD. Próbuje dociec w czym tkwi problem/zabezpieczenie ?
Punx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 17:43   #4
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,662
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeżeli programy do tworzenia obrazu tworzą mniejszy obraz najpewniej nie widzą całej zawartości nośnika który jest w jakimś formacie do odczytu przez fabryczny soft VW.
Może Clone CD , Alcohol 52% /120% , czy ImgBurn potrafi zgrać całość poprawnie ? Jeżeli w sieci są obrazy to znaczy że jakiś program potrafi popranie wykonać obraz .
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 17:49   #5
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Posty: 26
Punx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tylko tu nie chodzi o "zgranie" w sensie zrobienie ISO/BIN z CD a o edycje takiego obrazu, a ten jest w każdym programie budowany od podstaw z plików zrzucanych na HDD ... i tracone jest to dodatkowe "coś" czyli zabezpieczenie. Liczę ze może jakiś łepski user miał już do czynienia z tego typu zabezpieczeniami na CD.

Każda sugestia mile widziana, podpowiedz lub info jakiego softu użyć do analizy takiej płyty ....
Punx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 18:17   #6
Zamaskowany
 
Avatar użytkownika czary2mary
 
Data rejestracji: 12.10.2005
Posty: 20,662
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A nie prościej zgrać poprawnie obraz programowo a dopiero potem bawić się w edycje ?

Albo jest jakieś zabezpieczenie ale wątpię jak da sie normalnie kopie wykonać ..Raczej eksplorator windows nie widzi jakiegoś formatu plików które nie są do odczytu w Windows tylko przez system soft w navi ..
__________________
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 18:28   #7
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Posty: 26
Punx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Edytowałeś kiedykolwiek zgrane ISO ? Jeśli nie to już tłumacze ... np. używając PowerISO ... po zapisie prze-edytowanych plików musisz dać ZAPISZ i wtedy image płyty budowany jest od nowa i już płyta jest mniejsza/nie ma tego czegoś co pozwala traktować ja jako ORYGINAŁ. Wystarczy zmiana daty pliku, bez ingerencji w jego zawartość i już zapis takiego ISO polega na zbudowaniu struktury płyty od nowa i nie jest ona wtedy rozpoznawana jako poprawna płyta umożliwiająca upgrade softu.

Nie jestem zbyt biegły w tym temacie, może są jakieś programy którym wskazuje się obraz/płytę ORYGINALNA i każe w taki sam sposób przygotowywacz kopie - oczywiście z własnych zmodyfikowanych plików ?




Jeśli są tam jakieś "ukryte" pliki to pytanie czym można je podejrzeć ? Myślałem ze może to jakieś dane multimedialne "wplecione" w strukturę DATA płyty .... ale za cienki jestem i postanowiłem poszukać pomocy tutaj.

Ostatnio zmieniany przez Punx : 01.04.2019 o godz. 18:38
Punx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 18:46   #8
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A może to całe zabezpieczenie jest - znacznie prostsze. Taka suma kontrola, po zbudowaniu obrazu się nie zgadza z zapisaną w obrazie i navi już tego nie ruszy.

Może spróbuj to zgrać programem IsoBuster, następnie zapoznać się z anglojęzycznymi forami poświęconym navi twojego auta - może trzeba tylko podmienić nową sumę kontrolną.
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 18:52   #9
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Posty: 26
Punx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tylko gdzie ta sumę podmienić ? W którym pliku ? Dla pliku ISO (cala płyta) podmieniałem na zgodna z oryginałem (mimo ze wielkości plików są różne) ale to nie pomogło. Użyłem Brute CRC32, ale możliwe ze OS radia używa CRC24, a dla takowego nie znalazłem brutalizatora ....
Punx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 21:21   #10
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,037
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wez przestan wydziawiac i pisac jakies enigmy bo ciagle nie wiem o co ci chodzi , czy o radio w aucie czy o jakis inny sprzet , napisz konkretnie bo piszesz jakimis zagadkami !
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2019, 21:30   #11
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Posty: 26
Punx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Gdzie ty tu widzisz zagadkę ? Napisałem ze to sprzęt z VW Phaeton'a ... co jeszcze mam podać ? VIN ? Podałem markę i model auta, ba nawet podałem przedział rocznikowy (wystarczy wpisać w google) ... GP0 to przedział lat produkcji 2002-2007, podałem jaki system działa w "radiu" (tak na prawdę tam jest komputer z odpowiednim SoC, podzielony na osobne i niezależne moduły) ...


Zresztą jakie to ma znaczenie jaki sprzęt skoro chce edytować zawartość płyty CD ROM i na tym proponuje się skupić jeśli chcesz pomoc?

Mi na prawdę nie zależy żeby odbiegać od głównego tematu/problemu i opisywać sprawy techniczne sprzętu, problem jest w samym wykonaniu obrazu płyty - który zostanie potraktowany jak oryginał.
Punx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2019, 17:25   #12
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,037
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Co rozumiesz pod pojeciem sprzet bo dla mnie sprzet ma wiele znaczen , I ja proponuje zebys jesli chcesz uzyskac pomoc abys napisal to co jest potrzebne !!!
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.04.2019, 11:10   #13
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Posty: 26
Punx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przez sprzęt rozumiem urządzenie na którym płyta jest odczytywana w trakcie wykonywania aktualizacji jest to czytnik CD/DVD NAVI w samochodzie, całkowicie pomijam już fakt co jest dalej, ale dla ciekawskich napisze że CD w GP0 i DVD w GP1 połączony jest z "radiem" za pomocą światłowodu i to tam (w radiu/jednostce centralnej poprawnie zwanej ZAB'em) realizowany jest cały zapis/upgrade oprogramowania/zmiana języka. W samym czytniku raczej nic nie jest zapisywane, czytnik można zmienić na inny (co też robiłem) bez wpływu na wersję zainstalowanego softu/ustawionego języka.

Czego oczekuję ? Pomocy w utworzeniu takiego obrazu płyty (od podstaw, z plików z dysku), który będzie traktowany tak jak sklonowany oryginał. Poprawnie uruchomi się proces aktualizacji.

Przypomnę że wykonanie ISO/BIN za pomocą PowerISO, MagicISO, UltraISO z plików zgranych z płyty na dysk powoduje że powstaje dużo mniejszy plik obrazu (ISO) i po wypaleniu i uruchomieniu aktualizacji proces startuje i od razu jest zatrzymywany - płyta nie jest rozpoznawana jako poprawna - wystarczy w tym momencie podmienić płytę na oryginalną/klona i proces rusza dalej.

Ostatnio zmieniany przez Punx : 03.04.2019 o godz. 11:13
Punx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.04.2019, 11:17   #14
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,037
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Heh widzisz dalej sie nie rozumiemy , mnie nie interesejuje konstrukcja bo ja doskonale znam , mnie interesuje model/marka czytnika/radia
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.04.2019, 11:26   #15
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.06.2003
Posty: 26
Punx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czytnik CD fabryczny np. taki *wystarczy wkleic fote*

Po zdjęciu czapki na naklejkach wewnętrznych mamy:

Loader2

9307 995 39295
CDM-M3 2.7/2 (CP)
HX74549 71455

Class1 Laser Product ....


ZAB składa się głównie z podzespołów Philips'a możliwe, że czytnik także jest przez tę firmę przygotowany, ale tu pewności nie mam.

Póki co kwestię DVD występującą w późniejszych rocznikach proponuję przemilczeć, jak się uda z CD to będzie ewentualnie kolejny etap na modowanie softu.




Mimo wszystko skupiłbym się na próbie analizy oryginalnej CD, co tam jest takiego czego nie ma w obrazie tworzonym z tych samych plików od podstaw ? Czy są jakieś programy do analizy struktury i porównywania dwu kopii płyt lub obrazów takich płyt w celu wykazania różnic ?

Próbowałem znaleźć coś w googlach ale niestety z marnym skutkiem. Idealny byłby program "ala" Win Merge

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 03.04.2019 o godz. 12:01
Punx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
"Zwycięski Gol" dziwne zabezpieczenie qolejowy DVD-Video 9 31.08.2007 22:10
Jakie to zabezpieczenie? Pilne i dziwne Piterek79 Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray 6 29.09.2005 10:50
Dziwne zabezpieczenie! pysio78 DVD-Video 2 17.03.2005 23:25
Zabezpieczenie VCD -bardzo dziwne -co z tym zrobic ??? Piotr3k DVD-Video 2 21.10.2003 15:59
dziwne zabezpieczenie audio cd demarcos Napędy optyczne CD 3 24.09.2001 13:32


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO