Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > High Definition

High Definition Dyskusje poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji materiału HD (Blu-ray, HD DVD)



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 26.04.2010, 08:21   #121
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,845
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
BESTPlayer nie ma możliwości korzystania z zewnętrznych dekoderów, więc korzysta z "domyślnego systemowego", którym jest w Twoim przypadku FFDShow, a ten w najnowszej wersji ma również obsługę akceleracji.
Dziwne, że chodzi Ci na nim płynnie, ponieważ jest to najlepszy jakościowo kodek, a tym samym najbardziej wymagający.

KMPlayer za to widziałem, że sam ustawił sobie "priorytety", pewnie Cyberlink się źle zainstalował, to korzystał z drugiego w kolejności i był nim CoreAVC, a jak mu go odinstalowałeś to korzystał z własnych.
Może Twoja karta graficzna nie obsługuje DxVA, próbowałeś odznaczyć i sprawdzić czy wtedy Cyberlink działa jak należy?

Możesz spróbować z nowszymi wersjami PowerDVD, tj. 9.x, ale uwaga - Cyberlink zabezpieczył się od którejś wersji przeciw korzystaniu z ich dekoderów w zewnętrznych playerach, więc niektóre dziewiątki już nie działają. Ale może to byłoby dobre rozwiązanie Twojego problemu.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.04.2010, 10:44   #122
kkuna
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.04.2010
Posty: 6
kkuna w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak film chodzi w BP to na pasku pojawia się ikonka Haali media splitter.

Jak włączam opcję użycie dekodera>użyj tylko wtedy gdy z systemowymi nie działa to KMP używa Elecard AVC i też mocno ścina z małym użyciem procka. Wyłączenie opcji Dxva nie zmienia nic.
Dobrze że film chodzi w BP choć nie wiadomo dlaczego
kkuna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2010, 18:22   #123
SuchyX
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.03.2009
Posty: 3
SuchyX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
U mnie lipa i nie wiem co może być przyczyną: C2D E8400 8800GTS 8GB DDR2 1066Mhz Używam KMPlayer i jeden ciort czy ustawie CyberLinka H.264 czy CoreAVC i tak mam użycie procka 30~55%. System to Win7 x64 + najnowsze stery od NV i PureVideoDecoder zainstalowane.
SuchyX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2010, 14:34   #124
rymps
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.02.2009
Posty: 11
rymps w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam problem z VC-1. Na niektórych plikach nie odtwarza mi obrazu i za cholerę nie rozumiem dlaczego. Sprawdzałem ustawienia kilka razy, wszystko jest OK, Media info pokazuje, że pliki (Righteous Kill i Matrix) mają identyczne parametry. Ciekawe jest to, że wczoraj skonfigurowałem wszystko według tego wzoru koledze, u niego Matrix poszedł, u mnie nie działa :-( O co może chodzić?
rymps jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2010, 22:27   #125
sir.daniel
Bywalec
 
Avatar użytkownika sir.daniel
 
Data rejestracji: 10.03.2008
Posty: 66
sir.daniel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez SuchyX Podgląd Wiadomości
U mnie lipa i nie wiem co może być przyczyną: C2D E8400 8800GTS 8GB DDR2 1066Mhz Używam KMPlayer i jeden ciort czy ustawie CyberLinka H.264 czy CoreAVC i tak mam użycie procka 30~55%. System to Win7 x64 + najnowsze stery od NV i PureVideoDecoder zainstalowane.
Jaką masz dokładnie kartę? Na rdzeniu G80 (320/640 VideoRam) jest tylko VP1 więc nie poszalejesz...
sir.daniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.05.2010, 17:19   #126
SuchyX
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.03.2009
Posty: 3
SuchyX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak 8800GTS Asusa 320MB Planuję zakup HD 5770 1GB
SuchyX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2011, 17:12   #127
tomekk_nt
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 29.09.2004
Lokalizacja: Nowy Tomyśl/Poznań
Posty: 91
tomekk_nt w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odkopię trochę temat. Chciałem wypróbować odtwarzanie materiałów w jakości HD na swoim lapku i pobrałem wszystko, a następnie zacząłem instalować. Niestety w KMPlayerze nie widziałem Kodeków Cyberlinka dla H.264/AVC (zainstalowana wersja PowerDVD to 10). Potem przebrnąłem cały temat i wyczytałem o owym zabezpieczeniu ze strony producenta, więc zainstalowałem wersję 8, build 8.0.1531, a więc niższy niż sugerowany, więc co do braku zabezpieczeń jestem pewien, ale nadal nie ma wspomnianych kodeków.

Oto zrzut z ustawień KMPlayera:


Z ważniejszych rzeczy konfiguracji laptopa: Windows 7 x86, ATI Radeon HD3650, AMD Turion X2 2.1 GHz.

Próbowałem kilkukrotnej instalacji i restartów kompa, niestety nic nie pomogło. Czy ktoś byłby w stanie podpowiedzieć jak skutecznie zainstalować te kodeki Cyberlinka?
tomekk_nt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2011, 17:40   #128
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,845
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Musisz niestety próbować z różnymi release'ami PowerDVD, instaluj różne ósemki, na pewno któraś wersja Ci zainstaluje dekodery w systemie. Dziewiątki chyba też to robią, ale nie są polecane.
Poza tym ja się przerzuciłem na stałe na CoreAVC.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2011, 21:38   #129
tomekk_nt
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 29.09.2004
Lokalizacja: Nowy Tomyśl/Poznań
Posty: 91
tomekk_nt w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za szybką odpowiedź.

Zobaczę w takim razie jak działa z CoreAVC i jeśli mój laptop nie będzie dawał radę, to będę kombinował dalej z tym PowerDVD.
tomekk_nt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2011, 10:20   #130
rymps
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.02.2009
Posty: 11
rymps w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez tomekk_nt Podgląd Wiadomości

Próbowałem kilkukrotnej instalacji i restartów kompa, niestety nic nie pomogło. Czy ktoś byłby w stanie podpowiedzieć jak skutecznie zainstalować te kodeki Cyberlinka?
Wyczyść rejestr i potem zainstaluj ósemkę.
rymps jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2011, 12:54   #131
tomekk_nt
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 29.09.2004
Lokalizacja: Nowy Tomyśl/Poznań
Posty: 91
tomekk_nt w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pobrałem inny build i śmiga. Mam teraz pytanie odnośnie konfiguracji Media Playera - External Filters. Niestety na liście nie mam AC3 Filter (a jedynie AC3 Parser Filter - to jest to samo?) oraz DirectVobSub. Z jaką paczką kodeków powinien się zainstalować ten Direct?

Edit:
Z Directem już sobie poradziłem.

Ostatnio zmieniany przez tomekk_nt : 21.02.2011 o godz. 13:30
tomekk_nt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2011, 14:07   #132
kkuna
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.04.2010
Posty: 6
kkuna w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam, zwracam się do Was znów z problemem dotyczącym filmów 1080p. Tak jak wyżej już pisałem kiedyś mi się udało to uruchomić na Best playerze i śmigało ładnie przy użyciu CPU ok 30%. Wszytko było dobrze ale przez jakiś czas nie oglądałem nic i ostatnio znów są problemy z filmami fullHD.

Zacząłem troszkę szukać i po swojemu próbować. Próbowałem różnych rzeczy i teraz mam K-Lite, Haali Media Splitter oraz DivX Plus gdzie jest jakiś kodek do przetwarzania H 264 przy małym zużyciu procka. Kombinowałem trochę w ustawieniach KMP ale nic mi się nie udało osiągnąć. Póki co najlepiej mi idzie w BP przy użyciu właśnie tego DivX h 264. Na pasku wyskakuje ffdshow audio decoder. Zużycie CPU ok 30%. Wiem że BP nie ma swoich kodeków i takich zaawansowanych ustawień ale w oparciu o to co napisałem najlepiej działa.
No wszystko by było dobrze tylko sprawa wygląda tak że film przez parę sekund idzie ok później przyśpiesza, znów zwalnia, przytnie i znów przyśpieszy. Oczywiście się przy tym wszystkim rozjeżdża dźwięk...

Ewentualnie spróbuję jeszcze raz wykonać wszystko z pierwszego posta... Ostatnio coś nie działał ten kodek H264 z cyberlinka. Może się źle zainstalował? Dalej mam PDVD i w ustawieniach KMP dalej mogę użyć h264 cyberlink ale nie mogę włączyć jego ustawień. Może to dlatego że był źle zainstalowany.
Proszę kogoś kto się orientuje w temacie o radę.
kkuna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2011, 10:22   #133
kkuna
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.04.2010
Posty: 6
kkuna w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam, nie mogę edytować powyższego posta więc piszę w kolejnym.
Zainstalowałem wszystko raz jeszcze tak jak jest w pierwszym poście w tym zainstalowałem ponownie PDVD i teraz kodek cyberlinka daje się skonfigurować. Dalej po naciśnięciu TAB mam napisane że KMP korzysta z ffd show
img560.imageshack.us/i/easyrider19691080pblura.jpg/
Może dalej kodeki cyberlinka nie są dobrze zainstalowane?
Czy da się może zastąpić jakimiś innymi kodekami tego cyberlinka? Może ten DivX Plus o którym pisałem? On wspiera DXVA. Nie znam się na tym ale próbuję kombinować.
Przyszło mi też do głowy że może skoro ostatnio full HD chodziło mi na BP i kodekach systemowych (ffd show) przy niedużym wykorzystaniu procka to może muszę sobie tylko ffd show sformatować i będzie dobrze. Wie ktoś coś w tym temacie?
W tyk kodekach jest tyle ustawień że trudno się laikowi połapać.
Dzięki z góry za odpowiedź.
dla porządku: mój laptop: Asus K51AE proc. AMD Thurion 2,3, 4gb ram, ATI Mobility Radeon 4200 HD, Win 7 64x

EDIT
Zrobiłem dokładnie tak jak ostatnim razem czyli odinstalowałem CoreAVC i film działa na Best Playerze. A wieć korzystając z systemowych kodeków działa. Zrobiłem screena na GraphStudio i wygląda to tak:
img13.imageshack.us/i/przechwytywanienv.jpg/
Teraz rozumiem że BP używa do odtwarzania Microsoft DTV-DVD cokolwiek by to nie było i to działa. Ważne że działa ale może ktoś byłby w stanie mi to wyjaśnić. Dzięki.

Ostatnio zmieniany przez kkuna : 08.03.2011 o godz. 10:58
kkuna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2011, 20:08   #134
slawo59
Bywalec
 
Avatar użytkownika slawo59
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Lokalizacja: Polska
Posty: 29
slawo59 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie chce mi się czytać całości - bo jest tego dużo.
Ja tam filmy HD - czy to mkv czy BLURAY czy AVCHCD odtwarzam tylko i wyłącznie na "TotalMedia Theatre 3".
Wszystkie inne polecane, gówno warte. Ten na moim lichym kompie odtwarza nawet FULL HD. Bez zająknięcia, bez ...
Inne polecane na forach odtwarzały mi tylko HD Ready 720p. FULL nie ruszały. A ten śmiga że aż miło.
Jeżeli było - to przepraszam. Ale tak jak na wstępie.

Jakby co to ten sofcik mam. Pisać na PW lub maila.

Coś mi się wydaje że tego i nie tego tematu na tym forum już nikt nie czyta.
Albo czyta tylko żeby czytać. Znikąd nie ma pomocy :-(

To oczywiście tylko moje zdanie. Nie brać tego do siebie.
__________________
Krytykować może każdy głupiec, i wielu z nich to robi.

Ostatnio zmieniany przez slawo59 : 03.07.2011 o godz. 20:34
slawo59 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2011, 16:46   #135
Hofman
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.10.2011
Lokalizacja: Krk
Posty: 2
Hofman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam, poradnik jest dobry ale sprzydałoby się zrobić aktualizację do zestawu audio 5.1 i Windowsa 7 32 lub 64. Chociaż kodeków w wersjach 64 nie polecam, ponieważ miałem z nimi problemy przy konfiguracji. Jeśli chodzi o filtry cyberlinka to z aktualnej wersji można o nich zapomnieć. CoreAVC jest chyba wystarczający ale jak go zestawić z Haali Media Splitterem pod opcję CUDA a nie DXVA. Jaka jest różnica między CUDA a DXVA ? Ostatnio zauważyłem że jak mam włączony Haali Renderer jako strumień wyjściowy to mam problem z napisami do filmów, jak tylko zmienię na EVR CP to wszystko idzie zgodnie z filmem, dlaczego tak jest? Jako odtwarzacz używam MPC HC 32 i jest moim zdaniem wystarczający do wszystkiego. Można by dodać jeszcze konfigurację ac3filtra bo z tym też miałem trochę problemów.

Smartek może byłbyś zainteresowany jakąś aktualizacją ?
Hofman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.