![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Oryginalne Radio CD (Opel Signum), nie czyta nagranych Audio
Witam.
Do tej pory wyznawałem zasadę, że jak czegoś się nie da to należy kupić coś innego i będzie ok, ale jak wiadomo zasady z wiekiem się zmieniają ![]() Mam problem z oryginalnym radiem i odtwarzaczem CD CDR 2015 VOD w samochodzie Opel Signum. Kupiłem sobie parę płyt SONY, aby nagrać trochę płyt AUDIO. Okazuje się, że niestety, ale nie są czytane przez laser. Płyta przelatuje i pokazuje, że nie ma niczego wsadzonego do zmieniarki CD. Znalazłem dwie płyty marketowe, które były wcześniej nagrywane i jedna ładnie chodzi, a na drugiej (tej samej marki) są problemy z odczytem paru kawałków. Bardzo proszę o doradzenie czy zacząć od zmiany nośnika, programu do nagrywania, prędkości nagrywania? - zmiana odtwarzacza nie wchodzi w rachubę ze względu na wysokie koszty. Na płytach SONY udaje się jedynie uzyskać najmniejszą prędkość 16x Z góry bardzo dziękuję! Ostatnio zmieniany przez gothic77 : 17.11.2014 o godz. 12:26 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lasery w samochodowych (szczególnie fabrycznych) odtwarzaczach CD nigdy nie należały do najlepszych.
![]() Kto wie czy nie wygodniej byłoby w jego miejsce wstawić jakiegoś aftermarkeciaka z USB i mieć święty spokój raz na zawsze. ![]() I kto wie czy nie taniej - płyty też nie są za darmo, a eksperymentowanie z nośnikami/nagrywarkami może potrwać i kosztować. ![]() Aha, byłbym zapomniał - już wiele lat minęło od czasu gdy wolniej znaczyło lepiej. ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() |
Cytat:
Alternatywą oczywiście, że byłoby podpięcie pod np. złącze AUX IN sprzętu, ale ów radio czegoś takiego nie posiada ![]() - jest opcja dorobienia, ale po pierwsze musi robić to osoba, która na tym się zna, a po drugie nie znam takowej osoby ![]() Zobaczę z ciekawości jak zachowa się płyta nagrana na full prędkości. - jak coś będę pisał |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Z tym full to nie przesadzaj - daj x24 (może trochę więcej), z reguły to daje najlepsze wyniki.
Oczywiście niemało zależy też od samej nagrywarki.
![]() |
![]() |
#5 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Poszukaj jakiegoś transmitera FM lepszej jakości z wejściem USB / SD i nie baw się wypalanie kilkunastu płyt tylko dla samego sprawdzenia
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() |
Cytat:
- opinii tyle, co ludzi ![]() Doczytałem jedynie od mądrzejszych, że w większości zakłóceń czy też sama jakość odtwarzanego dźwięku to sprawa samego zestawu audio w samochodzie. W jednym będzie grać bez większych problemów, a w innym ten sam da szum przy odtwarzaniu MP3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Opel CDR 2015 to model Simensa
Jak dobrze pamiętam czyta CD-R ale tylko dobre płyty i dobrze nagrane . Jaką nagrywarką nagrywasz? Jaki kod producenta tych Sony ? Mój ostatni zakup ich to wielkie rozczarowanie (MBI India ale bardzo słabe jakościowo) Również laser nie grzeszy żywotnością w tych modelach\ pierwsze oznaki zgonu to właśnie problem z rozpoznawaniem \odczytem CD-R. Naprawa zupełnie nieopłacalna . http://www.ebay.com/itm/NEW-OPTICAL-...torefresh=true http://www.ebay.com/itm/Optical-lase...c0d6da&vxp=mtr |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Tak... dokładnie to ten model radia.
Obecnie używam nagrywarki - LG HL-DT-ST DVDRAM GH24NS95 ATA W temacie płyt - Made In Taiwan - zgodnie z opisem na aukcji miały być Made In Meksyk, a kod miał być 50CDQ80SB, ale teraz nie mam jak sprawdzić jaki jest w rzeczywistości |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Nagrywarka dobra .
Przetestuj w OptiDriveControl jakość zapisu CD tych płyt Sony(napęd testuje CD tylko że wolno -przynajmniej mój egzemplarz tak ma ) http://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gh24n...3/#post1276797 Ostatnio przestał lubić płyty od MBI u mnie \zapis fatalny MediaRange CD-R AUDIO 97m17s09f MBI India |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
No właśnie na Twoją opinię tu czekałem.
![]() Cytat:
- przyzwoite radyjko z USB (od 200 zł do plus nieskończoności), - pojemny pendrak (od kilkunastu złotych), - ramka dedykowana do modelu samochodu (dwadzieścia kilka zł na alledrogo), - adapter ISO--Opel (kilkanaście zł, może odrobinę więcej, lub w ostateczności cięcie + łączenie kabli, czego nie polecam), - ewentualnie w przyszłości dozbierać na moduł sterowania radiem z kierownicy, o ile masz sterowanie radiem w kierownicy. Takie to wydatki. Warto pamiętać że przy odsprzedaży auta zawsze można najdroższy element zestawu (radio) podmienić z powrotem na fabryczne, a to dokupione użyć w kolejnym samochodzie. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Odpaliłem starą nagrywarkę i udało mi się uzyskać mniejsze prędkości niż na LG
- nagrałem na x8 oraz x24 - prędkość 24 dała możliwość odsłuchu i na 16 zgranych kawałków dwa nie poszły w sensie, że przerywało (przeskoki) Laser pada ew. jest zabrudzony, bo na 4 kieszenie jedynie dobrze odtworzyło w jednej z nich. Na innych nie poszło. Na płycie nagranej x8 nie dało się żadnego kawałka w całości odsłuchać. W sumie odsłuchać to za duże słowo, bo odpaliły z tej płyty jedynie dwa kawałki, które przerywały w czasie słuchania. Może koledzy doradzą jakiś sposób na np. zabawę w czyszczenie lasera? - warto myślę sprawdzić, bo może być np. małe zabrudzenie |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Szukajka forumowa to zło wcielone
![]() Lepiej nie dotykać - bo ugryzie ![]()
![]() |
#14 | |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Odtwarzacz dvd nie czyta nagranych płyt cd audio | tomala25 | Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) | 8 | 16.01.2012 14:12 |
DVD nie czyta CD | Man_iac | Napędy optyczne DVD | 5 | 13.12.2006 12:17 |
Liteon 1633s nie czyta cd | lisek88 | Napędy optyczne DVD | 2 | 26.03.2006 12:39 |
samsung TS-H552B, czyta i nagrywa dvd a cd nie czyta i nie nagrywa | mieteck | Napędy optyczne DVD | 0 | 05.12.2004 17:09 |
CD nie czyta palonych płyt..HELP | Maćkos | Napędy optyczne CD | 9 | 21.04.2004 17:17 |